Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Saturday, June 21, 2008

Pokok Yang Mengeluarkan Air Di Bukit Besar!

Pokok pait keluar ‘air mata’
Oleh : Ahmad Rabiul Zulkifli
KUALA TERENGGANU - Bunyinya pelik, tetapi benar apabila sepohon pokok yang dipanggil pokok pait dikalangan penduduk tempatan dekat tanah perkuburan Masjid Bukit Besar, di sini, mengeluarkan air seperti ‘air mata’ sehingga penduduk kampung berebut-rebut mengambil air daripada pokok berkenaan.

Selain itu, pokok yang sudah lima hari mengeluarkan cecair putih berbuih dan manis seakan-akan rasa buah itu turut menarik minat penduduk dari kampung lain untuk merasainya.

Seorang warga emas, Zahara Mohamad, 67, dari Kampung Bukit Besar berkata, pokok itu disedari mengeluarkan air pada hari Sabtu lalu, tetapi ketika itu air yang dikeluarkan pahit dan berbau masam.
“Namun kini air itu sudah manis seakan-akan air nira dan berbau seperti santan.

“Kebiasaannya daun pokok itu dijadikan ubat oleh penduduk kampung, namun khasiat air pokok berkenaan belum diketahui,”katanya.
Azaz Abdul Rahman, 53, dari Kampung Bukit Besar berkata, dia cuba mengambil air itu dan meletakkannya diatas jari sebelum kira-kira sepuluh minit kemudiannya, urat-urat kecil di jarinya timbul.
“Kemungkinan air daripada pokok itu mempunyai khasiatnya tersendiri kerana jika diikutkan, daun pokok itu digunakan penduduk kampung untuk membuat ubat.

100 hari pemerintahan Pakatan Rakyat

Seratus hari yang tidak menampakkan apa-apa pembaharuan dan kemajuan yang boleh membanggakan rakyat negeri Selangor dan tidak membawa sebarang keuntungan apabila memilih kerajaan baru Keadilan. Apa yang dapat kita rasakan adalah Menteri Besar Selangor hanyalah boneka kepada parti DAP dan hak Melayu tercabar dan budaya Malaysia-Malaysia kini hampir terbentuk.

Walaupun PAS adalah di antara pakatan parti pemerintah, namun perjuangan dan hala tuju PAS juga telah jauh tersasar dan nama Islam hanya ada pada nama sahaja. Tiada bezanya kini antara PAS, DAP dan juga Keadilan. Bukan hanya mereka yang cuba-cuba memberi mandat kepada kerajaan baru sahaja yang merasa kecewa kerana apa yang mereka impikan dan apa yang telah digula-gulakan oleh pembangkang ketika pilihanraya yang lalu tidak dapat mereka nikmati tetapi ramai ahli-ahli PAS sendiri yang merasa kecewa kerana pemimpin mereka kini telah berubah dan bagaikan diserang penyakit budaya.

Ramai dikalangan pemimpin PAS yang benar-benar mahu melaksanakan misi perjuangan mereka kini merasa takut untuk bersua dengan ahli-ahli mereka kerana mereka gagal dan tidak berupaya untuk melaksanakan apa yang mereka perjuangkan. Mereka kini tidak ada pilihan melainkan mengikuti sahaja telunjuk Anwar Ibrahim dan Anwar Ibrahim pula mengikut telunjuk pemimpin DAP hanya kerana gilakan kuasa.

Dolak dan dalih menjadi penangkis apabila janji dituntut, putar belit menjadi alasan untuk menafikan apa yang telah dituturkan. Apa bezanya Selangor sekarang dan Selangor dahulu. Apakah kelebihan Selangor sekarang dan Selangor dahulu. Sehingga hari ini, kelebihan yang dapat dinikmati oleh rakyat Selangor adalah pada nama apabila Selangor akan menjadi ladang ternakan babi terbesar dan termoden di Malaysia. Apa yang dapat kita nikmati lagi adalah pertumbuhan kilang-kilang maksiat yang sama taraf dengan Thailand di Petaling Jaya, Pucung, Gombak dan Klang.

PAS juga menutup mata mereka. Hassan Ali juga tutup sebelah mata dan apa yang Hassan Ali nampak adalah Islam Hadhari. Islam Hadhari lebih hina dari kilang babi. Islam Hadhari lebih hina dari kilang arak. Islam Hadhari lebih hina dari pusat pelacuran. Serangan Hassan Ali hanyalah kepada satu amalan Islam. Hassan Ali mengharamkan Islam Hadhari bukanlah kerana Islam Hadhari itu haram tetapi hanya kerana kepentingan Politik. Hassan Ali tidak berani mengharamkan pusat pelacuran mahupun kilang arak seperti yang pernah beliau laungkan sebelum ini dalam kempen pilihanraya tetapi Hassan Ali mengharamkan Islam Hadhari.

Kuil dan pusat ibadah agama lain akan ditambah, Ketua Dewan Pemuda Pas tunduk membisu, Ella dan Mas Idayu menyanyi dijadikan satu isu yang besar. Ella dan Mas Idayu menyanyi pakai baju dan kain, hanya mungkin suaranya saja yang merupakan aurat yang membuat Dewan Pemuda PAS tergoncang keimanan mereka. Namun Dr LoLo’ berucap juga menggunakan suara. Suara Dr Lolo’ sebaik suara Ella dan Mas Idayu, boleh pula mereka mendengar dengan sahutan takbir. Yang lebih menarik jika persembahan Ella dan Mas Idayu diteruskan mereka akan menunjuk perasaan di hadapan pentas. Kenapa depan pentas, menonton sambil meluahkan perasaan.

100 hari kepimpinan Keadilan DAP PAS, ini sahaja yang kita dapat dari PAS. Haramkan Islam Hadhari dan haramkan persembahan Ella dan Mas Idayu.Kita tunggu lagi 100 hari…… Kita tunggu juga bilakah Pakatan Rakyat yang mereka gunakan ini akan benar-benar ditubuhkan. Apakah ianya benar-benar dapat ditubuhkan atau hanya pakatan haram yang tidak mungkin boleh ditubuhkan.

YONG DAN MUKHRIZ - KELUAR TAK MAHU, TINGGAL BUAT BUAT ONAR

Menyusahkan dan menyerabutkan keadaan. Itulah ungkapan yang pasti banyak bermain di bibir-bibir masyarakat negara ini terutamanya individu yang terlibat secara langsung dalam bidang politik. Tindakan yang dilakukan oleh kedua individu yang mempermainkan perjuangan parti demi kepentingan tertentu seperti Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Yong Teck Lee inilah yang sebenarnya menambahkan kecelaruan politik tanah air kita.

Menangguk di air yang keruh. Tindakan Mukhriz yang terdahulu ternyata tidak membuahkan hasil sepertimana yang beliau mahukan. Maka dengan itu sejak kebelakangan ini beliau terpaksa mendiamkan diri, tambahan pula rakyat dan Lembaga Disiplin UMNO mula memantau samada beliau layak atau tidak kekal dalam parti.

Kebimbangan akan dilontar keluar daripada parti menyebabkan beliau terpaksa membisu dan membiarkan isu rekaan beliau dibiar tidak terbela. Namun, tindakan yang dilakukan oleh Yong Teck Lee sekali lagi membuatkan beliau hilang pertimbangan dan mencuba nasib sekali lagi.

Mukhriz muncul kali ini dengan menyatakan sokongan beliau terhadap SAPP (Yong Teck Lee) bagi usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Namun, yang menjadi bahan lawaknya kenyataan beliau itu apabila beliau mengatakan bahawasanya beliau menyokong sekiranya ia tidak akan mendatangkan keuntungan bagi pakatan pembangkang terutamanya Anwar Ibrahim.

Secara terang-terangan apa yang dilakukan oleh Yong ada kaitannya dengan Anwar Ibrahim yang selama ini galak mengatakan bahawa ada dikalangan wakil rakyat Sabah dan Sarawak akan lompat parti dan berpihak pada beliau.

Pertemuan di Hong Kong dan Kuala Lumpur antara Yong Teck Lee dan Anwar Ibrahim telah membuktikan bahawa pemimpin ini sebenarnya dalang yang digunakan oleh Anwar untuk menubuhkan kerajaan pintu belakang. Yong juga menjadi tali barut Anwar selama ini dan kini rahsia ini mula terbongkar apabila Yong terdesak kerana gagal untuk mengumpulkan 30 Ahli Parlimen melompat parti untuk menubuhkan kerajaan pintu belakang.

Menyokong Yong bermakna menyokong Anwar Ibrahim dan menyokong tindakan penubuhan kerajaan pintu belakang yang tiada mandat rakyat dan tidak bermaruah.

Kedua-dua pemimpin ini(Yong dan Mukhriz) masing-masing enggan menapak keluar daripada parti namun galak membuat onar dalaman parti. Usaha mereka untuk memperlihatkan keadaan parti BN goyah menyebabkan pakatan pembangkang hanya akan tersenyum memandangkan jalan untuk mereka terbuka luas.

Adakah rakyat negara ini mahukan mandat yang dipegang diceroboh tanpa maruah oleh pemimpin seperti mereka? Individu yang tidak sedar diri seperti mereka inilah harus dicantas keluar supaya keadaan kembali tenaang. Adanya mereka hanya menyemakkan dunia politik negara ini.