Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, May 27, 2008

Aksi MP Pakatan cetus kekecohan

n gobalakrishnanMalaysiakini - Tindakan seorang ahli Parlimen Pakatan Rakyat menghampiri tempat duduk Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, menimbulkan bantahan penyokong kerajaan yang berpendapat ia tindakan biadap dan tidak boleh dimaafkan. -->>lanjut
- Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) -
"dewan bukan tempat untuk samseng".

"Saya tidak mahu soalan tambahan...saya sakit hati...saya mahu baca point of order (peraturan mesyuarat) 36 (12) iaitu perilaku anggota Parlimen Padang Serai yang boleh mengelirukan dewan ini.

"Saya sudah tiga penggal di dewan ini, inilah pertama kali kejadian seperti ini berlaku," katanya yang disokong beberapa penyokong kerajaan yang lain.

Antara Janji-Janji Besar DAP @ PRU-12 – Dah Tunai Ke!

  • Berjaya menang dalam Pilihan Raya ke 12 -bonus sehingga RM6,000 bagi setiap anggota isi rumah yang berpendapatan RM6,000 atau kurang setahun.
  • Berjaya menang dalam Pilihan Raya ke 12 - menyediakan bekalan air bersih yang selamat dan mampu dibayar oleh rakyat.
  • Berjaya menang dalam Pilihan Raya ke 12 - 100,000 anggota polis ditugaskan meronda di jalan-jalan bagi mengurangkan jenayah dan menghapuskan ancaman dadah.
  • Berjaya menang dalam Pilihan Raya ke 12 - menarik pelaburan yang berkualiti dengan pekerjaan yang menyediakan ganjaran yang tinggi.
  • Berjaya menang dalam Pilihan Raya ke 12 - mendapatkan khidmat ahli-ahli akademik terbaik di peringkat dunia untuk menerajui institusi-institusi pengajian tinggi tempatan dan menaikkan gaji bagi menarik dan mengekalkan para guru dan pensyarah yang terbaik.

Komen:

Janji telah dibuat, tapi APA yang rakyat dapat selepas berbulan DAP menang. Nak kata bayar bonus! Gaji pekerja akademik sampai sekarang tak nampak apa cerita. Kita tunggu dan lihat bagaimana DAP akan tunaikan janji mereka. Manifesto DAP jelas ketandusan idea di mana janjinya mahu meletakkan 100,000 polis khas meronda lebuh raya dan kediaman jelas menunjukkan mereka menggunakan idea BN, ini hanyalah idea mesin pencetak mereka.

Ada 2 faktor yang dilihat amat menarik punca mengapa DAP tidak mampu untuk tunaikan janji mereka pada rakyat!

  1. DAP berjanji tetapi tidak tahu bagaimana nak laksanakan. Nak cerita bab duit tambahan pula yang melibatkan nilai pemberian kepada rakyat yang tinggi memang pasti DAP tak akan mampu lakukan. First time tadbir kerajaan sendiri, banyak benda nak joli.
  2. DAP dari awal tidak menyangka mereka akan menang, jadi janji yang mereka taburkan memang dari awal-awal lagi mereka dah pasti tak mampu ditunaikan. Ianya semata-mata gimik untuk tatapan rakyat. Ini semua hanyalah helah atau pemainan sewaktu musim Pilihan Raya ke-12.
DAP sekarang kelu tidak mampu berkata, pusing kanan tak senang, pusing kiri tak senang, bila dah berjanji rakyat mestilah nak tuntut! Kalau tak mampu nak tunaikan lebih baik tak berjanji. Nasihat pada DAP, jangan dipermainkan perasaan rakyat dengan janji yang DAP tak mampu nak tunaikan, makin ramai yang tampil kehadapan buat laporan polis tentang mungkir janji DAP pada mereka. Ini satu petanda bagus kerana kalau dibiarkan, sampai ke PRU-13 janji tak dikota, janji baru yang lebih hancing muncul pula!

BILA MAHATHIR TUKAR TABIAT, WAWASAN 2020 JADI WAWASAN

Dari blog : Raksasa BN
Sebagai rakyat biasa, saya cukup hairan dengan kedudukan Tun Mahathir,Mukhriz dan Mokhzani. Kedudukan tiga beranak ini menjadi tidakmenentu. Mujurlah Mahathir akhirnya keluar dari UMNO. Itupun setelahdicabar oleh ahli UMNO dalam satu perjumpaan di Kedah. Kalau tidak,belum tentu Mahathir keluar tinggalkan UMNO lagi.

Baru kena cabar secara berdepan saja sudah tak tahan. Iman dalamperjuangannya untuk bersama bersatu dilihat amat rapuh sekali. Betullah kata orang tua-tua, orang yang cakap besar itu, hatinya tidak sebesar yang dicakapkan.

Hanya dari cabaran seorang ahli biasa sahaja jika dibandingkan dengan kedudukan Mahathir, samalah seperti seekor nyamuk bertempek, gajah mencecet lari. Pada hal bukannya ramai pun. Kalau satu bahagian UMNO mencabar, boleh la dikatakan Gajah takut dengan salakan sekumpulan serigala. -->>lanjut

Syor daftar pemilih baru OK, tapi mahu jaminan telus

mStar - Pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menganggap syor Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mahu daftar pemilih semasa digantikan dengan baru sebagai langkah positif seiring dengan kehendak dan keperluan semasa.
Bagaimamanpun pemimpin-pemimpin NGO yang dihubungi menegaskan, apa yang lebih penting ialah memastikan daftar baru disyorkan itu jika diguna pakai kelak benar-benar mampu mengatasi masalah pemilih diragui, yang menjadi tumpuan banyak pihak selama ini.

Ibrahim Suffian, Pengerusi Eksekutif Merdeka Center, sebuah badan penyelidikan pilihan raya tempatan menganggap cadangan SPR itu sebagai langkah baru yang menepati kehendak pengundi negara ini selama ini. -->>lanjut
"Saya yakin usaha SPR ini akan meningkatkan keyakinan terhadap suruhanjaya ini. Semua pihak dan parti politik perlu menerima cadangan ini dengan sikap terbuka,"
Lagi berita berkaitan :
Kerajaan perlu kajian rasional syor SPR
Pembangkang: Bersihkan daftar sebelum mendaftar semula
SPR syor daftar pengundi berusia 50 tahun diganti baru
SPR sudah sedia, pilihan raya tergempar?

‘Saya kuatkan semangat’

“Saya akan kuatkan semangat sekiranya keluarga saya juga berbuat begitu,” itu luahan Raja Munirah Raja Iskandar Shah, 23, yang kecewa selepas dimaklumkan rayuan terakhir kesnya ditolak Mahkamah Agung Jepun, Selasa lalu.
MyMetro - Mimpi ngeri penuntut komunikasi massa di sebuah kolej di Cyberjaya itu bermula selepas dia ditahan di Lapangan Terbang Narita, Tokyo pada 20 Disember 2006 apabila beberapa peket dadah jenis syabu seberat 690.80 gram dijumpai dalam beg yang dibawanya.

Raja Munirah mendakwa dia diperangkap seorang lelaki Iran bernama ‘Milad’ yang menawarkan pekerjaan di sebuah agensi pelancongan di Jepun.

Rayuan awal Raja Munirah bagi mengenepikan sabitan kesalahan dan hukuman penjara tujuh tahun sebulan, bagaimanapun ditolak pada 4 Disember lalu. -->>lanjut

Jakim tetap lancar program Islam Hadhari di Selangor

Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) tetap meneruskan program Islam Hadhari yang dirancang untuk kerajaan Selangor bernilai RM24 juta sepanjang tahun ini, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Datuk Sheikh Abdul Aziz, hari ini.

Beliau mengulas pendirian kerajaan Selangor semalam yang mengharamkan sebarang bentuk program Islam Hadhari di negeri itu berkuat kuasa serta-merta. (sumber - bharian)
Lagi Berita Berkaitan :
Hassan: S'gor haramkan Islam hadhari
P. Pinang mahu haramkan Islam hadhari

Kerajaan beri penekanan terhadap media baru

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan memberikan penekanan yang lebih kepada aspek media baru seperti blog dalam usaha untuk memastikan rakyat menerima maklumat yang tepat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ia perlu memandangkan tohmahan yang dilemparkan kepada kerajaan melalui platform media baru telah membawa kesan di luar jangkaan seperti yang dapat dilihat melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu.
"Kita sememangnya telah terlepas pandang kaedah terbaik untuk menguruskan media baru (sebelum ini), saya juga mengakui kita tidak terlalu arif akan kaedah untuk berhadapan dan meneutralkan tohmahan yang dilemparkan melalui teknologi baru," katanya selepas merasmikan Sidang Kemuncak Media Asia hari ini.

Iklan Marin UK menghina bangsa Melayu

Inilah video iklan marine UK yang mencetuskan isu dibangkitkan oleh Senator Jins Samsudin di Parlimen, seperti mengangap bangsa Melayu adalah pengganas.

Iklan ini memaparkan seorang lelaki Melayu yang mencabar askar-askar orang putih di permulaan video. Antara kata-kata yang terdengar "Akulah orang paling jahat dalam dunia".

Yang menjadi tanda tanya, siapakah pelakon dan penulis skrip iklan ini?

Jika ofis anda sekat laman youtube, boleh bypass melalui di website proxy list

Pisang tak berbuah dua kali di Pulau Pisang…

Agendadaily - Kalau mengikut penjelasan yang dibuat oleh Menteri Besar Datuk Ghani Othman nampaknya rakyat negara ini tidak perlu bimbang tentang kedudukan Pulau Pisang yang terletak di luar perairan Pontian. -->>lanjut
"Pulau Pisang itu berada di dalam daftar kerajaan dan ia adalah milik kerajaan negeri Johor. Keperluan rumah api itu adalah sekadar untuk laluan perkapalan, syarat itu hendaklah dipatuhi,"

Pendirian rasmi Badan Perhubungan UMNO Kedah terhadap tindak tanduk Mukhriz

Datuk Mukhriz Mahathir ada pandangannya tersendiri… dan begitu juga Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah yang tidak senang dengan tindak tanduknya mengkritik dan mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi letak jawatan.

Oleh itu ia mahu Ahli Parlimen Jerlun itu hentikan segera tindakan itu yang disifatkannya tidak beretika.

Baginya Mukhriz harus memberi tumpuan kepada tugasnya sebagai wakil rakyat.

Pendirian Badan Perhubungan UMNO Negeri itu dalam isu ini dinyatakan oleh pengerusinya Datuk Seri Mahdzir Khalid selepas mempengerusikan badna itu di Alor Star Isnin malam.

Katanya mereka memandang serius tindak tanduk Mukhriz kerana beliau adalah Ahli Parlimen dari negeri itu.

Menurut Mahdzir badan itu menyerahkan kepada Jawatankuasa Pengurusan UMNO untuk mengambil tindakan ke atas Mukhriz. -->>lanjut