Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, April 22, 2015

2 rumah di Tanjong Karang rosak dipukul ribut

Keadaan rumah mangsa ribut di Parit Empat, Sungai burong.
TANJONG KARANG - Dua buah rumah di Sungai Burong dan Sawah Sempadan, di sini, rosak dalam kejadian ribut, petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira 5 petang menyebabkan sebahagian besar bumbung rumah penduduk sebuah di Parit Empat Sungai Burong manakala sebuah lagi di Block D Sawah Sempadan diterbangkan angin kencang dalam hujan lebat.

Keadaan dalam rumah mangsa ribut di Block D, Sawah Sempadan.
Angin kuat berlaku beberapa minit sahaja dan disusuli hujan lebat mengakibatkan semua barangan mereka basah.
Sumber : #WHATSAPP GROUP

HOSPITAL TANJONG KARANG SIAP DALAM TEMPOH TIGA TAHUN

SHAH ALAM, 21 APR – Penduduk Tanjung Karang bakal mempunyai kemudahan hospital dalam tempoh tiga tahun lagi selepas pembinaannya diluluskan Kerajaan Persekutuan.

Ketika ini, penduduk sekitar pekan tersebut terpaksa mendapatkan rawatan di Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam dan Hospital Sungai Buloh, yang sudah semakin sesak disebabkan bilangan pesakit yang ramai.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berkata tender pembinaan hospital tersebut kini sedang diuruskan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan ia dianggap satu berita baik oleh penduduk setempat khasnya, serta rakyat Selangor amnya.

“Kita yakin hospital di Tanjung Karang adalah satu lagi projek Kerajaan Persekutuan untuk rakyat di Selangor. Kita juga rancang bina hospital di Kapar, Klang dan saya berharap pembinaan serta perancangannya berjalan lancar.

“Ia juga membuktikan Kerajaan Persekutuan tidak pernah sekalipun mengabaikan rakyat di negeri ini. Kita sentiasa komited untuk memberikan perkhidmatan kesihatan terbaik untuk rakyat dan kita sentiasa berusaha ke arah tersebut,” katanya pada sidang media selepas mengadakan lawatan kerja di HSA di sini, petang ini.

Hadir sama Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof dan Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar.

Dalam perkembangan lain, Subramaniam berkata, Hospital Shah Alam (HSA) akan mula beroperasi pada bulan Oktober tahun ini, selepas tergendala sejak tahun 2011.

Beliau bagaimanapun menjelaskan, buat permulaan HSA hanya akan memberikan rawatan serta perhidmatan pesakit luar terlebih dahulu, sebelum hospital terlibat bakal beroperasi sepenuhnya pada bulan Januari 2016.

“HSA sudah mencatatkan kemajuan keseluruhan dengan 99 peratus sudah siap, manakala baki satu peratus adalah proses pemeriksaan bagi memastikan semua sistem serta komponen berfungsi dengan sempurna.

“Projek ini akan diserahkan kepada Kementerian Kesihatan pada 30 Jun 2015 dan lepas itu kita akan mula beroperasi pada Oktober nanti bagi pesakit luar. Kementerian memberi jaminan penduduk di bandaraya ini dan di sekitarnya boleh gunakan HSA bermula tahun ini,” jelasnya.

Projek pembinaan HSA setinggi 14 tingkat itu dimulakan pada 15 November 2007 dan sepatutnya siap pada 25 Jun 2011. Namun, projek tersebut tergendala selepas kontraktor terlibat gagal melaksanakannya. Berikutan kelewatan tersebut, kos pembinaannya meningkat daripada RM400 juta kepada RM565 juta.

Subramaniam berkata, selain menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai, HSA bakal menjadi pusat rujukan bagi 14 bidang kepakaran, antaranya obstetrics, gynaecology, surgical dan pediatrik.

“Hospital ini juga akan menjadi hospital pelatih bagi pelajar perubatan Universiti Teknologi MARA (UiTM). Pelajar ini banyak membuat rujukan di Hospital Sungai Buloh dan selepas ini HSA akan digunakan oleh pelajar perubatan ini kerana ia lebih dekat dengan kampus.

“Namun, perkara terpenting lain ialah ia membantu mengurangkan masalah jumlah pesakit yang semakin meningkat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang. Sebab itu, kita bersungguh-sungguh mahu hospital ini disiapkan segera,” katanya.
Sumber : http://selangorpost.com/?p=1929

Demo anti salib tiada kaitan dengan UMNO - NOH OMAR

SHAH ALAM, 21 APR - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar menegaskan protes anti salib di Taman Medan Ahad lalu tiada kaitan dengan UMNO walaupun peserta bantahan itu terdiri daripada ahli parti berkenaan.

Katanya, hal ini kerana ia dianjurkan atas kapasiti pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang tiada hubung kait dengannya.

“Perkara itu (demo) tidak ada kaitan dengan UMNO, apa kena-mengena dengan UMNO, mengapa mesti kaitkan dengan UMNO?

“Ada juga ahli UMNO yang jadi ahli PERKASA, ada yang jadi ahli persatuan penduduk, awak kena tengok mereka bertindak atas kapasti apa,” katanya ketika ditemui dalam sesi lawatan ke Hospital Shah Alam, Selasa.

Terdahulu, sekumpulan pihak yang mendakwa mereka penduduk Taman Medan, PJ berdemo agar lambang salib yang berada pada gereja diturunkan atas alasan mencabar umat Islam di kawasan berkenaan.

Noh yang juga merupakan ahli parlimen Tanjung Karang bagaimanapun tidak menyatakan secara spesifik nama NGO yang diwakili oleh peserta berkenaan.

Tegasnya lagi, tiada sebarang tindakan akan dikenakan kerana peserta bantahan tersebut tidak menggunakan sepanduk yang mengaitkan demo itu dengan UMNO.
Sumber : http://www.bnbbc.my/?p=44801