Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, July 21, 2008

Mukhriz tetap burukkan PM sepanjang masa

Jika yang mahu dituntut adalah Pak Lah melepaskan jawatan sebagai Presiden UMNO merangkap jawatan Perdana Menteri, Pak Lah telahpun mengumumkan untuk melepaskan jawatan yang kini proses peralihan sedang berlaku. Mukhriz tentu tersenyum lebar kerana perjuangannya itu hampir berjaya walaupun ianya tidak lagi berjaya sepenuhnya.

Perbuatan memburukkan Pak Lah terus juga dilakukan dengan mengadakan ceramah di pelusuk negara dengan memburukkan Pak Lah dengan menjaja bahawa Pak Lah membuat keputusan kenaikan minyak tanpa kelulusan kabinet, hanya Pak Lah dan 3 orang yang lain sahaja yang membuat keputusan untuk menaikkan harga minyak.

Nampaknya Mukhriz masih tidak berpuas hati dan perasaan benci terhadap bosnya itu terlalu membakar. Mukhriz yang telah membuat road show bersama Datuk Fuad Hassan nampaknya akan terus memburukkan Pak Lah dengan niat peribadi tanpa mengira impak yang akan terpalit kepada parti BN khususnya UMNO.

Nampaknya perjuangan politk Mukhriz bukanlah untuk bangsa sepanjang tahun ini. Perjuangan Mukhriz beragenda keperibadian sahaja. Perjuangan politik Mukhriz adalah untuk memburukkan bosnya sahaja.

RAJA PETRA AKAN DIDAKWA ATAS TUDUHAN JENAYAH FITNAH

Raja blog yang tersohor dengan segala perlakuan penyebaran fitnah dan cerita palsu melalui laman maya (website), Raja Petra Kamaruddin akan didakwa dibawah jenayah fitnah dan telah diberikan arahan untuk menyerahkan diri di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL), esok pada jam 10 pagi.

Menurut isteri beliau, Marina Lee Abdullah, Raja Petra telah menerima waran tangkap melalui peguam mereka pagi ini dan pengesahan berkenaan waran tersebut telah dibuat dan ianya benar sepertimana yang ternyata dalam waran tersebut.

Raja Petra akan didakwa di bawah jenayah fitnah yang mana dalam akuan sumpahnya sebelum ini, Raja Petra menuduh Rosmah Mansor, isteri kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak antara individu yang berada di tempat kejadian ketika Altantuya dibunuh pada 19 Oktober 2006.

Raja Petra yang juga berkata, beliau mendapat maklumat yang boleh dipercayai bahawa antara kira-kira jam 10 malam 19 Oktober 2006 dan awal pagi berikutnya, malam mangsa dibunuh, terdapat tiga orang lagi di tempat kejadian.

Beliau menamakan dua individu lagi itu sebagai seorang kolonel, yang menurutnya seorang pakar bom ‘C4′ dan isterinya yang dikatakan pengawal peribadi Rosmah.

Beliau juga mendakwa dalam akuannya itu bahawa beliau turut mendapat maklumat bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyedari mengenai dakwaan pembabitan isteri Najib.

Raja Petra mendakwa lagi, Abdullah menerima satu laporan bertulis daripada pihak perisikan tentera, yang mengesahkan pendedahan beliau itu.

Laporan tersebut, dakwa Raja Petra, kemudiannya diserahkan kepada menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin untuk disimpan dengan selamat.

Selain Abdullah dan Khairy, dakwa Raja Petra, “seorang Sultan juga telah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan menyedari tentang tuduhan berkenaan.”

Pusat siber belia di setiap Parlimen

MELAKA - Kementerian Belia dan Sukan akan mewujudkan pusat siber di semua kawasan Parlimen di negara ini untuk kemudahan golongan belia melayari Internet.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Ismail Sabri Yaakob berkata bagi memastikan golongan belia memanfaatkan pusat siber itu, kementeriannya akan melantik sukarelawan daripada kalangan belia untuk memantau dan mengendalikan pusat siber itu.
“Suka saya maklumkan dalam perancangan pusat siber dan blog, kita akan wujudkan pusat siber di setiap Parlimen di seluruh negara,” katanya semasa berucap pada majlis penutup sambutan dan Perhimpunan Hari Belia Negara peringkat Negeri Melaka oleh Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob di sini, malam tadi.
Pada majlis itu, Mohd Khalil menyampaikan anugerah Bintang Khidmat Cemerlang iaitu anugerah bintang tertinggi daripada Majlis Gabungan Belia Melaka kepada Ismail Sabri.
Click here!

Tun kata Najib lemah - Muhiyuddin akan cabar Najib

Oleh: Samad Ismail
Tun dalam satu wawancara semalam ketika merasmikan Pejabat Persatuan India Muslim (Kimma) mengatakan bahawa sekiranya Muhyiddin Yassin bertanding kerusi No. 2menentang Najib, dia boleh menang kerana katanya ramai orang berpendapat bahawa Najib adalah pemimpin yang lemah dan tidak mempunyai pendirian sendiri dan sentiasa mengikut dan menyokong sahaja.

Tun seolah-olah cuba mengapi-apikan keadaan agar Muhyiddin yang sedang celaru bagaikan tersepit tidak tahu ke mana hala tuju untuk menentukan masa politik beliau di masa akan datang. Beliau juga menyatakan bahawa Najib gagal untuk membaca tujuan dan pemikiran orang.

Abdullah dan Najib telah mendapat sokongan padu dari 6 negeri setakat ini. Jika Najib bertanding kerusi No. 2 dia akan bertanding menentang Muhyiddin dan jika ini berlaku Najib akan tewas. Kata beliau lagi, Ini bermakna Tun mahu Najib dan Muhyiddin berganding untuk menentang Presiden UMNO. Menurut beliau lagi adalah satu tradisi jika Perdana Menteri menyerahkan jawatan dan jawatan itu akan diserahkan kepada Timbalan Presiden dan sekiranya Najib tewas dan Muhyiddin yang menang, Najib tidak akan berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.

Mungkin Tun silap lagi jika ini bacaan beliau. Tun sering silap dalam bacaan beliau dalam membuat keputusan besar. Ini juga pernah diakui oleh Tun sendiri. Jika ini yang diharapkan oleh Tun, ianya tidak mungkin akan terjadi. Menganggap Najib sebagai lemah juga adalah satu kesilapan yang besar yang telah dilakukan oleh Tun. Bersetuju pada sesuatu perkara dengan kesabaran ada juga kebaikan dan hikmahnya, Najib punya cara beliau sendiri untuk melakukan sesuatu yang beliau rasa baik. Najib tidak boleh ikut cara Tun yang terlalu banyak bermusuh dan memaksa untuk mendapatkan sesuatu.

Tun juga tidak boleh memaksa Najib atau mana-mana pemimpin lain untuk mengikuti cara beliau. Masing-masing punya cara tersendiri. Apakah Muhyiddin tentu bekerjasama begitu rapat sekali dengan Tun dan pasti akan menetang Najib pada pemilihan UMNO yang akan datang. Harap-harap Muhyiddin dan Najib tidak akan membuat kesilapan dalam membuat keputusan kerana keputusan ini amat penting untuk menentukan masa depan politik mereka. Tun juga jangan lupa untuk mengambil kira bahawa Najib juga punya banyak akar umbi yang sedang sabar menunggu untuk menjulang Najib sebagai Presiden Parti dan Perdana Menteri setelah Pak Lah sudah menjamin tempat untuk beliau.

Saksikan Taklimat Khas TPM


Elak musnahkan alam sekitar - PM

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu rakyat Malaysia menggelakkan diri daripada terlibat dalam sebarang kegiatan yang merosak serta memusnahkan alam sekitar.Perdana Menteri menegaskan, sudah banyak kerosakan di dalam negara ini berlaku di kawasan hutan, sungai dan kawasan persekitaran sama ada di pinggir bandar ataupun di kawasan kampung.
"Rakyat negara ini perlu mempunyai perasaan kasih terhadap keindahan dan keinginan untuk memulihara keindahan serta tidak mempunyai sikap suka memusnahkan alam sekitar negara.

"Usaha memulihara alam sekitar perlu dijadikan satu keutamaan dalam agenda pembangunan negara dengan melaksanakannya secara bersungguh-sungguh dan serius," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Festival Landskap dan Taman Antarabangsa Malaysia 2008 (Laman 2008) anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di Taman Tasik Perdana kelmarin.

Turut hadir isteri beliau, Datin Seri Jeanne Abdullah dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Chuan.

Laman 2008 yang diadakan sehingga 27 Julai ini disertai 200 peserta dan dijangka dilawati kira-kira 300,000 pengunjung untuk menyaksikan tarikan utama iaitu Taman Herba dan Sayur-sayuran (Edible Garden) Datin Seri Jeanne Abdullah.

Tarikan lain ialah taman dunia, ekspo tanaman, taman tema dalam, ukiran bunga, pintu gerbang utama dan gubahan bunga.

Abdullah menegaskan, memulihara keindahan dan alam sekitar Malaysia menjadi tanggungjawab semua pihak, bukan semata-mata di atas bahu kerajaan sahaja kerana ia merupakan warisan bangsa untuk diwariskan kepada generasi akan datang.

Beliau memberitahu, Malaysia akan mendapat faedah besar sekiranya rakyat sedar bahawa hidup di dalam alam sekitar yang indah dan baik boleh memberi faedah dari segi kesihatan serta kehidupan yang lebih nyaman.

Menurutnya, rakyat negara ini harus bersyukur kerana Malaysia dianugerahkan dengan bumi yang indah, hutan belantara, sungai- sungai dan pelbagai flora dan fauna.

Sementara itu, dalam sidang akhbarnya mengenai Laman 2008, Perdana Menteri berkata, konsep taman herba dan sayur-sayuran ataupun edible garden, dengan penanaman tanaman-tanaman yang bukan sahaja dapat mengindahkan kawasan rumah tetapi menikmati hasil tanaman untuk dimakan, perlu dikembangkan.

Katanya, konsep taman itu bukan sahaja boleh menjimatkan belanja tetapi boleh menjana pendapatan dengan menjual hasil-hasil yang ditanam di kedai berhampiran.
"Saya ingin sarankan taman seperti ini dijadikan satu kegiatan riadah dan pada masa yang sama harus dikembangkan serta dilaksanakan secara serius kerana banyak manfaatnya," katanya.
Abdullah juga menjelaskan, Malaysia mempunyai potensi besar untuk menjadi pengekport hasil pertanian seperti bunga-bunga segar.

Katanya, pada masa ini, eksport bunga-bunga segar negara hanya terbatas kepada bunga orkid dan ia perlu dikembangkan kerana negara lain mendapat pulangan besar daripada industri ini seperti Belanda yang mengeksport bunga tulip.

Perdana Menteri berkata, rakyat negara ini perlu menjadikan pengeksportan bunga-bunga segar sebagai satu industri kerana sekiranya dapat dikembangkan, ia boleh memberi pendapatan lumayan kepada pengusaha.
Click here!

Umno, Pas bersemuka

Pemimpin tertinggi jumpa
tiga kali bincang isu umat Islam

PUTRAJAYA - Kepemimpinan tertinggi Umno dan Pas secara senyap sudah mengadakan tiga pertemuan bagi membincangkan pelbagai isu membabitkan agama Islam serta kepentingan umat Islam di negara ini.

Dalam pertemuan itu, Umno diketuai sendiri oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, manakala Pas dipercayai diwakili Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Bagaimanapun, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak hadir pada pertemuan itu.

Perdana Menteri mengesahkan pertemuan itu kepada pemberita selepas merasmikan Hari Koperasi Negara 2008 di sini, semalam.
"Saya dah ada pertemuan sebenarnya dan pertemuan ini pada peringkat awal. Tak payahlah saya cakap siapa, tetapi mereka yang boleh membuat keputusan. Apa yang boleh saya kata, Nik Aziz tak ada," katanya.
Kelmarin, Abdullah yang juga Presiden Umno, berkata beliau bersedia memulakan muzakarah dengan pemimpin Pas secepat mungkin untuk mengukuhkan perpaduan Melayu kerana ia penting dan menjadi teras kepada perpaduan rakyat.

Muzakarah itu dicadangkan oleh Abdul Hadi dalam satu wawancara bersama Harakah, lidah rasmi parti itu, minggu lalu.

Dalam wawancara itu, Abdul Hadi menegaskan Pas berhak mengadakan rundingan bersama Umno tanpa perlu merujuk dengan mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat.
Mengulas lanjut mengenai perkara yang dibincangkan dalam tiga pertemuan itu, Abdullah berkata: "Kita berbincang dengan ikhlas dan menyuarakan apa juga pandangan yang kita fikir wajar, antaranya isu yang boleh memberi kesan kepada agama Islam kerana penting kita tidak berbalah dalam hal berkaitan agama.

"Lagipun, kalau hal agama ini menjadi isu politik, ia boleh membawa masalah kepada orang Islam. Apa yang boleh saya katakan kita ada bersefahaman yang baik."

Ditanya sama ada Umno akan mengenakan syarat dan kemungkinan melantik pihak ketiga untuk menjadi pengerusi muzakarah yang dicadangkan Pas, Abdullah berkata:

"Buat apa kita nak letak syarat, menyusahkan saja. Kita bincang dengan ikhlas. Apa juga pandangan yang kita fikir wajar kita bincang, kita bincanglah.

"Biarlah kita pada peringkat ini cakap pada peringkat kita saja, belum lagi memikirkan sama ada orang ketiga itu perlu atau tidak."
Click here!

Elak Serangan Peribadi, Utamakan Parti

Oleh : Lukman Abas
Kuala Terengganu - Ketua Pemuda UMNO Terengganu, Mohd Sabri Alwi mengingatkan mana-mana Ahli Jawatankuasa Pemuda negeri itu yang berminat menawarkan diri bertanding untuk jawatan tertentu parti pada pemilihan kali ini, agar tidak menggunakan kempen serangan berbentuk peribadi dan memburukkan lawan masing-masing.

Menurut beliau apa yang penting, perpaduan di kalangan ahli serta mengutamakan parti perlu disemat didalam diri setiap mereka yang ingin menawarkan diri itu agar parti sentiasa kukuh dan ahli bersatu padu.
”Dalam suasana dan kedudukan parti sekarang, proses keremajaan UMNO perlu diterap serta diutamakan dalam keghairahan pemilihan. Anggap pertandingan sebagai satu cara menguat serta mengukuhkan parti dan bukan menampakkan kelemahan.

”Kita aku, apabila ada pertandingan, sudah tentu akan wujud perasaan tidak puas hati, terutama apabila tidak mendapat sokongan perwakilan yang dipilih di peringkat cawangan”, katanya.
Beliau berkata demikian selepas perasmian persidangan tahunan UMNO cawangan Pemuda, Wanita dan Puteri bahagian Kuala Terengganu di Dewan Sekolah Menengah Agama (SMKA) Sheikh Abdul malik, di sini, Ahad.

Tambah Sabri lagi, dalam keghairahan merebut jawatan tertentu di dalam parti, janganlah sesekali mengutamakan kepentingan peribadi kerana yang akan menanggung kesan adalah parti.