Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, October 28, 2008

Ahli Pekida bertindak jika hak Melayu, Islam cuba diganggu - Malaysiakini

Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) mengingatkan semua pihak supaya menjauhi isu-isu sensitif yang boleh merosakkan keharmonian masyarakat.

Pengerusi Majlis Penasihat Ayahanda Pekida Selangor, Azmi Mad Said berkata, perkara pokok dalam Perlembagaan Persekutuan seperti hak keistimewaan Melayu dan agama Islam tidak harus sesekali cuba diubah.

Katanya, ini kerana orang Melayu merupakan kaum asal dan terbesar di negara ini sementara Islam adalah agama mereka yang mesti dihormati oleh semua kaum di negara ini.
''Saya yakin lebih 60,000 ahli Pekida akan bertindak jika perkara berkaitan hak istimewa orang Melayu dan Islam cuba diganggu-gugat," katanya kepada Utusan Malaysia pada Majlis Sambutan Aidilfitri Pekida Selangor di Kuala Lumpur malam semalam.
Hadir sama, Presiden Pekida Malaysia, Jamaluddin Yusoff.

Azmi bagaimanapun berkata, tindakan yang akan diambil oleh Pekida jika hak istimewa orang Melayu dan Islam diganggu-gugat bukannya menjurus kepada perkelahian.

Kata beliau, pihaknya akan bertindak mengikut keperluan seperti menyertai demonstrasi membantah Forum Memeluk Islam anjuran Majlis Peguam pada 9 Ogos lalu serta beberapa cara lain.

Dalam perkembangan lain menurutnya, Pekida membantah cadangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Damansara, Dr. Mohd. Nasir Hashim supaya sebahagian peruntukan zakat disalurkan kepada masyarakat bukan Islam di Selangor.
''Hanya ada lapan kategori asnaf mengikut Islam tetapi golongan yang bukan daripada agama ini tidak layak menerimanya," tegas beliau.

Pasaraya mula turunkan harga barang - Malaysiakini

Pasaraya-pasaraya utama di negara ini sudah menurunkan harga barangan keperluan mulai hari ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad.

Sebagai contoh, katanya pasaraya Giant, antara yang pertama menurunkan harga barang-barang keperluan asas sehingga 30 peratus melibatkan 1,200 barang, dan langkah ini diikuti oleh pasaraya-pasaraya yang lain.
“Kita telah berunding dengan wakil semua pasaraya dan mereka sudah bersetuju untuk menurunkan harga barang di pasaraya masing-masing,” katanya semasa merasmikan Kempen Penurunan Harga Barang di Kinrara hari ini.
Beliau berkata pemantauan kerajaan terhadap harga barang terhad kepada barang-barang kawalan seperti beras, tepung dan minyak masak sahaja.

Shahrir berkata pihak pembekal dan pengeluar juga digalakkan untuk mengambil bahagian dalam kempen itu dengan menurunkan harga hasil keluaran mereka.
“Kita akan panggil persatuan pengguna untuk berbincang dengan persatuan-persatuan pengeluar seperti penternak ayam, dan pengeluar-pengeluar yang lain untuk mendapatkan persetujuan mereka (menurunkan harga),” katanya.

Antara Mensyuarat Perwakilan Bahagian - Malaysiakini

SEORANG perwakilan bingung dengan kekecohan yang berlaku pada Mesyuarat Perwakilan Bahagian Kota Tinggi, di Dewan Raya Felda Bukit Maha, semalam.

Siapa yang lebih menonjol dalam pencalonan MT - Malaysiakini

Saingan bagi mengisi 25 kerusi Majlis Tertinggi (MT) UMNO setelah 105 UMNO Bahagian selesai mengadakan persidangan masing-masing menyaksikan lebih 50 orang layak bertanding.

Berdasarkan angka tersebut, jika semua yang telah melepasi kuota layak bertanding menerima pencalonan dan bertanding pada pemilihan parti Mac depan, separuh daripada mereka tidak akan terpilih.

Namun apa yang menarik, calon-calon yang tidak mempunyai jawatan dalam pentadbiran kerajaan seperti Menteri dan Timbalan Menteri semakin mendapat tempat dalam senarai pencalonan MT.

Berdasarkan pencalonan terbaru, dalam kategori pencalonan tertinggi, tiga calon yang tidak mempunyai jawatan dalam pentadbiran kerajaan menduduki tempat ke-4, ke-5 dan ke-6.

Mereka ialah Ketua UMNO Bahagian Ipoh Timur, Senator Datuk Azian Osman yang menerima 64 pencalonan, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dengan 63 pencalonan dan Ketua UMNO Bahagian Nibong Tebal, Datuk Zainal Abidin Osman mendapat 62 pencalonan.

Selain nama-nama tersebut, mereka yang tidak mempunyai jawatan dalam kerajaan yang turut tersenarai dalam 30 pencalonan tertinggi termasuklah Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr Mohd Puad Zarkashi, bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir, bekas Exco kerajaan Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir, Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Senator Datuk Syed Ali Alhbashee, bekas Pengerusi BNBBC yang juga Ahli Dewan Undangan Kubu Gajah, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dan Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Norza Zakaria.

Dalam pada itu, kalangan muka baru yang kini memegang jawatan dalam kerajaan seperti Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Harun, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Noraini Ahmad, Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Saifuddin Abdullah dan Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Lajim turut menjadi antara calon popular yang mendapat pencalonan dalam kategori 25 teratas.

Dengan tinggal 12 hari sahaja lagi tempoh Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian dan 84 UMNO Bahagian masih belum mengadakan mesyuarat masing-masing, nama-nama yang kini berada dalam carta teratas dan termasuk dalam senarai 50 yang layak, dijangka akan terus mendominsi pencalonan.

Cuma kali ini gabungan yang memegang jawatan dan yang tiada jawatan dalam kerajaan nampaknya seimbang.

Meminjam kata-kata Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Rahman, sebagai calon yang tidak mempunyai jawatan dalam kerajaan beliau akan membawa suara ahli dan rakyat tanpa rasa takut.
“Saya akan bawa suara rakyat dengan tegas dan berani dalam perjuangkan agenda Melayu dan Islam,” katanya.
Jika kata-kata itu dikongsi bersama oleh para perwakilan dan itulah sentimen akar umbi, barisan MT UMNO yang akan dipilih Mac depan sudah tentu akan menyaksikan kemunculan muka-muka baru yang diharapkan akan lantang menyuarakan hasrat serta kehendak ahli dan rakyat keseluruhannya.

Rang daftar pemilih tambahan dipamer hari ini - Malaysiakini

Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi Suku Tahun Ketiga 2008 akan dipamerkan mulai hari ini hingga 3 Novembr depan di 985 tempat seluruh negara selaras dengan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002.

Pegawai Perhubungan Awam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Sabri Said, berkata ia dipamerkan di Pejabat Pilihan Raya Negeri, Pejabat Pos Berkomputer, Kompleks/Pejabat Kerajaan, Pejabat Daerah/Pejabat Tanah, Majlis Daerah/Perbandaran serta Dewan Serbaguna, Rukun Tetangga, Balai Raya dan Balai Penghulu.
"Sepanjang tempoh urusan pendaftaran pemilih Suku Tahun Ketiga di antara Julai hingga September tahun ini, SPR telah menerima 24,531 permohonan pemilih baru dan 6,200 permohonan untuk pertukaran alamat pusat mengundi.

"Sehubungan itu mana-mana warganegara Malaysia yang terbabit dalam kedua-dua permohonan tersebut diminta agar menyemak Rang Daftar Pemilih yang dipamerkan itu," katanya dalam satu kenyataan di Putrajaya hari ini.
Mana-mana individu yang mendapati nama mereka tidak tersenarai dalam daftar pemilih itu boleh membuat tuntutan menggunakan Borang B dalam tempoh tujuh hari dari tarikh daftar pemilih dipamerkan.

Pemilih yang ingin membuat bantahan atas kemasukan mana-mana nama pemilih bagi bahagian tertentu pula boleh berbuat demikian dengan menggunakan Borang C juga dalam tempoh tujuh hari.
"Daftar itu juga mempamerkan nama-nama yang dikeluarkan daripada daftar pemilih atas sebab kematian, lucut hak warganegara, persaraan daripada Angkatan Tentera Malaysia atau Polis Diraja Malaysia dan sebagainya," katanya.
Sehubungan itu, semua waris bagi pemilih yang meninggal dunia diminta menghantar salinan sijil kematian atau permit mengubur kepada Pejabat Pilihan Raya di kawasan masing-masing.
"Ia boleh dihantar menerusi faks, pos atau datang sendiri ke pejabat SPR yang berdekatan," katanya.
Bagi penyemakan Daftar Pemilih Induk 2007 untuk sebarang pembetulan ke atas butir-butir diri pula, Sabri berkata ia boleh dilakukan menerusi e-mel kepada info@spr.gov.my, surat atau datang sendiri ke pejabat SPR.

Sebarang pertanyaan lanjut hubungi ibu pejabat SPR di talian 03 88856500 atau menerusi faks di talian 03 88889117 atau pejabat SPR atau laman web SPR di http://www.spr.gov.my.

Harga minyak mentah menjunam - Malaysiakini

Harga minyak mentah dunia menjunam semalam, terentah dalam masa 17 bulan berikutan kebimbangan kemelesetan ekonomi global yang menyaksikan permintaan terhadap bahan api itu menurun.

Di New York harga minyak light sweet bagi Disember menjunam 93 sen untuk ditutup kepada AS$63.22 setong.

Pada satu ketika, harga bahan api itu berada pada kedudukan terendah iaitu AS$61.30, paras sama pada Mei 2007.

Di London, minyak mentah Brent North Sea bgi Disember merosot kepada AS$59.02 setong, paras terendah sejak Februari 2007, sebelum ditutup AS$61.41 setong, menurun 64 sen.

Kemerosotan harga minyak itu membawa kesan dramatik kepada penurunan harga saham di Asia semalam, termasuk indeks Nikkei di Tokyo yang menyaksikan penurunan terendah sejak 1982.