Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, November 25, 2008

BPR Perak buka siasatan aduan politik wang semasa mesyuarat UMNO bahagian - Malaysiakini

Badan Pencegah Rasuah (BPR) Perak hari ini mendedahkan sejumlah kertas siasatan telah dibuka berhubung aduan pihak tertentu mengenai berlakunya politik wang sepanjang berlangsung pemilihan anggota jawatankuasa Umno di peringkat bahagian, kata Pengarahnya Bahri Mohamad Zin.

Beliau bagaimanapun enggan memaklumkan jumlah kertas siasatan yang dibuka.
“Sekiranya pemberian rasuah telah dibuat, biasanya kita akan siapkan kertas siasatan dan hantar ke ibu pejabat dan mereka akan tentukan tindakan selanjutnya,” katanya kepada pemberita ketika ditanya mengenai isu berkenaan, selepas perasmian Seminar Pencegahan Rasuah Melalui Sistem Kawalan di sini.

Kuala Selangor Bandar Bersejarah - Malaysiakini

PENGINAPAN jimat dan selesa, makanan menyelerakan dan destinasi yang berdekatan kota antara jawapan 'orang kita' apabila diajukan soalan mengenai percutian hujung minggu PENGINAPAN jimat dan selesa, makanan menyelerakan dan destinasi yang berdekatan kota antara jawapan 'orang kita' apabila diajukan soalan mengenai percutian hujung minggu mereka.

Jika anda termasuk dalam golongan yang dimaksudkan, apa kata luangkan masa mengunjungi Kuala Selangor, bandar bersejarah yang pernah ditawan Belanda ketika usaha peluasan empayar oleh kuasa penjajah asing itu pada 1784.

Selain nilai sejarah, bandar kecil ini turut memiliki tarikan pelancongan antarabangsa seperti Taman Kelip-Kelip Kampung Kuantan dan hidangan makanan laut yang murah.

Destinasi ini hanya terletak 40 kilometer perjalanan dari ibu kota.
Taman Alam Kuala Selangor

Rata-rata pengunjung yang pertama kali sampai ke bandar kecil ini pasti mahu terus mengunjungi Bukit Melawati yang menjadi antara mercu tanda utama di bandar Kuala Selangor.

Bagaimanapun, sebelum meneroka tarikan di atas puncak, apa kata terlebih dulu singgah di Taman Alam Kuala Selangor yang pintu masuknya terletak bersebelahan stesen trem Bukit Melawati.

Taman Hutan seluas 296 hektar ini bukan saja memainkan fungsi penting dalam mengekalkan ekosistem, malah menjadi kediaman semula jadi kepada pelbagai spesies flora dan fauna.

Landskap hutan hujan tropika dan hutan paya bakau turut menarik kehadiran 156 burung.

Daripada angka itu, 57 adalah spesies penghijrah dari Russia dan Siberia, yang singgah sebentar di taman ini antara September hingga April, setiap tahun.

Antara spesies burung tempatan yang menjadi penghuni tetap taman termasuk Burung Bakau, Bangau, Ketitir, Pekaka, Raja Udang, Pucong, Serandau dan Helang Bahu Hitam.

Burung yang datang berhijrah pula ialah daripada jenis Purple Herow, Great Eagle, Tiger Shrike, Brown Shrike, Arctic Shrike, Warbler dan Purple Swamphen.

Pengunjung boleh meneroka keindahan taman ini dengan mengikuti laluan pelantar konkrit di samping meneliti fungsi dan kegunaan tumbuhan hutan dengan bantuan pemandu pelancong.

Di tengah taman, anda akan dihidangkan dengan pemandangan tasik buatan yang menjadi tumpuan siput sedut, siput roman dan siput beliung.

Selain itu, ada menara tinjau untuk menyaksikan kehadiran burung, biawak dan haiwan pemangsa lain yang berkunjung ke tasik ini bagi mendapatkan sumber air.

Pengunjung yang gemarkan cabaran juga boleh memilih sama ada untuk bermalam di chalet atau berkhemah di tapak disediakan oleh pengurusan.

Bagaimanapun, anda dinasihatkan supaya sentiasa berwaspada dengan kehadiran ratusan kera daripada spesies Makonka dan Long Tail Silver Leaf yang menjadi penghuni setia taman.

Ini kerana ada kalanya, hidupan yang menjadikan pucuk kayu dan buah hutan ini gemar merebut makanan atau barangan peribadi pengunjung dalam sekelip mata.


Warisan sejarah Bukit Melawati

Bukit Melawati yang berdepan pemandangan indah Kuala Selangor dan Selat Melaka ini memiliki sejarah yang panjang dan amat rapat dengan kesultanan Melayu Melaka.

Mengikut sejarah, kota ini pernah ditakluki Belanda pada 1784 selepas kuasa penjajah itu menewaskan Portugis di Melaka.

Belanda kemudian memusnahkan kota lama dan menggantikannya dengan istana Eropah sebelum memberi nama baru, Fort Atlingsburg, sempena nama komander mereka, Gabenor Jeneral Alting.

Lokasi strategik menjadikan kota ini sering kali digempur oleh beberapa kuasa besar utama termasuk British dan Kesultanan Selangor yang mahu menguasai bukit ini.

Pengunjung boleh memilih sama ada untuk memandu ke atas bukit atau trem berdekatan Masjid Lama Kuala Selangor untuk ke puncak dengan harga RM2 (dewasa) dan RM1 (kanak-kanak).

Dalam perjalanan menuju ke puncak, anda boleh melihat tiga makam Sultan Selangor, runtuhan kota lama dan batu hampar yang menjadi tempat pesalah menjalani hukuman pancung.

Bagaimanapun, jangan terkejut apabila disambut dengan ratusan lotong apabila sampai ke puncak. Pengunjung boleh memberikan kacang panjang kepada haiwan ini yang boleh dibeli daripada penjual.

Luangkan masa untuk menikmati pemandangan indah di puncak yang turut menempatkan rumah pegawai daerah British dan rumah api yang masih berfungsi sebagai panduan kepada kapal.

Ada juga menara tinjau yang digunakan pihak berkuasa agama untuk melihat anak bulan bagi menentukan tarikh mula puasa, hari raya dan permulaan awal Zulhijjah.


Kelip-kelip Kampung Kuantan

Tarikan pelancongan utama Kuala Selangor ini sudah lama menarik kunjungan pelancong asing terutama dari Asia Barat, Taiwan, Jepun dan China.

Menjadi satu daripada dua taman kelip-kelip yang ada di dunia, kunjungan anda ke pekan ini tidak lengkap jika tidak meluangkan masa mengunjunginya.

Istimewanya, sebahagian besar kelip-kelip yang boleh dijumpai di Kuala Selangor daripada spesies Pteroptyxtener yang mengeluarkan kerlipan cahaya tiga kali sesaat.

Kelip-kelip jantan dikatakan mengeluarkan cahaya lebih terang berbanding kelip-kelip betina untuk menarik perhatian pasangannya.

Tidak sukar untuk menyaksikan keajaiban alam ini. Anda boleh memandu terus dari tengah bandar dengan mengikuti papan tanda Taman Kelip-Kelip Kampung Kuantan.


Makanan laut dan kraftangan

Ada banyak restoran makanan laut di perkampungan nelayan di Pasir Penampang, terletak berhampiran kawasan jambatan yang merentangi Sungai Selangor.

Selain menawarkan masakan kampung dengan harga amat berpatutan, pengunjung juga berpeluang membeli pelbagai produk makanan laut dan makanan segar di jeti berhampiran.

Jika tidak pun, anda boleh menikmati makanan Barat di rumah rehat atau restoran di kaki Bukit Melawati yang menyediakan selera Melayu seperti nasi campur, ikan bakar dan nasi ayam.

Sebelum pulang, pastikan anda singgah di kedai kraftangan di Kampung Permatang Kuala Selangor.

Pelbagai cenderahati diperbuat daripada jut yang cantik boleh dibawa pulang sebagai buah tangan.

Selain produk kraftangan, orang ramai yang mahu mendapatkan bekalan ikan segar boleh berkunjung ke Pasar Basah Pasir Penambang berhampiran.

Terlanjur ke sini, jangan lupa mencari sagun beras tradisional Kuala Selangor, makanan tradisional yang tidak terdapat di tempat lain.

Penginapan

De Palma Inn Kuala Selangor

Tel: 03-32897070

http://depalmahotel.comFirefly Park Resort

Tel: 03-3289-1208

Faks: 603-3289-1234

http://www.fireflypark.com/Rujukan percutian

Tourism Malaysia

Tel: 03-2615 8188/ Faks: 03-2693 5884 / 2693 0207

Talian pelancongan: 1-300-88-5050

Emel: enquiries@tourism.gov.my

www.tourism.gov.my


Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Selangor

Tel: 03 - 5511 1122 / Faks: 03 - 5513 1199

www.tourismselangor.gov.my

S'pura potong gaji k'tangan awam - Malaysiakini

Kerajaan Singapura mengumumkan gaji Presiden, Perdana Menteri dan pegawai kanan kerajaan akan dipotong antara 11 dan 19 peratus tahun depan ekoran kelembapan ekonomi negara itu.

Menurut kenyataan Bahagian Jabatan Perkhidmatan Awam Singapura, pemotongan gaji itu wajar kerana hampir 25 peratus daripada komponen gaji tahunan mereka adalah berkitan dengan pertumbuhan ekonomi negara bandar raya itu.

Mereka lain yang akan terlibat dalam pemotongan gaji termasuklah menteri dan Anggota Parlimen, kata kenyataan itu semalam. -->>lanjut

BIRO DAN PENGERUSI PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN TANJONG KARANG - Malaysiakini

Biro Ekonomi & Usahawan - Mohd Shahrizal bin Sahri
Biro Politik - Mohd Khir bin Haji Ramli
Biro Agama - Mohd Ruzi bin Abu Hassan
Biro Belia & Sukan - Shah Iqbal Jamalulail bin Nadmilail
Biro Pelajaran - Mohd Zamri bin Kahar
Biro Keahlian & Daftar Pemilih - Idros bin Marni
Biro Kebajikan - Saad bin Ismail
Biro Latihan - Muhammed Rizal bin Tawarikh Effendi
Biro Putera - Fadhil bin Md Radzi
Biro Kebudayaan & Sosial - Maruwan bin Ahmad
Biro IT & Komunikasi - Zahrul Nazlinizam bin Ahmad Nawawi
Biro Pertanian & Penternakan - Azmi bin Hassan
Biro Penerangan - Mohd Nizam bin Abu Naim

Selamat Berjuang serta Berkhidmat demi Agama, Bangsa dan Negara.
(sumber - blog hatirizal)

Najib tekad rampas semula dua pertiga - Malaysiakini

Bakal Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bertekad untuk mengembalikan penguasaan majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Serentak dengan itu katanya, UMNO akan berusaha untuk memperkukuhkan parti itu dengan menangani beberapa permasalahan dan kelemahan dalaman bagi mencapai maksud tersebut.
“Kami bertekad untuk membuat yang terbaik dan InsaAllah akan merampas semula majoriti dua pertiga seperti mana yang dinikmati sebelum ini,” ujar beliau dalam temuramah dengan agensi berita AFP di sela-sela Sidang kemuncak APEC di Peru hari Isnin.
Selain tekad tersebut, Najib menjelaskan keutamaan yang perlu dilakukan bagi melonjakkan semula imej gabungan parti pemerintah.
“Parti perlu disegarkan semula terutama dalam soal imej dan bagaimana masyarakat melihat UMNO dan BN,” katanya
Ini adalah kenyataan politik yang dibuat oleh Najib sejak mendapat pencalonan 185 UMNO Bahagian yang bermesyuarat antara Oktober dan November lalu,

Berdasarkan pelan peralihan kuasa, Najib akan mengambil alih kepimpinan parti dan kerajaan Mac 2009 selepas tamatnya Perhimpunan Agung UMNO.

Mengenai dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa pihaknya mempunyai bilangan Ahli Parlimen BN yang akan lompat parti yang mencukupi untuk menumbangkan BN, ini jawapan Najib:
“Kebarangkalian lompat parti secara beramai-ramai kini makin terpencil, kami akan terus memegang tampuk kuasa sehingga pilihan raya akan datang dan mendapatkan semula mandat daripada rakyat”.
Sementara itu Bernama melaporkan dari Peru, Najib sebagai berkata, UMNO akan mengambil beberapa langkah lagi untuk membanteras politik wang dan ia mesti diperjuangkan secara menyeluruh.

Bagaimanapun, secara realistiknya gejala itu tidak boleh dibanteras dalam masa terdekat, dan perlu ditunjangi oleh kekuatan politik serta komitmen yang kuat, katanya apabila diminta mengulas kenyataan bekas Presiden UMNO, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyatakan gejala politik wang masih menghantui UMNO walaupun apabila Najib mengambil alih kepimpinan parti.

Beliau berkata demikian kepada pemberita Malaysia selepas menghadiri hari terakhir Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) di sini Ahad.
Najib, yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, usaha membanteras politik wang perlu “ditunjangi oleh kekuatan politik serta komitmen yang kuat dengan apa cara yang boleh kita dilakukan.”
Usaha untuk membanteras gejala itu adalah satu proses yang membabitkan satu tempoh masa yang tertentu, katanya.
“Sebab masa Tun Dr Mahathir pun, ia juga memperjuangkan usaha untuk menghapuskan politik wang dan bila ia tamat sebagai Perdana Menteri dan sebagai Presiden Umno, beliau telah menyatakan kekecewaannya kerana gagal untuk membanteras gejala itu.”

Pingat untuk Shah Rukh...suspen macam filem Hindustan juga - Malaysiakini

Jadi datang akhirnya… Babak suspen mengenai penganugerahan darjah Datuk kepada pelakon popular Bollywood Shah Rukh Khan, kini terlerai.

Macam juga filem Hindustan, majlis yang dirancang sering diselitkan dengan unsur suspen dan akhirnya terlerai dengan ‘happy ending’.

Walaupun sebelum ini dilaporkan Shah Rukh tidak dapat hadir untuk menerima darjah itu kerana sibuk dengan penggambaran, hari Isnin disahkan pelakon itu akan hadir menerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) pada 6 Disember depan.

Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Omar Kaseh berkata, Shah Rukh Khan akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 7.30 pagi dan akan berada di Melaka selama sehari.

Istiadat penganugerahan darjah berkenaan kepada Shah Rukh Khan akan disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh pada 10 pagi, katanya dalam satu kenyataanyang dikeluarkan.

Jangan 'telanjangkan' Wanita UMNO - Malaysiakini

Semua pihak diminta tidak 'menelanjangkan' Pergerakan Wanita UMNO dengan menyebarkan keburukan dan fitnah terhadap Tan Sri Rafidah Aziz dan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bagi menghangatkan lagi pertandingan jawatan Ketua Wanita UMNO pada pemilihan parti itu Mac depan.

Ketua Wanita UMNO Johor, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, persaingan sengit itu nanti dikhuatiri mewujudkan golongan yang berkempen secara agresif termasuk mengutuk, mengaibkan dan menggunakan media massa bagi memastikan pemimpin yang disokong menang.
"Hentikanlah perangai buruk seperti itu sebaliknya pertandingan mestilah berasaskan keyakinan dan keikhlasan untuk memperjuangkan nasib Melayu," katanya yang juga Exco Wanita UMNO itu di Johor Bahru semalam.
Halimah mengulas keputusan Rafidah yang merupakan Ketua Wanita UMNO dan juga Ahli Parlimen Kuala Kangsar untuk mempertahankan jawatan itu selepas Naibnya, Shahrizat mengumumkan akan bertanding jawatan nombor satu sayap itu.

Halimah mendedahkan, golongan tersebut akan bertindak seolah-olah kumpulan pendesak yang memberi tekanan kepada Rafidah dan Shahrizat bagi menghangatkan lagi pertandingan hingga memalukan sayap wanita itu.

Justeru, katanya, perdebatan mengenai pertandingan itu perlu dihentikan kerana semua anggota dan perwakilan sayap sudah matang untuk memilih pemimpin yang benar-benar layak bagi menerajui Wanita UMNO yang menjadi tulang belakang UMNO.