Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, June 2, 2008

Buat apa wartawan ejek Zaid

Oleh : Bashir Ahmad
DATUK Zaid Ibrahim, salah seorang menteri kabinet baru Pak Lah yang menerima banyak publisiti, terus mendapat perhatian media.

Kali ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang penuh kontroversi ini mendapat liputan semua akhbar utama dalam semua bahasa kerana apa yang dicakapnya kepada kira-kira 300 orang wartawan dan penulis mengenai kebebasan media di National Press Club, Kuala Lumpur semalam.

Apa yang dicakapnya, dipeturunkan dalam bentuk berita seperti berikut. Disebabkan ruangan yang terhad, kita ambil dua tiga perenggan berita daripada beberapa akhbar utama.
Utusan Malaysia
KUALA LUMPUR 1 Jun - Desakan pengamal media supaya undang-undang yang mengawal mereka dimansuhkan boleh menyebabkan negara berada dalam anarki apabila semua pihak boleh melaporkan apa sahaja sehingga menimbulkan kekacauan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Zaid Ibrahim berkata, situasi seperti itu boleh berlaku kerana syor supaya dihapuskan undang-undang berkenaan sehingga kini tidak disertakan dengan cadangan supaya diwujudkan mekanisme alternatif bagi memantau pihak media.

Beliau berkata, permintaan supaya dihapuskan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak serta Akta Rahsia Rasmi itu juga tidak mendapat perhatian kerajaan berikutan ia hanya dibuat wartawan dan bukannya pengarang-pengarang kanan syarikat media.

The Star
KUALA LUMPUR: Media practitioners should unite and put forward again their proposals for reforms and more press freedom, said Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Zaid Ibrahim.

Speaking at the National Press Club, the de facto law minister said just because the press had engaged the Government 10 years ago to push for media freedom, “it doesn’t mean you must stop there.”

“Try again. After all it’s part of the changing process,” he told a gathering of journalists, writers, bloggers and civil society yesterday.

theSun
KUALA LUMPUR: The media fraternity has been told to stop blaming repressive laws and commited to their profession by reporting factuality and objectivity.

In making the call, Minister In The Prime Minister’s Department Datuk Zaid Ibrahim said such profesionalism cannot be legislated.

``Tell the public the truth with no spinning. It seems to me that there are so many different shades of the truth in our media with political agendas,’’ he said at a dialogue on press freedom at the National Press Club yesterday.

Berita Harian
KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim hari ini mencabar pengamal media di negara ini supaya bersatu dan seterusnya mengemukakan cadangan berhubung tuntutan mereka bagi kebebasan akhbar yang lebih baik.

Zaid mencadangkan supaya golongan seperti editor dan wartawan kanan dan pihak lain yang berkaitan sama-sama mengemukakan cadangan kepada kerajaan dan menteri berkenaan bagi mengganti, meminda atau menyemak semula undang-undang sedia ada yang dianggap media sebagai menyekat kebebasan.

Berucap pada majlis dialog di Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) di sini hari ini, Zaid berkata kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi komited untuk mewujudkan lebih banyak ketelusan, memerangi rasuah dan perubahan dalam sistem dan dalam konteks ini akhbar yang lebih bertanggungjawab dan bebas adalah perlu.
Dua harian Cina, Sin Chew Daily dan Nanyang Siang Pau melaporkan sedikit berbeza daripada akhbar berbahasa Melayu dan Inggeris. Tajuk dan kandungan perenggan pertama berita kedua-dua akhbar itu hampir sama iaitu mengenai `Zaid diejek wartawan.’

Memang itulah yang telah berlaku. Wartawan-wartawan dan penulis yang hadir menyangkakan Zaid akan bersimpati dengan tuntutan mereka supaya diberikan lebih kebebasan.

Kebebasan yang diminta termasuklah penghapusan Akta Percetakan dan Penerbitan, Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi.

Para wartawan dan penulis itu menyangka Zaid akan menyebelahai mereka. Zaid dilihat begitu kerana beliau telah memainkan peranan yang besar dalam memberikan kebebasan kepada Badan Pencegah Rasuah dan memulihkan integriti badan kehakiman dalam masa yang singkat selepas secara tidak disangka dilantik menjadi menteri.

Lagi pun Zaid juga sering mengeluarkan kenyataan yang menyongsang arus. Ternyata sangkaan mereka silap kerana Zaid sekarang lebih menyedari betapa perlunya setiap menteri bercakap senada dengan Perdana Menteri. Beliau sekarang lebih arif berbanding dirinya sebelum bergelar menteri dan ketika baru-baru memegang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Wartawan-wartawan itu tidak dapat menghidu perubahan Zaid. Mereka terkejut apabila Zaid tidak menyokong kehendak mereka, lalu megejek Zaid.

Bukankah Perdana Menteri dalam ucapan perasmian Persidangan Media Asia baru-baru ini telah menegaskan bahawa beliau tidak akan membenarkan kebebasan bersuara yang mutlak? Kalau Zaid masih mahu menyuarakan pandangan perbezaan yang berbeza daripada Perdana Menteri, ertinya beliau bersedia untuk tidak lagi mendapat kepercayaan Pak Lah.

Wartawan-wartawan itu barangkali tidak memahami bahawa Zaid baru sahaja menerima asakan dari dalaman UMNO berhubung beberapa kenyataannya kebelakangan ini, sehingga ada yang menuntut supaya beliau disingkirkan daripada jawatan menteri. Tapi Pak Lah secara terbuka mempertahankan Zaid. Hanya orang yang kurang tajam fikiran sahaja tidak boleh membaca isyarat yang sangat jelas itu.

Kepada wartawan-wartawan yang menuntut kebebasan bersuara itu, anda masih boleh memilih satu jalan mudah untuk mendapat kebebasan menulis yang lebih bebas daripada apa yang anda nikmati di tempat-tempat kerja anda sekarang.

Buka laman blog sendiri dan tulislah apa sahaja yang anda kehendaki. Jika pada waktu siang anda menulis untuk majikan anda, malam adalah waktu yang terbaik untuk mencatat apa jua buah fikiran dan pandangan dalam blog anda sendiri. Di laman ini anda adalah penulis, pengarang dan majikan. Tiada siapa yang akan menyekat kebebasan anda selagi anda tidak berbohong, memfitnah dan menimbulkan kekacauan.

Buat apa mengejek-ejek Zaid. Anda tidak bebas kerana anda terpaksa mengikut arahan majikan dan bos anda. Zaid juga mempunyai bos dan majikan seperti anda. Tiada bezanya antara anda dan Zaid.

Keretapi berinternet

Utusan - Penumpang kereta api di negara ini buat pertama kali akan berpeluang mendapat akses kemudahan internet apabila lima kereta api baru yang dilengkapi kemudahan itu diterima dari Korea Selatan dua tahun lagi.

Pengurus Besar Perkhidmatan Antarabandar Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)Sarbini Tijan berkata kesemua lima kereta api itu berharga RM240 juta dan akan beroperasi di laluan berkembar Kuala Lumpur-Ipoh mulai 2010.

Katanya kemudahan internet dalam kereta api seperti ini telah wujud di negara maju seperti di Eropah dan Jepun dan kini rakyat negara ini juga akan menikmati kemudahan yang sama. -->>lanjut
"Jadi kalau tuan-tuan (dan) puan-puan lihat apa yang berlaku di negara-negara Eropah sekarang ataupun di Jepun, kita juga akan mempunyai perkhidmatan yang sama (kemudahan internet) dalam sedikit masa lagi,”

"KTMB sentiasa melengkapkan kemudahan kereta api yang ada sekarang secara berperingkat. Perbincangan juga sedang kita adakan untuk melengkapkan (kemudahan internet) pada kereta api kita yang ada sekarang secara berperingkat,”

"Ada orang kata cepat ni seronok kan, tapi sebenarnya cepat ke lambat ini bukannya faktor. Yang paling penting ialah apakah pengisian yang kita boleh adakan dalam kereta api,”

Wanita dibogel ah long


Michael melihat gambar-gambar tangan Tan (kanan) yang dicucuh colok oleh ah long kerana berhutang di Wisma MCA Jalan Ampang semalam.
Kosmo - Gara-gara gemar membuat hutang dengan ah long, seorang wanita dibogel dan dicabul sekumpulan ah long yang angin selepas mangsa gagal melangsaikan hutangnya.
"Tiga lelaki bertopi keledar bertutup penuh telah menariknya ke tepi tangga di bangunan kedai itu sebelum membaringkan dia lalu dilucutkan pakaiannya hingga tinggal seluar dalam.

"Pakaiannya kemudian dibakar manakala kedua-dua belah tangan saya dicucuh dengan colok,"
[..] seksaan itu tidak berakhir di situ apabila mereka juga mahu membakar bahagian kemaluannya tetapi nasib baik selepas dia merayu kumpulan ah long itu membatalkan niat mereka.

Sebelum melepaskannya, Tan memberitahu, ketiga-tiga suspek itu kemudiannya bergilir-gilir mencabul sambil ketiga-tiga mereka bergelak ketawa yang amat memalukannya. -->>lanjut

Retreat Umno minggu ini fokus pulih parti

mStar - Majlis Tertinggi (MT) Umno akan mengadakan pertemuan informal khas atau retreat selama dua hari minggu ini, antara lain bagi membincangkan pelbagai isu semasa dan strategi memulih dan memperkukuhkan parti.

Pertemuan tersebut yang akan berlangsung di Shah Alam pada Khamis dan Jumaat ini merupakan yang pertama sejak pilihan raya umum ke-12 pada 8 Mac lalu.

Malah ia juga dilihat sebagai pertemuan pertama membabitkan anggota MT, yang bertemu secara tidak formal bagi membincangkan usaha memperkukuhkan parti selepas pilihan raya umum. -->>lanjut

Ezam mungkin Ikhlas - Tun kita tahu mahu kosongkan UMNO

Oleh : Ikma Hisham
UMNO akan terus berkocak selagi kumpulan yang tidak henti-henti untuk mengoncang perpaduan UMNO ini masih bebas untuk meracuni ahli -ahli UMNO melalui program-program terbuka dan juga memburukkan UMNO melalui media internet.Sedangkan PRU12 telah lama berlalu , kumpulan ini masih lagi rancak meneruskan usaha melemahkan UMNO dan cuba memecah belahkan ahli-ahli UMNO yang sedang cuba memperbaiki segala kelemahan dan kesilapan yang telah kita lakukan pada pilihanraya yang lalu.

Sebenarnya kehadiran ahli UMNO dalam program ini perlu diambil tindakan oleh lembaga disipilin UMNO kerana mereka mengikuti program yang dianjurkan oleh ahli UMNO yang menjemput bukan ahli UMNO. Apa bezanya dengan menjemput Ibrahim Ali atau Anwar Ibrahim, kerana matlamat mereka sama, menjatuhkan Perdana Menteri dan memburukkan UMNIO.

Tun walaupun bukan ahli UMNO lagi , tetap sibuk mencampuri hal ehwal pentadbiran UMNO dan setiasa menajdi duri dalam daging bagi UMNO. Benar apa yang diaktakan oleh Tun Musa , Tun adalah duri dalam daging. Apa saja yang dilakukan oleh Pak Lah akan menjadi tentangan dan bahan kritikan Tun dan anaknya Mukhriz, Tidak apa yang dilakukan oleh Pak Lah dilihat baik oleh Tun. Yang kecil akan dibesarkan dan yang baik diburukan.

Ezam yang telah lama keluar dari parti keadilan dan kini menyertai UMNO dikatakan sebagai kuda Trojan dan jika Ezam di pangggil kuda Trojan kerana keluar parti dan Tun serta Tan Seri Muhiyuddin Yassin (TSM) merasa ragu dengan Ezam kerana tidak tahu apa kah muslihat Ezam sebenar. beliau mungkin ada sebab merasa ragu.sebab beliau adalah ahli UMNO , TSM kini di katakan sedikit tertekan apabila tiga wakil dari Johor, Datuk Shahrir dan Datuk Khaled Niordin dan Hishamuddin juga akan bertanding kerusi Naib Presiden Presiden UMNO dan mereka ini kian popular dari TSM.

Yang jelasnya kita tidak tahu muslihat Ezam ,mungkin dia berniat ikhlas cuna Tun dan TSM yang masih merasa ragu akan niat Ezam dan mereka yang mahu kembali dalam UMNO untuk membantu UMNO.. Kita juga tidak boleh berperasaan buruk kepada Ezam kerana mungkin dia ikhlas. Yang jelasnya niat Tun dan TSM yang boleh kita pertikaikan , setiap hari meracuni fikiran ahli UMNO ,

Tun dan TSM sepatutnya kita ragui akan keihklasan beliau mahu membantu UMNO , apa yang kita lihat sekarang , adalah tekanan Tun yang mengharapkan ahli UMNO untuk keluar dari parti bersama beliau adalah satu nawaitu yang berniat jahat dan selagi Presiden UMNO tidak ditumbangkan selagi itulah mereka akan terus mengganggu kestabilan dalam UMNO.

Kegemilangan UMNO akan kembali

Banyak isu sudah mula dapat diselesaikan oleh kerajaan BN setelah berusaha untuk membetulkan kesilapan yang lalu. Isu lompat parti oleh ahli parlimen BN sebenarnya bukanlah merupakan isu yang serius , cuma isu ini dimainkan bagi melancarkan perang saraf untuk melemahkan keharmonian dan perpaduan dalam UMNO. Mereka yang memainkan isu ini sebenarnya tahu bahawa perkara ini tidak akan berlaku. Namun tekik yang dimainkan oleh Anwar Ibrahim ini agak berkesan dan bijak dalam permainan perang saraf sehingga Tun juga terpengaruh dan meniru Anwar memainkan isu lompat parti ini.

Namun kerajaan tidaklah sebodoh dan panik dengan mainan perang saraf Anwar dan Tun ini. Lompat parti hanyalah satu fantasi bagi Anwar dan kini fantasi ini tidak akan menjadi realiti. Pembangkang agak sunyi ketika ini kerana sukar untuk mencari bahan untuk menempelak kerajaan kerana kerajaan telah cuba melakukan yang sebaiknya untuk negara. Karpal Singh juga mengulas bahawa lompat parti tidak mungkin terjadi di Sabah dan ianya lagi akan menjadi mustahil apabila Pak Lah telah menyelesaiakan masalah dan tuntutan rakyat Sabah.

Beliau sebenarnya tidak setuju dengan cara lompat parti ini kerana ianya merupakan satu amalan mengkhianat parti dan mereka yang mengkhianat parti ini sepatutnya tidak boleh diberikan sebarang status. Jelas disini angan dan cita Anwar sebenarnya tidak disetujui oleh parti DAP yang merupakan komponen PR yang sehingga kini tidak lagi berjya menubuhkan PR secara rasmi.

Masalah yang kita hadapi sekarang bukanlah banyak dari pembangkang, tetapi maslah yang kita hadapi sekarang adalah dari dalaman dan juga juak-juak Tun Mahahthir yang tidak berpuas hati selagi dendam kepada Pak Lah tidak dapat ditunaikan oleh keluarga Tun. Dendam ini kini sudah sampai ketahap peribadi dan Tun berazam untuk menjatuhkan Pak lah dengan apa jua cara.

Alhamdulillah, atas berkat kesabaran Pak lah dan meneruskan tugasan beliau untuk memperbaiki UMNO telah mula dirasai oleh rakyat dan segala tekanan yang dibuat oleh juak-juak Tun menjadi sia-sia sahaja. Pak lah berjaya mengaqwal perasaan dan tidak mudfah melenting dengan serangan juak-juak Tun dan Tun sendiri yang kini mula bergabung dengan bloggers anti kerajaan. Apa-juga serangan dari juak Tun akan akhirnya tenggelam begitu sahaja apabila kerjasama antara pak Lah dan najib menampakkan kekentalan dan sukar digugat.

kita hanya memerlukan beberapa bulan sahaja lagi untuk menyelesaikan maslah ini dan kemudian akan menumpukan sepenuhnya untuk menghadapi pembangkang pula. Sokongan terhadap Pak lah telah mula menyerlah dan ini akan melumpuhkan segala tohmahan dan fitnah yang dileparkan kepada beliau selama ini, sementara parti pembangkang telah mula menunjukkan kesilapan yang kian ketara dan rakyat telah mula melihat kelemahan mereka jika dibandingkan dengan kerajaan yang begitu memahami dan mendengar kehendak rakyat.

Pemimpin yang telah mendesak Pak Lah dahulu kian tertekan kerana tekanan mereka tidak menjadi dan mereka kini terpaksa bersedia untuk menerima hukuman dai ahli UMNO atau mencari jalan keluar untuk menyelamatkan kerier politik mereka .Pemimpin sebegini tidak patut kita biarkan terus menerajui kepimpinan UMNO dan mereka ini perlu kita ketepikan kerana mereka ini yang menyusahkan UMNO ketika UMNO sedang tersepit dan mahu kembali menyokong kita apabila UMNO berada dalam keadaan yang baik. Kita telah mengenal pasti mereka-mereka yang sengaja mahu menyusahkan UMNO ketika parti ini menghadapi kesukaran beberapa bulan yang lalu.

Kemasukan Ezam juga akan memberikan nafas yang baru kepada generasi Muda di dalam UMNO.Kita tunggu sahaja waktu dan masa akan memastikan kita akan kembalikan kegemilangan UMNO.

Mufti: Faisal sebarkan Syiah

Malaysiakini - Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata penulis terkenal Faisal Tehrani mempromosikan fahaman Syiah dalam satu karyanya di sebuah akhbar dan juga blognya.

Dalam suratnya aduan bertarikh 6 Februari lalu, berdasarkan satu daripada siri novel Ketupat Cinta, beliau menyifatkan Faisal "seorang yang berfahaman Syiah dan beliau menggunakan saluran penulisan sebagai wadah penyebaran fahaman yang dipegangnya."

Berdasarkan siri keempat yang berjudul "Bubur Ratapan Asyura” diterbitkan pada 5 Februari lalu di tabloid tersebut, mufti itu mendakwa Faisal menggunakan "hadis palsu untuk mengagungkan Syiah" dan menggunakan "pegangan dan fahaman Syiah mengenai sambutan Asyura."

Menjawab dalam blognya, Faisal menafikan dakwaan mufti itu.

Pemenang anugerah ‘Sastera Perdana’ itu berkata "sumber hadis yang dipetik adalah dari kitab-kitab Ahlus Sunnah Wal Jamaah."

"Saya tidak mengerti niat surat (mufti) ini. Melainkan Ahlus Sunnah Wal Jamaah juga telah dianggap sesat lantas kita umat Islam hanya dibenarkan merujuk Ibnu Taimiyyah, Albani atau Ben Baz. Tentu keterbukaan merujuk sumber diizinkan dalam Islam, apatah lagi dunia akademik," -->>lanjut