Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, September 8, 2008

Mahkamah batal kemenangan Kurup - Malaysiakini

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini mengisytiharkan kemenangan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah Tan Seri Joseph Kurup bagi kerusi Parlimen Pensiangan pada pilihanraya umum 8 Mac lalu, batal dan tidak sah.

pensiangan joseph kurup by election court sabahJoseph Kurup adalah timbalan menteri kemajuan luar bandar dan wilayah.

Keputusan tersebut dibuat oleh Hakim Datuk David Wong Dak Wah yang membuka kemungkinan pilihanraya kecil diadakan di kerusi tersebut yang sebelum ini dimenangi oleh Kurup tanpa bertanding.

Bagaimanapun, pindaan pada undang-undang pilihanraya membolehkan Kurup mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Petisyen itu difail oleh calon PKR, Danny Anthony Andipai, yang juga calon bagi kerusi tersebut.

pensiangan sabah parliament seat 080908Beliau menamakan Kurup, pegawai pengurus pilihanraya Bubudan OT Majalu dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) sebagai responden.

Kurup menang tanpa bertanding pada hari penamaan calon pada 24 Februari lalu apabila keras pencalonan Andipai ditolak kerana diserahkan selepas jam 10 pagi (masa tamat penyerahan borang).

Pada hari penamaan calon, Andipai dan seorang lagi calon, Saimeh Usau, terlepas masa menyerahkan borang dan mahu menyerahkannya selepas masa itu tamat.

Kedua-duanya mendakwa bahawa perjalanan mereka ke pusat penamaan calon telah dihalang.

Mereka kemudiannya dibenarkan berbuat demikian - borang pencalonan Andipai diterima pada jam 10.25 pagi dan borang pencalonan Saimeh lima minit kemudian.

Bagaimanapun, sewaktu tempoh bantahan, Kurup membuat bantahan dan ianya diterima oleh pegawai pengurus pilihanraya. Beliau kemudiannya membatalkan pencalonan Andipai dan Saimeh.

Kurup kemudiannya dilantik sebagai timbalan menteri pembangunan luar bandar dan wilayah. Beliau juga merupakan bekas timbalan ketua menteri Sabah.
Click here!

Berani Berubah, slogan yang disalah gunakan!-Malaysiakini

Oleh : Saiful Malek Muda

Berani Berubah, slogan yang disalah gunakan!AHLI Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir mengesahkan dia mahu menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno Malaysia.

Slogan yang dibawanya, ‘Berani Berubah’. Khabarnya ada sekitar 500 penyokongnya bersama-sama dia di majlis pengumuman itu, yang dibuatnya di rumah keluarganya di Kedah. Ada empat Exco Pergerakan Pemuda Umno bersama-samanya, antaranya Kamaruzaman Kamdias, Marzuki, Azizul dan Sazmi Miah (Macang).

Baguslah! Kenapa saya katakana baguslah, ialah inilah sebenarnya wajah-wajah mereka yang kepingin menjadi pemimpin masa depan parti Umno. Dengan slogannya, ‘berani berubah’ mudah-mudahan mereka berlima, Mukhriz dan empat Exco Pemuda itu, akan berubah menjadi ‘manusia yang lebih bertanggungjawab’.

Ketika ini, Umno menghadapi macam-macam serangan. Umno ada masalah dengan rakan-rakan dalam komponen BN. Umno, diasak kiri dan kanan. Umno sedang berusaha melakukan pemulihan, seperti kata Presidennya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sepatutnya, ketika Umno ada masalah seperti ini, mereka berempat ini, yang membawa slogan ‘berani berubah’ berada di barisan depan, mempertahankan Umno. Mereka mungkin tidak mahu mempertahankan Presiden Umno, kerana mereka taksub dengan perkataan ‘berubah’ mesti dimulai dengan ‘perubahan kepimpinan’ tetapi mereka tersilap faham istilah ‘berani’.

Mereka ‘mengusung’ perkataan ‘berani berubah’ kerana mereka berempat, yang diketuai Mukhriz, anak bekas Perdana Menteri yang bertuah, walaupun tidak menjadi ahli Umno di Jerlun, tetapi dapat bertanding di situ, di kawasan yang selamat di Kedah, mahu berubah ‘kedudukan peribadinya’.

Dia menang kerusi Exco Pemuda dan kini mahu menjadi Ketua Pemuda kerana dia nampak, Datuk Seri Hishammuddin Hussein juga anak bekas PM, berjaya menjadi Ketua Pergerakan Pemuda Umno, mengapa tidak dia.

Dalam ‘kamus Dewan’, ‘berani’ itu bererti gagah, perkasa dan tidak pengecut. Alangkah baiknya, ketika ini keempat-empat Exco Pemuda Umno ini bertindak ‘berani’ berdepan dengan ancaman yang dihadapi Umno? Kenapa mereka tidak mengambil inisiatif, mempertahankan maruah Melayu yang benar-benar tercabar, jika mereka mahu mendokong perkataan ‘berani’?

Kalaulah keempat-empat Exco Pemuda ini betul-betul ‘berani berubah’, berubahlah sekarang dari sikap menyerang kepimpinan, menulis surat mendesak Perdana Menteri berundur, membuat kenyataan-kenyataan yang tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan, kepada mempertahankan Umno, mempertahankan institusi kePresidenan dan maruah Melayu (Islam) yang benar-benar terancam.

Ketika Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa dia akan menjadi Perdana Menteri, 16 September ini, kumpulan ‘berani berubah’ ini di mana ya? Ketika Kit Siang, Mahfudz Omar dan Mohamad Sabu seronok membidas kepimpinan Perdana Menteri, tidak pula kedengaran suara empat Exco Pemuda Umno yang menjulang slogan ‘berani berubah’.

Kita petik kata-kata Pak Lah ketika melancarkan Bernama TV, Khamis lalu di Pejabat Perdana Menteri. Kata Pak Lah; “Media di negara ini menggunakan teknologi komunikasi secara membina termasuk menjadi instrumen bagi mempertahankan prinsip-prinsip keadilan serta kebenaran fakta.“Media perlu berdiri di atas prinsip kebenaran kerana kredibiliti sesebuah institusi bergantung kepada kekuatan itu.”

Maknanya, jika perkataan ‘media’ itu ditukarkan kepada ‘Exco Pemuda’ bermakna, inilah masanya Exco Pemuda Umno menjadi benteng untuk mempertahankan kebenaran (prinsip-prinsip keadilan serta kebenaran fakta.

Apakah empat Exco Pemuda ini tidak ‘berani berubah’ untuk menjadi jurucakap kepada kerajaan - mewakili parti pemerintah member penjelasan bahawa Bajet 2009 yang dibentangkan di Parlimen baru-baru ini, adalah bajet istimewa untuk rakyat?

Jika mereka berempat ‘berani berubah’ dan menjadi berani untuk memberi penerangan kepada rakyat di seluruh pelosok negara, bagi menafikan ‘cerita gula-gula’ yang dibawa oleh Anwar dan pasangannya, Azmin Ali, mereka berempat bolehlah disifatkan antara Exco Pemuda yang ‘paling ke depan’ di dalam senarai ‘tokoh-tokoh muda yang berani’ dan bukan setakat menjunjung slogan ‘berani berubah’.

Bekas Ahli Parlimen Macang, Sazmi Miah yang sama-sama Mukhriz di Kedah, ketika pengumum dan memperkenalkan slogan ini dibuat, sepatutnya lebih fokus dengan kedudukannya di Macang. Apakah dia akan selamat dan boleh menang untuk bertanding jawatan timbalan ketua bahagian?

Amatlah malang bagi Pergerakan Pemuda Umno, era kepimpinan Hishammuddin ini kerana ketika dia sudah memohon maaf isu mengucup keris kepada masyarakat Cina dan India, anak-anak buahnya seperti ‘hilang pedoman’ apabila mendengar dia mahu mengosongkan kerusi Ketua Pergerakan Pemuda.

Satu ketika Mukhriz mengatakan dia ‘mungkin tidak cukup percalonan’ untuk bertanding jawatan nombor satu dalam sayap kanan parti Umno ini, tiba-tiba, dia sudah bersedia menjulang slogan ‘Berani Berubah’, satu slogan yang tidak membawa erti apa-apa, kalau dia nantinya gagal menang semula kerusi Parlimen Jerlun.

Ingat, suatu ketika Jerlun pernah terlepas ke tangan pembangkang. Nasib baiklah, dalam pilihan raya 2004, Ketua Umno Bahagian Jerlun, Datuk Abdul Rahman Ariffin berjaya merampas kembali kerusi itu dari tangan Pas. Itupun selepas Maukhriz menang, tugas pertamanya ialah menulis surat mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur, dan pendiriannya itu tidak mendapat sokongan Umno Bahagian Jerlun yang bermati-matian memenangkannya dalam PRU 12 yang lalu.

TIADA SEBAB UNTUK MCA KELUAR DARIPADA BN, KATA ONG KA CHUAN

IPOH - Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Ong Ka Chuan semalam berkata tidak ada sebab untuk parti itu keluar daripada Barisan Nasional (BN) seperti mana gesaan daripada anggota akar umbinya.

Beliau berkata MCA bukanlah 'orang luar', sebaliknya bersama-sama Umno dan MIC sebagai pengasas kepada pembentukan parti Perikatan yang kini dikenali sebagai BN.
"Maka sebab itu sekiranya terdapat sebarang masalah, kita perlu menyelesaikannya bersama-sama. Itulah semangat yang patut kita ada dan bukannya membangkitkan soal menarik diri daripada BN. Menarik diri tidak akan menyelesaikan masalah," katanya kepada pemberita di sini hari Ahad.
Beliau berkata pada ketika ini perpaduan dalam kalangan parti komponen BN lebih penting daripada bercakaran sesama sendiri, apatah lagi dengan dakwaan pihak tertentu kerajaan BN akan ditumbangkan menjelang 16 Sept ini.
"Sebenarnya bukan orang lain yang akan menumbangkan kita sebaliknya kita (BN) sendiri yang akan menumbangkan diri kita. Kita perlu ambil pengajaran daripada perkara itu. Berhenti bergaduh, berhenti membangkitkan isu-isu yang boleh melukakan hati pihak lain dan bekerjalah secara berpasukan mencakupi konteks rakyat Malaysia keseluruhannya," katanya.
Sementara itu di KUALA KANGSAR, Timbalan Pengerusi Pemuda BN Khairy Jamaluddin berharap sebarang masalah yang timbul akibat beberapa isu kebelakangan ini yang telah dipolitikkan oleh pihak tertentu akan dapat diselesaikan dalam semangat muhibah BN.
"Tidak perlu ada kata dua daripada mana-mana parti dalam BN untuk keluar daripada BN. Kita telah berada dalam gabungan ini lebih dari 50 tahun dan saya percaya masalah ini dapat diselesaikan," katanya kepada pemberita di Masjid Taman Kuala Kangsar malam kelmarin.
Beliau turut menasihatkan agar semua pihak yang berkaitan berhati-hati dan tidak terlanjur kata dalam usaha memancing undi ketika menghadapi musim pemilihan parti masing-masing.
"Jangan kerana kita terlalu hendak memancing undi dalam pemilihan parti kita sendiri, kita sanggup keluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan dalam BN. (Pemuda) Umno akan menghadapi pemilihan juga dan janganlah kita keluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan kita dengan parti komponen yang lain.

"Sama juga dengan Pemuda MCA, jangan kerana hendak jadi hero dalam parti sendiri maka keluarkan kenyataan yang boleh mengguris perasaan kawan-kawan yang lain dalam BN," katanya.
Kelmarin bekas Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan Han Chin Peng dan bekas Ketua Pemuda MCA Perak Datuk Tan Chin Meng menggesa pucuk pimpinan MCA supaya menimbangkan untuk keluar daripada BN.

MOHON MAAF DAN BERSUMPAH BUKAN BUDAYA UMNO

Fenomena politik tanah air masa kini sesungguhnya yang paling menarik dan penuh dengan kekalutan sejak pasca Malayan Union. Mana tidaknya, segala yang tidak pernah terfikir akan berlaku kini sudah mula menjadi suatu amalan biasa walaupun suatu ketika dahulu ianya amat mustahil untuk berlaku.

Politik sebagai satu elemen segala kemungkinan boleh berlaku dan tiada yang mustahil dalam berpolitik, kini wujud dalam senario politik negara. Sudah mula terpancar dan menjadi api marak untuk menunjukkan siapa yang lebih kuat strateginya dan siapa yang lemah idealoginya.

Bijak mencari peluang dan cerdik membelah ruang akan menjadi penentu survival parti-parti politik di Malaysia masa ini. Yang pasti taktik lapuk dan purba sudah tidak mendapat tempat di hati rakyat dan penyokong parti.

Kita tahu para pemimpin atasan parti politik sedang giat memerah otak untuk mencari suatu formula agar parti mereka masih lagi relevan sekurang-kurangnya sehingga pilihan raya umum yang akan datang.

Fenomena seperti di atas ini sudah tentulah ditujukan kepada parti-parti komponen Barisan Nasional (BN). Mereka sedang bekerja keras untuk kekal berkuasa dan sibuk melipat gandakan usaha untuk mencari pengaruh terutamanya untuk menambat hati golongan muda.

UMNO kini perlu melakukan sesuatu perubahan drastik baik dari segi imejnya mahupun gerak geri penampilannya. Dalam usaha untuk mengekalkan kuasa dan menjadi tonggak BN, UMNO sanggup melakukan apa sahaja demi menjaga hati parti-parti komponen. Persolannya apakah parti-parti komponen sanggup menjaga hati UMNO?.

Akibat terlalu mengamalkan toleransi demi perpaduan parti, ada segelintir pemimpin tertinggi UMNO sanggup merempuh arus dan menyakitkan hati berjuta ahlinya demi menjaga imej atas konteks perpaduan nasional.

Tanpa menyiasat kebenaran dan dakwaan yang dilontarkan kepada UMNO, pemimpin berkenaan dengan mudah memohon maaf tanpa memikirkan hati ahli UMNO yang lain. Apakah tindakan populis ini akan meredakan suasana dan menaikkan imej UMNO?.

Atau sebaliknya yang berlaku iaitu UMNO terus dipermainkan dan boleh diarah-arahkan apa yang sepatutnya dilakukan. Dimana kewibawaan UMNO kini sehingga orang luar boleh menyuruh apa yang patut UMNO buat?.

Kebelakangan ini sudah seperti suatu trend dalam UMNO yang mana gelagat pemimpinnya telah menonjolkan sifat tidak matang dalam politik. Sikap merendah diri yang kadang kala lebih rendah dari tanah telah menimbulkan perasaan mual di kalangan ahli sendiri.

Mudah melatah sudah jadi seperti budaya UMNO masa kini. Apakah dengan cara ini akan diimpikan orang lain akan tunduk hormat kepada UMNO?. Atau apakah latah segelintir pemimpin tinggi UMNO ini jelas menunjukkan mereka sudah tiada idea dan strategi yang berwibawa?.

Dari isu menghunus keris sehinggalah yang terbaru, iaitu ucapan berapi seorang pemimpin bahagian semasa kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh, UMNO seolah-olah dimiliki oleh segolongan teknokrat tertentu sahaja. Tidakkah terfikir parti lain tidak kira pembangkang mahupun parti komponen BN, sekarang ini sedang menguji kewibawaan dan ketangkasan UMNO dari segala penjuru arena politik negara?

Tidak bolehkah pemimpin UMNO terbabit menjawab pertanyaan wartawan dengan lebih rasional dan berilmiah daripada segera memohon maaf bagi pihak parti?. Takutkah pemimpin terbabit jika mempertahankan yang batil dan tersurat?.

Gelagat segelintir pemimpin UMNO ini sesungguhnya memalukan orang Melayu secara umumnya. UMNO kini sudah tidak bertaring. UMNO sudah tidak lagi lantang mempertahankan bangsanya sendiri. Ini semua akibat segelintir pemimpin UMNO yang masih ‘takut’ untuk memperkatakan soal perkauman. Lebih-lebih lagi apabila ianya dibangkitkan oleh parti komponen. Apakah parti komponen dan pembangkang tersebut tersangat jujur dalam memperkatakan soal perkauman?.

Ong Ka Ting telah mula mengutuk orang Melayu dan Tengku Mahkota Kelantan apabila satu perhimpunan untuk menyatupadu dan memperkasakan Melayu dikatakan cuba menimbulkan sentimen anti perpaduan.

Samy Vellu dengan lantang mengutuk Dr. Mohamad Khir Toyo kerana beliaulah menyebabkan orang India mengundi pembangkang kerana isu merobohkan kuil Hindu. Yang hairannya kenapa semasa di dalam kerajaan perkara ini tidak diutarakan?. Sungguh mudah menuding jari untuk menyalahkan UMNO yang menyebabkan prestasi partinya merosot. Malah beliau mendesak kerajaan membebaskan lima pemimpin Hindraf yang di tahan di kem Kemunting dengan alasan yang berbaur perkauman.

Pengerusi Gerakan Wilayah Persekutuan pula dengan lantang dan berani mencampuri urusan rumah tangga UMNO dengan menghina UMNO dengan tuduhan orang UMNO asyik suka berebut jawatan dan kuasa sehingga berani mencadangkan UMNO menukar pucuk pimpinan parti.

Mereka juga sering mengungkitkan soal perkauman. Apakah tindakan UMNO dan kerajaan?.

Yang jelas gelagat mudah melatah ini telah menonjolkan lagi UMNO kini lemah, lembik dan sudah tidak bermaya dalam menyaingi strategi, idealogi, taktikal dan defensif dalam menangani serangan dari pembangkang mahupun parti komponen BN sendiri.

Dijulang dan bermegah dengan sejarah perjuangan, rekod pencapaian yang baik dan cemerlang sebelum ini belum tentu menjamin kewibawaan UMNO sebagai satu parti politik yang gagah dan perkasa. Lupakan sejenak kisah sejarah kegemilangan UMNO di ambang kejayaan dan kecemerlangannya.

Rakyat sudah ditaburkan di depan mata mereka perbagai parti altenatif untuk mereka sokong dan menganggotainya selain dari UMNO dan parti komponen BN yang lain. Tingkah laku pemimpin UMNO masa kini menjadi modal bualan mereka betapa ketinggalan zamannya strategi dan taktikal mereka dalam menempuh tsunami politik negara.

Apabila musuh boleh membaca setiap pergerakan kita di hadapan, ia bermakna kita sudah tewas dari segi psikologi perang saraf. Akibatnya pertempuran di medan peperangan hanya mengundang kekalahan yang lebih teruk lagi.

Kematangan rakyat yang sudah celik menilai janganlah mentah-mentah dipinggirkan dari fikiran para pemimpin tertinggi UMNO. Mereka sudah jelak dengan andaian politik dan alasan yang sudah lapuk. Mereka mahu pertahan UMNO kuat dan kebal dari apa sahaja bentuk serangan.

Kegagalan menilai kekuatan parti lawan sudah memadai menunjukkan kelemahan UMNO dan BN khasnya. Perisik politik UMNO dan BN gagal menjalankan misi seperti yang diharapkan. Mereka seolah-olah hilang punca sedangkan parti lawan semakin kuat mengasak dan dalam masa yang sama mereka memperkukuhkan benteng pertahanannya.

Akibat gagal berfungsi segala jentera yang ada, kata mudah untuk menunjukkan kekalahan dengan cara berlapik dan berdiplomasi (kononnya) ialah dengan mudah menghamburkan perkataan meminta maaf dan sanggup membuat perakuan sumpah demi kononnya ingin menunjukkan ketelusan dan keikhlasan dalam berpolitik.

Trend politik kini lebih menunjukkan sifat yang lebih brutal dan keras tindak tanduknya. Ini mungkin hasil kajian golongan tertentu terutamanya pembangkang yang menyelami hati rakyat yang pemikiran mereka masa kini lebih laju dan tidak sabar menanti apa sahaja kebaikan untuk periuk nasi mereka.

Fenomena mudah sangat memohon maaf dan tulusnya membuat sumpah sebenarnya menjerat leher parti UMNO sendiri. Persepsi rakyat mudah sahaja. Apakah perlu melakukan sebegitu demi menambat sokongan golongan tertentu?. Dengan kata lain pemimpin UMNO yang gemar bersumpah dan memohon maaf ini sudah tidak dihormati lagi. Malah gelagat pemimpin tersebut menjadi bual jenaka di kalangan rakyat.

Rakyat jelata sudah lama memperkatakan UMNO sudah tidak ada modal politik lagi. Jentera propaganda UMNO seolah-olah tidak berfungsi. Jarak hubungan yang sangat ketara antara pemimpin tertinggi dan akar umbi telah mewujudkan jurang luahan komunikasi yang sangat dalam.

Anjakan jurang yang semakin meluas antara pemimpin tertinggi UMNO dengan akar umbi adalah kerana benteng batasan dan keengganan pemimpin bahagian menceritakan keadaan sebenar kepada pemimpin tertinggi. Jika sudah tahu ini masalahnya, mengapa tidak pemimpin atasan turun sendiri ke bawah dan dengar luahan akar umbi tanpa melalui tapisan protokol dan hairaki kepimpinan yang sebenarnya sengaja diada-adakan oleh pemimpin bahagian.

Inilah akibatnya terlampau mengagungkan birokrasi dan protokol dalam politik. Akhirnya wujud golongan “yes man” di kalangan pemimpin bahagian. Pemimpin bahagian takut mendedahkan masalah sebenar di bahagian masing masing kerana takut hilang jawatan dan pengaruh.

Penakut sebeginilah yang membuatkan UMNO semakin lemah dan sudah tidak dihormati lagi. Ditambah lagi terdapat pula segelintir pemimpin tertinggi UMNO yang terlampau percaya kepada kata-kata ‘hulubalang’nya sehingga terpinggir soal rasional dan ‘dianak tirikan’ emosional ahli.

UMNO perlu kembali garang dalam apa sahaja persoalan yang timbul. Ambillah iktibar akibat terlampau berlembut dan terlebih kompromi, UMNO sebenarnya semakin lembik. “Musuh” UMNO sebenarnya bukan lagi PKR, DAP atau PAS. Parti komponen yang menjadi ‘duri dalam daging’ lah yang menjadi ‘musuh’ sebenar UMNO.

Pada mulanya parti ‘duri dalam daging’ ini ditatang bagai minyak yang penuh oleh UMNO sendiri. Sehinggakan UMNO banyak sangat mengalah dalam menentukan kuota parti-parti komponen BN dalam pencalonan Pilihan Raya Umum yang lalu.

Apabila parti ‘duri dalam daging’ ini kalah dengan teruknya, mereka tanpa segan silu menyalahkan UMNO pula sebagai salah satu sebab mengapa mereka gagal. Malah mereka juga mula menampilkan tuntutan yang bukan-bukan kepada UMNO.
Kenapa?. Tidak lain dan tidak bukan:
  • Silap UMNO sendiri yang terlalu memanjakan mereka.
  • Silap UMNO sendiri yang menyuarakan ketakutan di atas kebangkitan PKR yang menang besar.
  • Silap UMNO sendiri yang sudah pandai merendah diri ekoran banyak kerusi UMNO kalah kepada PKR dan PAS.
  • Silap UMNO sendiri kerana ‘terlampau bersedih’ apabila Selangor , Perak dan Kedah ditawan pembangkang.
Akibat terlampau lemah semangat perjuangan UMNO dan terlampau emosional meratapi beberapa kekalahan mengejut, UMNO mula menjadi parti yang mudah merendah diri. Mereka asyik memikirkan masalah parti komponen yang kalah teruk tanpa memautkan kembali perpaduan ahli parti. Mereka asyik memikirkan kuasa sehingga meminggirkan semangat ahli akar umbi. Itulah senario yang berlaku tatkala pilihan raya umum berakhir.

Sedangkan UMNO terlupa bahawa jika dihitung bilangan kerusi yang menang tanpa mengira parti komponen BN mahupun Pakatan Rakyat, UMNO masih lagi parti politik yang paling ramai bergelar “Yang Berhormat” di negara ini.

Hakikat inilah yang tidak dipertahankan sepenuhnya oleh UMNO. Mereka sepatutnya berbangga kerana di dalam amalan demokrasi yang paling telus, UMNO masih boleh berbangga kerana walaupun tanpa BN, mereka ada 35% suara di parlimen iaitu seramai 78 orang bergelar ahli parlimen.

Jangan sampai suatu hari nanti UMNO digelar parti pengecut oleh generasi yang mendatang akibat tindak tanduk segelintir pemimpinnya yang mudah sangat hendak menjaga hati ‘kawan’ sehingga terlupa kewujudan dan fungsi UMNO sebagai wadah perjuangan orang Melayu.

Jangan asyik sibuk untuk menjaga perpaduan dan kompromi dalam BN sehingga ahli yang dibanggakan berjuta orang itu terus dipinggirkan oleh parti sendiri.

Itulah UMNO. Pelik tetapi benar. Dalam usaha untuk membangkitkan semangat orang Melayu dengan menghunus keris sebagai perlambangan perjuangan orang Melayu, UMNO terpaksa meminta maaf.

Apabila dikisahkan sejarah kedatangan orang Cina ke Tanah Melayu yang sudahpun terpahat sebagai sejarah negara, ianya tidak disenangi dan tanpa segan silu sekali lagi meminta maaf atas nama parti. Milik siapakah UMNO ini?

Fikrkanlah ke mana arah UMNO apabila BN terkubur dan semua parti komponennya mengikut haluan mereka sendiri.
Click here!

Ezam di TV9, Mesti Tonton!

Jangan lepaskan peluang anda!

Julung julung kalinya, Ezam Mohd Nor akan muncul dalam satu Talk Show dikaca telivisyen kita. Rancangan mingguan diberi judul ‘HUJAH”.

Pastikan jam 10.30 malam, hari Isnin 8 September, anda semua menonton TV9.

Ezam yang kini menjadi Pengarah Bersama Yayasan Generasi Baru Nusantara yang berpusat di Jakarta telah diundang sebagai salah seorang panelis dalam rancangan Talk Show terbitan TV9.
Pada episod yang lepas rancangan HUJAH TV9 telah menemubual calon BN dalam Pilihanraya kecil Permatang Pauh, Yb Datuk Arif Shah.

Talk Show HUJAH TV9 ini memiliki Prof Dr Agus Mohamad Yusoff sebagai moderator. Penganilisa politik dari UKM ini terkenal dengan kebolehan beliau yang suka memprovokasi menghangatkan lagi sesi dialog.
Tajuk perbincangan rancangan HUJAH TV9 ini akan membicarakan masa depan bangsa melayu.
Selamat Menonton….!

'Desakan Gerakan bukan ugutan'


Najib menyampaikan sumbangan Ramadan kepada Abd Rahman Lakim, 72, dari Kampung Ketapang, di Masjid Kampung Ketapang, Pekan, semalam.
Datuk Seri Najib Razak berkata, Barisan Nasional (BN) tidak pernah menganggap tindakan Gerakan mendesak BN melakukan perubahan sikap dan pendekatan, selain meminta musyawarah diwujudkan semula dengan adil di antara parti komponen supaya semua pandangan diambil kira, sebagai satu ancaman yang boleh menyebabkan parti itu keluar daripada BN.

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan paling penting sekarang ialah mengadakan perbincangan dan mencari jalan terbaik untuk menjaga keharmonian dan semangat setia kawan dalam BN terus terpelihara.

Berikutan itu, beliau berkata, perkara berkenaan akan dibincang dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang akan diadakan dalam sedikit masa lagi.
"Gerakan belum buat apa-apa keputusan untuk keluar daripada BN, malah kita menghargai peranan semua parti komponen BN dan sebarang masalah yang berlaku diharap akan dirundingkan atas semangat BN.

"Saya sendiri tidak menganggap desakan Gerakan terhadap BN yang mahukan perubahan itu sebagai satu ancaman atau ugutan, dan berharap ia tak akan sampai ke peringkat Gerakan keluar BN," katanya selepas selesai mempengerusikan mesyuarat Umno Bahagian Pekan, petang semalam.
Kelmarin, akhbar melaporkan, Gerakan membuat perakuan untuk kekal bersama BN, walaupun sebelum itu wujud nada mengugut untuk bertindak keluar daripada BN jika tidak dilakukan sebarang perubahan atau pembaharuan bagi mengembalikan semula kegemilangan BN.

Pemangku Presidennya, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, semalam juga mengulangi perkara sama, sambil mendesak supaya BN menggubal kod etika dan membentuk lembaga disiplin bagi memastikan anggota parti gabungan itu tidak menyentuh isu sensitif yang boleh menyinggung perasaan anggota lain.

Sementara itu, mengulas saranan MCA Kedah yang meminta diwujudkan empat Timbalan Perdana Menteri mewakili kaum, Najib berkata:
"Tak payahlah... ada macam-macam pandangan dan tak payah kita ulas," katanya.

49 ahli Parlimen BN berlepas ke Taiwan untuk lawatan sambil belajar

Seramai 49 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) berlepas ke Taiwan hari ini bagi melakukan lawatan sambil belajar mengenai teknologi pertanian yang diamalkan di negara kepulauan itu.

Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Bung Mokhtar Radin berkata selain beliau sendiri, anggota rombongan terdiri daripada Pengerusi BNBBC, Datuk Seri Tiong King Sing, 10 anggota Parlimen Sabah, 12 anggota Parlimen Sarawak dan selebihnya dari Semenanjung.
“Kami dijangka pulang ke Malaysia pada 17 atau 18 September ini,” katanya ketika dihubungi Bernama sejurus sebelum berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang di sini.

Sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke China

Sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke China

Di petik dari laman we http://medan-info-kita.blogspot.com/ berikut : Apa yang Blogmaster faham,

Datuk Ahmad Ismail katakan “sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke negara China, menetap di sana, seterusnya menuntut hak sama rata seperti peribumi Cina, sudah tentulah akan mendapat tentangan dari peribumi rakyat asal negara itu”

Apakah jawapan kita sekiranya ini persoalan /kenyataan di atas di tujukan kepada kita? Apa sebenarnya yang mampu kita jawab sekiranya hakikat ini dilemparkan kepada kita. Adakah kenyataan itu betul dan apakah jawapan kita pada kenyataan itu. Abdullah Badawi meminta kita untuk jangan lagi membesar-besarkan isu tersebut. Isu perkauman sekiranya diperbesarkan akan membawa mudarat kepada perpaduan yang sedia ada di negara ini. Soalnya adalah isu ini dibiarkan begitu tanpa sebarang tindakan akan menyelamatkan kita di Malaysia ini. Langkah perlu diambil untuk menjelaskan dengan tegas kedudukan sebenarnya.

Berbalik kepada persoalan di atas – apa jawapan kita. Adakah kenyataan itu tidak benar dan adakah sepatutnya orang yang mengeluarkan kenyataan di hukum begitu sahaja. Adakah sepatutnya kita memikirkan kenapa kenyataan seperti itu disebut. Bukankah kita tahu itu akan hanya mengundang malang. Tetapi apa makna malang untuk diri berbanding dengan malang kepada bangsa kita sekiranya kita hanya mendiamkan diri tanpa mahu menyelesaikan terlebih dahulu masalah rasis di Malaysia.
Apa kata anda?
Click here!