Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, May 21, 2008

Pelancaran blog Daulat Tuanku

Pelancaran blog terbaru ini difahamkan adalah bertujuan untuk memelihara kedaulatan serta meneruskan kegemilangan Raja-Raja Melayu.

Kekuatan UMNO Berlandaskan Kesepakatan Bukan Individu

Oleh : Kazman Kamal
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kekuatan UMNO adalah berdasarkan kesepakatan bukan bergantung kepada kekuatan individu.

Justeru beliau mengajak seluruh ahli UMNO khususnya ahli pergerakan itu untuk melihat ke hadapan untuk menunaikan harapan rakyat dan tanggungjawab terhadap parti.

"Perjuangan di dalam UMNO, perjuangan politik ini bukan bersenang-senang 24 jam, mereka yang ikhlas dan jujur akan tetap bersama melaluinya demi kepentingan ramai.

"Prinsip perjuangan dan kesetiaan kepada parti tidak boleh dijual beli, tidak boleh dipertaruhkan dan tidak bioleh dipandang mudah", katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Berhubung tindakan Ahli Parlimen Jerlun yang juga Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Mukhriz Mahathir yang meletakkan prasyarat keahliannya dan tempoh sehingga Julai ini untuk Perdana Menteri meletakkan jawatan, beliau melahirkan perasaan kesal dan kecewa terhadap desakan tersebut.

"Apabila beliau (Mukhriz) meletakkan prasyarat, itu menyentuh perkara prinsip dan dasar yang tidak boleh diterima. Saya kecewa kerana kami di peringkat akar umbi bertungkus-lumus hendak bergerak ke depan.

"Cuba bayangkan perasaan ahli-ahli di akar umbi sana, mereka yang bertungkus lumus setia mempertahankan parti. Apa lagi Datuk Mukhriz hendak menawarkan diri bertanding Ketua Pemuda UMNO Malaysia.

"Tergamak beliau meletakkan syarat keahliannya, malah menetapkan tempoh masa untuk PM meletakkan jawatan. Itu adalah perkara lain daripada apa yang beliau pernah luahkan di dalam surat peribadinya dulu", ujarnya.

Tegas beliau lagi segelintir pihak dan pemimpin juga pernah keluar daripada parti, tetapi tidaklah sampai meletakkan syarat sedemikian.

Tambahnya ini adalah isu parti, perkara asas untuk berjuang di dalam parti adalah keikhlasan, kejujuran tidak untuk dijual beli.

"Proses peralihan kuasa tidak akan berjalan lancar kalau ada desakan dan ugutan. Ramai yang sudah bosan mendengar pelbagai pihak memberikan sokongan kepada Perdana Menteri, kini ramai juga yang sudah muak mendengar desakan dan tekanan meminta Perdana Menteri meletakkan jawatan.

"Saya percaya rakyat mahu melihat ke depan, melihat kita memenuhi dan menunaikan janji pilihan raya dulu, rakyat mahu melihat kita melaksanakan tanggungjawab sebagai ahli.

"Kalau hari-hari mengugut dan mendesak berulang-ulang, orang ramai akan kecewa. Ini tidak menggambarkan diri sebagai pemimpin yang menawarkan diri untuk menjadi Ketua Pemuda UMNO", katanya.

Beliau berkata semua pemimpin akan diuji, dan mereka kena melalui susah senang, bagaimanakah mereka akan melalui dan berjaya melepasi ujian itu akan dinilai pula oleh rakyat.

Ditanya mengenai tindakan disiplin yang bakal dikenakan terhadap Datuk Mukhriz, beliau berkata itu bergantung kepada apakah tindakan yang mereka maksudkan.

"Bukanlah perkara baru mendengar pihak yang menggesa Perdana Menteri meletakkan jawatan. Bagaimanapun Pemuda tiada kuasa mengenakan tindakan disiplin, Pemuda hanya boleh mengemukakan perkara ini kepada Jawatankuasa Pengurusan tertinggi UMNO.

"Kes kali ini berbeza daripada dulu. Dulu Datuk Mukhirz mengemukakan surat peribadi kepada Perdana Menteri, kali ini beliau secara terbuka membuat kenyataan dan mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatan", ujarnya.

Mengenai kehadiran tiga orang Exco Pemuda bersama Datuk Mukhriz pada sidang media itu, beliau berkata mereka juga akan dinilai oleh Perwakilan UMNO kelak apabila bertanding pada Disember ini.

Ditanya mengenai kemungkinan Datuk Mukhriz hendak berjumpa beliau, Datuk Seri Hishammuddin berkata beliau sedia berjumpa pada bila-bila masa.

"Sebelum ini pun memang saya sudah berjumpa sebaik Tun Dr Mahathir mengumumkan keluar daripada UMNO, Ahad lalu. Kami memang sudah bersetuju untuk Pemuda bergerak di dalam satu pasukan.

"Saya tidak tahu sama ada Datuk Mukhirz faham atau sengaja tidak mahu faham semangat espriti de corp ini. Dulu dia sudah berjanji dan berbincang dengan semua Exco Pemuda mengenai hal ini dan kini beliau bercanggah dengan prinsip dan janji kita untuk melalui apa juga keadaan susah dan senang bersama", katanya.

Jadual Persidangan DUN Penggal Pertama

TARIKH

21 Mei
(Upacara Pembukaan Dewan)

22 Mei

23 Mei

26 Mei


Sesi Pagi

9.30 - 11.30

10.00 - 12.30

9.30 - 12.00

10.00 - 12.30


Sesi Petang

tiada

2.30 - 4.30

2.30 - 4.30

2.30 - 4.30


* Bagi mengelakkan pertindihan dan kesulitan pengunjung blog ini, video penuh persidangan DUN Selangor akan disiarkan selepas tamat persidangan parlimen pada 27 Mei 2008 ini ditangguhkan. Walaubagaimanapun bergantung sekiranya link untuk siaran masih boleh didapati lagi selepas ini.

Golongan muda lebih tertarik dengan sumber berita Internet

Utusan - Dewan Undangan Negeri Pahang hari ini diberitahu bahawa sebahagian besar pengundi muda kini lebih tertarik untuk mendapatkan sumber berita dan maklumat dari Internet atau media alternatif berbanding media perdana.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Mohd Sharkar Shamsudin berkata kerajaan menyedari hakikat itu dan ia juga dilihat mempengaruhi keputusan pilihan raya umum ke-12 lepas.

"Walaupun tidak ada kajian tepat yang dibuat bagi menyokong kenyataan tersebut setakat ini, suasana dan peredaran masa yang berlaku pada hari ini telah mendorong perubahan tersebut berlaku,” katanya. -->>lanjut

Tukar baju pelajar elak gangguan seks

Malaysiakini - "Kami mengharapkan agar Kementerian Pelajaran bertindak tegas dalam menangani isu ini dan rombakan perlu dilakukan ke atas pemakaian pelajar perempuan demi memenuhi syariat dan tuntutan agama Islam," kata Munirah, ketua hal ehwal wanita PKPIM, dalam satu kenyataan hari ini.

"Akhir-akhir ini kita sering disajikan dengan kes sosial, rogol, gangguan seks mahupun hubungan seks sebelum perkahwinan yang melibatkan remaja wanita belasan tahun.

"Kebanyakan mereka terdiri daripada pelajar sekolah. Implikasi daripada kejadian ini maka berlakulah kelahiran bayi luar nikah, pembuangan bayi mahupun pelacuran," tambahnya. -->>lanjut

Datuk Hishammuddin bersuara...

Agendadaily - Ketua Pemuda UMNO Malaysia Datuk Seri Hishamuddin Hussein hari ini mengecam tindakan anak buahnya Datuk Mukhriz Mahathir yang semalam umum beliau nak kekal dalam UMNO tetapi bagi syarat Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mesti letak jawatan.

"Saya tak boleh terima dalam konteks kesetiaan dan tergamaknya beliau untuk meletakan keahliannya dalam parti dengan memberi tempoh kepada Presiden untuk letak jawatan,"katanya dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen. -->>lanjut

Umno sekarang bukan Umno ORI.?

bharian - Datuk Mokhzani Mahathir mengesahkan bahawa beliau sudah menghantar surat keluar daripada Umno ke pejabat Umno Bahagian Merbok menerusi faks, semalam.

"Saya membuat keputusan untuk keluar Umno kerana bersetuju dengan pendapat ayah saya bahawa Umno yang ada sekarang bukan lagi Umno sebenar," katanya.

Mokhzani, 47, bekas Ketua Pemuda Bahagian Merbok, kini lebih aktif dalam sektor korporat.

Semalam adik beliau, Datuk Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun, membuat keputusan untuk terus berada dalam Umno sungguhpun beliau bersependapat dengan bapanya mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk meletak jawatan dengan segera "bagi menyelamatkan Umno". -->>lanjut

Tindakan Dr Mahathir tidak jejas kekuatan parti komponen BN: Pairin

Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan berkata tindakan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad keluar daripada Umno tidak akan menjejaskan kekuatan parti komponen Barisan Nasional.

Beliau berkata soal masuk dan keluar parti bukan perkara yang ganjil atau bersifat luar biasa.

"Tindakan Dr Mahathir itu adalah sesuatu yang biasa berlaku dalam mana-mana parti politik di negara ini, cuma kerana Dr Mahathir, ia dijadikan isu oleh media massa dan diperbesar-besarkan," katanya ketika diminta mengulas tindakan Dr Mahathir keluar Umno dua hari lepas.

Pairin berkata Dr Mahathir sepatutnya bersara secara aman tanpa perlu memikirkan soal politik selepas beliau mengumumkan persaraannya daripada jawatan dalam kerajaan dan parti lima tahun yang lepas.

"Beliau sudah bersara dan seharusnya bertenang dalam persaraan," katanya.

Pairin berkata PBS akan terus memberi sokongan padu kepada pucuk pimpinan BN yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. (sumber - bharian)

Lagi Berita Berkaitan
Terpulang kepada Jawatankuasa Pengurusan ambil tindakan terhadap Mukhriz

MAHATHIR MEMPERKASAKAN PAK LAH

Oleh : MUNSYI ABDULLAH
TINDAKAN Tun Dr.Mahathir Mohamad keluar daripada UMNO nampak seperti reaksi spontan terhadap cabaran yang dibuat oleh seorang bekas calon Pas dalam suatu perhimpunan di Kedah, tetapi mengetahui Dr. Mahathir sebagai seorang strategis dan tactician, maka tidak mungkin beliau bertindak tanpa berfikir lebih dahulu.

Sebagai seorang bekas Presiden UMNO dan juga bekas Perdana Menteri Malaysia, beliau tahu apa yang pernah dilakukannya untuk memperkukuhkan kedudukannya dalam keadaan tercabar. Beliau memahami sikap dan hati nadi orang UMNO dan nilai kesetiaan orang UMNO, maka itu beliau telah dapat meramalkan bahawa Pak Lah akan menang tanpa bertanding atau menang bertanding dalam perhimpunan Agung UMNO Disember depan.

Dengan kata duanya akan kembali ke UMNO dengan syarat Pak Lah tidak lagi menjadi Presiden UMNO dan Pedana Menteri, beliau seolah-olah memberikan mesej “pilih saya atau Pak Lah.” Ini juga dilihat sebagai tindakan bijak beliau untuk mendorong ahli-ahli UMNO mengambil langkah segera untuk meletakkan Najib sebagai Perdana Menteri dengan apa cara sekalipun.

Bagaimanapun sejarah UMNO yang lebih difahami dan dilalui oleh Mahathir sendiri adalah sejarah”kesetiaan” yang berasaskan kepada wang dan kedudukan. Suatu masa ketika penggunaan wang berleluasa dalam parti ketika Anwar Ibrahim hendak mencabar Tun Ghafar Baba, Tun Daim rakan rapat Mahathir telah menjusfikasikan perbuatan itu dengan katanya “mereka ada duit mereka belanjalah.”

Ini adalah hakikat politik pada zaman Pak Lah atau Mahathir. Jika Mahathir menafikan kewujudan nilai ini pada zamannya, maka beliau benar-benar tidak menyedari terhadap apa yang dilakukan oleh orang-orang di bawahnya.

Maka jika Mahathir mengharapkan tindakannya keluar daripada UMNO itu akan dituruti oleh ketua-ketua UMNO di peringkat bahagian atau cawangan, maka harapan itu tidak akan berlaku oleh kerana UMNO mempunyai budaya metrialisme yang cukup tinggi berbanding dengan Pas yang terbentuk dengan budaya spiritualisme atau ideologi. Ideologi UMNO adalah pragtisme yang bersandarkan pada wang dan kedudukan.

Tindakan Mahathir itu mungkin kelak akan mengecewakan dan menyeksa perasaannya sendiri. Sejarah telah membuktikan keperkasaan pemimpin-pemimpin terdahulu adalah oleh kerana kemenangan mereka menghadapi satu demi satu cabaran dari dalam dan luar parti. Mahathir menjdi ikon kerana kejayaan-kejayaan besarnya merobah wajah negara dan melumpuhkan lawan-lawan politiknya.

Apabila Pak Lah tidak kecundang dengan berbagai-bagai serangan Mahathir, maka akhirnya Pak Lah juga akan dilihat kebal, menjadi semakin kuat dan semakin dihormati dan ditakuti. Akhirnya Mahathir yang semakin sakit hati.

Pemimpin yang tidak teruji, tidak akan menjadi pemimpin yang luar biasa. Pak Lah telah pun melepasi beberapa ujian daripada seorang bekas Perdana Menteri yang hebat. Jika beliau terus tegak setelah menghadapi `tekanan akhir' Dr. Mahathir, maka Pak Lah akan dilihat lebih hebat.

Beliau telah lepas daripada ujian Mahathir yang memalukannya dengan pendedahan`` Pak Lah bukan pilihan utama saya, Pak Lah hanya Perdana Menteri untuk selama 5 tahun sahaja” dan sekarang ``pilih saya atau Pak Lah.”

Jika dengan cabaran ini juga Pak Lah tetap tidak berganjak dan mantap berkuku sebagai batu, maka sumbangan Mahathir yang terbesar dengan berada di luar UMNO ialah memperkasakan kepimpinan Datuk Sri Abdullah Badawi.

Gerakan: Mukhriz tidak wajar ikut bapa

Malaysiakini - Gerakan tidak bersetuju dengan tindakan exco Pemuda Umno Datuk Mukhriz Mahathir yang menggesa perdana menteri melepaskan semua jawatan parti dan kerajaan semalam.

"Tindakan Mukhriz boleh menjejaskan Barisan Nasional," kata ketua Pemuda Gerakan, Datuk Mah Siew Keong.

"Mukhriz sebagai sebahagian gerakan Pemuda BN tidak patut melanggar semangat BN dan seharusnya tidak terbawa-bawa sentimen peribadi dan keluarga." -->>lanjut

UMNO-jangan lantik Khir Toyo

Dari blog : UMNO-REFORM
Dalam kehangatan pemilihan UMNO yang akan datang maka ramai kepimpinan UMNO akan mencadangkan supaya pertandingan diminimumkan agar pergeseran tidak timbul antara mereka yang bertanding. Bagi kepimpinan ini pertandingan melukakan UMNO dalam keadaan UMNO yang agak kritikal. Namun sebenarnya - ini hanyalah untuk menyelamatkan kedudukan kepimpinan yang sedang memegang jawatan.

Jawatan Ketua Pemuda UMNO adalah antara jawatan yang penting dan ini terbuka setelah Ketua Pemuda Dato Hishammuddin memaklumkan bahawa beliau tidak akan mempertahankan jawatannya. Ini membuka ruangan untuk mencari pengganti Ketua Pemuda yang dapat bertindak cergas dalam menyelamatkan UMNO dari terus dilupakan pada PRU 13 akan datang.

Dalam membicarakan mengenai pertandingan Ketua Pemuda UMNO maka beberapa nama menyerlah untuk menjawat jawatan itu dan antara yang menawarkan diri adalah Khir Toyo, bekas Menteri Besar Selangor yang gagal mengemudikan kemenangan UMNO di Selangor. Adakah kegagalan Khir Toyo di Selangor tidak menimbulkan persoalannya mengenai kredibiliti dirinya. Adakah ini orang yang mahu dipertanggungjawabkan untuk mengemudi Ketua Pemuda UMNO bagi menjana kemenangan dan memulihkan Pemuda UMNO.

Khir Toyo tidak layak!

Sebenarnya Khir Toyo masih gagal lagi mencari punca kekalahannya UMNO di Selangor. Khir Toyo masih lagi beranggapan kekalahan adalah disebabkan oleh faktor luaran dan bukan pentadbirannya. Sebenarnya kekalahan UMNO Selangor dan prestasi buruk UMNO ada kaitan dengan Khir sendiri. Mengapa Khir tidak mencermini diri sendiri dan lihat siapa yang sebenarnya menyebabkan UMNO Selangor tewas dan mungkin selamanya UMNO akan jadi pembangkang di Selangor.
Seandainya Khir mencermini diri sendiri dan mengimbau perbuatan sombong beliau sewaktu menjadi Menteri Besar Selangor maka jawapan tumbangnya Selangor kepada Pakatan Rakyat adalah hasil dari keegoan Bekas Menteri Besar ini sewaktu menjawat jawatan Menteri Besar Selangor. Tindakan beliau yang angkuh dalam membasmi peneroka kota, terlibat tanpa sedikit rasa perikemanusiaan dalam merobohkan rumah peneroka kota adalah punca Khir dan UMNO Selangor di tolak oleh rakyat. Justeru itu Khir memang tidak layak sekiranya diberi tanggungjawab mengemudi Pemuda UMNO Malaysia.

Khir Toyo dan sikap Khairy Jamaluddin

Keangkuhan Khir Toyo sebenarnya tidak membezakan beliau dengan sikap angkuh Khairy bila berdepan bukan sahaja rakyat biasa malah dengan ahli UMNO sendiri. Kalau secara keseluruhan Khairy dan Pak Lah adalah penyebab kepada Tsunami politik maka Khairy adalah penyebab kejatuhan kerajaan Selangor. Umumnya Selangor pada waktu pemerintahan Khir Toyo adalah kerajaan Khir yang mampu membuat apa sahaja sehingga merobohkan rumah peneroka kota pada bulan Syawal ( bulan Hari Raya). Adakah ini yang mahu kita lantik jadi Ketua Pemuda UMNO – satu sayap kanan yang akan mempertahankan Melayu sendiri.

Maka ahli UMNO perlu memikir 120 kali untuk melantik Khir bagi jawatan Ketua Pemuda UMNO. ( kami akan memaparkan gambar-gambar yang menunjukkan kezaliman Khir dalam isu meruntuhkan tanpa simpati rumah peneroka kota, anak Melayu yang terpaksa belajar di bawah pondok dan bagaimana seksa khususnya Melayu yang terpaksa hidup dalam kedaifan akibat perbuatan Bekas Menteri Besar ini. Mungkin Khir sekarang akan melihat koleksi gambar www.umno-reform.com setelah beliau sendiri bergerak dalam alam siber dengan blognya tersendiri.

Hisham takut pada Mukhriz ????

Oleh : Otai Siber

Mukhriz berada dalam parti hanya untuk lantang bersuara dan mengkritik kepimpinan Presiden Parti . Beliau sekali lagi lantang bersuara meminta Presiden parti untuk meletakkan jawatan, ''Saya mendesak agar Abdullah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri, Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) dengan segera,'' Mukhriz seolah-olah tidak menghormati Presiden parti.

Sepatutnya Mukhriz turut serta keluar parti jika tidak lagi boleh tinggal sebumbung dengan presiden dan ahli parti yang menyokong kepimpinan Presiden.

Mukhriz seolah-olah tidak menghormati ahli-ahli UMNO lain yang mahu meneyalamatkan UMNO dengan cara yang berhemah dan bukan cara yang dilakukan oleh sebilangan penyokong Tun yang akhirnya membuktikan kepada Tun bahawa mereka tidak menyokong Tun dan enggan menyahut seruan Tun untuk keluar parti. Jika Mukhriz sendiri enggan keluar parti macam mana nak suruh orang lain keluar parti. Perbuatan Tun sama juga seperti dia menyuruh orang lain meletakan kepala di bawah tayar lori untuk di gilis tetapi melarang anaknya meletakan kepala untuk digilis.

Jawapan telah pun diberikan oleh ahli UMNO bahawa mereka menolak sarana Tun untuk keluar parti, ini jelas menunjukkan bahawa tidak semua yang menyokong apa yang Tun lakukan. Rakyat telah menyampaikan kepada Tun pesan ini dan nayata mereka masih tidak faham. UMNO sekarang dalam proses pembetulan dan ianya berjalan dengan lancar dan UMNO tidak perlu cara seperti yang mereka lakukan mendesak presiden parti untuk meletakan jawatan, ramai yang mahukan cara yang lebih matang.

Apa yang dapat kita lihat disini cara mereka adalah untuk kepentingan diri, mahu Presiden letak jawatan dan semua pemimpin kerajaan letakan jawatan dan mereka akan serbu kawatan berkenaan dan kemudian bergaduh lagi. Itu cara Tun dan kini telah diturunkan ilmu itu kepada Mukhriz. Mukhriz patut faham dan merasa malu kerana ahli UMNO telah menolak Tun, Ahli UMNO yang terdiri dari silent majoriti telah menolak cara Tun.

Sedikit sebanyak Mukhriz perlu menghormati keputusan ahli UMNO yang tidak mahu tinggalkan parti walaupun Tun mahu mereka lakukan sedemikian. Mukhriz patut faham ini pesanan ahli UMNO kepada Tun, "kami tidak setuju dengan cara Tun dan enggan mengikut saranan Tun". Harapan Tun untuk melihat ahli UMNO panik dan kecoh tidak kesampaian. Kerana apa yang Tun lakukan bukan yang ahli UMNO mahu lakukan.

Mukhriz patut keluar dari parti dan menjadi orang pertama menyahut seruan ayahnya. Bukan soal hak Tun keluar parti , soalnya saranan Tun yang mahukan semua ahli UMNO keluar parti. Itu sebenarnya bukan hak beliau. Isu Tun keluar parti tidak menajdi isu besar kerana ramai yang mengharapkan Tun melakukan sedemikian melainkan mereka yang berkepentingan yang mahu jadi Perdana Menteri yang mahu menjadi Ketua pemuda UMNO.

Sekali lagi Hishamuddin perlu membuka telinga dan mata untuk membaca dan mendengar sikap kebiadaban Mukhriz , apakah kali ini Hisham terus mahu memekakkan telinga dan membutakan mata tidak mahu mengambil sebarang tindakan kepada Mukhriz . Salakan Mukhriz ini patut dihentikan oleh Hisham bagi mencuci nanah-nanah yang berlendir didalam UMNO. Jangan jadikan platform Pemuda untuk biadab kepada Presiden Parti, Mana kejatanan Keris yang Hisham cium sebelum ini,mana darah muda pemuda UMNO atau Hisham memang layak meninggalkan Pemuda kerana sudah tidak berjiwa pemuda lagi.

Hisham gagal menggawal pemimpin pemuda nya untuk beradab, Hisham gagal membetulkan kepincangan yang berlaku dalam pemuda sehinggakan semua orang tahu bahawa Hisham takut kepada Mukhriz. Eloklah Hisham letakan sahaja jawatan sebagai Ketua pemuda UMNO sekarang jika hanya mahu menghabiskan sisa-sia kepimpinan dan menjadi boneka sahaja dalam pemuda. Bukan kita mempunyai niat buruk kepada hisham tetapi inilah kepincangan yang dapat kita lihat dalam pergerakan pemuda UMNO sekarang.

Hisham patut mengambil tindakan kepada Mukhriz setidak-tidaknya mengantung keahlian beliau atau memecat beliau dari exco jika tidak mahu memecat terus keahlian beliau. Inilah kepincangan pemuda dan kelemahan Hisham yang menjadi salah satu penyumbang kepada kekalahan UMNO pada pilihanraya yang lalu. Uasahkan mengambil tindakan, menimbangkan atau membincangkan pun Hisham tidak berani. Hisham seolah - olah membutakan mata dan memekakkan telinga. Fikirkanlah....

Mukhriz ke JK pengurusan Umno

Malaysiakini - Exco Pemuda Umno Datuk Mukhriz Mahathir, yang mengulangi gesaan agar Datuk Seri Abdullah meletakkan semua jawatannya, akan dihadapkan kepada jawatankuasa pengurusan parti.

"Sebagai calon ketua Pemuda, beliau tidak boleh bersikap begitu," kata ketua pergerakan itu Datuk Seri Hishammuddin Hussein di lobi parlimen hari ini.

Beliau menambah, sebagai ahli parti, Mukhriz tidak wajar meletakkan syarat sedemikian kepada presiden parti dan perdana menteri. -->>lanjut

KHIR TOYO : DIANTARA TANGGUNGJAWAB DAN PENJAGAAN MUKA

Dari blog : kulitpisang

Rakyat negeri Selangor sudah semestinya berbangga kerana mempunyai Menteri Besar yang paling "cantik" sebelum ini. Semasa pentadbiran Dato' Seri Mohamed Khir Toyo, rupa parasnya terus menjadi bualan dan topik panas. Beberapa kemungkinan turut hadir iaitu persoalan bagaimana rupa paras Khir Toyo menjadi begitu menawan dan cantik sekali. Namun apa pun cara dan metodologi Khir Toyo mencantikkan muka, Barisan Nasional (BN) sudah kehilangan sebuah negeri yang paling kaya di Malaysia.

Kegagalan kerajaan Barisan Nasional mempertahankan penguasaanya dinegeri yang cukup strategic itu telah mengejutkan banyak pihak dan meletakkan semua kepimpinan BN didalam keadaan terkejut dan tergamam. Negeri Selangor sendiri bermula daripada tahun 2004 sendiri tidak terlepas daripada pelbagai kontroversi. Kalau kita ingat ianya bermula daripada isu pengurusan banjir, PBT, setinggan hinggalah yang paling mengejutkan sekali, isu penyapu jelas bertindak seumpama bom jangka yang menanti saat untuk meledak. Mungkin Khir Toyo merasakan dirinya cukup hebat dan kebal daripada sebarang kejutan dimana beliau jelas memberi komen yang cukup yakin dan meninggi apabila diminta untuk memberi respon kepada wartawan.

Siapa tidak ingat akan kegagalan Kerajaan Negeri yang terlepas pandang aspek perparitan dan sungai sehingga menyebabkan ribuan rakyat kerugian akibat banjir besar di Shah Alam. Sesiapa sahaja sukar untuk melupakan apabila sekumpulan penguatkuasa PBT yang bertindak dan bermaharajalela seperti polis menindas rakyat didalam kawasan jajah takluknya.

Dan akhir sekali tidak akan ada sesiapa pun khasnya majlis perbandaran Hulu Selangor mampu menanggung malu apabila mereka dianugerahkan sebatang penyapu oleh Menteri Besar yang amat mereka kasihi. Dan pengakhirannya adalah cukup memilukan. Rakyat semakin kecewa dan kepercayaan mereka semakin terhakis akibat tindakan melampaui batas Menteri Besar yang merasakan dirinya sentiasa hebat dan "jelita".

Hakikatnya, rakyat Selangor dan jentera Barisan Nasional perlu menunding kearah Khir Toyo. Jangalah memperbodohkan rakyat dengan memberikan petua "makan tempe" sebagai penyebab kulit mukanya menjadi begitu tegang dan jelita. Disebabkan kecetekan justifikasi beliaulah saya yakin hampir keseluruhan warga PBT dan pegawai kerajaan menolak Barisan Nasional merujuk kepada isu penyapu. Khir Toyo hakikatnya merasakan diri beliau cukup menolak Barisan Nasional merujuk kepada isu penyapu.

Khir Toyo hakikatnya merasakan diri beliau cukup perkasa hingga sehingga kesaat akhir kempen pilihanraya sekalipun beliau masih mengalunkan slogan "Pembangkang Sifar". Inilah contoh kepimpinan bongkak, sombong dan berfikiran dangkal. Alhamdullilah akhirnya beliau (Khir) sedar imej liabiliti yang ditanggung olehnya. Beliau seharusnya perlu menanggung beban kekalahan dan janganlah bercita-cita untuk mencuba nasib bertanding untuk mana-mana jawatan didalam UMNO. Kerana sudah semestinya warga UMNO akan menghukum beliau seperti yang telah dilakukan oleh rakyat negeri Selangor.

Tindakan Dr M keluar parti tak beri manfaat

Keputusan bekas PM boleh keruhkan keadaan
- Hishammuddin -
Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad keluar parti tidak akan memberi sebarang manfaat termasuk kepada bekas Perdana Menteri itu sendiri seperti dilakukan datuknya, Allahyarham Datuk Onn Jaafar dan bapanya Allahyarham Tun Hussein Onn yang mengambil tindakan serupa.

Beliau berkata, tindakan Dr Mahathir itu tidak wajar dan mengeruhkan lagi keadaan serta mengelirukan ahli yang mahu membina semula kekuatan parti dan bersemangat untuk bergerak ke depan.

"Secara peribadi saya sudah lalui keadaan yang sama apabila datuk saya, Datuk Onn keluar parti dan bapa saya keluar parti. Saya tengok ia tidak memanfaatkan sesiapa pun termasuk tuan punya badan.

"Lebih baik (berada) dalam parti dan buat apa yang termampu. Bila kita di luar, kekuatan sebagai satu pasukan akan terhakis," katanya yang juga Menteri Pelajaran pada sidang media selepas menerima kunjungan hormat Menteri Pelajaran Victoria, Australia, Bronwyn Pike dan anggota delegasinya di bangunan Parlimen, semalam.

Kelmarin, Dr Mahathir yang juga ahli Umno seumur hidup mengumumkan keluar parti berkuat kuasa serta merta sehingga Abdullah meletakkan jawatan Presiden parti.

10 bergilir ‘ratah’ pelajar

Seorang pelajar perempuan tingkatan dua di negeri ini terpaksa melalui detik hitam apabila menjadi hamba seks kepada 10 lelaki, termasuk kekasihnya ketika ponteng sekolah selama tiga hari.

Mangsa berusia 14 tahun itu mendakwa dirogol lebih 10 kali oleh semua suspek dalam tempoh terbabit sejak 9 Mei lalu.

Dia dikesan keluarganya, Sabtu lalu, selepas sembilan hari dilaporkan hilang berikutan memencilkan diri di rumah seorang rakannya di Muar, Johor.

Menurut sumber, mangsa terpaksa menceritakan penderitaannya apabila didesak keluarga yang kemudian membuat laporan polis, sekali gus membawa kepada penangkapan sembilan suspek pada hari sama. (sumber - hmetro)

Lain adik...lain abang

Sekalipun Datuk Mukhriz Mahathir nak kekal dalam UMNO untuk perjuangkan pendiriannya dari dalam…Datuk Mokhzani pula hari ini umum keluar parti menyertai tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad.Abang kepada Mukhriz itu ialah bekas Bendahari Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. (sumber - Agendadaily)

Mukhriz desak PM letak semua jawatan

Malaysiakini - Mukhriz berkata, beliau tidak akan meletakkan jawatan dalam Umno sama ada sebagai ahli parlimen dan juga meninggalkan Umno.

"Inilah pendirian saya pada waktu ini. Saya tidak akan teragak-agak untuk mengubah pendirian saya ini sekiranya keadaan tidak beransur pulih," katanya.

Beliau berkata, keputusannya untuk tidak meninggalkan Umno "mungkin mengecewakan bapanya".

Bagaimanapun, Mukhriz berkata, beliau akan menjelaskan pendiriannya kepada bapanya itu.

"Beliau (Abdullah) mesti meletakkan jawatan sebelum mesyuarat cawangan-cawangan Umno bermula Julai ini. Tiada kompromi dalam hal ini.

"Saya juga akan menyokong mana-mana calon yang akan menentang Abdullah dalam pemilihan jawatan (Disember) nanti.

"Saya mendapat sokongan sama ada melalui mesej panggilan telefon dan SMS mengenai tindakan saya ini sebagaimana (sokongan ketika) saya menulis surat kepada Abdullah berundur sebelum ini.

"Dalam perjumpaan dengan perdana menteri hari ini, saya tidak berkongsi pendirian menyokong supaya Abdullah kekal sebagai pemimpin," katanya. -->>Lanjut