Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, August 14, 2008

Gambar Kempen P.44 Parlimen Permatang Pauh

Bilik Gerakan UMNO
Kubu Kuat Anwar Ibrahim di Kubang Semang
Perlawanan sengit, PKR vs BN/UMNO
Puluhan buah kereta parking ditepi jalan, dihadapan bangunan UMNO Cawangan Permatang Pauh.
Bendera UMNO dan Barisan Nasional mewarnai perkarangan Bangunan UMNO Permatang Pauh
JanaWangRapid.com

Afrif Shah dakwa wujud 'pengundi hantu'

BUKIT MERTAJAM - Calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Permatang Pauh, Datuk Arif Shah Omar Shah, mendakwa terdapat 'pengundi hantu' di kawasan itu.

Arif Shah, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Jaya, berkata satu kajian yang dibuat selepas pilihan raya 8 Mac lalu mendapati banyak nama pengundi yang didaftarkan menggunakan satu alamat tetapi apabila disemak, hanya dua atau tiga orang sahaja yang tinggal di alamat itu.
“Saya tidak pasti sama ada mereka ini pengundi hantu, pengundi yang menumpang atau pekerja kilang di kawasan Sungai Petani atau berhampiran yang menggunakan alamat itu tetapi tidak tinggal di situ,” katanya kepada pemberita di rumahnya di Persiaran Tenggiri, Seberang Jaya, dekat sini.
Beliau berkata, kebanyakan pemilik rumah itu juga tidak mengenali nama-nama yang menggunakan alamat rumah mereka dan beliau mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyiasat perkara itu.
“Saya bimbang jika perkara ini disengajakan, ia akan memberi kesan kepada keputusan pilihan raya yang sebenarnya,” katanya yang malam tadi dinamakan sebagai calon BN untuk pilihan raya kecil itu pada 26 Ogos ini, dan dijangka menentang penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Click here!

Wanita UMNO menentang cadangan Khalid Ibrahim

Pergerakan Wanita UMNO menentang sekeras-kerasnya cadangan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya kuota 10 peratus diwujudkan untuk pelajar bukan bumiputera di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Pengerusi Biro Pendidikan dan Hal Ehwal Pelajarnya, Datuk Maznah Mazlan berkata, cadangan itu tidak wajar kerana UiTM ditubuhkan khas sebagai pendokong Dasar Ekonomi Baru (DEB) bagi menjaga kepentingan kaum bumiputera dalam bidang pendidikan.

Menurutnya, Abdul Khalid tidak wajar mencari populariti dengan kaum lain dengan menyentuh dasar yang digubal khas untuk mempastikan bumiputera dapat bersaing dalam keadaan yang kompetitif.

Kerajaan ujarnya, membuka ruang dan menyediakan begitu banyak institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) kepada kaum dan bangsa asing untuk melanjutkan pelajaran di dalam negara.
"Jangan melihat kepada masalah bilangan bumiputera di UiTM sahaja tetapi perlu melihat keseluruhan institusi pengajian tinggi (IPT) yang ada di dalam dan luar negara apabila jumlah pelajar kita masih jauh ketinggalan," katanya dalam kenyataan akhbar hari ini.

Arif dipilih kerana mampu saingi populariti Anwar - PM

Keputusan pucuk pimpinan memilih Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya (ADUN) , Datuk Ariff Shah Omar sebagai calon Parlimen Permatang Pauh adalah kerana beliau merupakan pemimpin yang disifatkan sebagai mampu menyaingi populariti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, Ariff merupakan seorang pemimpin yang amat disenangi dan dihormati oleh sebahagian besar penduduk kawasan itu.
"Atas sebab inilah kita memilih Ariff bagi menentang Anwar pada pilihan raya kecil akan datang," katanya.

Harapan turun harga minyak cerah

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini meletakkan harapan cerah untuk menurunkan harga minyak di pasaran tempatan berdasarkan purata harga bulan ini yang semakin kurang.

Perdana Menteri berkata, sekalipun harga rendah, kerajaan tetap akan mengekalkan subsidi minyak sebanyak 30 sen.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kongres Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Wilayah Persekutuan, di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini.
JanaWangRapid.com

Taklimat Berhubung Perkhidmatan e-LODGEMENT SSM - DPMMS

DEWAN PERNIAGAAN MELAYU MALAYSIA
NEGERI SELANGOR D. E.

AJK DPMMS
AJK BIRO-BIRO DPMMS
AHLI-AHLI DPMMS
AHLI-AHLI GAPUMS
INDIVIDU PERSEORANGAN

Dewan Muda Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Selangor dengan kerjasama Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akan mengadakan taklimat berhubung perkhidmatan e-LODGEMENT SSM.
Tarikh : 15hb. Ogos 2008
Masa : 3.00 petang
Tempat : Dewan Seminar dan Latihan DPMMS
Bayaran : PERCUMA
Objektif perlaksanaan program ini adalah untuk memberi penerangan dan penjelasan kepada peserta tentang produk e-Perkhidmatan SSM, faedah dan penggunaannya sepertimana yang diperuntukan di bawah undang-undang yang dikuatkuasakan oleh SSM.

Disamping itu juga, taklimat ini juga akan memberi penerangan tentang kesahihan pengeluaran Sijil Pendaftaran Perniagaan dan Sijil Pemerbadanan Syarikat yang dicetak sendiri terutamanya oleh komuniti peniaga melalui e-Perkhidmatan SSM, Perkara ini penting bagi mengelakkan kekeliruan dan kesangsian terhadap taraf sahlaku sijil-sijil berkenaan.

Video ucapan Calon BN Permatang Pauh

Calon Parlimen BN untuk Permatang Pauh adalah YB Datuk Ariff Shah Hj Omar Shah yang juga merupakan ADUN Seberang Jaya, Pulau Pinang.


YB Ariff Shah Hj Omar Shah mempunyai kredibiliti yang tinggi, ramah, rendah diri dan mampu mengoncang calon PKR.

Pemimpin BN negeri janji beri sokongan padu

Oleh : HABIBAH OMAR dan NURUL HUDA HASSAN
BUTTERWORTH - Pemilihan Datuk Ariff Shah Omar Shah sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Permatang Pauh mendapat sokongan padu daripada para pemimpin BN negeri.

Mereka berpendapat Ariff Shah seorang pemimpin yang disenangi ramai dan kefasihannya bertutur dalam bahasa Mandarin juga mampu menarik pengundi bukan Melayu untuk menyokong BN.

Menurut Timbalan Pengerusi UMNO negeri, Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah, pemilihan Ariff Shah adalah keputusan yang tepat kerana beliau mampu menarik pengundi berbilang kaum di kawasan tersebut.
"Kita yakin beliau akan mendapat sokongan padu daripada pengundi di situ dan mampu menggugat serta memberi tentangan hebat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Saya yakin BN akan menang," katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis pelancaran jentera pilihan raya BN Permatang Pauh yang disempurnakan oleh Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Sunway Karnival malam tadi.

Pengerusi MCA negeri, Datuk Liow Tiong Lai pula memberi jaminan bahawa beliau akan memastikan MCA memberi sokongan penuh kepada Ariff Shah dan yakin pemilihan Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya itu mampu menarik sokongan terutama pengundi Cina di kawasan tersebut.
"Kita menyokong pilihan yang dibuat oleh pimpinan tertinggi BN dan yakin beliau mampu memberikan tentangan hebat sekali gus mencerahkan peluang BN untuk menang di Permatang Pauh," ujarnya.
Setiausaha Agung Gerakan, Datuk Seri Chia Kwang Chye pula menyifatkan Ariff Shah sebagai seorang yang mampu menarik semua pengundi tanpa mengira bangsa khususnya kaum Cina dengan berbekalkan kebolehannya bertutur dalam bahasa Mandarin.
"Kita akan memberi sokongan penuh dan padu kepada beliau sepanjang pilihan raya kecil ini bagi memastikan kemenangan berpihak kepada BN," katanya.
Setiausaha Perhubungan UMNO negeri, Datuk Azhar Ibrahim pula berkata, Ariff Shah mempunyai rekod cemerlang sebagai wakil rakyat dan ia telah terbukti dengan pembangunan yang dibawanya di Seberang Jaya.
"Ini merupakan satu pilihan yang bijak dan kita berharap rakyat akan memberi sokongan padu dengan mengundi beliau," jelasnya.
Dalam pada itu, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh, Datuk Pirdaus Ismail gembira dengan pemilihan Ariff Shah kerana beliau merupakan pemimpin yang disukai ramai.
"Beliau merupakan rakan baik saya dan saya akan berjuang habis-habisan untuknya bagi menentang Anwar pada pilihan raya kecil 26 Ogos ini," jelasnya.
JanaWangRapid.com

YB Ariff Shah calon BN P44

YAB TPM telah mengumumkan YB Ariff Shah, ADUN Seberang Jaya, sebagai calon Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh (P44), Pulau Pinang di Pelancaran Jentera BN tadi.

Beliau akan menentang calon PKR Anwar Ibrahim untuk mengisi kekosongan setelah Wan Azizah mengosongkan kerusi Parlimen Permatang Pauh dan mengumumkan bahawa Anwar Ibrahim akan bertanding bag kerusi berkenaan.

Click here!