Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, January 8, 2009

Lima laporan tidak patuhi aturan berkempen - Malaysiakini

Lima laporan polis dibuat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung pemasangan bendera, kain rentang serta poster yang dipasang tidak mengikut peraturan dalam kawasan pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu semalam.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata hanya bendera atau poster dari parti bertanding saja dibenarkan dipasang dan parti tidak bertanding tidak dibenarkan sama sekali menaikkan bendera mereka sepanjang pilihan raya kali ini.

Katanya, lima laporan dibuat pertugas pilihan raya dari SPR itu membabitkan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar dan Wakaf Mempelam.

Beliau berkata, petugas menurunkan sembilan bendera parti DAP dan lapan kain rentang mempunyai lambang roket kerana parti itu tidak bertanding dalam pilihan raya kecil ini.

Di kawasan DUN Batu Burok, Mohd Shukri berkata, pihak petugas mengarahkan 35 bendera parti Barisan Nasional (BN) diturunkan kerana pemasangannya dilakukan di kawasan larangan iaitu bahagian pembahagi jalan dan pasu bunga kawasan terbabit.

Beliau berkata, dalam laporan keempat itu, sebanyak 41 bendera Pas, empat bendera Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan satu bendera DAP di kawasan Kampung Cina, Jalan Banggol dan Jalan Kampung Daik diturunkan kerana bendera dipasang di bahagian meter tempat letak kereta milik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

Mohd Shukri berkata, laporan terakhir diterima dari DUN Bandar dan Wakaf Mempelam apabila kain rentang diikat pada pagar hadapan Flat Sri Kolam, Jalan Sultan Sulaiman didapati menyalahi peraturan berkempen.

PM minta masjid adakan solat hajat untuk Palestin - Malaysiakini

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta masjid di seluruh negara mengadakan solat hajat selepas menunaikan solat Jumaat esok bagi mendoakan keamanan di bumi Palestin.

Abdullah berkata beliau telah meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk memaklumkan perkara tersebut kepada semua masjid di seluruh negara.
“Saya minta semua umat Islam di negara ini supaya sama-sama mengadakan solat hajat selepas sembahyang Jumaat. Kita doa kepada Allah s.w.t supaya bumi Palestin kembali aman.

“Semoga Allah akan makbulkan doa kita,” katanya ketika berucap selepas menunaikan solat Isyak dan solat hajat berjemaah bersama qariah Masjid Engku Long, Kuala Ibai di Kuala Terengganu malam ini.
Katanya sebagai umat Islam, pendekatan agama diambil untuk meminta pertolongan daripada yang Esa.

Abdullah berkata bagi membantu mangsa-mangsa yang tertindas di bumi Palestin itu juga kerajaan telah menyalurkan bantuan dana sebanyak RM3.5 juta melalui Mercy Malaysia, sebuah pertubuhan bantuan kemanusiaan sukarela.
WARGA Palestin memeriksa runtuhan bangunan selepas serangan udara Israel, di kem pelarian Rafah, selatan Semenanjung Gaza, semalam.
Beliau berkata Mercy juga telah mendapat kebenaran daripada kerajaan Mesir yang bersedia membuka laluan sempadannya bagi membolehkan pasukan itu memasuki Semenanjung Gaza.

Selepas bersolat, Abdullah turut meluangkan masa melawat peti undi Kuala Ibai.

Lagi Gambar Menanti Menjelang PRK Kt P.36 - Malaysiakini

Calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh berdoa di pusara kedua ibu bapanya Allahyarham Datuk Wan Salleh Mahmood dan Toh Puan Zainah Mohd Khalid di Tanah Perkuburan Islam Bukit Besar, Kuala Terengganu, semalam.
PERANG BENDERA... Bendera parti yang bertanding dipasang di sepanjang Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu.
CALON BEBAS... Azharuddin Mamat @ Adam menunjukkan poster kempennya di klinik perubatan tradisional miliknya di Ladang, Kuala Terengganu.
ANGGOTA Dewan Undangan Negeri Bandar Toh Chin Yew (kiri) dan petugas bilik gerakan Barisan Nasional (BN) Cheah Chin Chin memasang poster pilihan raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu di bilik gerakan Kampung Cina di sini, hari ini.
MENTERI Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin (kanan) bersama Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said (dua, kanan) meletakkan tapak tangan ke atas plak sebagai simbolik perasmian Pejabat Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (SMIDEC).
SEORANG penunggang melepasi replika helikopter PAS yang diletakkan di Kampung Tok Adis, Kuala Ubai dalam DUN Batu Buruk, Kuala Terengganu.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed (tengah) bersalaman dengan nelayan-nelayan ketika melawat Kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia di Pulau Kambing, Kuala Terengganu.

Kempen BN menerusi SMS, internet jadi pilihan - Malaysiakini

Jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) di pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu diarah meningkatkan kempen terutama menerusi SMS menjelang hari mengundi 17 Januari ini.

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, berkata jentera pilihan raya BN sedang mengumpul semua nombor telefon pengundi muda di Parlimen Kuala Terengganu dan bahan kempen akan dihantar melalui SMS, selain internet dalam tempoh berkenaan.

Katanya, SMS dipilih kerana lebih mudah difahami dan diterima golongan muda yang bukan saja berada di kawasan Parlimen Kuala Terengganu, malah pengundi berdaftar yang berada di luar negeri ini.
"Kita sudah arahkan jentera pilihan raya BN yang berkampung di kawasan Parlimen Kuala Terengganu supaya menggandakan usaha berkempen sehingga ke hari pengundian, terutama mengedarkan bahan kempen melalui SMS kepada pengundi muda," katanya selepas menghadiri Majlis Menjana Modal Insan Terbilang di Dewan Gemilang Sekolah Kebangsaan (SK) Gong Kapas, Kuala Terengganu, hari ini.
Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau, berkata jika dilihat pada trend pengundi muda, sokongan dan kecederungan mereka kepada calon BN dan Pas adalah sama, tetapi BN memiliki kelebihan kerana calonnya, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh masih muda jika dibandingkan calon Pas, Mohd Abdul Wahid Endut.

Katanya, Wan Ahmad Farid adalah bekas Exco Pergerakan Pemuda dan pernah memegang jawatan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, selain memahami cita rasa serta kehendak golongan muda.
"Kita mengharapkan pengundi muda di kawasan Parlimen Kuala Terengganu tidak mudah termakan dengan serangan dilakukan pembangkang melalui ceramah yang memutar-belitkan fakta.

"Pembangkang terpaksa mencipta pelbagai propaganda kerana harga minyak, harga barang dan ekonomi semakin stabil walaupun ada pelbagai masalah.

"Kita sifatkan kempen pembangkang kali ini adalah kempen membakar sentimen rakyat untuk membenci kerajaan dengan memutarbelitkan fakta," katanya.

Sekatan ekonomi ke atas Israel - Malaysiakini

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu sekatan ekonomi dikenakan ke atas Israel oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atas kekejaman terhadap rakyat Palestin.

Perdana Menteri menegaskan, usaha perlu dilakukan segera untuk menghalau tentera Israel dari Genting Gaza.

Menanti Menjelang PRK KT P.36 - Malaysiakini

BENDERA parti yang bertanding mula dipasang di Batu Burok, Kuala Terengganu.
Penyokong-penyokong BN menggantung poster kempen calon mereka di Kuala Ibai, Kuala Terengganu, malam tadi.
Pelbagai cara digunakan oleh parti yang bertanding untuk meraih undi.
Orang ramai berjalan melepasi poster gergasi pemimpin-pemimpin BN yang ditempatkan di Jalan Tok Lam, Kuala Terengganu, semalam.
Anggota polis Unit Berkuda membuat rondaan di Jalan Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu, semalam.
Belon dan bendera gergasi BN antara yang bakal menghiasi kawasan luar Bilik Gerakan Puteri UMNO di Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Desakan Malaysia disokong - Malaysiakini

Abdullah Ahmad Badawi bersalaman dengan Mohammad Naji Otri di Dataran Perdana, Bangunan Perdana Putra di Putrajaya, semalam.
Syria menghargai usaha bersungguh-sungguh Malaysia untuk mengadakan sidang tergempar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi membincangkan serangan Israel di Genting Gaza.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, sokongan yang ditunjukkan oleh Syria itu secara langsung memberi keyakinan serta semangat kepada Malaysia untuk terus berusaha memastikan serangan rejim Zionis terhadap rakyat Palestin dihentikan segera.

Menurutnya, pendirian Syria itu amat penting kepada Malaysia dalam usahanya untuk mendapatkan sokongan daripada negara-negara lain dan beberapa pertubuhan antarabangsa bagi membolehkan langkah lebih berkesan diambil selepas ini.
''Syria menghargai pendirian Malaysia untuk membawa isu di Gaza ke Persidangan Agung PBB walaupun ia bukan mudah berikutan Majlis Keselamatan PBB mempunyai mekanisme tersendiri yang tidak membenarkan begitu saja perkara ini dibincangkan.

''Dalam aspek ini, Kuala Lumpur merasakan amat perlu Sesi Khas Kecemasan di bawah Resolusi 377A (V) 1950 diadakan pada Persidangan Agung PBB," katanya.
Abdullah berkata demikian dalam ucapan pembukaan sebelum mesyuarat delegasi Malaysia-Syria di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya semalam sempena lawatan rasmi empat hari rakan sejawatnya, Mohammad Naji Otri ke Malaysia.
MANGSA KEKEJAMAN ISRAEL: Penduduk Palestin berdoa serta solat jenazah sebelum pengebumian berpuluh-puluh mangsa serangan udara Israel di sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Jabaliya, utara Gaza, semalam.
Dalam pada itu, Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim pada sidang akhbar kemudiannya memberitahu, kedua-dua pemimpin tersebut mengutuk sekeras-kerasnya penggunaan kuasa ketenteraan Israel ke atas Gaza kerana ia mencetuskan jenayah peperangan dan kemanusiaan.

Kata beliau, kedua-dua pemimpin turut menyuarakan ketegasan supaya kekejaman Israel itu dihentikan segera dan kepungan ke atas Gaza ditarik balik serta-merta.
''Mereka berpendapat komuniti antarabangsa khususnya Majlis Keselamatan PBB perlu mengambil langkah tegas bagi memastikan tindakan agresif Israel tidak membuka pintu kepada konflik lain yang melibatkan negara-negara lain di rantau berkenaan," katanya.