Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Saturday, March 28, 2009

Pak Lah mengadap Agung 2 April - Malaysiakini

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menghadap Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Tuanku Mizan Zainal Abdin untuk memaklumkan hasrat letak jawatan Perdana Menteri, pada 2 April, Khamis depan.

Kata beliau jika diberi perkenan Datuk Seri Najib Tun Razak akan dilantik sebagai Perdana Menteri keenam.
"Saya akan menghadap YDPA untuk memaklumkan peletakkan jawatan saya dan jika diberi perkenan, Datuk Seri najib akan menjadi Perdana Menteri," katanya semasa mengulung perbahasan pada hari terakhir Perhimpunan Agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur hari ini.
Difahamkan Najib yang dipilih menjadi Presiden Umno akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, Jumaat depan.
DATUK Seri Abdullah Ahmad Badawi diiring isteri, Datin Seri Jeanne Abdullah dan anaknya, Nori Abdullah (kanan) ketika hadir pada hari terakhir Perhimpunan Agung Umno di PWTC, pagi tadi.
Abdullah memegang jawatan Perdana Menteri sejak tahun 2003.

Pada Selasa lalu Abdullah yang juga Presiden Umno meminta mana-mana pihak "jangan mengganggu" beliau dengan mendesak mengumumkan tarik serah jawatan Perdana Menteri.

Dalam ucapan Dasar Presidennya kelmarin, Abdullah berkata, beliau akan memberi sokongan padu kepada Presiden Umno yang baru, Najib yang akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Difahamkan Abdullah akan mempengerusikan mesyuarat Kabinet terakhir Rabu depan.

Ucapan penggulungan hati terakhir PAU - Malaysiakini

Sesi ucapan penggulungan oleh (gambar atas dari kiri ke kanan), Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishamuddin Tun Abdul Razak, Datuk Seri Shafie Apdal, Ketua Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin dan Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdullah Rashid, berucap pada hari terakhir Perhimpunan Agung Umno di PWTC, sebentar tadi.

Umno tidak dilihat perjuangkan Islam - Malaysiakini

Malaysiakini | Umno gagal membentuk persepsi di kalangan rakyat mengenai apakah yang sebenarnya diperjuangkan oleh parti tersebut, kata wakil Pemuda Umno, Ustaz Syahrin Jamaluddin.

Beliau yang juga pengerusi Forum Perdana Islam di RTM berkata, maklum balas tersebut diperolehi melalui forum berkenaan.

Berucap membahaskan usul agama di perhimpunan agung Umno di PWTC hari ini, Syahrin berkata, maklum balas menunjukkan Umno tidak dilihat memperjuangkan Islam.
"Kita tewas untuk membentuk persepsi di kalangan akar umbi mengenai apa yang kita perjuangkan.

"Sebagai contoh, pelajar Malaysia di Jordan, Mesir dan di Universiti Islam Malaysia (UIA) - walaupun belajar agama tetapi dikatakan sia-sia kerana masuk Umno.

"Persepsi ini amat bahaya kepada Umno," katanya sambi menambah bahawa orang agama yang menyertai Umno dipandang sepi dan diperlekehkan.

"Sedangkan (bagi) pembangkang, tak payah belajar, yang belajar sains pertanian pun dipanggil ustaz.

Imej agama
"Mereka ini dipandang lebih tinggi berbanding dengan tokoh-tokoh agama dalam umno," tambahnya.
Sehubungan itu, Syahrin menyarankan supaya Presiden baru Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak menzahirkan imej agama dalam Umno.

Untuk tujuan itu, katanya, media massa perlu memainkan peranan penting untuk merealisasikan matlamat tersebut.
"Program dalam saluran-saluran di televisyen tidak mencerminkan perjuangan agama yang hendak kita bawa.

"(Manakala) program-program ilmu yang berteraska agama adalah banyak dan mendapat pengikut yang ramai.

Panel syariah
"Tetapi rancangan itu disiarkan pada waktu yang tidak sesuai...tengah malam, (masa) orang tengah mengantuk," tambahnya.
Menurut Syahrin, ini berlaku disebabkan oleh kekurangan tajaaan untuk menayangkannya pada waktu perdana.

Oleh itu, beliau menyarankan supaya syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan Tabung Haji menaja program berkenaan untuk ditayangkan pada waktu perdana.

Beliau menyarankan supaya ditubuhka panel syariah di stesen televisyen swasta kerana kebelakangan ini "banyak cerita-cerita Indon yang pelik-pelik disiarkan".

Selain itu, katanya, penubuhan panel itu juga menjadi pelaburan dalam usaha untuk memulihkan semula Umno dan untku pembangunan modal insan Islam.

Menutup aurat dengan betul - Malaysiakini

Perempuan yang berpakaian menutup aurat sepenuhnya seperti di bawah semakin sukar dicari kecuali ustazah sahaja. Untung suami mereka tidak banyak di tanya di Akhirat kelak.

AWAS.!!! Bible dalam Bahasa Malaysia - Malaysiakini

Kitab Bible ni sama seperti yg ditunjukkan oleh Ustaz Zulkifli Nordin, Peguam Bahagian Syariah yg beri ceramah (ttg isu murtad) di surau RHB-Bangi baru-baru ini.

Jaga anak-anak kita.


Download fail PDF di SINI
dan tolong sebar-sebarkan atau print dan beri kepada masjid dan surau, ahli keluarga, saudara mara juga sahabat-sahabat muslim kita.

Jihad fisabiliLlah