Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, February 9, 2009

Exco Kedah letak jawatan, pilihan raya kecil.? - Malaysiakini

Anggota Exco Kedah, V. Arumugam mengosongkan jawatan tersebut tetapi masih kekal sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Bukit Selambau.

Demikian diumumkan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak hari ini.

Difahamkan beliau mengambil keputusan itu atas masalah peribadi.

Semalam sekumpulan penduduk dari kawasan Sungai Petani mengemukakan memorandum kepada Sultan Kedah berhubung Arumugam.

Beliau yang menjadi perhatian banyak pihak ekoran cakap-cakap akan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak dapat dihubungi dan "hilang" hampir seminggu yang lalu.

Arumugam merupakan Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Hal Ehwal Masyarakat Siam, Perpaduan, Pekerja Ladang dan Hal Ehwal Masyarakat India.

Beliau yang bertanding sebagai calon Bebas, menyertai PKR selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu dan diberikan jawatan Exco dalam kerajaan negeri.

Arumugam memperoleh 13,225 undi manakala calon Barisan Nasional (BN) dari MIC, Krishnan Subramaniam pula memperoleh 10,863.

Calon asal PKR di kerusi itu tersebut dibatalkan pencalonan atas masala teknikal.

Kini Kedah diterajui oleh Pakatan Rakyat yang mempunyai 21 anggota manakala BN pula mempunyai 14 wakil. Seorang lagi merupakan ADUN Bebas iaitu Arumugam.

MP PAS Bukit Gantang meninggal dunia - Malaysiakini

IPOH - Ahli Parlimen Pas Bukit Gantang, Roslan Shaharum meninggal dunia pagi ini ketika sedang menunggang basikal.

Mengikut maklumat yang diperolehi beliau keluar dari rumahnya dengan bebasikal tanpa membawa talipon bimbit dan beliau terjatuh semasa mengayuh basil berdekatan dengan stesen minyak Petronas di Pekan Batu Gajah.

Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa mengesahkan Roslan meninggal dunia pagi ini.

Nurul Syuhada Srikandi Gaza- Malaysiakini

Keganasan di Gaza mengamit media tanah air untuk pergi membuat liputan di sana. Tidak ketinggalan, Nurul Syuhada yang membuat liputan di Gaza selepas 2 minggu perang Gaza berakhir dan menemui genjatan senjata di kedua-dua pihak, Israel dan Hamas. Nurul Syuhada membuat liputan di sana adalah atas dasar kerja untuk rancangan TV yang keudara baru-baru ini.

Perhatikan wajah Para Syuhada' ini,
mereka seolah-olah sedang tidur...
Walau nyawa melayang,
Tapi wajah mereka terukir senyuman.
Betapa indahnya kematian mereka.....

Al-Fatihah