Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, April 11, 2008

TUGU NEGARA PERNAH DIBOM RUPA-RUPANYA (GAMBAR)

Buku Chronicles of Malaysia: Fifty Years Of Headline News. Memang menarik dan rasa teruja bila dibaca sebab banyak benda yang tak tahu ada dalam buku ini.

Banyak sejarah terhimpun yang kita sudah lupa.

Atau yang kita tidak pernah tahu. Sebab kurang membaca. Atau memang tak ambil pusing.

Salah satu berita yang menarik ialah yang bertarikh 27 Ogos 1975:

Communist Bomb Attack On National Monument.

Ini gambarnya:

Baca sendiri berita pada gambar itu. Ini pula patung yang tercabut dari tugu:

Ini gambar pembaikian Tugu Negara yang selesai pada 11 April 1977, hasil kerjasama pensyarah Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Institut Teknologi MARA (kini UiTM) iaitu Encik Cristopher Carney.

p/s: Apa lagi sejarah negara yang kita tak tahu, ya?


BUSUK... Ketua Kampung Tumbuk, Sepang, Mohd. Tarmudi
Tushiran (baju hitam) bersama penduduk kampung terpaksa
menutup hidung kerana tidak tahan bau busuk sisa najis babi
yang dibuang terus melalui pembetung ke Pantai Morib.
Sisa kumbahan itu boleh mengancam industri dan projek
Pelancongan di pesisiran pantai sekitar Sepang.

Jangan kaitkan projek ternak babi dengan kerajaan sebelumnya - Khir

 pig - pork - animal - wnhires (rt1) Kerajaan negeri sekarang yang diterajui Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas, boleh mengkaji semula untuk membatalkan projek ternakan babi moden bernilai RM100 juta di Ladang Tumbuk, Kuala Langat, jika benar-benar mahu berbuat demikian.

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo menegaskan tidak sepatutnya kerajaan negeri yang berkuasa ketika ini mengaitkan keputusan melulus kan projek itu pada 2 April lalu, dengan apa yang diluluskan oleh pentadbirannya pada 30 Januari lepas.

''Ini kerana kita (kerajaan negeri dahulu) hanya baru membuat perbincangan awal tetapi tidak ada kata mukta mad, kita setuju projek itu untuk skala kecil sahaja, tidak sampai RM100 juta, Selangor tidak perlu projek penterna kan babi bernilai sebanyak itu,’’ katanya.

Umno Johor jumpa Abdullah

Semua mata kini tertumpu di Johor - perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan bertemu badan perhubungan Umno negeri di Johor Bahru petang ini.

Pertemuan kali ini menjadi lebih istimewa ketika negeri itu dilaporkan akan memberi "nasihat" kepada presiden Umno agar berundur secara terhormat susulan kekalahan besar-besaran BN pada pilihanraya umum 8 Mac.

Sementara itu, timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak meminta orang ramai supaya tidak melayan "khabar angin" kononnya terdapat gerakan di kalangan Umno Kedah dan Pulau Pinang yang mendesak supaya Abdullah berundur.

Menurut laman web Utusan Malaysia, Najib berkata, laporan itu "tidak benar" kerana segala perasaan tidak puas hati di kalangan ahli Umno akan ditangani secara dalaman.

Malaysiakini semalam melaporkan tekanan terhadap perdana menteri semakin meningkat - dengan pemimpin-pemimpin Umno Kedah pula mengkritik kepemimpinan beliau selepas Johor.

Dalam satu pertemuan tertutup 15 bahagian dengan jawatankuasa pengurusan parti yang diketuai Najib, mereka menyalahkan Abdullah atas ketewasan teruk parti itu, termasuk kehilangan Kedah kepada Pakatan Rakyat.

Difahamkan, ada beberapa pemimpin mendorong Najib mengambil langkah mencabar Abdullah dalam pemilihan Umno pada 16-20 Disember.

Menurut sumber-sumber Umno negeri, mesyuarat antara dua hingga tiga jam di sebuah kelab di Sungai Petani menyaksikan perdebatan panas, termasuk nada menyalahkan presiden Umno itu, sehingga memaksa Najib mententeramkan keadaan.

Ternak babi secara moden: Sokong tetapi berhati-hati, kata pakar

Langkah kerajaan negeri Selangor untuk memusatkan penternakan babi disokong sepenuhnya oleh seorang pakar pengurusan penternakan babi dari Negeri Sembilan, namun beliau meminta mereka berhati-hati dalam melaksanakannya.

Yap Ah Ping, bekas Adun MCA dari Jimah, Negeri Sembilan (1974 - 1986) mempunyai pengalaman yang tersendiri dalam menguruskan penternakan babi. Namun pengalaman ngeri wabak JE yang melanda Bukit Pelanduk pada tahun 1999 sehingga mengorbankan 136 manusia masih segar dalam ingatan beliau.

"Semuanya bagi saya bermula dengan kerakusan manusia, masalah rasuah dan tamak haloba dalam melaksanakan sistem penternakan yang baik," kata Yap kepada Siasah.

Beliau mula menyedari masalah bakal dihadapi oleh rakyat Negeri Sembilan ekoran penternakan babi yang merata-rata tanpa mengikut peraturan alam sekitar yang baik sejak pertengahan 1980an lagi.

"Ekoran itu, saya bagi pihak kerajaan negeri Sembilan telah mengetuai satu jawatankuasa peringkat negeri dan berjaya membuat satu undang-undang bernama Enakmen Mengawal Pemeliharaan Babi 1980 iaitu undang-undang No 9, 1980.

"Ia bertujuan untuk mengumpulkan penternak babi dalam satu kawasan sahaja agar ia dapat dikawal dengan baik," kata Yap.

Melalui enakmen itu, kerajaan telah mengambil alih sebuah estet seluas 1520 ekar untuk dijadikan ladang babi berpusat ini. Tanah seluas 2045 ekar lagi milik penternak tradisional juga dimasuk ke kawasan ini.

Kawasan ini akan dijual semula mengikut keperluan setiap penternak iaitu tiga ekar setiap satu.
Inilah mulanya masalah apabila rasuah, tamak dan penyalahgunaan kuasa berlaku. - Siasahdaily

Kesilapan bil air risaukan penduduk

Sebahagian penduduk di Taman Murni Sungai Terap, Tanjong Karang di sini memohon Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) memeriksa semula bacaan meter paip di rumah mereka yang didakwa menjadi punca kesilapan unit bacaan pada bil setiap bulan. Seorang penduduk, Mohamed Masban, 53, berkata bacaan pada meter berbeza dengan apa yang tercatat pada bil bayaran manakala unit penggunaan pula berbeza dengan keterangan caj walhal ia sepatutnya sama.

Profesional muda Melayu berterus terang pada UMNOSeramai 80 orang profesional muda Melayu yang menghadiri satu pertemuan dengan Pemuda UMNO Malaysia memberitahu rata-rata mereka lebih percaya pada media alternartif dari arus perdana.

Perjumpaan dengan golongan profesional muda Melayu yang masih menaruh harapan dan sayangkan UMNO itu berlangsung hampir lima jam dalam suasana hangat dalam kesejukan bilik mesyuarat tingkat 38 Menara Dato' Onn, pada malam Rabu.

Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Abdul Rahman Dahlan mempengerusikan perjumpaan tersebut yang turut disertai Exco Pemuda yang juga Pengerusi Biro Pendidikan Ahmad Ikmal Ismail, Exco Pemuda juga Timbalan Pengerusi Biro Pendidikan Harrison Hassan dan Setiausaha Kerja Pemuda Shahrul Zaman Datuk Yahya.

Para profesional muda Melayu yang menghadiri perjumpaan itu terdiri dari pelbagai bidang seperti peguam, pensyarah, doktor, pemegang jawatan penting dalam persatuan dan pertubuhan, wakil kelab UMNO luar negara dan kakitangan syarikat multinasional.

Agendadaily bertemu dengan Abdul Rahman bagi mendapatkan butiran berhubung perjumpaan tersebut.

Beliau menjelaskan langkah awal adalah bertemu dengan golongan profesional muda Melayu dan akan disusuli dengan perjumpaan dengan golongan peringkat lain pula.

Ianya adalah bertujuan bagi mendapatkan cadangan, pandangan dan maklum balas berhubung dakwaan golongan muda yang didakwa tidak memberi sokongan secara terbuka pada kerajaan memerintah dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.
Menurut Abdul Rahman, kehadiran mereka adalah kerana sayangkan UMNO, bukan datang untuk hentam UMNO membabi buta, bukan untuk kritikan bagi jatuhkan UMNO tetapi mereka sayang dan mahu sesuatu dilakukan untuk membina semula kekuatan UMNO.

Antara kesimpulan dari perjumpaan tersebut terdapat pandangan :

- meminta agar UMNO dikembali dan mendengar pandangan ahli-ahli UMNO

diperingkat akar umbi.

- UMNO tidak boleh terlalu elit hingga pemimpinnya tidak boleh

didekati dan dilihat pemimpin berada dikalangan mereka sahaja dan

orang di bawah hanya dikalangan mereka saja.

- Meminta supaya persengketaan antara pemimpin dihentikan segera.

- Mengurangkan program dan cakap-cakap retorik.

- Mereka tidak percaya pada media arus perdana, mereka

lebih mempercayai media alternatif.

- Minta UMNO menggunakan internet sebagai wadah baru untuk menyebarkan maklumat.

- Kurangkan birokrasi dalam UMNO yang menghalang golongan muda gagal

mendaftar diri sebagai ahli UMNO.

- Menganggap UMNO gagal dan telah kalah dalam perang siber.

Abdul Rahman memberitahu perkara tersebut telah dicatat dan akan diambil tindakan untuk dibawa dalam mesyuarat exco pemuda akan datang.

Sebagai langkah awal juga, Abdul Rahman akan membawa cadangan agar setiap orang calon yang akan bertanding jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia diwajibkan mempunyai laman web atau blog sendiri khusus untuk menjelaskan pada perwakilan pemuda tentang visi dan misi masing-masing.
"Mereka boleh berdiskusi dalam alam siber disamping menjelaskan segala persoalan yang ditimbulkan oleh perwakilan secara langsung dan tidak menyentuh peribadi calon lain," katanya.

Beliau juga akan membawa cadangan agar website Pemuda UMNO Malaysia diberi kebebasan untuk menemuramah pemimpin-pemimpin parti pembangkang seperti Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat atau lain-lain secara terbuka tanpa sekatan bagi mendengar pandangan mereka.

Katanya,"kita mahu menyelami dan mengulas segala tuduhan yang diperkatakan pada kita".

Berhubung dengan birokrasi dalam parti hingga menyebabkan golongan muda diketepikan untuk menjadi ahli UMNO, Abdul Rahman akan menyarankan agar ditubuhkan satu 'task force' untuk memastikan semua permohonan golongan profesional muda menjadi ahli UMNO diterima.

"Kita akan cuba mengurangkan birokrasi ini dengan melihat permohonan ahli ke cawangan dan bahagian jika ditolak, kita akan wujudkan 'task force' di pejabat Pemuda UMNO untuk menerima keahlian secara automatic daripada atas sebab mereka kata ramai dikalangan muda ini dihalang dari menyertai UMNO", jelasnya.
Beliau juga membayangkan bahawa satu perubahan akan dilakukan dalam Putera UMNO yang akan melibatkan perlaksanaan program dengan memberi contoh usaha memulihkan 'Mat Rempit' jika ianya tidak memberi kesan positif akan diubah pula ke arah memartabatkan golongan professional muda yang betul-betul boleh menyumbang kepada usaha memulihkan parti.

"Kita akan kaji semula program 'Mat Rempit' sekiranya tidak mendatangkan hasil, program yang terlalu 'grand' seperti terjun di Kutub Utara walaupun ianya merupakan satu usaha untuk menaikkan semangat tetapi golongan ini menganggap ianya adalah satu pembaziran,

kita akan bawa untuk dibincangkan dan dikaji semula," terang beliau.

Abdul Rahman juga diminta agar Pemuda UMNO membanyakkan program di peringkat akar umbi disamping menggesa agar biro-biro pemuda memberi pandangan dan mengkritik kerajaan terutama perkara-perkara yang menguntungkan orang Melayu harus dipertahankan.

"Bagi saya, sungguhpun kita berada di pihak kerajaan kita boleh memberi pandangan yang berbeza," tambahnya.

Abdul Rahman memberitahu pada golongan tersebut bahawa Pemuda UMNO akan cuba mendapatkan kumpulan exco yang paling mantap dengan cuba mengetengahkan calon-calon tertentu disamping memberi ruang pada ahli-ahli Pemuda menilai calon tersebut.

"Saya juga menjelaskan bahawa dalam politik memang ada idealisma yang bagus tetapi perlu ada 'reality check' kerana apa yang kita mahu itu bila turun ke bawah realitinya amat sukar," katanya.

Disamping itu, Abdul Rahman berkata, pemuda diminta mengadakan hubungan rapat dengan NGO, tidak memperlecehkan golongan muda dan menganggap laporan media arus perdana sering memutarbelitkan dan berubah-ubah mengikut keadaan.

"Mereka juga tidak sukakan sangat pada cara Tun Dr. Mahathir tetapi melihat Tun sebagai orang yang boleh menyelesaikan masalah, disamping meminta Pemuda UMNO memperluaskan penyebaran maklumat melalui internet", Abdul Rahman berkata, terdapat permintaan agar Pemuda UMNO turun ke bawah dan melakukan perubahan.

Katanya, "bagaiamanapun saya ingin jelaskan bahawa perubahan ini bukan sahaja pada pemimpin tetapi ianya juga perlu ada perubahan pada pengikut. Kalau pemimpin saja berubah sedangkan pengikut tidak berubah maka ianya tidak akan membawa kejayaan secara total.

"Contohnya, jika pemimpin turun ke bawah, pengikut di bawah sentiasa membebani pemimpin dengan pelbagai permintaan terutama projek sehingga ada yang menekan pemimpin jika tidak diberi projek maka tidak akan ada sokongan. Sekiranya pengikut mengambil kesempatan begini akhirnya agenda untuk memperkasakan parti tidak akan berlaku," jelasnya.

Soal muhasabah, Abdul Rahman berkata, "kita kena bermuhasabah diri di peringkat atasan hingga ke bawah kerana pemimpin serta pengikut di bawah perlu memikirkan bagaimana untuk memperkasakan orang Melayu."

Ditanya suasana selepas sebulan pilihan raya berlangsung, Abdul Rahman menyimpulkan bahawa memang ada kekeliruan, "sebulan kita alami truma kekalahan dibeberapa negeri, para pemimpin serta ahli-ahli di bawah masih terkial-kial mencari hala tuju parti, kita telah gagal untuk menunjukkan 'leadership'.

"MCA, Gerakan dan MIC sudah mula turun ke bawah tetapi kita masih lagi memikirkan siapa nak turun dan siapa nak naik, ini telah memakan banyak tenaga kita yang sepatutnya kita turun ke bawah untuk menerangkan bagaimana cara untuk memperkasakan semula parti. Kita kena bagi 'direction' dan hala tuju," tegasnya.

Ditanya tentang kegagalan Pemuda UMNO untuk membawa kejayaan pada Barisan Nasional dalam PRU12, Abdul Rahman dengan jelas berkata,"Ya,saya rasa kita gagal. Kita gagal, program kita tidak diterima, keris kita adalah perkara yang amat remeh kerana itu adalah budaya orang Melayu, ianya telah digunakan sebaik mungkin oleh pembangkang dan memanipulasikannya."

"Kita juga gagal menjelaskan ke akar umbi di bawah. Pemuda bukan sahaja akan buat muhasabah diri tetapi kita akan pastikan pembangkang yang menguasai negeri-negeri tersebut mengotai apa yang mereka janjikan, kita akan berada dalam keadaan 'check and balance'", kata Abdul Rahman.

Abdul Rahman yang juga memenangi kerusi Parlimen Kota Belud membangkitkan soal tidak konsisten pemimpin pembangkang seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang dalam hal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Saya tidak mahu mengiktiraf kerajaan negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan kerana mereka menang dengan pengundi hantu. Saya nampak bas-bas bawa pengundi, adakah SPR telah dibeli oleh mereka dan sebab itulah mereka menang, kalau dulu mereka boleh tuduh SPR dan kerajaan BN memanipulasikan semua hal ehwal SPR, sekarang saya ingin tanya balik kepada mereka. Kalau mereka 'gentlemen', jawablah"

"Kenapa mereka harus hipokrit, sebelum pilihan raya, hari-hari hentam SPR tapi sekarang, sudah menang beberapa negeri, senyap pula, kenapa pula SPR dilihatkan sebagai pihak yang mendaulatkan mereka."

"Berdasarkan tuduhan sebelum ini, saya buat satu kesimpulan bahawa kerajaan Perak, Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan adalah kerajaan tidak sah. Jika berdasarkan apa yang mereka kata sebelum ini bahawa SPR tidak telus, SPR dibeli, proses penipuan banyak berlaku,adakah proses yang memenangkan mereka hari ini sebagai satu proses yang tidak telus, penipuan telah berlaku, saya ingin pulangkan semula pada mereka". ujarnya. - Agendadaily

Calon Pemuda Tawar Diri Wajib Wujudkan Blog Sendiri

Semua ahli Pemuda UMNO yang ingin menawarkan diri bertanding jawatan dalam pergerakan itu Disember ini diwajibkan mempunyai laman web atau blog masing-masing supaya dapat memperkenalkan diri dari segi latar belakang, pemikiran dan hala tuju jika terpilih untuk memimpin pergerakan itu.

Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Abd Rahman Dahlan, berkata pendekatan itu membolehkan calon bertanding berupaya berkempen dengan lebih bebas, adil dan dikenali keseluruhan perwakilan.

Katanya, selain kaedah biasa dan bersemuka, melalui kemudahan internet, Pemuda yakin lebih ramai calon berwibawa dapat diberi peluang menawarkan khidmat di samping membantu mengurang dan membanteras politik wang.

"Langkah ini sebahagian daripada rumusan Pemuda menerusi sesi pertemuan dan percambahan fikiran dengan 60 profesional muda Melayu, antaranya peguam, doktor, akauntan, jurutera dan pensyarah serta wakil badan bukan kerajaan dan kelab UMNO di luar negara, Selasa lalu", katanya kepada laman webPemuda di sini, hari ini.

Beliau seterusnya berkata, pergerakan juga menganjurkan perdebatan maya sempena proses pemilihan akan datang, iaitu calon yang menawarkan diri di peringkat Pusat akan berdebat mengenai isu berkaitan dengan dasar dan hala tuju Pemuda dalam internet.

Katanya, bagi memastikan proses komunikasi lebih berkesan dan berterusan dengan golongan muda, platform teknologi terkini seperti internet, SMS dan MMS diguna pakai

Cadangan gandingan Najib-Muhyiddin untuk jawatan tertinggi parti

Kalangan pimpinan UMNO Kedah mencadangkan supaya Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berpasangan dengan Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengambil alih kepimpinan negara bagi memulihkan semula sokongan rakyat kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Cadangan tersebut dilontarkan oleh beberapa pimpinan UMNO negeri itu yang hadir pada pertemuan UMNO Kedah dengan Jawtankuasa Pengurusan UMNO yang diketuai Najib hari Khamis di Sungai Petani.

Sebagai jawapan kepada masalah politik yang melanda UMNO khususnya, ekoran prestasi buruk Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum yang lalu, mereka mahukan Najib bertanding jawatan Presiden UMNO pada pemilihan parti akan datang.

Menurut kalangan mereka yang dihubungi serentak dengan itu ada yang mencadangkan agar Muhyiddin bertanding jawatan Timbalan Presiden parti.

Selain desakan tersebut, para pemimpin UMNO Bahagian yang hadir juga turut mengingatkan kepimpinan UMNO agar tidak mengenepikan padangan UMNO Bahagian dalam soal pemilihan calon untuk bertanding pada pilihan raya umum.

Mereka melahirkan rasa kesal kerana kepimpinan UMNO tidak menghiraukan pandangan akar umbi sebaliknya membuat keputusan termasuk soal penentuan calon yang bertanding pada pilihan raya umum berdasarkan agenda sendiri.

Perjumpaan yang diadakan ini adalah pertemuan pertama Jawatankuasa Pengurusan UMNO dengan kepimpinan UMNO Bahagian di negeri-negeri yang jatuh ke tangan pembangkang. Turut hadir ialah Muhyiddin, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Rafidah Aziz, Setiausaha Agung, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua Penerangan, Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Selain isu berkenaan, para pemimpin UMNO yang hadir juga menyuarakan kebimbangan mereka dengan faktor sabotaj yang dikatakan menjadi punca kekalahan Barisan Nasional (BN) di Kedah dan Perak.

Menurut mereka, jika ada ahli-ahli UMNO tidak memberikan sokongan kepada calon BN bukan disebabkan mereka mensabatoj parti tetapi lebih mencerminkan kekecewaan mereka terhadap kepimpinan yang meletakkan calon yang bukan pilihan bahagian dan akar umbi.

Malah mereka juga turut melahirkan kebimbangan isu sabotaj akan digunakan untuk ‘mencantas’ pemimpin-pemimpin tertentu bagi menghalang mereka bertanding pada pemilihan parti akan datang.