Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, December 25, 2008

PM kembali dari lawatan ke Iran - Malaysiakini

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pulang ke tanah air malam tadi selepas melakukan lawatan rasmi empat hari ke Iran.

Pesawat yang membawa Abdullah, yang diiringi oleh isterinya, Datin Seri Jeanne Abdullah, mendarat di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di Subang di sini kira-kira jam 12.20 malam.

Lawatan Abdullah ke negara republik Islam itu bertujuan memupuk hubungan dua hala di samping meninjau peluang mempertingkat usaha sama dalam sektor swasta kedua-dua negara.

Lawatan ke Iran ini merupakan yang kedua Abdullah selaku perdana menteri. Lawatan pertama pada 2005.

Semasa lawatan itu, Abdullah mengadakan rundingan dua hala dengan Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad dalam mana persetujuan dicapai agar kedua-dua negara bekerjasama dalam bidang penyelidikan perubatan dengan tujuan mengeluarkan ubat-ubatan herba bermutu tinggi.

Tiga perjanjian juga dimeterai antara Malaysia dan Iran, satu daripadanya membolehkan model Proton Gen.2 dipasang di Iran mulai April 2009.

Kuala Lumpur juga mencadangkan kepada Tehran mempertingkat peraturan kredit minyak sawitnya bagi membolehkan negara itu mengimport lebih banyak bahan tersebut dari Malaysia.

Muthu belum terima surat tunjuk sebab, mahu lawan habis - Malaysiakini

PENDIRIAN M. Muthupalaniappan (kiri) mahu mencabar S. Samy Vellu (kanan) memanaskan semula politik MIC.
mStar | Bekas Naib Presiden MIC, Datuk M. Muthupalaniappan menyifatkan pucuk kepimpinan parti itu terdesak untuk mengambil tindakan disiplin kerana khuatir beliau akan memberi cabaran sengit ke atas Datuk Seri S. Samy Vellu dalam pemilihan presiden awal tahun depan.

Sambil mengakui bahawa telah menjangkakan dari awal yang beliau akan berhadapan dengan situasi sedemikian, Muthupalaniappan berkata, "saya akan lawan sampai habis-habisan untuk mendapatkan keadilan" jika menerima surat tunjuk sebab itu kelak. -->>lanjut

Tolong cari gadis hilang - Malaysiakini

Assalamualaikum.. .

Saya memohon jasa baik anda semua, sekiranya terjumpa atau terserempak dengan beliau yang bernama Rabiatul Adawiyah Bt Ngah, sila hubungi En. Ngah atau Puan Maz nah di talian 019-7186618(hp) 07-8955761(h)atau e-mailkan ke hazlan_ngah@yahoo.com secepat yang mungkin. Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.

Beliau hilang pada 16 Dis 2008 yang lalu. Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru tudung putih. Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.
Tolong panjangkan e-mail ini kepada semua kenalan anda.

Sekian, terima kasih.

Yg m'mnta kerjasama
Hazlan Bin Ngah

07-55556562(office)

Sumber - ISUHANGAT

Kempen jangan sesekali sentuh sensitiviti kaum - Malaysiakini

Parti-parti yang bertanding pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu 17 Januari depan diingat supaya tidak menggunakan kempen berbentuk negatif terutamanya yang menyentuh sensitiviti kaum.

Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata tidak salah untuk pihak terlibat berkempen dan menerangkan dasar dan perjuangan parti asalkan tidak membangkitkan perkara yang boleh menimbulkan masalah perpaduan.
“Kita harap parti-parti yang bertanding pada pilihan raya kecil ini akan tidak menimbulkan fitnah, tohmahan dan mengedar risalah-risalah yang boleh menjejaskan perpaduan kaum,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Malam Gema Semarak Padu Peringkat Negeri Terenganu, di Kuala Terengganu, semalam.
Katanya, pengalaman masa lalu perlu dijadikan pengajaran oleh semua pihak bahawa pentingnya bagi negara mengekalkan perpaduan di kalangan rakyat berbilang bangsa.
“Gunakanlah landasan yang betul, sudah banyak kali kita berdepan dengan pilihan raya, saya nasihatkan pihak-pihak yang terlibat supaya dapat sama menjaga keselamatan dan mengekalkan perpaduan,” katanya.
Pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu diadakan berikutan kematian penyandangnya yang juga Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail pada 28 Nov lepas.

Dalam perkembangan lain, Shafei berkata 250 pegawai perantara komuniti yang dilantik kementerian itu bagi mengendalikan sebarang konflik yang berlaku di perkampungan atau taman perumahan, juga akan bertindak sebagai pemantau isu- isu melibatkan sensitiviti kaum yang timbul.

Katanya, pegawai berkenaan yang dilantik sejak 15 Dis lalu, diberikan latihan termasuk cara mengendalikan kaunseling bagi menangani kes perbalahan kaum di peringkat awal agar ia tidak merebak dan menjejaskan keadaan.
“Pada dasarnya mereka mempunyai kebolehan dan keupayaan untuk menghidu sebarang konflik yang berlaku di kawasan mereka baik di peringkat permulaan atau bertaraf kritikal.

“Pegawai perantara ini juga boleh memainkan peranan untuk meredakan keadaan dan jika bertaraf kritikal, mereka wajar memaklumkan perkara itu kepada pihak berkuasa termasuk polis,” katanya.
Shafei berkata pegawai terbabit turut bekerjasama dengan anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rukun Tetangga dan pertubuhan yang berkaitan, juga akan menapis maklumat tidak tepat yang ditimbulkan terutama menerusi blog, dan membantu menjelaskan keadaan sebenar kepada rakyat.
“Kementerian juga akan membekalkan 1,000 unit komputer kepada Kawasan Rukun Tetangga (KRT) seluruh negara bermula tahun depan bagi membantu usaha kerajaan menyalurkan maklumat yang tepat terutamanya yang menyentuh sensitiviti kaum.”

“Dengan cara ini, rakyat ada pilihan untuk mendapat maklumat yang tepat dan tidak lagi hanya bergantung kepada laporan televisyen, surat khabar, atau blog sahaja,” katanya.

Artis Pakai Songkok Nampak Pusat - Malaysiakini

Songkok sinonim dengan masyarakat melayu,tetapi adakah ianya sinonim dengan Radhi OAG dalam persembahan beliau di konsert Rock The World 8 di’lihat sebagai tidak wajar kerana dalam masa yang sama menunjukkan pusat yang mana adalah aurat bagi lelaki.

sumber dari - Alalalan