Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, July 22, 2009

NKP UMNO : SEGERAKAN PENUBUHAN SURUHANJAYA MENYIASAT ISU TEOH - Malaysiakini

Tahniah tindakan Naib Ketua Pemuda Datuk Razali Ibrahim menggesa penubuhan Suruhanjaya atas siasatan isu Teoh Beng Hock tepat.

Datuk Razali Ibrahim dalam kenyataan beliau di Utusan Malaysia turut menjelaskan bahawa ini perlu untuk agar persepsi buruk rakyat terhadap isu ini terhapus. Kata Razali, kita bimbang kerana sekiranya di lewatkan penubuhan ini, maka masalah yang lebih teruk akan berlaku. Ini penting dan pihak kerajaan perlu menyegerakan penubuhan ini agar keyakinan rakyat dapat di pulihkan. Kenapa MT tidak bersidang segera – sehari kita tangguh maka sehari itulah kegagalan di letakkan di atas baru kerajaan dan sehari itulah boleh memburukkan persepsi rakyat terhadap kerajaan memerintah.

Bantah Pelan Kenaikan Tarif Elektrik - Malaysiakini

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui baru-baru ini membayangkan akan kemungkinan kenaikan tarif elektrik yang melibatkan kesemua pengguna elektrik domestik, baik pihak komersil dan pengguna biasa, sekiranya kertas kerja berkenaan diluluskan oleh mesyuarat Kabinet pada Rabu depan.

Sungguhpun Kerajaan menjelaskan bahawa kenaikan ini didorong oleh bebanan subsidi yang meningkat akibat kenaikan harga bahan api dan gas di pasaran, Pemuda UMNO beranggapan bahawa kenaikan tarif elektrik bagi semua kumpulan pengguna tatakala rakyat dan komuniti industri serta perniagaan masih lagi bergelut dan dibebani dengan impak kelembapan ekonomi dunia dan negara adalah amat tidak wajar.

Disamping itu, jika kos subsidi akibat kenaikan minyak menjadi sandaran, Pemuda UMNO ingin menjelaskan bahawa harga proksi minyak mentah iaitu West Texas Intermediate telah jatuh daripada harga purata bulannya pada Januari 2008, iaitu USD92.97 kepada USD69.64 pada Jun 2009 – yang menunjukkan penurunan harga sebanyak USD23.33 atau 25.1 peratus.

Malahan, kalau dianalisa pula kedudukan kewangan syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB), selaku penjual akhir elektrik kepada pengguna, TNB merekod kenaikan jualan sebanyak 56.4 peratus daripada RM16.5 bilion pada tahun 2003 kepada RM25.8 bilion pada tahun 2008. Bukan sekadar itu, TNB juga mencatat purata keuntungan sebelum cukai tahunan sebanyak RM3.0 bilion dari tahun 2003 hingga 2008.

Pokoknya, jika sandaran kenaikan tarif dibuat berdasarkan kepada harga minyak – ianya sudah turun dan ironinya di sini adalah golongan awam dan peniaga terpaksa membayar harga elektrik yang lebih tinggi pada masa TNB mencatat jualan dan keuntungan berbilion ringgit, apatah lagi apabila Persekutuan Pengilang-Pengilang Malaysia (FMM) telah membuat beberapa cadangan agar kelonggaran tarif elektrik diberi kepada pengilang-pengilang untuk menolong mengurasi kos operasi mereka, dalam belanjawan 2010.

Dalam aspek ini, mungkin pihak Kerajaan dan TNB akan menjelaskan bahawa TNB kini mengalami kos kenaikan operasi setinggi 25.6 peratus menyebabkan keuntungan sebelum cukainya jatuh dari RM4.8 bilion pada 2007 kepada RM3.0 bilion pada 2008. Dalam hal ini, Pemuda UMNO ingin mengutarakan bahawa kenaikan komponen terbesar kos operasi TNB bukannya harga minyak tetapi kos Penjana Kuasa Bebas (IPP) yang meliputi 38.7 peratus atau RM8.7 bilion daripada kos operasinya, dan kos ini dijangka terus meningkat apabila IPP Jimah beroperasi pada tahun hadapan, dan menaikkan rizab tenaga elektrik negara daripada 40.8 peratus sekarang ini kepada 47 peratus.

Selama manakah beban IPP ini akan ditanggung dan apakah kita memerlukan rizab tenaga setinggi ini?

Sehubungan dengan itu, sebagai nadi dan aktivis pembelaan rakyat, Pemuda UMNO menggesa Kerajaan meletakkan kepentingan umum terlebih dahulu dengan mengkaji semula pelan menaikkan kadar tarif elektrik bagi seluruh pengguna awam, komersil dan industri berdasarkan senario semasa. Kerajaan hendaklah memastikan rundingan antara TNB dan IPP bagi penstrukturan semula Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dan menilai akan keperluan menyimpan rizab tenaga elektrik setinggi 47 peratus.

Janganlah kita hanya mendahulukan kepentingan akaun untung rugi korporat syarikat-syarikat gergasi terutama apabila rakyat masih lagi dibelenggu kemelut ekonomi semasa. - KPMU

Waspada Dgn Pinggan Jenama "BONE CHINA" - Malaysiakini

Oleh : Zamri Keciks

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SELAHTERA...

Dlm menghadapi zaman akhir zaman ini,musuh2 islam telah merangka bermacam2 strategi utk memesongkan serta menyesatkan akidah dan iman umat islam... Bersama2 lah kita saling ingat mengingatkan sesama kita.. Berwaspada la dlm apa jua perkara & perbuatan kita,semoga kita selamat dunia & akhirat.. Ameen...

*******************************************************************

Pinggan daripada tulang babi

(berita harian 22 julai 2009)

KUALA LUMPUR - Umat Islam perlu berwaspada apabila membeli pinggan mangkuk dan perkakasan makanan seperti cawan dan piring daripada seramik kerana ada jenama tertentu mengandungi campuran tulang haiwan, termasuk tulang babi.

Tinjauan di beberapa gedung beli-belah di ibu negara mendapati tiada label diletakkan bagi memaklumkan pengguna bahan campuran digunakan untuk menghasilkan perkakasan itu.

Berbanding dengan kedai kasut yang biasanya meletakkan label ‘kasut diperbuat daripada kulit babi’ di ruang jualan, peniaga yang menjual pinggan mangkuk mengandungi campuran tulang haiwan tidak memaklumkannya kepada pembeli.

Pegawai Penyelidik Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Hatijah Hashim, ketika diminta mengulas, berkata orang ramai boleh mengenali perkakasan yang mengandungi tulang haiwan kerana kebanyakannya tercatat Bone China di belakangnya.

Bone China adalah istilah komersial digunakan pembuat perkakasan pinggan mangkuk yang mengandungi tulang haiwan.
“Berbanding penggunaan kaca dan tembikar sepenuhnya, perkakasan yang mengandungi tulang haiwan ditumbuk halus itu biasanya diimport dari Jepun dan United Kingdom. Ia dicampurkan bagi menjadikannya lebih berkilat dan cantik.

“Ia biasanya lebih eksklusif dengan harga mencecah RM8,000 satu set,” katanya.
Namun, katanya, peniaga sepatutnya lebih bertanggungjawab dengan meletakkan label di ruang jualan bagi memudahkan umat Islam mengenal pasti sama ada perkakasan dibeli dicampur tulang haiwan.

Bagaimanapun, beliau berkata, umat Islam boleh menghubungi CAP di talian 04-8299511 untuk kepastian.

Pengarah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin, berkata pihaknya pernah menerima aduan umat Islam yang khuatir mengenai penggunaan perkakasan seramik yang dikatakan mengandungi tulang haiwan.
“Namun, kami tidak dapat berbuat apa-apa kerana tidak mempunyai bukti kukuh. Pihak berkuasa perlu menubuhkan unit khas untuk membuat kajian makmal,” katanya.
Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zainal Abidin Jaffar, pula berkata pengguna yang ingin mendapatkan kepastian boleh membawa perkakasan itu untuk dianalisis oleh Unit Pemantauan dan Penguatkuasaannya.

Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM