Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, July 3, 2008

Najib dituduh bersama Altantuya

Malaysiakini - [..] Dakwaan-dakwaan tersebut terkandung dalam akaunnya setebal 16 halaman - yang turut diedarkan di sidang media tersebut tengah hari ini. Akuan berkanun tersebut difailkan pada 1 Julai.

Balasubramaniam juga mendedahkan bahawa Najib telah memberitahu Abdul Razak bahawa ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan akan "menguruskan" kes bunuh yang membabitkan rakan rapatnya itu.

KONSPIRASI REKAAN NAJIB DAN MUHYIDDIN?

Dari blog - raksasabn.blogspot.com
Datuk Seri Najib Tun Razak berkeras mengatakan bahawa beliau langsung tidak terbabit dalam konspirasi yang melibatkan kes memfitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dituduh meliwat seorang pembantu khasnya itu.

Benarkah kehadiran Mohd Saiful Bukhari Azlan di Pejabat Timbalan Perdana Menteri pada 12.2.2008 itu bertujuan untuk memohon sokongan bagi melanjutkan pelajaran? Benarkah Saiful hadir tanpa sebarang undangan khas daripada Datuk Najib sendiri?

Bukti sudah terbentang wujud. Gambar Mohd Saiful Bukhari Azlan bersama pembantu khas Timbalan Perdana Menteri, Khairil Anas Yusof dirakam di Pejabat Timbalan Perdana Menteri merupakan bukti sahih kehadiran Saiful di sana.

Perjumpaan itu dilakukan selang beberapa minggu sebelum pilihanraya umum(PRU) berlangsung dan sejurus selepas berakhirnya PRU, Saiful dilantik pula oleh Anwar sebagai Pembantu Khas. Apakah permainan yang sedang berlangsung ini?

Saiful berada di pihak siapa? Mana mungkin seorang yang aktif berpersatuan di pusat pengajian tingginya dahulu bertindak bagai serampang dua mata dan bekerjasama dengan kedua belah pihak yang diketahui langsung tidak sehaluan.

Jika Saiful merupakan Pegawai Khas kepada Anwar Ibrahim dan berpihak kepada arus politik Anwar Ibrahim, kenapa pula beliau ingin meminta bantuan sokongan daripada Najib? Sedangkan Anwar boleh menjadi funder yang pasti menjamin masa depan Saiful.

Adakah ini perancangan terancang yang diatur oleh Najib memandangkan beliau sedar kedudukan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri tidak menjamin beliau untuk mendaki tangga menjawat jawatan Perdana Menteri pula disebabkan Anwar Ibrahim yang juga besar pengaruhnya itu telah bebas untuk berpolitik?

Ditambah pula timbul isu kaitan dirinya dan isteri (Datin Rosmah) dalam kes pembunuhan seorang wanita Monggolia, Altantuya Shaaribu yang sedang hangat diperkatakan minggu lepas, membuatkan Najib semakin menggelabah.

Adakah disebabkan itu beliau terpaksa bertindak segera bagi mengalihkan perhatian rakyat kepada isu yang sama hangat seperti demikian? Beliau juga terpaksa membabitkan nama Pak Lah dan menantu beliau, Khairy dalam segala pertuduhan dengan harapan nama baik Pak Lah akan turut tercemar dan perancangan cita-cita menjadi Perdana Menteri beliau itu tercapai.

Tan Sri Muhyiddin Yassin juga nampaknya tidak betah duduk. Isu yang sedikit sebanyak mencemarkan nama Najib itu sebenarnya akan merosakkan rancangan asalnya juga.
Hajat Muhyiddin untuk menjadikan Najib sebagai kuda tunggangan sementara memberi peluang untuk Najib naik menjadi Perdana Menteri untuk seketika sebelum beliau memangkas Najib nampaknya juga sedikit tergugat.

Najib dan Muhyiddin sengaja mengaitkan nama Pak Lah dan Khairy dalam konspirasi kes pembunuhan Altantuya dan menjadikan Saiful sebagai bahan untuk menjatuhkan Anwar. Najib dan Muhyiddin sedar rakyat pasti tidak akan marah pada mereka sekiranya Anwar dituduh sebegitu. Yang akan menjadi tumpuan segala pertuduhan diletakkan pastinya Perdana Menteri iaitu Pak Lah.

Sedangkan ia semua bukan angkara Pak Lah malah Pak Lah langsung tiada kaitan dalam kes itu. Semua ini telah dirancang oleh Najib dan Muhyiddin. Merekalah yang mereka segala konspirasi ini dan membuat segala perancangan untuk menjatuhkan Pak Lah dan menyekat kemaraan Anwar dalam bidang politik negara ini demi merealisasikan impian mereka sendiri.