Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, May 29, 2008

Azalina minta Muhkriz berhenti mengkritik pemimpin Umno

Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said meminta Anggota Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir supaya berhenti mengkritik pemimpin Umno kerana ia boleh melemahkan parti.

"Saya minta saudara Mukhriz berhenti melakukan ini kerana secara tidak langsung kita meludah ke langit dan parti pembangkang akan ambil kesempatan," katanya hari ini.

Azalina berkata sebarang masalah dalam Barisan Nasional (BN) mahupun Umno boleh diselesaikan dalam parti menerusi semangat kekeluargaan.

"Mungkin ini dilaksanakan sebagai strategi (Mukhriz) untuk mendapat pencalonan bagi pemilihan Ketua Pemuda Umno akan datang, saya tidak tahu niat dan sebab," katanya.

Mengenai permohonan bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Mohamad Ezam Mohd Nor semalam untuk meyertai semula Umno, Azalina berkata: "Bagi saya itu memang satu berita yang menggembirakan dan mengagumkan kerana orang kenal Ezam ialah pegawai, sahabat, dan penyokong paling kuat parti Keadilan."

Dalam lawatan seharinya ke Selangor, Azalina melawat pusat-pusat peranginan di Batu Caves dan Pulau Ketam selain berdialog dengan persatuan dan syarikat yang terlibat dengan industri pelancongan.

Mukhriz mulakan perang saraf terhadap KJ

Oleh : Fazlee
Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin adalah liabiliti kepada parti dalam satu temubual bersama sebuah laman web Agendadaily. Beliau mendakwa, itulah persepsi ramai terhadap Khairy dan beliau bersetuju mengenainya. ”Saya kira betul, saya sendiri sebut kepada beliau dalam mesyuarat Exco (Pemuda UMNO Malaysia) bahawa rata-rata kalau kita tanya orang di kedai-kedai kopi lepas pilihan raya hari itu, antara sebab kita kalah ialah faktor Perdana Menteri dan faktor Khairy.

”Ini orang sebut secara terbuka,” . Mukhriz berkata, beliau bersetuju bahawa Khairy adalah satu liabiliti kepada parti kerana campur tangannya dalam soal-soal penting seperti pemilihan calon-calon untuk bertanding.”Selama ini pun orang bercakap tetapi kita biarkan. Kadang-kadang persepsi itu lebih penting daripada realiti,” katanya.

Mukhriz ditanya apakah nasihatnya kepada Khairy dalam menghadapi persepsi itu dan beliau berkata, ia terpulang kepada Khairy termasuk dalam soal sama ada hendak bertanding atau tidak jawatan Ketua Pemuda UMNO.

Diminta pandangannya bahawa bila seseorang itu sudah dicop liabiliti kepada sesuatu organisasi maka dia harus menarik diri, Mukhriz berkata: ” Tidak juga, ini apa yang orang cakap, terpulang kepada empunya diri”. Ditanya lagi pandangannya dalam soal ini, beliau menambah: ”Kita tak ada tempat dalam UMNO nak mengikut cara dia (Khairy).”

Cabaran Mukhriz untuk menduduki kerusi Ketua Pemuda UMNO datangnya dari Khairy dan sekiranya Khairy tidak akan bertanding , tempat Mukhriz akan terjamin kerana bagi Mukhriz calon lain bukan tandingan beliau.

Hanya Khairy yang boleh menggagalkan cita-cita beliau untuk merebut jawatan yang akan menjadi landasan untuk beliau melangkah lebih jauh lagi sebagai seorang pemimpin UMNO dan tidak mustahil beliau akan menjadi seorang Perdana Menteri mengikuti jejak ayahanda beliau.

Berbagai cara yang telah dilakukan untuk mempopularkan diri dan untuk memastikan agar beliau dapat menewaskan Khairy dan adalah lebih baik jika Khairy tidak bertanding dan menarik diri. Nafsu Mukhriz terbuka begitu luas sekali untuk menawan kerusi Ketua Pemuda UMNO sehingga sanggup membuat penilaian dan andaian terhadap Khairy walaupun ianya hanyalah persepsi. Bagi Mukhriz persepsi boleh digunapakai dan mengambil ini sebagai satu senjata perang dingin antara beliau dan Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia Khairy Jamaluddin.

Kalau Perdana Menteri pun Mukhriz tidak hormati , siapalah Khairy Jamaluddin. Mukhriz berhak untuk meluahkan presepsi beliau terhadap Kahiry dan reality sebenatr yang akan menentukan siapakah sebenarnya yang akan berjaya menawan kerusi Ketua Pemuda UMNO.

Mukhriz tentu bimbang sekarang kerana tidak dapat membaca gerakan Khairy yang melakukan kerja –kerja persedian pertandiungan Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam diam-diam. Mengikut laporan yang dipercayai, agak sukar juga untuk Mukhriz untuk menewaskan sokongan terhadap Khairy ketika ini. Itulah sebabnya Mukhriz terpaksa menyerang Khairy secara peribadi dan selama ini Khairy belum pernah menyentuh atau menyerang Mukhriz secara peribadi.

Di katakan Khairy sekarang mendapat sokongan dari ketua-ketua Pemuda sekurang-kurangnya dari 8 buah negeri yang mahukan Khairy bertanding menentang siapa sahaja yang akan bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO. Jika Tun Mahathir telah nampak Ku LI akan tewas kepada Pak Lah dan Pak Lah pasti menang tanpa bertanding dan mendorong Tun Mahathir mengumumkan keluar dari parti, mungkin beliau juga telah bisikan kepada Mukhriz bahawa Mukhriz juga akan mengikuti jejak langkah Ku Li.

Ezam masuk Umno kerana yakin usaha Abdullah perangi rasuah

bharian - Bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Ezam Mohd Nor berkata beliau menyertai semula Umno kerana yakin dengan usaha terbaru Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk mengembalikan integriti badan kehakiman negara dan memerangi gejala rasuah.

Beliau berkata perkembangan terbaru dalam pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) membuka hatinya untuk menyertai semula Umno yang ditinggalkannya pada 1999. -->>lanjut
"Saya masuk politik berasaskan kepada cita-cita (membuat) perubahan... dan saya yakin lebih banyak perubahan akan dibuat (oleh Perdana Menteri) pada masa akan datang,”
Lagi Berita Berkaitan :
Permohonan Ezam sertai Umno perlu kelulusan MT
Ezam masuk UMNO tanpa syarat
Hishammuddin jumpa Ezam

Pakatan Rakyat mahu komando jadi pondan!

Dari blog - isuhot
Kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin Pas memang kita sudah sedia maklum akan bercanggah dengan kenyataan yang dikeluarkan mereka sebelum ini.

Seolah-olah mereka sudah nyanyuk atau tidak sedar apa yang telah mereka perkatakan sebelum ini.

Pada 26 Mei 2008, Harakahdaily telah mengeluarkan satu artikel bertajuk "Tentera lemah jika pertahanan jadi lubuk emas".

Lebih kurang seminggu sebelum itu pun, ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail memberi satu pendedahan 2 minit klip video di lobi Parlimen yang memaparkan pelatih KOMANDO yang sedang didera.

Di dalam artikel berkenaan pula, menekankan lagi pendedahan oleh Saifuddin itu.

Kali ini oleh Ahli Parlimen Shah Alam pula, Haji Khalid Abdul Samad (PAS - Shah Alam) yeng menegur aspek latihan ketenteraan yang begitu keras.

Sungguh lucu pula komen-komen dari ahli Parlimen yang tidak tahu apa-apa tentang ketenteraan dan latihan mereka ini.

Komando bukan askar biasa. Sedangkan latihan askar biasa pun akan dianggap teruk dan keras oleh rakyat biasa seperti kita ini.

Komando adalah anggota elit tentera yang akan menjalankan misi-misi sulit negara dan mereka perlu diberi latihan yang lebih dari askar biasa kerana mereka sepatutnya mampu melakukan sesuatu kerja itu berseorangan atau mungkin beberapa kerja yang boleh dilakukan oleh beberapa tentera, maka komando boleh melakukannya seorang diri.

Pada 17 Mei yang lalu pun, persoalan oleh Saifuddin Nasution Ismail dijawab oleh Datuk Abdul Rahim Dahalan, Kelab Komando Veteren Malaysia (Bahagian Wilayah Persekutuan yang bertanya kembali kepada si penyoal samada dia mahukan agar Komando Malaysia menjadi pondan.

Mungkin Saifuddin Nasution begitu teruja untuk menjadikan Komando Malaysia sebagai pondan yang mungkin begitu disukai oleh seorang pemimpin de facto parti PKR.

7 bekas pemimpin AMK ikut Ezam

Malaysiakini - Tujuh orang bekas pemimpin utama Angkatan Muda Keadilan (AMK), termasuk bekas setiausaha sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan menurut jejak langkah bekas ketua AMK, Ezam Mohd Nor untuk menyertai Umno.

anuar shaariMereka ialah Anuar Shaari (foto), Abdul Ghani Haron, Khairul Anuar Rosli, Ahmad Daud Che Ghani, Azwan Hamzah, Mohd Nazmi dan S D Johari.

Hasrat mereka itu diumumkan oleh Ezam dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya pagi tadi. -->>lanjut

Hishammuddin : Penerimaan Ahli UMNO Bergantung Pada Ezam Sendiri

Oleh : Kazman Kamal
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata penerimaan ahli pergerakan itu terhadap kemasukan semula bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Mohamad Ezam Mohd Nor ke dalam UMNO bergantung banyak kepada cara dan pendekatan Ezam sendiri.

Jelas beliau semua itu perlu bermula dari peringkat bawah lagi terutama cara Ezam membawa diri dan pendekatannya kepada ahli-ahli UMNO.
"Saya percaya itu tradisi dan amalan kita. Ia banyak bergantung kepada cara Ezam bawa diri dan pendekatannya kepada ahli-ahli kita.

"Inilah kekuatan UMNO, tiada individu yang lebih penting, tetapi parti itu, asas-asas perjuangan tidak berubah ikut keadaan, saya kira jatuh bangun seseorang, bukan saja Ezam, malah termasuk saya bergantung kepada sokongan ahli parti", katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas penerimaan semula bekas Ketua AMK, Ezam Mohd Nor menyertai UMNO.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menerima bekas Ketua AMK, Mohamad Ezam Mohd Nor kembali ke dalam UMNO.

Ezam menyerahkan borang permohonan menjadi anggota UMNO seumur hidup dengan yuran RM100 kepada Abdullah dan borang tersebut kemudian diserahkan kepada Setiausaha Kerja UMNO, Brig Jen (B) Datuk Husainay Hashim.

Hishammuddin seterusnya memberitahu Ezam turut berhasrat untuk bertemu dengan beliau khususnya di dalam perkara-perkara yang beliau bangkitkan sebelum ini iaitu manfaat kemasukan Ezam kepada Parti; keikhlasan Ezam kepada UMNO dan peranannya apabila masuk UMNO.
"Itu perkara-perkara pokok di dalam kita nak tentukan sumbangan seseorang kepada kita. Saya terfikir juga bagaimana dia tergerak hati untuk bersama-sama dengan kita, mengapa orang yang begitu rapat dengan Anwar seperti Chandra (Dr Chandra Muzaffar) dan Nalla (Datuk Nallakaruppan) juga sudah kecewa dengan Anwar.

"Semua ini menimbulkan tanda tanya kepada saya secara peribadi hingga berjumpa dia nanti. Tempat dan tarikh belum ditetapkan, tetapi saya tak nak dibelenggu di dalam perjumpaan itu nanti dengan apa berlaku di dalam perjumpaannya dengan Perdana Menteri tadi. Tetapi biarlah kami berjumpa di dalam keadaan tenang dan stabil.

"Nampaknya itulah yang dia fikirkan, maklumlah kami kawan lama, dia keluar (daripada UMNO) dulu bukan di dalam keadaan yang menyeronokkan, kita bersihkan yang lama supaya nanti tiada yang membelenggu beliau bila berjuang bersama kita" ujarnya.
Mengenai seorang demi seorang pemimpin tertinggi Parti Keadilan keluar parti, Hishammuddin berkata sememangnya sejak dulu pakatan yang diwujudkan PKR, Pas dan DAP merupakan pakatan yang tidak natural yang hanya bersandarkan politik Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri.
"Saya percaya keluarnya mereka yang dekat dengan Penasihat PKR sendiri menimbulkan tanda tanya bukan sahaja di dalam UMNO malah orang-orang di luar UMNO pun juga tertanya-tanya mengenai keikhlasan Anwar, apa yang diperjuangkan dulu.

"Masa pilihanraya umum lalu pun tak banyak dia (Anwar) buat apa yang telah dijanjikan di dalam ceramahnya. Saya tengok dia banyak habiskan masa pujuk wakil-wakil rakyat BN dan buat ramalan bila kerajaan BN akan jatuh.

"Namun hingga ke akhir Dewan Rakyat bersidang ini pun tidak berubah keadaannya. Malah orang rapat dia memohon masuk UMNO, akhirnya orang ramai dapat menilai sendiri apa yang dia buat tidak lebih daripada psy-war politik", katanya.

Siaran langsung sidang Dewan Negara mulai Isnin ini

Selepas sesi soal jawab lisan persidangan Dewan Rakyat disiarkan secara langsung oleh RTM1, sesi persidangan Dewan Negara pula akan disiarkan secara langsung mulai Isnin ini.

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek, berkata siaran langsung setengah jam itu akan menggantikan slot sesi soal jawab Dewan Rakyat yang disiarkan pada masa kini.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi sebagai menjawab persoalan yang dibangkitkan Senator Datuk Wira Syed Ali Abbas Al-Habshee semasa perbahasan usul menjunjung kasih Titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara, yang menuntut persidangan Dewan Negara turut diberi peluang untuk muncul di kaca televisyen.

Perintah halang 'Rasul Melayu'

myMetro - Abdul Kahar Ahmad Jalal yang mengaku dirinya ‘Rasul Melayu’ kini dalam perhatian Jabatan Imigresen dan dia pasti tidak dapat melepasi pintu sempadan kerana dihalang agensi berkenaan sekiranya berhasrat untuk meninggalkan negara ini.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, membenarkan permohonan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk mendapatkan perintah Jabatan Imigresen bagi menghalang Abdul Kahar, 58, keluar dari negara ini. -->>lanjut

BMC: Penduduk buang semula benteng

Malaysiakini - Penduduk Bandar Mahkota Cheras (BMC) telah membuang semula benteng yang dibina oleh syarikat konsesi tol, Grand Saga, yang menutup jalan yang mengelak tol di Lebuhraya Cheras-Kajang, malam tadi.

Ini merupakan kali ketiga batu benteng yang dibina di jalan tersebut, dibuang oleh penduduk di situ.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang turut berada di situ pada kira-kira jam 7.30 malam, memberi lampu hijau kepada penduduk untuk mengalihkan batu benteng tersebut. -->>lanjut

Lagi Berita Berkaitan :
BMC: Polis belasah remaja
S'gor jejak 'samseng' Grand Saga
Pergaduhan di BMC: Reaksi Grand Saga

Ezam perlu bermula dari bawah

Malaysiakini - Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata penerimaan ahli-ahli Umno terhadap Ezam Mohd Nor yang menyertai semula Umno semalam, bergantung kepada cara dan pendekatan bekas ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu sendiri yang perlu bermula dari peringkat bawah. -->>lanjut
"Inilah kekuatan Umno, tiada individu yang lebih penting daripada parti. Asas perjuangan Umno tidak berubah mengikut keadaan," katanya.