Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, October 1, 2012

BENARKAH DI KEBANYAKAN HOSPITAL TIADA DOS PENAWAR BISA ULAR.?

Baru-baru ini seorang kanak-kanak perempuan berumur 10 tahun terpaksa dibuang sebahagian daging yang rosak di bahagian betis kaki kanannya di Hospital Sungai Buloh akibat dipatuk ular dipercayai ular tedung.

Sebelum itu, kanak-kanak ini telah dibawa oleh ibu bapanya bagi mendapatkan rawatan di Hospital Tanjong Karang setelah dipatuk ular ketika bermain di sekitar rumahnya di Parit 4 Sungai Burong.

Menurut cerita dari penduduk di situ, setelah bertarung nyawa hampir 4 jam kanak-kanak tersebut terpaksa dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh bagi menerima suntikan anti venom untuk menawar bisa ular tersebut, berikutan ketiadaan bekalan dos penawar itu di Hospital Tanjong Karang.

Apa yang difahamkan ubat anti venom adalah sejenis vaksin antidote (penawar racun) kepada toksin ular dan ianya perlu diberikan segera kepada mangsa yang dipatuk ular berbisa seperti ular tedung, ular kapak, ular ketam tebu, ular orok-orok dan ular tedung selar. Dan jika terlewat member ubat tersebut kemungkinan mangsa akan mati, mengalami gangren (kerosakan tisu) dan pembekuan darah.

Jika benar penawar bisa ular tersebut dalam kawalan dan hanya diletakkan di hospital tertentu sahaja. Namun, kepentingan ia ditempatkan di hospital-hospital daerah juga seharusnya diberi perhatian dan keutamaan, terutama di kawasan luar bandar yang kawasan sekitar penduduknya adalah petani dan peladang. Walaupun tidak berlaku setiap hari, tetapi risiko untuk berlaku kejadian seperti ini adalah amat tinggi.

Jesteru diharapkan agar pihak Kementerian Kesihatan serta pihak-pihak yang berkaitan dapat memberikan perhatian dan pertimbangan cadangan ini bagi mengelakkan kesulitan pada masa akan datang.