Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, October 1, 2012

Empat jelapang padi baharu akan diwarta - Noh

TANJONG KARANG, 30 SEPTEMBER - Kerajaan akan mewartakan empat kawasan jelapang padi baharu yang akan dibuka terlebih dahulu, bagi membolehkan peruntukan dan pengurusan secara bersepadu kawasan pertanian tersebut dilakukan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihaknya akan mengemukakan kertas kerja kepada Kabinet bagi membolehkan perkara itu dilaksanakan.

Pada masa sama, katanya, kerajaan juga akan menubuhkan Lembaga Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) sebagaimana yang diwujudkan di jelapang padi di Selangor, Kerian dan Sungai Manik, masing-masing di Perak.

"Kita juga akan berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kerana penubuhan badan pembangunan pertanian yang baru itu melibatkan pertambahan pegawai atau mungkin kita akan membuat sistem 'pool' di bawah kementerian masing-masing.

"Pegawai tersebut akan membuat pemantauan dan dengan cara ini pengurusan lebih bersepadu dapat dilakukan di kawasan jelapang padi baru tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan beras kepada kira-kira 2,000 penduduk masyarakat India di Ladang Raja Musa, di sini hari ini.

Sumbangan itu merupakan inisiatif sekumpulan peniaga yang menggerakkan aktiviti bantuan kepada masyarakat memerlukan di Selangor selaras dengan gagasan 1Malaysia sejak dua tahun lalu.

Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Bajet 2013 mengumumkan kerajaan akan membuka empat kawasan jelapang padi baru iaitu di Kota Belud, Sabah; Batang Lupar (Sarawak); Rompin dan Pekan (Pahang), khusus bagi kelestarian jaminan bekalan makanan.

Ia membabitkan kawasan seluas 19,000 hektar dengan penyertaan 12,237 pesawah dan dijangka dapat menghasilkan 104,000 tan metrik padi dengan perbelanjaan RM140 juta.

Kawasan jelapang padi sedia ada seluas 389,000 hektar yang mampu menghasilkan 1.8 juta tan metrik ketika ini pula akan ditambah baik dengan sistem pengurusan tanamannya secara sistematik.

Menurut Noh, kementerian melihat Bajet 2013 mampu memberikan manfaat kepada semua lapisan masyarakat tani di negara ini tanpa ada kelompok yang terpinggir.

"Kalau tahun lalu, golongan nelayan mendapat manfaat peruntukan RM300 juta bagi memperbaiki rumah dan projek tersebut sedang dilaksanakan membabitkan 17,000 nelayan.

"Tahun ini, pesawah diberikan skim takaful melibatkan peruntukan RM50 juta bagi membolehkan mereka mendapat pelindungan sekiranya tanaman padi terkena penyakit atau rosak dilanda banjir," katanya.

Menurut beliau, golongan penanam sayur pula boleh mengambil manfaat daripada peningkatan pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional sehingga RM350 juta.

Sumber - Utusan

Noh Omar yakin BN menang 32 kerusi DUN di Selangor

KUALA LUMPUR, 1 OKTOBER — Pemimpin veteran Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar (gambar) yakin Barisan Nasional (BN) akan menawan semula negeri terkaya tersebut dengan memenangi 32 daripada 56 kerusi dalam pilihan raya umum (PRU) ke-13.

Ahli Parlimen Tanjung Karang tersebut berkata, dalam keadaan sekarang, masyarakat di Selangor mulai sedar bahawa Pakatan Rakyat (PR) tidak mampu memerintah negeri.

“Saya tidak mahu mendahului takdir, tetapi Insya-Allah saya yakin BN mampu kembali menawan Selangor, sekurang-kurangnya 32 buah kerusi,” kata timbalan pengerusi perhubungan Umno Selangor berkata kepada The Malaysian Insider baru-baru ini.

Menurut Noh yang juga menteri pertanian, calon menteri besar adalah tidak penting, kerana kemenangan adalah menjadi perkara yang utama.

“Semasa tahun 2008, mereka (Pakatan) pun tak tahu siapa calon menteri besar untuk mereka, jadi adalah lebih baik untuk BN memberi fokus untuk kemenangan untuk menawan kembali Selangor,” katanya.

Kerusi-kerusi di negeri Selangor dikatakan merupakan kerusi panas kerana negeri ini mempunyai pengundi baru yang ramai disamping merupakan negeri yang paling kaya dan maju di Malaysia.

Pada 8 Mac 2008, BN memenangi 20 buah kerusi daripada 56 kerusi DUN Selangor. PR memenangi 36 kerusi dengan 15 kerusi dimenangi PKR, 13 DAP dan 8 dari PAS.

Noh juga menolak kemungkinan beliau akan menjadi menteri besar Selangor walaupun desas desus mengatakan beliau dicalonkan sebagai jawatan tertinggi di negeri tersebut.

“Seperti yang saya katakan, saya tidak mahu mendahului takdir, saya masih lagi ahli parlimen Tanjung Karang, tetapi semuanya bergantung pada pucuk pimpinan.

“Yang penting kita gerakkan jentera parti untuk memenangi negeri ini, soal siapa menteri besar tidak penting,” kata Noh lagi, yang juga merupakan timbalan pengerusi perhubungan Umno negeri Selangor.

Bekas menteri besar, Dr Mohammad Khir Toyo juga menolak dari bertanding dalam pilihan raya akan datang, setelah mahkamah mendapati beliau bersalah dalam kes pecah amanah.

Noh cabar ADUN Sekinchan buka balik fail exco

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar menempelak anggota dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan Ng Sue Lim kerana mendakwanya mendapat tanah untuk projek ternakan udang di kawasan Tanjung Karang selepas menjadi ahli parlimen.

Bahkan, timbalan ketua Umno Selangor itu menyifatkan tindakan Ng membangkitkan isu tersebut sebagai "menampakkan kebodohannya" dan tidak mengetahui mengenai proses permohonan tanah.

Noh menjelaskan, permohonan tanah diluluskan oleh mesyuarat exco kerajaan negeri pada 8 Mac 1995 sedangkan beliau menjadi calon ahli parlimen pada April 1995.

"Saya nampak bila ADUN DAP bercakap, nampak sangat kebodohan dia sebagai ADUN. Dia hanya tengok borang 5A (yang mengesahkan pemilikan tanah) keluar.

"Nak dapat tanah dia mesti memohon, selepas mohon, masuk ke jawatankuasa tanah, selepas jawatankuasa tanah lulus, baru masuk mesyuarat exco.

"Exco lulus, baru keluar borang 5A. Jadi saya nak cabar ADUN Sekinchan, sekarang dia jadi kerajaan, buka balik, tengok bila exco lulus permohonan tanah saya itu," katanya.

Justeru, Noh menggesa Ng menghentikan mempolitikkan isu itu kerana ia cuma menampakkan "kebodohan" diri sendiri.

"Lebih banyak dia bercakap tentang tanah udang lebih banyak nampak kebodohannya. Saya dah kata projek udang ini dah mula 16 tahun dulu, bukan sekarang... Projek mula, saya belum jadi menteri lagi," katanya. [selanjutnya..]

Sumber - Malaysiakini

BENARKAH DI KEBANYAKAN HOSPITAL TIADA DOS PENAWAR BISA ULAR.?

Baru-baru ini seorang kanak-kanak perempuan berumur 10 tahun terpaksa dibuang sebahagian daging yang rosak di bahagian betis kaki kanannya di Hospital Sungai Buloh akibat dipatuk ular dipercayai ular tedung.

Sebelum itu, kanak-kanak ini telah dibawa oleh ibu bapanya bagi mendapatkan rawatan di Hospital Tanjong Karang setelah dipatuk ular ketika bermain di sekitar rumahnya di Parit 4 Sungai Burong.

Menurut cerita dari penduduk di situ, setelah bertarung nyawa hampir 4 jam kanak-kanak tersebut terpaksa dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh bagi menerima suntikan anti venom untuk menawar bisa ular tersebut, berikutan ketiadaan bekalan dos penawar itu di Hospital Tanjong Karang.

Apa yang difahamkan ubat anti venom adalah sejenis vaksin antidote (penawar racun) kepada toksin ular dan ianya perlu diberikan segera kepada mangsa yang dipatuk ular berbisa seperti ular tedung, ular kapak, ular ketam tebu, ular orok-orok dan ular tedung selar. Dan jika terlewat member ubat tersebut kemungkinan mangsa akan mati, mengalami gangren (kerosakan tisu) dan pembekuan darah.

Jika benar penawar bisa ular tersebut dalam kawalan dan hanya diletakkan di hospital tertentu sahaja. Namun, kepentingan ia ditempatkan di hospital-hospital daerah juga seharusnya diberi perhatian dan keutamaan, terutama di kawasan luar bandar yang kawasan sekitar penduduknya adalah petani dan peladang. Walaupun tidak berlaku setiap hari, tetapi risiko untuk berlaku kejadian seperti ini adalah amat tinggi.

Jesteru diharapkan agar pihak Kementerian Kesihatan serta pihak-pihak yang berkaitan dapat memberikan perhatian dan pertimbangan cadangan ini bagi mengelakkan kesulitan pada masa akan datang.

MAJLIS MAKAN MALAM PIBG SKJC KHAI TEE BERSAMA AHLI PARLIMEN TANJONG KARANG

PASIR PENAMBANG, 29 SEPTEMBER - Majlis Makan Malam anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru SJKC Khai Tee meriah dengan kedatangan Datuk Seri Haji Noh Bin Haji Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang, yang berlangsung di Dewan SJKC Khai Tee, Pasir Penambang Kuala Selangor di sini, Sabtu malam.

Di majis itu, Datuk Seri Haji Noh turut memberi ucapan serta meluluskan peruntukan sebanyak RM18K untuk membeli peralatan pembelajaran di sekolah itu.

Turut hadir di majlis itu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, YB Tn. Haji Sulaiman Bin Abdul Razak.