Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, June 22, 2008

Kemalangan - Ragut Dua Nyawa, Ibu dan Anak Cedera

Gambar - Anggota Bomba sedang mengeluarkan mangsa yang maut. Kelihatan salah seorang penumpang hadapan yang turut maut dalam kemalangan yang berlaku.
TANJONG KARANG - Satu kemalangan maut telah berlaku pada jam 3:00 petang di kilometer 71 Klang-Teluk Intan melibatkan sebuah kereta yang terbabas, dipercayai hilang kawalan lalu terjunam ke dalam parit.

Menurut sumber yang diperolehi, mangsa dikatakan dalam perjalanan pulang menghala ke Tanjong Karang Selangor tiba-tiba terbabas lalu menjunam ke dalam parit bersebelahan. Menurut waris mangsa yang datang di tempat kejadian, mangsa berasal dari Sungai Kajang, Tanjong Karang.

Dua mangsa yang cedera seorang wanita dan seorang lelaki dipercayai anak kepada wanita tersebut telah diselamatkan oleh penduduk setempat, manakala dua lelaki yang maut tersepit dan dikeluarkan oleh pasukan Bomba dan Penyelamat dengan dua jentera bomba dikejarkan ke tempat kejadian.

Mangsa yang terkorban di bawa ke Hospital Tanjong Karang untuk dibedah siasat. Kemalangan tersebut telah menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas sepanjang satu kilometer, walaubagaimanapun dapat dikawal oleh pihak polis yang tiba ke tempat kejadian bagi mengawal kesesakan lalu lintas.
Kasih Anak - Dua mangsa yang cedera dalam kemalangan yang berlaku sebelum Ambulan tiba untuk dibawa ke Hospital Tanjong Karang bagi menerima rawatan lanjut.
Maut - Anggota Bomba dan Penyelamat sedang berusaha untuk membawa keluar pemandu yang maut dalam kemalangan tersebut.

Kerap Baca Blog Tidak Semestinya Undi Pembangkang

Laman web dan blog di internet hanya media pilihan keempat pengundi sebagai sumber maklumat pada pilihan raya 2008 selepas televisyen, akhbar dan ceramah politik.

Dapatan daripada kajian bertajuk "Peranan dan Pengaruh Internet dan Kewartawanan Blogger Terhadap Pengundi Semasa Pilihan Raya Umum Malaysia 2008" turut menunjukkan meskipun 80 peratus responden tahu mengenai blog, ia lebih digemari dan diterima oleh golongan kelas pertengahan dan bawah.

Kajian yang dilakukan oleh Prof. Madya Dr Baharuddin Aziz, Dr Rahmat Ghazali dan Dr Abd Rasid Abd Rahman dari Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM itu turut mendapati tiada data kukuh yang dapat menjuruskan bahawa kekerapan melayari blog menentukan kecenderungan mengundi pembangkang.
"Setelah dibuat silang perbandingan, kami mendapati tiada bukti statistik yang kukuh yang dapat menyokong bahawa kandungan internet telah mempengaruhi pengundi untuk mengundi pembangkang.

"Ramai responden yang hanya memilih televisyen dan akhbar arus perdana sebagai sumber maklumat turut memilih pembangkang begitu juga pembaca blog yang mengundi parti pemerintah," kata Dr Baharuddin.
Kajian sebulan itu turut mendapati banner, poster, bendera dan risalah telah memainkan peranan dan pengaruh yang berkesan terhadap pengundi memilih pembangkang.


KLIP VIDEO V. K LINGAM PENCETUS UTAMA

Kajian yang dilakukan ke atas 1,100 pengundi dari empat zon iaitu zon utara (28 peratus), Selatan (22 peratus), Pantai Timur (19 peratus) dan Tengah (31 peratus) ini menggunakan kaedah persampelan kelompok berlapis.

Ia mendapati isu dan komen yang timbul dalam blog mulai September 2007 telah mampu membentuk dan mengacuankan minda pengundi kepada pembangkang.
"Isu yang dibangkitkan blogger mulai September 2007, bermula dengan kes klip video V.K Lingam yang memaparkan perbualan antara peguam terkemuka dengan seorang yang dikatakan Hakim Kanan mengenai urusan pelantikan hakim adalah titik perubahan yang menyebabkan pengundi menjauhi parti pemerintah dan mula cenderung kepada pembangkang," kata Dr Baharuddin.
Internet dan blog telah muncul sebagai jendela kepada kelainan iaitu wadah kepada kandungan yang berbeza daripada apa yang disajikan oleh media arus perdana, katanya.

Pembaca memilih blog kerana mereka inginkan kelainan serta mengukuhkan persepsi mereka. Tiga puluh lapan peratus responden berpuas hati membaca blog kerana isu yang dikupas berbeza dengan media aliran perdana.
"Bila menteri dan ahli politik turut sama dalam fenomena ini bererti mereka mengakui pengaruh blog dan kewartawanan online, justeru mendedahkan pembaca dengan pandangan yang seimbang.

"Pihak berkuasa tidak perlu over react. Tambahan pula, kebanyakan penulisan yang diterbitkan dalam blog tidak perlu dilihat dengan begitu serius tetapi komen yang diberikan perlu dilihat sebagai maklum balas yang positif," kata Dr Baharuddin.

HAMPIR SEPARUH RESPONDEN BACA BLOG DI PEJABAT

Kerja lapangan untuk kajian dijalankan pada hari pembuangan undi dengan taburan responden sebanyak 57 peratus lelaki dan 43 peratus wanita. Enam puluh enam peratus responden berusia bawah 40 tahun.

Antara dapatan menarik ialah blog adalah corak yang memusat kepada kawasan bandar dan berpengaruh kepada golongan muda berusia bawah 35 tahun serta hampir separuh responden iaitu 41.3 peratus melayari blog di pejabat dan 31.7 peratus di rumah.

Empat puluh empat peratus menjawab mereka melayari laman blog sebanyak dua atau tiga kali sehari dan 33 peratus responden langsung tidak pernah melayari laman blog.

Apabila ditanya adakah isu yang diketengahkan blog mempengaruhi pemilihan calon, 55.2 peratus responden menjawab "ya" dan 41.8 peratus "tidak".

Antara isu dalam laman blog yang menjadi pilihan responden ialah kenaikan harga petrol dan barang keperluan, video klip V.K Lingam, isu badan kehakiman, isu Bersih dan rasuah.

Manakala taburan peratusan parti yang diundi oleh responden ialah 48.6 peratus mengundi pembangkang dan 41.1 peratus responden mengundi Barisan Nasional.

Hampir 36 peratus pembaca blog percaya sikit-sikit kepada kandungan laman blog, 16.4 peratus percaya hampir semua, 2.8 peratus percaya semua dan 4.9 peratus tidak percaya langsung.

Antara laman blog dan web yang menjadi pilihan responden ialah Malaysiakini.com, Suara Keadilan, Suruhanjaya Pilihan raya, Harakah Online, Berita Harian online, Youtube, Utusan Malaysia online, Malaysia Today, The Star online dan agensi-agensi berita.

CABARAN PILIHAN RAYA AKAN DATANG

Ketika ditanya cabaran pilihan raya akan datang, Dr Baharuddin berkata perangsaraf media digital dan kecederungan golongan muda perlu diberi perhatian serius, apatah lagi dengan 1.8 juta pengundi baru layak mengundi pada tahun 2012/2013.

TV Mudah alih (Mobile TV) dan rangkaian telefon bimbit akan turut memainkan peranan besar.
"Kita tidak dapat menidakkan jurang digital masih lagi wujud di negara kita namun pengaruh media baru tidak dapat kita sanggah. Semasa pilihan raya kecil di Ijok (Selangor) dan Machap (Melaka), bloggers sudah ada, tetapi kenapa impaknya tidak begitu kelihatan tetapi keadaan sebaliknya pula berlaku ketika pilihan raya 2008", katanya.
Parti pemerintah kali ini dikejutkan ketika pilihan raya kerana terdapat pelbagai isu yang ditangani dengan lemah.
"Contohnya, pada 13 Feb lepas bukan sahaja berita mengenai pembubaran parlimen malah pada hari yang sama juga muka surat depan kebanyakan akhbar memaparkan berita mengenai krisis badan kehakiman," katanya.
Pengurusan isu sangat penting kerana pendekatan yang lemah inilah yang membuatkan pengundi bercelaru dan beralih kepada blog untuk penjelasan lanjut.

Dan memetik kata-kata salah seorang pembentang kajian ini, Dr Rahmat Ghazali, yang menekankan apabila terdapat terlalu banyak blog yang mendorong sifat anarki tidak mustahil jika kita melahirkan masyarakat yang anarkis. Fikirkan!.

Hishammuddin - Perbuatan Yong Sukar Dimaafkan

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyatakan tiindakan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee mengisytiharkan partinya hilang kepercayaan terhadap kepemimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sebagai `kacang lupakan kulit'

Beliau yang juga Pengerusi Pemuda BN seterusnya menambah sikap keterlaluan Yong dan segelintir ahli SAPP itu sukar dimaafkan kerana mereka jelas mencabul dan menodai semangat setia kawan BN.
“Yong seolah-olah tidak mengenang jasa BN terutama UMNO yang bertungkus lumus membantu beliau menghadapi dua pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri (DUN) Likas, sebelum ini.

“Tindakannya membuktikan beliau seorang yang rakus, sengaja melanggar semua amalan dan cara kita dididik, cara kita membawa prinsip serta semangat berpasukan, setia kawan dan kesetiaan kepada BN dalam apa juga keadaan, susah atau senang.

Tambah Hishammuddin lagi, banyak dakwaan Yong tidak masuk akal dan berkepentingan peribadi.

Harga saham dijangka turun

Harga saham dijangka terus mengalami penurunan minggu depan kerana para pelabur bimbang dengan ketidakstabilan senario politik semasa, kata para penganalisis.

Selain kemelut politik dalam negara, keadaan diburuk lagi dengan kejatuhan beberapa pasaran saham serantau berikutan harga minyak mentah dunia yang kekal tinggi dan kebimbangan terhadap kenaikan kadar inflasi dalam ekonomi negara utama dunia.

IKKL menjunam lagi sebanyak 16.2 mata atau 1.34 peratus kepada 1,196.39, kejatuhan untuk hari kedua berturut-turut selepas Parti Maju Sabah (SAPP) mengumumkan mereka hilang keyakinan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan akan mengemukakan usul berkenaan ke Parlimen Isnin ini.

Penganalisis MIMB Invesment Bank, Pong Teng Siew berkata, selain kesan daripada kejatuhan pasaran saham Asia yang lain, keadaan politik semasa negara yang tidak stabil kini telah memburukkan lagi keadaan.
''Walaupun keadaan ini bersifat sementara tetapi persoalannya di sini, berapa lamakah tempoh tersebut kerana sedikit sebanyak ia akan menjejaskan keyakinan pelabur tempatan dan asing,'' katanya kelmarin.
Beliau berkata, bursa saham di Amerika Syarikat (AS) juga mengalami kejatuhan dua hari berturut-turut adalah disebabkan oleh masalah yang dihadapi oleh kumpulan perbankan di rantau berkenaan.
''Kenaikan harga minyak yang melampau juga telah meninggalkan kesan negatif bagi pasaran AS,'' jelasnya.
Sementara itu, Pengarah Eksekutif Jupiter Securities Sdn. Bhd., Nazarry Rosli berkata, pasaran saham dijangka terus menurun pada minggu hadapan kerana pasaran masih dihantui oleh pelbagai berita buruk.
''Indeks kini tiada paras sokongan baru dan kami menjangkakan ia mungkin akan mencecah ke paras 1,180 tidak lama lagi,'' kata beliau.
Bagaimanapun, penurunan harga saham dijangkakan pada esok kerana kegiatan pengambilan untung biasanya berlaku pada hari terakhir urus niaga pada hujung minggu.

Penganalisis lain, Shahril Anas pula berkeyakinan bahawa ketidakstabilan pasaran mungkin akan kembali reda sekiranya ada berita baru yang baik untuk memulihkan semula pasaran saham tempatan.

Katanya, senario pelaburan minggu depan dijangka ditumpukan kepada sektor perladangan dan komoditi.