Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, July 10, 2012

VIDEO.!!! Amukkan Samurai Di Putrajaya Rupanya Blogger

Siapa sebenarnya yang mengamuk di Putrajaya itu? Nama yang digunakan adalah Jaya Negara. Penulisan terakhir di blognya bertajuk HIDUP DAN MATI....... apa yang dipertaruhkan.

Beliau adalah Khalil Afandi Hamid, pengganggur berusia 47 tahun dari Petaling Jaya bersama pasanganya berusia 28 tahun, bekas pelajar UIA tumpas setelah mengamuk di Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri.

Mereka menceroboh bangunan JPM tersebut sambil membawa pedang samurai.

Lelaki tidak berbaju itu bersama pasangannya yang berhijab hitam kelihatan masuk di pondok pengawal keselamatan pada pukul 2.30 petang.

MB Selangor perlu perjelas semua isu di Dun

TANJONG KARANG, 9 JULAI - Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu menggunakan persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun), yang bermula hari ini, untuk menjelaskan semua isu berhubung pentadbiran kerajaan pakatan pembangkang yang dipimpinnya.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata Abdul Khalid tidak sepatutnya mengelak daripada menjawab semua dakwaan termasuk isu penstrukturan hutang antara Talam Corporation Bhd (Talam) dan kerajaan negeri.

Bila orang dakwa, kita perlu jelaskan. Seperti juga saya, bila orang dakwa dan tuduh, kita perjelaskan... kemudian jika masih berlaku isu berbangkit dan ia menjurus kepada fitnah, baru fikirkan langkah tindakan undang-undang.

Sebaliknya, beliau terus ambil tindakan enggan mengulas dengan alasan kononnya atas arahan peguam kerana mahu ambil tindakan undang-undang. Kita sebagai pemimpin kena bertanggungjawab dan berani menjelaskan sebarang dakwaan," katanya pada sidang akhbar media selepas merasmikan Sambutan Hari Guru peringkat Parlimen Tanjong Karang hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Abdul Khalid dalam satu sidang akhbar semalam yang bertegas tidak akan menggunakan persidangan DUN bagi menjawab isu Talam.

Noh berkata, Abdul Khalid juga sepatutnya membawa isu Talam ke Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) bagi membuktikan ketelusan seperti yang sering diuar-uar dan bukan mendiamkan diri serta mengambil tindakan undang-undang.

Beliau juga berkata, Menteri Besar Selangor itu perlu menepati janjinya untuk menjawab beberapa isu yang dibangkitkan seperti pemberian kontrak secara rundingan terus dan laporan kewangan Universiti Selangor (Unisel).

"Banyak isu yang Abdul Khalid sebenarnya takut untuk dedahkan kerana bagi saya, dia telah kalah 2-0 apabila isu perbelanjaan Yayasan Selangor dan pasir yang pernah saya bangkitkan sebelum ini ternyata benar," katanya.

Pada Mac lepas, Pengurus Besar Yayasan Selangor Ilham Marzuki mengakui wujud amalan kewangan yang lemah dalam penganjuran pelbagai kegiatan yayasan itu pada 2010, termasuk sambutan ulang tahun ke - 40.

Pengakuan itu dibuat pada pendengaran awam yang dikendalikan Selcat berhubung dakwaan yayasan tersebut berbelanja lebih RM1.4 juta untuk pelbagai acara pada 2010.

Noh turut mendakwa kerajaan Selangor enggan membawanya ke Selcat berhubung isu pasir yang dibangkitkan sebelum ini, walaupun beliau sedia mendedahkan maklumat berhubung skandal tersebut.

Sambutan Perayaan Hari Guru 2012 Peringkat Parlimen Tanjong Karang

KUALA SELANGOR, 9 JULAI - Datuk Seri (Dr) Hj Noh Bin Hj Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang, merasmikan Sambutan Perayaan Hari Guru 2012 bertemakan Guru Inovatif Transformasi Pendidikan Negara yang berlangsung di Grand Ballroom Hotel D'Palma Kuala Selangor di sini hari ini.

VIDEO.!!! Isu Tanah - Noh cabar ADUN Sekinchan lapor SPRM

TANJONG KARANG, 9 JULAI - Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar hari ini menafikan beliau terbabit dalam salah guna kuasa berhubung transaksi pembelian tanah di pekan Tanjong Karang pada 2001.

Sebaliknya, beliau yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang, mencabar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Swee Lim membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika mempunyai bukti bahawa beliau bersalah.

"Kalau dia (Swee Lim) tuduh salah guna kuasa, suruh dia lapor SPRM lah kalau kita ada salah guna kuasa, kita ada undang-undang.

"Kemudian dia dakwa ada satu tanah RM3 juta, saya nak suruh dia beli tanah RM3 juta, dia dah tak ada isulah, saya belum jadi ketua bahagian (Umno) lagi (pada) tahun 2002... dah lama... bila tiada isu dia ungkit," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan RM864,153 kepada 583 pesawah di Majlis Penyerahan Insentif Peningkatan Hasil Padi(IPH) Musim 2/2011 yang berlangsung di Pusat Pukal PPK Tanjung Karang, Blok E Sawah Sempadan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Noh juga berkata bahawa beliau akan mendedahkan beberapa isu membabitkan kondominum Sekinchan di kawasan ADUN tersebut dalam tempoh terdekat.

"Tapi dia pun kena tunggulah kes kondominium dekat Sekinchan itu... dia kena tunggulah kita akan dedahkan pulak. Kalau nak cari salah pentadbiran ini kita pun boleh tahu... macam mana peranannya," katanya.

Ditanya bila beliau akan mendedahkan isu berkenaan, Noh memberitahu pemberita bahawa beliau "menunggu masa sesuai".

Sebelum ini, Ng mendakwa berlaku salahguna kuasa semasa pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) berhubung transaksi pembelian tanah di Tanjong Karang pada 2001.

Dakwanya, tanah berkeluasan 1.8 ekar yang dikategorikan sebagai bangunan perniagaan di pekan Tanjong Karang itu menjadi milik Umno Bahagian Tanjong Karang pada 17 Mac 2004 apabila dijual pada harga RM1 satu kaki persegi berbanding harga sepatutnya RM24 satu kaki persegi.

Seramai 583 pesawah menerima Insentif Peningkatan Hasil Padi (IPH) Kawasan Sawah Sempadan Musim 2/2011

TANJUNG KARANG, 9 JULAI - Datuk Seri (Dr) Hj Noh Bin Hj Omar, menyerahkan RM864,153 kepada 583 pesawah di Majlis Penyerahan Insentif Peningkatan (IPH)Kawasan Sawah Sempadan bagi Musim 2/2011 yang berlangsung di Pusat Pukal PPK Tanjong Karang Blok E Sawah Sempadan di sini, hari ini.