Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, June 1, 2008

Zaid cabar pengamal media

bharian - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim hari ini mencabar pengamal media di negara ini supaya bersatu dan seterusnya mengemukakan cadangan berhubung tuntutan mereka bagi kebebasan akhbar yang lebih baik.

Zaid mencadangkan supaya golongan seperti editor dan wartawan kanan dan pihak lain yang berkaitan sama-sama mengemukakan cadangan kepada kerajaan dan menteri berkenaan bagi mengganti, meminda atau menyemak semula undang-undang sedia ada yang dianggap media sebagai menyekat kebebasan.
“Negara memerlukan akhbar yang baik dan bebas. Jika anda bercakap mengenai reform, anda mesti ada perancangan. Anda mesti cuba. Saya percaya jika ada cadangan yang baik, mungkin beberapa kemajuan boleh dicapai. Tidak semestinya memansuhkan segalanya,”
Antara undang-undang yang dituntut oleh pengamal media untuk dibuat perubahan ialah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi (OSA). -->>lanjut

Ramai mangsa gempa bumi China adalah orang Islam....

Gempa di China telah mengorbankan lebih 67,000 nyawa dan menyebabkan lebih lima juta penduduknya hilang tempat tinggal. Tahukah bahawa sebilangan besar daripada mangsa terkorban ini adalah rakyat China beragama Islam.Ia turut mencederakan lebih 362,000 penduduk dan memusnahkan lebih 420,000 rumah.

Sementara itu ratusan masjid dan madrasah musnah atau rosak akibat gempa bumi di Sichuan, China.
Ribuan penduduk Islam di beberapa perkampungan dan kawasan autonomi Islam (kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam) di Bei Chuan, Wen Chuan, Mau Sien dan Ching Chuan, kesemuanya terletak di Sichuan, juga turut terkorban.

Baca berita seterusnya di sini.
Demikianlah kekuasaan Allah. Allah dengan segala firman-Nya:

Dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu dan Dia mengadakan sungai-sungai serta jalan-jalan lalu lalang, supaya kamu dapat sampai ke matlamat yang kamu tuju. Dan (Dia mengadakan)tanda-tanda panduan jalan dan dengan bintang -bintang (pada waktu malam) mereka dapat mengetahui arah yang hendak dituju.- Surah An-Nahl 15:16

Dan engkau melihat gunung-ganang, engkau menyangkanya tetap membeku, padahal ia bergerak cepat seperti bergeraknya awan; (demikianlah) perbuatan Allah yang telah membuat tiap-tiap sesuatu dengan serapi-rapi dan sebaik-baiknya; sesungguhnya Dia Amat Mendalam PengetahuanNya akan apa yang kamu lakukan. - Surah Al-Naml 88
Marilah sama-sama kita hulur bantuan dan berdoa agar ramai mangsa terselamat.

Pak Lah tidak pernah keluar dari UMNO

Oleh : Zabidi Mohd Saidi
BERITA Harian hari ini (28 Mei) melaporkan bahawa bekas Presiden UMNO yang keluar parti baru-baru ini, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau kesal kerana membenarkan Presiden UMNO sekarang, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyertai semula UMNO.

Saya ingin membuat pembetulan di sini bahawa Pak Lah tidak pernah keluar dari UMNO. Memang betul Pak Lah menyokong team B yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah menentang Dr mahathir dalam pertandingan 24 April 1987, tetapi beliau tidak pernah menyertai Semangat 46 yang diketuai oleh Ku Li pada tahun 1988.

Selepas UMNO diharamkan pada 5 Februari 1988, Pak Lah terus menyerati UMNO baru yang ditubuhkan oleh Dr Mahathir. Beliau tidak pernah keluar dari UMNO walaupun ramai rakan-rakannya mengikut Ku Li termasuk Datuk Seri Dr Rais Yatim, Datuk Zainal Abidin Zin dan Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad.

Oleh itu tuduhan Dr Mahathir kepada Pak Lah tidak tepat. Walaupun Pak Lah tidak ada jawatan dalam kerajaan tetapi beliau menang mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO pada tahun 1990. Ini yang mendorong Dr Mahathir melantik semula Pak Lah dalam rombakan kabinet 1991 sebagai Menteri Luar berikutan persaraan Tun Daim Zainudin sebagai Menteri Kewangan. Dalam rombakan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggantikan Daim.

Oleh itu dakwaan Dr mahathir bahawa Pak Lah tidak mengenang budi tidak harus diungkit kerana Pak Lah tidak memecat Dr Mahathir dari UMNO walaupun Dr Mahathir banyak kali mengkritik Pak Lah. Sebaliknya Dr Mahathir yang keluar dari UMNO pada 19 Mei lalu dengan memberi kata dua akan menyertai semula UMNO selepas Pak Lah meletakkan jawatan sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Kenapa Pak lah harus letak jawatan? Pak Lah menang dan masih diberi sokongan penuh, melainkan Pak Lah kalah dalam pertandingan Presiden UMNO Disember ini, bolehlah Pak Lah letak jawatan.

Pada hemat saya, tindakan Dr Mahathir keluar dari UMNO tidak meninggalkan kesan. Majoriti ahli UMNO tidak akan meninggalkan UMNO kerana mereka masdih mehau mencari makan dalam UMNO. Dr Mahathir lainlah pasal anak-anak beliau sudah kaya. Malah dalam senarai Forbes terbaru pun, anaknya, Mokhzani masuk dalam senarai orang terkaya di Malaysia dengan harta bernilai USD200 juta.

SUMPAH MELAYU

Maka pada 10 Februari 1946, dibaca oleh orang Melayu mengenai sumpah Melayu untuk Melayu. Maka mereka bersumpah bahawa inilah asas keramat orang Melayu untuk terus membentuk tamadun bangsa untuk terus kekal relevan. Hari ini sumpah itu hanya dalam lipatan sejarah. Hari ini sumpah itu seakan di khianati kerana orang Melayu sendiri berfikiran bahawa mereka perlu berubah – berubah dengan kemajuan – berubah untuk meninggalkan – nilai murni bangsa – secocok dengan pembangunan moden dunia dan nilai baru yang sesuai dengan pendidikan moden. Kita bercerita untuk melepaskan sejarah, melanggar sumpah dan terus maju bersama-sama bangsa lain. Kita memilih menukar ketuanan kepada ketuanan rakyat. Ketuanan yang lepaskan hak yang selama ini ada, menjajakan pegangan untuk memperoleh kuasa dan mendabik dada menjadi pejuang politik yang tidak bermakna untuk bangsa itu sendiri.
Dari blog - Arah Kita
Kenapa Melayu takut membicarakan sumpah mereka? Kenapa Melayu takut membicarakan perjuangan Melayu? Adakah kerana ini menghilangkan rasa moden di kalangan mereka? Adakah ini menunjukkan bahawa kita tidak maju bila membicarakan tentang perjuangan bangsa?

Melayu sebenarnya perlu sedar dan perlu menjelaskan. Ketegasan kita memperkatakan hak dengan penjelasan yang sempurna. Kita perlu pertahankan sumpah kita kerana kita tidak mahu kedaulatan Melayu mengalir meninggalkan kita – lebih buruk bila Melayu beransur hilang di bumi sendiri.

Amnesty International patut didakwa di bawah Akta Hasutan.

Ada apa dengan Amnesty International Malaysia ni?

Kenapa tiba-tiba saja pada 29 Mei 2008, Amnesty International Malaysia (AIM) dengan tidak semena-mena memanggil agar semua undang-undang penahanan dihapuskan?

Sudah tidak syak lagi, mereka sebenarnya terdiri dari penyokong-penyokong Pakatan Rakyat kerana pernah juga satu ketika penulis pergi untuk menonton satu tayangan gambar oleh Amnesty International Malaysia (AIM), dan hadirin yang lain terdiri dari ahli PKR dan juga PAS.

K. Shan sebagai koordinator AIM sepatutnya berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan bahawa Kerajaan Malaysia gagal memperjuangkan Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Itu adalah undang-undang ciptaan manusia dan sudah tentu ianya tidak sesempurna dari apa yang disarankan oleh agama.

Lebih-lebih lagi ianya ciptaan pihak barat yang sudah tentu akan hanya mengambil kira kepentingan mereka dan mengenepikan soal-soal berkaitan kerohanian dan keagamaan.

Malahan pada 16 April 2008 baru-baru ini juga, pihak Amnesty International membuat tuduhan liar tentang Malaysia mengamalkan pembunuhan secara rahsia.

Di mana mereka mendapat sumber berita itu? Adakah dari pihak Pakatan Rakyat yang suka mereka cerita yang tidak berasas?

Atau mereka sendiri yang menyebarkan berita tanpa bukti yang sahih kerana pada 17 April 2008, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat penafian akan tuduhan liar tersebut.

Amnesty International adalah satu NGO yang berada di New York, jadi kita perlu berhati-hati dan ragu-ragu dengan motif mereka membuat cerita palsu tersebut kerana kita sudah sedia maklum USA dikuasai oleh Yahudi. (sumber - isuhot)

Mahathir seperti `Tuhan Masa Depan'?

Lebih baik dilihat menjadi katak daripada dikenali sebagai pengkhianat parti kerana maruah seorang pengkhianat lebih hina dan busuk daripada seekor katak dan katak kadang-kadang hargainya di pasaran lebih tinggi daripada seekor khinzir ataupun kambing dan itulah frasa yang sesuai untuk menyanggah kenyataan Tun Mahathir apabila mengulas kemasukan Ezam Mohd Noor ke dalam UMNO.

Dan apa relevannya Mahathir untuk mengulas tentang UMNO hari ini sedangkan beliau sendiri telah pun keluar daripada parti tersebut dan seharusnya beliau mengambil sikap tidak mencampuri urusan parti untuk menerima sesiapa sahaja sebagai ahli. Dan apa lagi hak yang Mahathir ada untuk mengkritik kepimpinnan parti sedangkan beliau sendiri sudah bukan ahli parti dan tidak mempunyai apa-apa fungsi lagi dalam UMNO selepas mengumumkan keluar daripada parti tersebut.

Dan sikap Mahathir yang sentiasa berprasangka buruk bukanlah satu sikap baru dan sikap ini juga adalah wajah beliau yang apabila dia mengesyaki bahawa kemasukan Ezam tersebut sebagai membuka jalan untuk Anwar Ibrahim kembali ke dalam UMNO. Sikap Mahathir ini juga membayangkan bahawa beliau seolah-olah meletakan dirinya sebagai `Tuhan masa depan’ yang tahu meramalkan apa sahaja yang akan dan bakal berlaku.

Bekas ahli UMNO seperti Mahathir dan semua peringkat kepimpinan UMNO yang kekal dalam parti seharusnya melihat kemasukan semula Ezam dengan pandangan positif malah kenyataan Muhyiddin Yasin dilihat lebih sesuai untuk dijadikan alasan bagi mengetahui sejauh mana jujur dan ikhlasnya Ezam terhadap parti yang pernah beliau menjadi ahli sebelum menyertai KeADILan.

Ezam juga seharusnya diberikan peluang untuk membuktikan keikhlasan dan kejujurannya dan bukannya kemasukan Ezam dijadikan pula polemik yang akan menjadikan parti terus dilihat lemah serta tidak ada relevensinya lagi. Mempersoalkan kemasukan Ezam dengan berbagai-bagai telahan seolah-olah kita turut mahu melupakan bahawa masih ramai lagi ahli UMNO yang ada bersifat musang berbulu ayam dan untuk ketika ini, kenapa kita mahu mempersoalkan tentang jujur atau tidak anak muda ini.

Dan pandangan Mahathir yang menyifatkan Ezam umpama seekor katak lebih membayangkan kepada kekecewaan beliau apabila Ezam kembali menyertai UMNO setelah dipecat oleh Mahathir sendiri dan komen-komen Mahathir ini membayangkan bahawa beliau begitu gentar untuk berdepan dengan Ezam yang kaya dengan pengalaman politik serta memungkinkan Mahathir akan bermasalah untuk menahan asakan dari Ezam.

Selama ini kita begitu yakin bahawa Mahathir adalah seorang negarawan dan juga ahli politik yang berjiwa besar dan meletakkan kepentingan parti dan Negara lebih daripada segala-galanya, kita yakin beliau sanggup berkorban untuk memastikan UMNO dan kerajaan berada di dalam keadaan selesa serta terkawal tetapi dengan tindakan beliau yang keluar daripada UMNO dan berterusan memghina kepimpinan Pak Lah, memperlihatkan dengan jelas siapa sebenarnya Mahathir Bin Mohamad.

Sikap tidak sabar Mahathir untuk melihat Pak Lah turun daripada kerusi Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri membayangkan betapa gelojoh dan rakusnya bekas Perdana Menteri ini sedangkan beliau tahu banyak lagi cara lain untuk menjadikan Pak Lah turun dengan sendiri sebagai Presiden dan Perdana Menteri dan bukannya terus menghentam kepimpinan yang beliau sedar tindakan beliau itu boleh meletakkan negara dan parti dalam keadaan tidak stabil serta huru-hara. Ataupun Mahathir bimbang sesuatu yang lain pula akan terbongkar dan mendedahkan beliau pada malu berterusan.

Ataupun adakah sememangnya Mahatir berniat untuk menghancurkan UMNO kerana dengan apa yang beliau lakukan ini seolah-olah telah membentuk dua kumpulan, satu kumpulan menyokong kerajaan dan parti dan satu lagi kumpulan yang menyokong Mahathir, yang mahu melihat UMNO menuju jalan mati. Dan beliau sendiri mahu jadi imam yang akan mengtalkinkann .

Mahathir juga telah melanggar prinsipnya sendiri yang beliau laungkan selama ini betapa parti dan negara itu lebih penting daripada kepentingan peribadi dan serangan Mahathir kepada Pak Lah, UMNO dan kerajaan lebih bersifat peribadi serta kebencian yang sememangnya dirancang.

Mahathir harus jadi rakyat dan bekas pemimpin yang cintakan negara lebih daripada diri sendiri dan tindakan Mahathir sejak akhir-akhir ini mula membuahkan hasil apabila pemimpin-pemimpin daripada kalangan orang-orang Cina telah mula meninggalkan gagasan Barisan Nasional dengan menyertai pembangkang.

Kenapa mereka begini? Sedangkan selama ini mereka begitu kuat menyokong Barisan Nasional yang UMNO menjadi teras pemerintahannya kerana mereka sendiri sudah mula hilang keyakinan terhadap kekuatan UMNO untuk menjaga kepentingan mereka dan bangsa mereka.

Seks rakan sekolah

Utusan - Pengakuan remaja berusia 14 tahun yang mahu dikenali sebagai Andy ketika menceritakan pengalamannya mengamalkan seks bebas dengan beberapa rakan sekolah.
“Saya cuma beri dia RM5 untuk satu ‘game’ (melakukan hubungan seks). Kami lakukannya di dalam bilik, sama ada di rumah saya atau rumahnya. Ibu bapa tak tahu kerana ingat kami belajar.”
Andy membuat pengakuan itu ketika sesi kaunseling program Kem Smart Remaja khusus untuk membimbing pelajar bermasalah berusia 13 hingga 15 tahun dari sekolah menengah di Selangor di sebuah kawasan perkhemahan di pinggir ibu kota, baru-baru ini.

Andy berkata, dia mula melakukan hubungan seks dengan rakan sekolahnya ketika berusia 13 tahun, manakala pasangannya setahun lebih tua daripadanya tetapi memang dikenali sebagai ‘bohsia’.
“Dia sanggup terima bayaran serendah RM5 untuk sekali ‘main’. Bukan semua pelajar tahu kegiatan ini melainkan kenalan rapat gadis itu,”
Andy mengakui mengamalkan hubungan seks bebas sejak mengenali seniornya hujung tahun lalu dan melakukannya di rumahnya atau senior berkenaan. -->>lanjut

'Mereka bersikap biadab'

mStar - Disebabkan perangai biadab segelintir pelajar Afrika beberapa pelajar tempatan berasa tidak puas hati sehingga tercetus pergaduhan.
"Tidak semua pelajar negara asing itu berperangai sedemikian kerana terdapat dua kumpulan Afrika di kolej itu, bagi yang beragama Islam mereka lebih beradab dan membuat hal masing-masing dan tidak menganggu pelajar.

"Tetapi kumpulan yang satu lagi, dilihat macam kumpulan samseng berjalan dalam kumpulan yang ramai dan suka kacau pelajar perempuan selepas kuliah, inilah yang membuat pelajar berasa tidak senang.

"Satu lagi apabila mereka menyewa kereta, suka memandu laju di pekarangan kolej yang boleh membahayakan nyawa pelajar lain. Mungkin mereka nak bergurau, tetapi cara itu tidak kena. Biarpun ada aduan pelajar mengenai hal itu, pihak pengurusan kolej tidak layan sebab ia berlaku di luar kolej dan asrama,"
[..] Ketika ditanya mengenai hubungan cinta kolej di antara pelajar lelaki Afrika dan pelajar perempuan antara penyebab pergaduhan itu, Mira menjawab:
"Kalau bertepuk sebelah tangan ia tak berbunyi jadi terpulang kepada mereka, itu hak masing-masing.

"Mungkin cinta yang tak dilayan menyebab mereka suka ganggu pelajar perempuan di sini hingga merimaskan dan mengadu kepada rakan lelaki yang sekuliah dan marah dengan gangguan itu menyebabkan tercetus pergaduhan,"
[..] Dalam pada itu, seorang pelajar Afrika, Madunagu, 23, yang hairan berkata:
"Saya tidak tahu kenapa (mereka tidak disenangi). Saya datang di sini untuk belajar bukan bergaduh dan kami berhak bersosial selepas kuliah. Lagi pun kami datang ke negara ini bukan secara haram.

"Jika ada pelajar di kalangan kami mahu menjalinkan persahabatan itu hak mereka,"

Pengakuan Ezam Mohd Nor

ezam joins back umno 280508Malaysiakini - [..] saya yakin ada ruang untuk reform yang dibawa oleh Datuk Seri Abdullah dalam BPR dan badan kehakiman. Setelah berjumpa beliau selama dua jam, saya yakin bahawa beliau memang komited tentang usaha reform tersebut dan beliau mempelawa saya untuk bersama-sama dalam Umno.

Setelah saya mengambil masa seminggu untuk berbincang dengan keluarga dan kawan-kawan, akhirnya, saya membuat keputusan untuk masuk Umno. Itu keseluruhan prosesnya. -->>lanjut

Perarakan Kebebasan Media

Para wartawan, blogger serta kumpulan rakyat prihatin hari ini menyertai satu perarakan spontan menyokong kebebasan media, walaupun sebelum ini ia dibatalkan atas alasan keselamatan dan mengganggu lalulintas.

Perarakan tersebut - Berjalan untuk Kebebasan Akhbar - berlangsungnya selepas selesai majlis antara pihak media dan Menteri Undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim pagi tadi.

Kira-kira 150 orang menyertai perarakan sepanjang kurang dari satu kilometer - dari Kelab Wartawan Kebangsaan (NPC) di Jalan Tangsi ke Dataran Merdeka dekat situ.

Pada mulanya, kumpulan reform media- Benar - merancang untuk mengadakan perarakan dari Dataran Merdeka kepada NPC sebagai tanda perpaduan wartawan dalam memperjuangkan kebebasan media.

Bagaimanapun, Jumaat lalu, Benar mengambil keputusan untuk membatalkan rancangan tersebut, kerana tidak dibenarkan oleh pihak polis atas alasan ia boleh mengganggu kelancaran lalulintas di kawasan tersebut.

Benar berkata, beberapa wartawan dan editor juga bimbang perarakan itu boleh dianggap sebagai satu perhimpunan haram.

Mokhzani dan Sanusi ; duri dalam daging

ImageTindakan dua menteri kabinet Dato Ismail Sabri Yaacob dan Dato Azalina Othman Said mendesak supaya Mokhzani Mahathir untuk melepaskan jawatannya sebagai Pengerusi SIC ( Sepang International Circuit) dilihat sebagai tanda-tanda awal untuk melihat sejauh mana berani serta bertanggungjawabnya Tan Sri Nor Yaacob sebagai Menteri Kewangan dan juga MAHB membuat keputusan membela maruah kerajaan dan Perdana Menteri yang di peleceh oleh anak bekas Perdana Menteri yang berkuasa selama 22 tahun di Malaysia.

Kenyataan keras daripada Ismail Sabri dalam menyentuh kedudukan tersebut seharusnya difahamii dengan sebaiknya oleh Mokhzani dan Mokhzani tidak perlu lagi berdolak dalik dengan menuding kepada orang itu dan ini dalam menentukan kedudukannya. Jangan jadi seperti hidung tak mancung namun pipi tersorong-sorong kerana sebagai menteri Belia Dan Sukan, kenyataan Ismail itu harus difahami oleh Mokhzani sebagai kenyataan rasmi daripada kerajaan.

Dalam masa yang sama, Kementerian Pengajian Tinggi juga harus mengambil tindakan drastik mengkaji kedudukan Tan Sri Sanusi Junid sebagai Presiden UIAM apabila bekas Menteri Besar Kedah ini menghina Perdana Menteri dengan tidak menghadirkan diri sewaktu perasmian sambutan Jubli Intan Universiti tersebut atas alasan tidak mengiktiraf Pak Lah sebagai Perdana Menteri Malaysia dan juga Presiden UMNO.

Tindakan Sanusi itu jelas biadab dan tidak sepatutnya dilakukan terhadap Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan dan melantik beliau untuk jawatan tersebut. Ini juga memperlihatkan sindrom bisu Dato Seri Khalid Nordin yang tidak mengambil sebarang tindakan terhadap perkara tersebut dan secara tidak langsung boleh disifatkan Khalid sendiri bersekongkol untuk memalukan Perdana Menteri serta bersetuju dengan apa yang dilakukan oleh Sanusi Junid.

Mokhzani dan Sanusi Junid adalah sebahagian lagi duri dalam daging terbaru kepada kerajaan walaupun mereka telah mengumumkan untuk keluar daripada UMNO, parti yang telah memberikan mereka kedudukan serta kekayaan selama ini. Sikap dan kengkuhan mereka ini dilihat mencabar kerajaan dan UMNO serta mereka sendiri seolah-olahmelihat kerajaan takut untuk mengambil sebarang tindakan susulan.

Kalau mahu dibandingkan tindakan Mokhzani yang enggang melepaskan jawatan selagi tidak disuruh oleh Kementerian Kewangan dan juga MAHB dengan tindakan Sanusi Junid, tindakan Sanusi Junid lebih tidak beretika dan tidak bermoral serta sikap membisu Kementerian Pengajian Tinggi dalam soal ini amat dikesali dan seolah-olah membayangkan kuasa Sanusi lebih hebat daripada kuasa yang ada pada kerajaan yang diterajui oleh UMNO.

Namun sebagai seorang politikus yang mahu dilihat mempunyai prinsip dan maruah, kedua-dua tokoh ini tidak perlu menanti tindakan daripada kerajaan dan mereka sepatutnya telah meletakkan jawatan pada masa mereka mengumumkan keluar daripada UMNO.

Desakan daripada Ismail Sabri Yaacob hanyalah sekadar sebuah formaliti ataupun sekadar mengingatkan Mokhzani bahawa beliau sudah tidak layak memegang jawatan tersebut kerana pelantikan itu dilakukan oleh Kementerian Kewangan di mana Pak Lah adalah Menteri yang mengetuai Kementerian tersebut.

Dan setelah Mokhzani sudah hilang keyakinan kepada Paklah, maka adalah sewajarnya untuk beliau tunduk kepada desakan dan menjadi seorang yang bermaruah dengan mengambil tindakan melepaskan jawatan yang diamanahkan kepadanya.

Dan Sanusi yang pernah menjadi Setiausaha Agung UMNO sehingga UMNO diharamkan juga seharusnya mempunyai jati diri ataupun `malu mata’ apabila beliau masih dilihat terus memperalatkan UIAM untuk menentang kerajaan dan juga UMNO dan atas alasan tersebut kenapa khidmat Sanusi mahu dikekalkan seandainya beliau turut menjadi duri dalam daging kepada kerajaan dan UMNO.Sikap beliau sudah tidak sesuai untuk mewakili kerajaan di institusi pengajian tersebut.

Beliau yang bergerak seiring dengan Tun Mahathir sejak sekian lama tanpa segan silu menghentam kepimpinan Pak Lah dan kerajaan secara terbuka. Beliau yang begitu sinis seakan telah melupakan jasa yang UMNO dan kerajaan berikan kepada beliau sehingga beliau terkenal di mata dunia sebagai Presiden UIA dan sudah sampai masanya, Sanusi dibebaskan daripada UIAM dan kerajaan bolah melantik orang lain yang yakin dengan apa yang UMNO dan kerajaan lakukan.

Azalina sokongan pendirian Ismail Sabri minta Mokhzani letak jawatan

Agendadaily - Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said Sabtu mengeluarkan satu kenyataan menyokong pendirian Menteri Belia dan Sukan Datuk Ismail Sabri Yaakob menggesa Datuk Mokhzani Tun Mahathir meletakkan jawatan sebagai pengerusi Sepang International Circuit (SIC).

Ahli Majlis Tertinggi UMNO itu kata beliau terkejut dan kecewa dengan pendirian Mokhzani yang mahu terus menjadi pengerusi SIC apabila semalam Ismail Sabri menggesanya meletakkan jawatan dengan alasan jawatan itu adalah lantikan kerajaan. -->>lanjut
"Mokhzani patut tahu yang SIC ialah entiti kerajaan dan beliau patut meletakkan jawatan demi kepentingan sukan itu," katanya.

"Mokhzani patut bersikap gentleman dengan berpegang kepada prinsip dan meletakkan jawatan dengan penuh bermaruah,"