Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, December 26, 2008

KENYATAAN MEDIA BPN TERHADAP BLOG HINA AGAMA ISLAM - Malaysiakini

KENYATAAN MEDIA
BLOGGER PEMBELA NEGARA ( BPN )
TERHADAP BLOG HINA AGAMA ISLAM


BPN memandang serius blog blog yang menghina Islam dan juga Nabi Muhammad yang semakin berleluasa sekarang... Ia menggunakan identiti yang disyaki palsu dan sangat berani menyentuh sensiviti agama Islam termasuk menghina Nabi orang Islam iaitu Nabi Muhammad s.a.w..

Beberapa blog telah seperti http://surind.blogspot.com/, http://pedestrianinfidel.blogspot.com/ termasuk terbaru blog http://adibahahmad.blogspot.com adalah antara blog blog yang telah dikenal pasti menggunakan ruang siber untuk mengguris hati umat Islam di seluruh dunia..

BPN akan melawan habis habisan blog yang telah berani secara terang terangan mencemar kesucian agama Islam sedangkan umat Islam tidak sedikitpun disuruh menghina agama lain, demi memelihara keamanan dan kestabilan negara Malaysia.

BPN menggesa Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan tegas terhadap blogger tersebut yg sengaja ingin merosakkan perpaduan rakyat M'sia yg berbilang bangsa & agama.

BPN juga tidak akan membenarkan blogger muslim menghina agama agama lain bahkan akan menuntut mereka menghormati kepercayaan agama selain Islam meskipun dalam masa yang sama tetap beriman dengan penuh keyakinan bahawa Tuhan yang Esa ialah Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Nya..


Yang Benar,

PANGLIMA PERANG CYBER
http://penembak-tepat.blogspot.com


Yang Dipertua,
Blogger Pembela Negara ( BPN )
Blog rasmi BPN : http://parlimenbpn.blogspot.com

Usah permain pilihan raya kecil - Malaysiakini

mStar | Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menasihatkan pihak-pihak yang ingin bertanding supaya melihat pilihan raya kecil, termasuk yang baru kerusi Kuala Terengganu sebagai "satu proses yang serius" bagi membawa manfaat pengundi.

Pemangku Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, badan pengendali pilihan raya itu bukan hendak melarang atau tidak menggalakkan mana-mana pihak yang layak daripada bertanding, tetapi setiap calon perlu menghadapinya dengan serius.

Sambil mengakui bahawa setiap pemilih berdaftar layak bertanding, jelas beliau, calon berkenaan juga perlu berkeupayaan untuk memberi khidmat kepada rakyat.
"Pilihan raya adalah satu aktiviti yang besar dan serius serta perlu dihadapi dengan serius.

"Barulah boleh memastikan pilihan raya betul-betul mendatangkan faedah dan manfaat kepada rakyat," kata beliau.

Katanya: "Memang semua orang (yang berdaftar) layak dan bebas bertanding."

"Tetapi calon terbabit juga perlu berkeupayaan untuk memimpin dan memberi khidmat. Barulah ia akan memberi maksud demokrasi kepada rakyat," katanya.
Laporan akhbar baru-baru ini menyebut pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu bulan depan dijangka menyaksikan pertarungan lima penjuru.

Selain bakal menemukan dua musuh tradisi iaitu Barisan Nasional (BN) dan PAS, pilihan raya berkenaan juga diramal akan turut disertai oleh dua calon Bebas dan seorang calon dari Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM).

Setakat ini selain calon BN iaitu Timbalan Menteri Dalam Negeri, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, dua calon Bebas hampir pasti.

PAS akan mengumumkan calonnya 1 Januari ini.

Ketika ditanya tentang pengambilan borang penamaan calon, Wan Ahmad berkata, perkembangan itu tidak boleh mencerminkan suasana sebenar jumlah calon yang bertanding.
"Saya berpendapat kalau ramai bertanding sudah pasti ia akan menyebabkan undi berpecah. Kadangkala ia merugikan proses pilihan raya," katanya.

Bangunan MCA Taman Selayang Baru diambil alih `penceroboh’ - Malaysiakini

Pejabat MCA cawangan Taman Selayang Baru di Batu Caves dekat sini telah diambil alih oleh “penceroboh” yang bertindak menukar kunci selain wajah dalaman dan luaran premis berkenaan.

Ekoran insiden pada 8 Dis itu, Pengerusi MCA cawangan Taman Selayang, Heng Kai Hiyong, telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak pada 11 Dis lepas. Dan hari ini Pengerusi MCA bahagian Selayang Datuk Tang See Hang memecahkan mangga bangunan yang digunakan oleh pihak tidak dikenali itu.

Tanpa menamakan pihak yang bertanggungjawab itu, Tang berkata bangunan itu dibina pada 1995 hasil sumbangan ahli-ahli MCA serta orang awam untuk kegunaan parti selain bagi kegiatan sosial oleh penduduk dan juga pelajar sekolah.
“Pada 8 Dis lepas, kira-kira pukul 8 malam semasa Heng datang ke pejabat kami, dia mendapati ada orang telah menukar kunci dan menggunakan mangga lain untuk mengunci pejabat itu. Papan tanda MCA juga telah ditanggalkan dan warna cat bangunan kami diubah,” kata Tang yang turut merujuk perkara itu kepada Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang Zainal Abidin Azim pada 16 Dis lepas.

“Disebabkan kami mempunyai segala dokumen yang berkaitan dengan bangunan itu, maka YDP sendiri mengaku bahawa orang lain tidak boleh berbuat demikian terhadap bangunan kami,” katanya.

Umno perlukan ahli yang komited - Malaysiakini

Masih ramai anggota Umno yang akan meneruskan perjuangan parti itu walaupun bekas Ketua Bahagian Umno Petaling Jaya Selatan, Kapt (B) Datuk Zahar Hashim menyertai Pas, kata Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata tugas dan tanggungjawab untuk memperjuangkan Umno tidak terletak di atas bahu seorang atau sebahagian pemimpin saja kerana ia melibatkan seluruh ahli.
“Semua pihak perlu sedar, tempoh menjelang pilihan raya umum ke-13 amat kritikal kerana banyak yang perlu kita lakukan di dalam dan di luar parti untuk menentukan survival Umno dan Barisan Nasional,” katanya dalam suatu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.
Hishammuddin berkata proses itu menuntut pengorbanan mereka yang betul-betul ikhlas, jujur dan komited serta sanggup berkorban untuk parti melebihi kepentingan peribadi.

Pada Rabu lalu, Zahar menyerahkan borang keahlian untuk menyertai Pas.

Dapatkah kita menghalang calon-calon berkempen di P36.? - Malaysiakini

Oleh : Muazam Ismail
Perdana Menteri memberi amaran agar jangan ada calon-calon pemilihan UMNO berkempen untuk diri sendiri sewaktu kempen pilihan raya kecil Kuala Terengganu. Beliau mengigatkan semua calon termasuk calon Timbalan Presiden UMNO agar jangan berkempen untuk diri sendiri dalam jangka waktu berkenaan dan amaran ini turut diberikan kepada penyokong pemimpin yang bertanding.

Larangan ini telah dipersetujui oleh tiga calon Naib Presiden UMNO dan mereka akui akan akur dengan larangan berkenaan. Harap-harap perisitwa di Permatang Pauh tidak akan berulang sekali lagi apabila salah seorang calon Ketua Pemuda UMNO yang pulang dari Permatang Pauh terus mengadakan jamuan khas di rumah keluarga di Alor Star sebaik sahaja selesai pilihan raya kecil Permatang Pauh dan terus mengumumkan sekali lagi akan bertanding kerusi Ketua Pemuda UMNO Malaysia setelah menemui kesemua Ketua-ketua Pemuda dan akar ubi di Permatang Pauh dan berkata bahawa mereka semua mengesa saya untuk bertanding kerusi Ketua Pemuda UMNO.

” Sebelum itu bapanya telah memainkan perang saraf bahawa anaknya mungkin tidak mendapat cukup pencalonan sebagai Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Ketika Pemuda sibuk menjalankan kempen di Permatang Pauh, calon ini sibuk berkempen sesama sendiri dan bagi calon ini, kesempatan ini adalah terbaik kerana ramai ahli-ahli UMNO dari merata tempat yang hadir untuk membantu BN berkempen menentang pembangkang. Kesempatan ini juga diambil untuk menagih undi tanpa memikirkan akan tanggungjawab kepada Parti, Parti pula menjadi kepentingan yang kedua.

Memang tepat apa yang disarankan oleh Perdana Menteri agar Kuala Terengganu tidak dijadikan medan berkempen sesama sendiri. Tapi sejauh manakah berkesanannya seranan ini sama-samalah kita lihat nanti. Mungkin mereka akan memberi alasan, bahawa mereka sambil menyelam sambil minum air dan melakukan waktu masa-masa yang terluang sahaja, seperti masa makan dan waktu malam apabila tidak ada program -program. Bantuan akan dikeluarkan dengan alasan untuk membantu kumpulan UMNO ini yang datang untuk membantu BN di Terengganu, mereka perlukan wang untuk penginapan, makan minum dan juga duit poket.

Sukar untuk kita membuktikan bahawa mereka ini berkempen untuk calon mereka. Bagi pemimpin dan calon mereka akan hanya melakukan banyak lawatan dan banyak berjalan sahaja dan bagi ejen mereka pula hanya perlu mengikuti rombongan UMNO bahagian sahaja, Jika tersebarnya berita ada berlaku pemberian wang oleh mana-mana calon dari ejen -ejen mereka, mereka hanya akan menafikan bahawa ejen-ejen itu hanya mahu memburukkan nama calon berkenaan. Banyak cara penafian yang boleh mereka lakukan.

Mungkin sukar untuk mengelakkan dari mana-mana calon untuk berkempen, hanya kesedaran dan kesedaran menjaga maruah UMNO dan jika mereka benar-benar sayangkan kepada UMNO sahaja yang dapat mengelakkan kempen untuk diri sendiri ini berlaku. Harapan agar mereka punyai kesdaran kali ini dan jangan diulangi perkara yang telah berlaku di Permatang Pauh bagi memastikan maruah UMNO tidak tercalar lagi. Mereka perlu kembali ke pangkal jalan bersatu dan memastikan calon BN menang kali ini dan inilah peluang kita untuk membuktikan kepada Pakatan Rakyat bahawa rakyat sebenarnya terkeliru dan telah membuat satu kesilpana apabila memberikan sokongan kepada mereka.

Kita juga akan membuktikan kepada PAS bahawa sokongann terhadap mereka terhakis setelah menyertai Pakatan Rakyat yang mengelirukan penyokong mereka dan mereka hanyalah boneka kecil yang dipermainkan oleh dua lagi parti yang mempunyai ideologi yang berbeza. Calon-calon yang ke Kuala Terengganu perlu melupakan seketika status calon mereka demi bangsa agama dan negara. Mudah-mudahan UMNO akan berjaya mempertahankan kerusi Kuala Terngganu, P36.

Data pengundi di P.36 KT - Malaysiakini


Pengundi Ikut Jantina & BangsaPengundi Ikut Sempadan

Aku Bukan Musuh Harta karya bekas Mufti Perlis - Malaysiakini

Radio Televisyen Malaysia (RTM) hanya meluluskan lagu berunsurkan nilai moral dan kesantunan bahasa di samping aspek teknikal yang dipersetujui oleh Jawatankuasa Panel Penilai.

"Lagu-lagu yang dihantar ke RTM sama ada individu atau syarikat rakaman adalah tertakluk kepada Jawatankuasa Panel Penilaian Lagu-Lagu RTM," kata RTM dalam satu kenyataan selasa untuk menjelaskan mengapa lagu puisi Aku Bukan Musuh Harta karya bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin dianggap tidak sesuai untuk siaran. Lagu itu merupakan salah satu dari lapan buah lagu puisi Dr. Asri yang dimuatkan dalam album Yang Benar Tetap Benar nyanyian Kopratasa dan beberapa penyanyi lain.

Calon mahu larangan jelas guna blog berkempen - Malaysiakini

mStar | Ketika tinggal hanya tiga bulan menjelang pemilihan parti, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib, salah seorang calon yang bakal menyaingi kerusi Timbalan Presiden, mahu Lembaga Disiplin menjelaskan tatacara kempen menerusi blog.
Ketua Penerangan Umno itu berkata, "empat hari lepas Lembaga Disiplin Umno memberi amaran kepada bekas Ketua Umno Bahagian Hulu Langat, Datuk Ahmad Kuris Mohd. Nor kerana berkempen menggunakan blog semasa pemilihan bahagian yang lalu."

"Amaran Lembaga Disiplin ini perlukan penjelasan lanjut apakah pemilihan di peringkat Umno pusat yang akan diadakan Mac tahun depan juga tertakluk kepada larangan menggunakan blog atau laman web," kata beliau yang juga bekas Naib Presiden dalam blognya hari ini.
Tegas beliau, larangan menggunakan blog sebagai kaedah untuk berkempen perlu diperjelaskan dengan lebih terperinci memandangkan pemilik blog terutama di kalangan ahli dan pemimpin Umno agak ramai pada masa ini.

Muhammad memulakan blognya selepas pilihan raya umum lalu.

Seorang lagi calon jawatan Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam juga mempunyai blog sendiri.

Antara calon lain yang mempunyai blog ialah Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Khir Toyo yang turut merebut jawatan Ketua Pemuda Umno.

Seorang lagi calon kerusi itu iaitu Exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Tun Mahathir juga mempunyai blog sendiri.
"Perkara itu perlu dinyatakan dengan jelas kerana blog ada kalanya menjadi wadah terbaik bagi meluahkan pandangan mengenai sesuatu isu yang hangat diperkatakan dalam masyarakat di samping membolehkan rakyat mengikuti tindak tanduk dan aktiviti pemimpin mereka," kata Muhammad, yang juga bekas Menteri Besar Selangor.
Tambah Muhammad, apabila diadakan sidang akhbar, ramai pemimpin yang memberikan maklum balas terhadap isu semasa, contohnya berkaitan naik turun harga barangan dan keesokan harinya komen mereka akan disiarkan dalam media.
"Jika pemimpin terbabit menulis perkara yang sama dalam blog pula, adakah itu dilihat sebagai berkempen dan boleh dijatuhkan hukuman," kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.
Beliau menjelaskan bahawa jika perkara-perkara yang dipaparkan dalam blog semuanya boleh ditafsirkan sebagai berkempen, pengurusan Umno perlu mengeluarkan surat meminta semua pemilik blog dalam kalangan ahli dan pemimpin parti menutup blog masing-masing.
"Saya pun akan menutup blog saya jika ia memang bertentangan dengan apa yang terkandung dalam tata etika ahli Umno," katanya.
Pada Isnin lalu, Pengerusi Lembaga Disiplin, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail berkata, Ahmad Kuris diberi amaran kerana didapati bersalah berkempen untuk mendapatkan jawatan menerusi blog miliknya yang melanggar Tataetika Ahli Umno di bawah Perkara 5.3, Perkara 7.1 dan Perkara 8.1.

Blog Menghina Nabi Junjungan ....Laknatullah - Malaysiakini

lagi blog sampah menghina Rasulullah sila click dan FLAGkan: http://adibahahmad.blogspot.com/


Penulis blog tersebut mungkin mengguna identiti orang lain...namun walau apapun blog tersebut kita tutupkan dulu.

Sumber Dari - penjagaketuananmelayu

Transformasi Politik Husam - Malaysiakini

Satu Pasukan…...Timbalan Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin Menyatakan Iltizam Pergerakan Itu Untuk Memastikan Kerusi Parlimen Kuala Terengganu Dapat Dipertahankan Pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Tersebut 17 Januari Depan. Pemuda BN Akan Turun Padang Dengan Satu Langkah Gerak Kerja Bersepadu Untuk Berkempen Pada Pilihan Raya Kecil Tersebut. Pada Sidang Media, Khairy Turut Memaklumkan Pergerakan Itu Akan Mengadakan Konvensyennya Pada Februari Depan Yang Membabitkan Pembentangan Kertas Kerja "Satu Malaysia".
Oleh YB Khairy Jamaluddin
Dicabar ke kanan, digertak ke kiri. Inilah yang saya lihat tentang YB Dato' Husam Musa, Naib Presiden PAS, apabila, belum pun sempat hilang panasnya bara ketetapan dan jawapan beliau untuk melaksanakan hukum hudud di Malaysia , terus tersungkur dan menyerah kalah pada gesaan DAP.

Semasa majlis Wacana Transformasi Politik Malaysia, saya telah minta pendirian jelas daripada Dato' Husam mengenai perlaksanaan hukum hudud sekiranya Pakatan Rakyat berjaya membentuk Kerajaan Pusat sepertimana impian 16 September.

Beliau menjawab dengan jelas "kita akan buat." Saya selanjutnya meminta beliau jelaskan sekali lagi jawapannya dan beliau menegaskan sekali lagi bahawa "kita akan buat" sambil mengangkat jari dan tangan menandakan kesungguhan jawapan beliau.

Namun, tak sampai 24 jam kenyataan beliau disiarkan oleh pihak media, YB Lim Kit Siang, selaku Supremo DAP, mempertikaikan kenyataan Dato' Husam dan menegaskan bahawa hukum hudud tidak menjadi dasar Pakatan Rakyat.

Kenyataan Lim Kit Siang ini kemudiannya disokong oleh anak beliau YAB Lim Guan Eng, yang dipuji berkali-kali dalam Wacana tersebut oleh Dato' Husam sebagai pemimpin moden ala Saidina Omar Abdul Aziz.

Akibat pukulan dan desakan DAP ini, Dato' Husam yang tampak berani dan bersemangat tinggi semasa majlis Wacana di Balai Islam Kota Bharu, tiba-tiba pula menjadi ikon transformasi politik layu di mana dengan longlai dan lesunya tunduk kepada gertakan DAP.

Tidak sampai dua hari selepas Dato' Husam dengan lantang memberi jaminan kepada penyokong tegar PAS di gelanggangnya sendiri bahawa hudud akan dilaksanakan sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa kerajaan persekutuan, beliau sudah pun "surrender" dan kata hukum hudud tidak akan dilaksanakan kerana memerlukan persetujuan rakan kongsi "senior" dalam Pakatan Rakyat yakni PKR dan DAP.

Kenyataan "u-turn" Dato Husam dalam tempoh yang amat pendek sekali memberikan kita satu lagi contoh dimana PAS terpaksa tunduk kepada desakan parti DAP.

Di manakah prinsip PAS yang dikatakan oleh Dato' Husam semasa beliau bentangkan mukadimahnya di Wacana tersebut yang mana antara "P" penting yang disebut adalah prinsip? Takkan prinsip boleh dibuang begitu mudah sahaja?

Wallahualam.

Sumber Dari www.rembau.net.my

Baru dua borang pencalonan dibeli setakat ini - Malaysiakini

mStar | Dua borang pencalonan bagi pilihan raya Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari depan telah dibeli di pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Terengganu setakat ini.

Pengarah Pilihan Raya SPR Terengganu, Mohd Noor Daud berkata dua borang itu dibeli beberapa hari lalu, difahamkan oleh wakil calon yang akan bertanding.
"Bagaimanapun, setakat ini saya tidak dapat mengesahkan wakil itu dari parti mana," katanya di Kuala Terengganu, hari ini.
Beliau menjelaskan calon yang akan bertanding pilihan raya kecil itu tidak semestinya membeli borang pencalonan daripada SPR Terengganu, tetapi juga boleh mendapatkannya di ibu pejabat SPR di Putrajaya.

Mohd Noor berkata Datuk Bandar Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim telah dilantik sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya untuk pilihan raya kecil itu.

Selain itu katanya, SPR juga telah bersedia daripada segi logistik yang diperlukan untuk proses pengundian dan penamaan calon pilihan raya kecil itu pada 6 Jan.
"Selain kira-kira 20 kakitangan SPR di negeri ini, kita juga telah memberi kursus dan taklimat kepada lebih 800 kakitangan sementara terdiri daripada kakitangan kerajaan yang akan bertugas membantu memastikan proses pengundian berjalan dengan lancar," katanya.
Kerusi Parlimen Kuala Terengganu kosong berikutan penyandangnya, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail meninggal dunia secara mengejut akibat serangan jantung ketika bermain badminton di Genting Highlands, Pahang pada 28 November lalu.

Barisan Nasional (BN) mencalonkan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh manakala PAS yang telah mengesahkan akan bertanding, akan mengumumkan calon mereka pada 1 Januari.

Selain itu, beberapa calon Bebas juga dijangka bertanding iaitu dari Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), bekas calon Bebas Parlimen Rantau Panjang, Kelantan, Isma Airfath Hassanuddin, 38, dan bekas calon Bebas Parlimen Kuala Terengganu, Maimun Yusof, 89.

Mengikut daftar pemilih setakat September lepas, terdapat 80,229 pengundi di kawasan Parlimen Kuala Terengganu, dengan 1,035 daripadanya adalah pengundi pos.

Pada pilihan raya umum ke-12 Mac lepas, Razali berjaya mengekalkan kerusi berkenaan apabila menewaskan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Maimun dengan majoriti 628 undi.

Kawasan Parlimen Kuala Terengganu meliputi empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Wakaf Mempelam, Bandar, Ladang dan Batu Burok.

DUN Wakaf Mempelam, Ladang dan Batu Burok dikuasai PAS manakala kerusi Bandar dipegang oleh BN.

Mengikut senarai daftar pengundi pilihan raya umum lepas, pengundi Melayu merupakan majoriti di Kuala Terengganu iaitu 88.3 peratus manakala Cina (11.1 peratus), India (0.4 peratus) dan lain-lain (0.2 peratus).

Pengundi Cina Parlimen di KT sangat penting - Malaysiakini

Sokongan pengundi kaum Cina di kawasan pilihan raya Kuala Terengganu sangat penting bagi menentukan kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil parlimen berkenaan 17 Januari ini.

Calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahamd Farid Wan Salleh, berkata setiap undi amat mustahak dan pengundi kaum Cina di kawasan ini amat penting untuk diberikan perhatian.
“Saya pergi jumpa mereka malam ini dan saya dapati sambutan yang diberi sangat baik dan memberangsangkan. Saya yakin pengundi Cina bersama-sama dengan saya bagi menentukan kemenangan BN pada pilihan raya 17 Januari depan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan ulang tahun ke-27 Pergerakan Pemuda cawangan Kuala Terengganu, malam tadi.
Kawasan parlimen itu mempunyai 80,326 pengundi dengan majoriti pengundi Melayu sebanyak 87.4 peratus, Cina (11.6 peratus), India (0.7 peratus) dan yang lain (0.3 peratus).

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Razali Ismail yang juga Timbalan Menteri Pelajaran dipercayai akibat serangan jantung ketika bermain badminton di Institut Aminuddin Baki di Genting Highlands pada 28 November lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon ialah pada 6 Januari ini dan hari mengundi pada 17 Januari.

Pada pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu, Razali menang dengan majoriti 628 undi setelah memperoleh 32,562 undi mengalahkan Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu yang mendapat 31,934 undi dan calon Bebas Maimun Yusof 685 undi.

Wan Ahmad Farid yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri berkata beliau akan cuba menemui semua pihak bagi menghadapi pilihan raya ini nanti.
“Hari ini saya telah masuk ke kampung membuat kunjungan dari rumah ke rumah. Jumpa mereka yang kurang bernasib baik, yang uzur dan sakit dan paling menarik saya dapati pada kempen kali ini, ramai anak-anak muda yang tampil memberi sokongan dengan turut sama berkempen,” katanya.