Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, March 25, 2015

#BLOG TERBARU.!!! Forum, Berita dan Isu2 Semasa di warisselangor.com

Blog terbaru Waris Selangor yang menyediakan pelbagai berita dan isu-isu semasa... Berkongsi maklumat, perbincangan dan perdebatan di ruang Forum Waris Selangor... hanya di warisselangor.com

SEKOLAH ULUL ALBAB WAJAR DIPERLUAS KEPADA PELAJAR TAHFIZ- NOH OMAR

KUALA LUMPUR, 22 MAC - Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar mengusulkan agar kerajaan memperluaskan konsep sekolah agama Ulul Albab bagi melahirkan generasi yang seimbang dalam aspek duniawi dan ukhrawi.

Beliau berkata, setakat ini ada tiga sekolah Ulul Albab di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan tiga lagi di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) yang menekankan pendidikan agama Islam tetapi pada masa yang sama mempelajari subjek sains dan teknologi.

“Dengan adanya sekolah Ulul Albab ini kita akan melahirkan melahirkan modal insan yang menghafaz 30 juzuk al-Quran dan profesional ulama yang mempunyai asas agama yang mantap,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat, di sini.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidika, Tan Sri Muhyiddin Yasin dilaporkan berkata, dasar menjadikan pendidikan Islam sebagai konsep pendidikan sepanjang hayat akan diteruskan menerusi pembukaan Kolej Komuniti Islam selain kolej komuniti sedia ada yang disepadukan.

Beliau dipetik sebagai berkata, kerajaan juga komited untuk mewujudkan sekolah Ulul Albab dengan permulaan di empat sekolah agama di bawah kelolaan kerajaan Terengganu sebelum modulnya dilaksanakan di setiap negeri mulai bulan depan.

Sementara itu Noh berkata, kerajaan juga perlu memberi tumpuan kepada pelajar tahfiz terutama di sekolah pondok deng n memberikan mereka kursus kemahiran agar mereka memiliki kemahiran multi-tasking selepas tamat belajar kelak.

“Lepasan Tahfiz mampu menjana pendapatan sendiri hasil daripada kursus-kursus jangka panjang atau pendek seperti yang diwujudkan di Politeknik, Giat Mara ataupun Kolej Komuniti. Sekarang wujud pelajar-pelajar yang mengutip derma dengan alas an untuk perbelanjaan Tahfiz dan sebagainya,” katanya.
Sumber : http://selangorpost.com/?p=89

GEMPAR.!!! POCONG DI HIGHWAY LATAR

Hati-hati pemandu yg memandu di mlm hari. Ada org yg kurang keje nampaknye..

Cubaan orang yang tidak bertanggungjawab menakutkan orang ramai.

Kejadian berlaku sekitar jam 10 malam tadi.. lokasi selepas tol highway LATAR menghala ke Kuala Selangor.

Sumber : https://www.facebook.com/ILoveSgBesar/photos/a.657067614372963.1073741828.656911527721905/828983287181394/?type=1&theater

Ceramah GST untuk orang kampung

Mohd Shamsudin mengunjungi warga emas, Mernyon Taib, 97, yang terlantar sakit tua di Blok I Sawah Sempadan sempena Program Walkabout Mingguan Dun Sungai Burong.
TANJONG KARANG, 24 MAC – Tindakan tidak bertanggungjawab segelintir pihak yang cuba menyebarkan fakta tidak sahih mengenai keburukan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di kampung-kampung amat dikesali.

Adun Sungai Burong, Datuk Mohd Shamsudin Lias menjelaskan, isu pelaksanaan GST yang sudah menjadi viral tak munasabah di laman sosial dan blog turut memberi tempias kepada orang kampung.

“Memang tak sangka mereka licik memburukkan pelaksanaan GST sedangkan negara kita disifatkan sudah terlewat jika dibandingkan negara lain yang sudah melaksanakan bertahun lalu.

“Negara jiran seperti Indonesia dan Singapura pun sudah laksanakan GST. Bagi peluang negara laksanakan dulu dan lihat apa kebaikannya. Jangan terus bantah sebab hanya termakan hasutan orang,” katanya.

Bekas Ketua Pembangkang Selangor itu berkata, PR sepatutnya tidak perlu bimbang jika BN kononnya akan jatuh dalam pilihanraya umum akan datang disebabkan GST.

“Buat apa mereka takut BN jatuh? Kalau ikutkan logik akal, sepatutnya mereka suka tapi sebenarnya mereka bimbang kerana pelaksanaan GST ini akan memberi manfaat kepada rakyat.

“Sebab itu mereka cuba racun pemikiran rakyat dengan viral tak munasabah, sedangkan fakta dan saluran maklumat mengenai kebaikan GST oleh pihak kastam sendiri dalam berita sudah terbukti.

“Saya optimis dengan pelaksanaan GST ini sebab saya berlatarbelakangkan bidang ekonomi… boleh lihat pelaksanaan ini memberi kesan positif kepada ekonomi negara untuk jangka masa panjang,” katanya.

Bagi membuka minda orang kampung katanya, sesi ceramah dan taklimat kampung ke kampung dijalankan pihak Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dan Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa).

“Penerangan dan sesi taklimat mengenai GST amat penting bagi membolehkan orang kampung memahami dengan lebih jelas sebab saya tak mahu mereka diasak dengan maklumat tak munasabah.

“Saya berharap pendekatan terus ke akar umbi seperti ini dapat memberi gambaran jelas mengenai usaha kerajaan untuk meningkatkan ekonomi negara melalui pelaksanaan GST ini,” katanya selepas mengunjungi warga emas, Mernyon Taib, 97, yang terlantar sakit tua di Blok I Sawah Sempadan sempena Program Walkabout Mingguan Dun Sungai Burong.