Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, May 13, 2015

Alamakkk.!!! babi masuk parit.!

Babi jatuh bergelimpangan ke dalam parit selepas lori terbabit terbalik.
SABAK BERNAM, 13 MEI – Sebanyak 70 babi terperangkap di dalam parit kirakira lima jam selepas lori yang membawa haiwan itu terbabas ke bahu jalan di Kilometer 62 berdekatan Parit 13, Sungai Nibong, di sini, pagi semalam.

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu, kesemua babi yang diletakkan di atas gerabak sebuah lori muatan enam tan itu dipercayai terhumban ke dalam parit selepas lori berkenaan yang dalam perjalanan dari Segari, Manjung Perak terbabas di jalan berkenaan.

Sumber memberitahu, lori yang mengangkut babi dari sebuah ladang ternakan babi itu dipercayai dalam perjalanan membawa babi tersebut ke Lembah Klang, tetapi tidak mengetahui lanjut lokasi sebenar ke mana babi itu ingin dibawa.

“Kejadian berlaku apabila lori yang membawa muatan haiwan terbabit gagal mengawal kenderaannya ketika melalui jalan sedikit curam hingga menyebabkan lori itu terbalik pada bahagian kiri kenderaan berkenaan.

“Akibatnya, babi yang berada di atas gerabak terhumban ke dalam parit di sebelah kiri jalan terbabit hingga haiwan itu terpaksa menunggu berjam- jam untuk dinaikkan semula ke darat,” katanya yang memaklumkan tiada babi yang mati lemas dalam kemalangan terbabit.

Menurutnya, babi ternakan itu berbeza dengan babi hutan kerana tidak pandai mengharungi air hingga terpaksa diangkat menggunakan sebuah jentera jengkaut yang mengambil masa kira-kira dua jam sebelum dipindahkan ke dalam sebuah lori lain.

“Proses menaikkan haiwan itu ke darat mengambil masa kerana babi terbabit terpaksa diikat sebelum dinaikkan dengan menggunakan jengkaut, bagaimanapun tiada laporan berhubung babi itu terlepas atau berkeliaran ke kawasan lain,” ujarnya.

Katanya, pemandu kenderaan berusia lingkungan 40-an dipercayai tidak mengalami sebarang kecederaan teruk.

Sinar Harian difahamkan, sehingga jam 4 petang, semalam, pemandu kenderaan terbabit masih belum membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan.

Sementara itu, kemalangan kenderaan yang membawa muatan haiwan tersebut menarik minat masyarakat apabila menjadi viral dalam media sosial terutama Facebook dan aplikasi WhatsApp.

Beberapa pengendali utama Facebook di daerah ini seperti I Love Sungai Besar; Sabak Bernam Di Hatiku dan Sungai Besar Di Hatiku’ dikatakan telah memuat naik status berhubung kejadian berkenaan.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/babi-terhumban-dalam-parit-1.389613

#BANJAR Sungai Besar minta siasat kenyataan raja bomoh

Empat wakil PBM Bubuhan Sungai Besar menunjukkan salinan laporan polis di IPD Sabak Bernam.
SABAK BERNAM, 12 MEI – Pertubuhan Banjar Malaysia (PBM) Bubuhan Sungai Besar membuat satu laporan polis berhubung kenyataan yang dikeluarkan Raja Bomoh, Ibrahim Mat Zin yang menghina Mufti Perak serta mempersoalkan kedudukan penempatan etnik Banjar di negeri itu.

Seramai empat ahli persatuan itu yang kecewa dengan kenyataan terbabit tampil membuat laporan polis kira-kira jam 10 pagi di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sabak Bernam, Sabtu lalu.

Pengerusinya, Jamaluddin Sulaiman berkata, pihak berkuasa diminta supaya menjalankan siasatan serius berhubung kenyataan terbabit dan menggesa agar raja bomoh itu menarik semula kenyataannya secara terbuka.

“Kenyataan yang dikeluarkannya ini sudah tentu boleh mencetuskan persengketaan etnik terutama di negeri Perak yang mempunyai ramai penduduk berasal dari keturunan ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Jamaluddin berkata, tindakan tegas perlu diambil pihak berkuasa terhadap mereka yang sengaja menimbulkan suasana tidak harmoni dalam negara dengan mewujudkan sentimen etnik yang hanya mengundang perbalahan dan pergolakan dalam sesebuah masyarakat.

“Kita bimbang jika tiada tindakan tegas diambil, maka lebih ramai lagi pihak tidak bertanggungjawab akan terus-menerus memainkan sentimen etnik untuk memburuk-burukkan etnik tertentu sekali gus mengundang kepada persengketaan dan perbalahan antara etnik,” katanya.

Katanya, raja bomoh itu juga dianggap tidak memiliki ilmu pengetahuan yang luas terhadap sejarah negeri Perak yang mana kebanyakan kawasan di negeri itu dimonopoli dan didiami dalam kalangan keturunan etnik Banjar.

“Antara kawasan etnik Banjar seperti di Sungai Manik, Bagan Serai, Parit Buntar, Kuala Kurau, Tanjung Piandang dan Bukit Merah hingga terdapat kawasan yang dinamakan sebagai Kampung Banjar di Teluk Intan dan Jalan Banjar di Bagan Serai,” ujarnya yang mengakui taburan penduduk itu mencakupi seluruh negara.

Katanya, pihaknya turut kesal tindakan raja bomoh itu yang memperkecil-kecilkan ketokohan yang ada pada Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, sebaliknya mempersoalkan perlantikan Ibrahim yang digelar sebagai raja bomoh.

“Janganlah mempersoalkan kenyataan yang dibuat mufti kerana ilmunya tinggi dalam hal ehwal agama, sebaliknya Ibrahim perlu tanya diri sendiri, adakah ilmu pengetahuan dia sudah cukup tinggi jika hendak dibandingkan dengan mufti?” katanya.

Sebuah portal online sebelum ini melaporkan, Ibrahim meluahkan perasaan marah dengan kenyataan Harussani yang mahu mewartakan amalan dan ajaran yang dibawa beliau sebagai haram dan sesat.

Ibrahim berkata, tuduhan tersebut melampau kerana tiada sebarang siasatan yang dilakukan terhadap dirinya terlebih dahulu.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/minta-siasat-kenyataan-raja-bomoh-1.389262