Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, December 31, 2008

Ada lagi blog yang menghina.?

Setakat ini kita sudah berjaya mengwar warkan isu blog hina nabi iaitu http://adibahahmad.blogspot.com/ hingga terpaksa ditutup..

Sekarang kita juga diberitahu oleh sahabat sahabat BPN kita tentang blog yang dianggap sesat seperti di list bawah ini.

1. http://sufitauhidwahdat.blogspot.com/
2. http://tokbatinsenoi.blogspot.com/

sumber dari - penembaktepat

Penerbitan kandungan ganas dan tidak sopan akan diambil tindakan - Malaysiakini

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) memberi amaran bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang menerbitkan kandungan ganas dan tidak sopan mengenai kaum dan agama.

Mana-mana perlakuan yang melanggari undang-undang Malaysia secara dunia offline juga mengandungi kesalahan dalam dunia online, termasuk Internet.

Suruhanjaya itu juga menggesa ibu bapa dan penjaga memantau penggunaan Internet oleh budak-budak dan remaja agar mereka tidak dipengaruhi oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Dalam kenyataan di sini hari ini, MCMC juga mengingatkan pengguna tapak rangkaian sosial Internet berhati-hati mengenai jenis maklumat mereka pilih untuk disiar atau diterbitkan secara dalam talian kerana individu mungkin menggunakan maklumat ini terhadap mereka pada masa akan datang.
“MCMC sangat bimbang dengan insiden tidak bertanggungjawab dan beretika menggunakan Internet, khasnya ulasan dalam blog. Internet adalah alat berpengaruh untuk pembangunan tetapi malangnya disalahgunakan oleh sebilanagn kecil mereka yang tidak bertanggungjawab dan individu yang tidak beretika,” katanya.
Ia menyatakan MCMC sentiasa bekerjasama rapat dengan agensi penguatkuasaan lain dalam penyiasatan.

Manikavasagam letak jawatan Timbalan Pengerusi PKR negeri - Malaysiakini

Parlimen Kapar, S Manikavasagam hari ini mengumumkan meletakkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor, berkuat kuasa serta-merta.

Beliau bagaimanapun berkata, jawatannya sebagai ahli biasa PKR dan Ahli Parlimen Kapar, kekal.

Bakal pencabar Samy: Surat tunjuk sebab MIC 'kabur' - Malaysiakini

SURAT... M. Muthupalaniappan yang bakal mencabar Datuk Seri S. Samy Vellu (kanan) untuk jawatan Presiden tahun depan diberi 14 hari untuk menjawab surat tunjuk sebab Jawatankuasa Disiplin MIC.
Bekas Naib Presiden MIC, Datuk M. Muthupalaniappan telah menerima surat tunjuk sebab daripada Jawatankuasa Disiplin, yang mendakwa beliau mengeluarkan kenyataan-kenyataan memudaratkan parti, Sabtu lalu.

Bagaimanapun, oleh kerana surat tunjuk sebab itu tidak menjelaskan dengan terperinci kenyataan yang dimaksudkan, Muthupalaniappan berkata, beliau telah meminta Jawatankuasa Disiplin agar membekalkannya kesemua kenyataan yang dikategorikan bertentangan dengan kepentingan parti.
"Saya minta mereka menyediakan kenyataan-kenyataan yang dirujuk oleh Jawatankuasa Disiplin bagi membolehkan saya menjawab surat tunjuk sebab ini.

"Surat tunjuk sebab yang dikeluarkan tidak jelas kandungannya. Saya berharap kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan sewajarnya dibaca secara menyeluruh," kata beliau.
Muthupalaniappan mempunyai masa 14 hari untuk menjawab surat tunjuk sebab bertarikh 23 Disember itu.

Katanya, beliau akan menjawab surat tunjuk sebab itu dalam 14 hari jika dibekalkan segala maklumat berkaitan dengan dakwaan tersebut.
"Saya tidak mengeluarkan kenyataan yang memudaratkan parti ataupun mempertikaikan kepimpinan Datuk Seri S. Samy Vellu bahawa beliau tidak melakukan apa-apa untuk masyarakat India.

"Saya juga pernah ada mengatakan yang Samy Vellu ada melakukan sesuatu untuk masyarakat India tetapi (dalam peredaran masa) beliau telah gagal memenuhi harapan masyarakat India... ini kenyataan saya, bukan sebaliknya," kata bekas Exco Kerajaan Negeri Sembilan ini.
Malah, dalam surat balas yang dikemukakan kepada Setiausaha Agung parti dan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan itu, beliau juga meminta parti itu tidak mengadakan proses penamaan calon sebelum kesnya selesai didengar.
"Saya meminta agar proses penamaan calon (untuk jawatan Presiden) tidak diadakan bagi membolehkan hak saya untuk bertanding tidak dinafikan," katanya.
Minggu lalu, Muthupalaniappan menyifatkan pucuk kepimpinan MIC terdesak untuk mengambil tindakan disiplin kerana khuatir beliau akan memberi cabaran sengit terhadap Samy Vellu dalam pemilihan presiden awal tahun depan.
Sambil mengakui bahawa telah menjangkakan dari awal yang beliau akan berhadapan dengan situasi sedemikian, Muthupalaniappan berkata, "saya akan lawan sampai habis-habisan untuk mendapatkan keadilan" jika menerima surat tunjuk sebab itu kelak.
Pemilihan Presiden diadakan awal tahun depan manakala pertandingan untuk jawatan-jawatan lain dijangka September.

Samy Vellu, Presiden MIC paling lama berkhidmat mahu mempertahankan kerusinya tahun depan.

Kerajaan Pusat kendali tabung bencana alam Kedah - Malaysiakini

Kerajaan pusat bersetuju menyediakan peruntukan khas RM10 juta bagi Tabung Bencana Alam negeri Kedah yang akan diurus selia oleh agensi kerajaan persekutuan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd. Johari Baharom berkata, tabung itu bertujuan membantu rakyat yang mengalami kesusahan jika berlaku bencana alam seperti ribut dan banjir.
“Biasanya tabung bencana alam tahap satu dan tahap dua dikendalikan oleh kerajaan negeri tetapi disebabkan kerajaan negeri Kedah tidak mempunyai tabung seumpama itu, kerajaan persekutuan bersetuju untuk menyalurkan dana peruntukan itu menerusi jabatan atau agensi kerajaan persekutuan seperti Majlis Keselamatan Negeri”, katanya kepada Bernama di Alor Star hari ini.
Tabung Bencana Alam tahap tiga yang bertujuan membantu mangsa bencana alam serius dikendali oleh kerajaan pusat.

Johari, yang juga pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kedah berkata, dengan wujudnya tabung bencana alam itu, wakil rakyat dari Barisan Nasional dapat menyalurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa bencana alam tanpa mengira fahaman politik.

SPR nafi daftar pemilih tidak bersih - Malaysiakini

mStar | Dakwaan sesetengah pihak kononnya daftar pemilih bagi pilihanraya kecil Kuala Terengganu tidak bersih adalah tidak benar sama sekali.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, daftar pemilih tersebut adalah yang paling bersih dan terkini memandangkan ia telah diperiksa sehingga 4 Disember lalu.

"Allahyarham (Datuk Razali Ismail) telah meninggal pada 28 November. Daftar pemilih itu telah diperiksa dan kemudiannya telah disahkan pada 5 Disember.

"Jadi pada saya, tuduhan bahawa ia tidak bersih adalah tidak benar dan bertujuan untuk menurunkan imej SPR untuk menghadapi pilihan raya kecil tersebut," katanya ketika ditemui di ibu pejabat SPR, Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, jika ada pemilih yang meninggal dunia selepas 5 Disember, ia bukan di bawah tanggungjawab SPR jika nama individu tersebut masih berada dalam daftar pemilih.
"Kalau ada yang meninggal dunia selepas tarikh tersebut, itu cerita lain. Hari-hari pun memang ada orang meninggal dunia di negara ini.

"Kita bergantung kepada Jabatan Pendaftaran Negara termasuk bagi rekod mereka yang berumur lebih 100 tahun. Jika jabatan berwajib tidak membersihkan daftar itu, ia bukan tanggungjawab kita kerana SPR hanya menggunakannya (daftar pemilih)," katanya.
Sebelum ini, timbul dakwaan kononnya daftar pemilih untuk pilihan raya kecil Kuala Terengganu pada 17 Januari ini tidak bersih.

Hari penamaan calon bagi pilihanraya kecil itu adalah pada 6 Januari ini dengan 11 hari berkempen.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian Razali, ahli Parlimen bahagian itu yang juga Timbalan Menteri Pelajaran ketika bermain badminton di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands pada 28 November lalu.

Tolong cari gadis hilang lagi - Malaysiakini

Kepada kawan-kawan yang prihatin, saya minta tolong hantarkan (forward) email ini bagi membantu Pn Siti Hawa mencari anak perempuannya.

FATIN NORREHAN BINTI AHMAD , 15 Tahun

KEPADA SESIAPA YANG TERLIHAT REMAJA DIATAS SILA HUBUNGI PN SITI HAWA BT MOHD NOOR [H/P : 017 - 6844 503]

Bersama-samalah kita berdoa agar beliau kembali ke pangkuan keluarga yang tidak tenteram semenjak kehilangannya dari rumah pada hari Rabu, 17/12/2008.

Terima kasih di atas bantuan rakan-rakan sekelian.

Yang benar,
Asmani Mohd Ariff
Bhg Sumber Manusia
Terasaki Electric (M) Sdn Bhd
sumber dari - isuhangat

Azalina yakin dapat lawan Kamilia - Malaysiakini

Malaysiakini | Ahli Majlis Tertinggi (MT) Datuk Seri Azalina Othman Said yakin akan memperolehi empat lagi pencalonan bagi melayakkannya bertanding jawatan nombor dua pergerakan Wanita Umno, Mac depan.

Pencalonan-pencalonan itu dijangka diperolehi dalam lima lagi mesyuarat semula wanita bahagian yang dijadual diadakan tidak lama lagi.

Azalina, yang juga bekas ketua Puteri Umno, setakat ini mendapat 16 pencalonan, di belakang exco Wanita, Datuk Kamilia Ibrahim dan naib ketuanya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Shahrizat, yang turut mendapat cukup pencalonan untuk mencabar ketua Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz, tidak berminat untuk mempertahankan jawatan yang disandangnya sekarang.

Sementara itu, lapan lagi bahagian Wanita dijangka mengadakan semula mesyuarat pemilihan akibat bantahan dalam pertemuan sebelumnya, antara 9 Oktober hingga 9 November lalu.

Tok Mun tidak tanding pilihan raya kecil bulan depan - Malaysiakini

Maimun Yusof menunjukkan sumbangan yang diterima ketika bertanding sebagai calon Bebas dalam pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.
mStar | Bekas calon Bebas Parlimen Kuala Terengganu yang mencuri tumpuan pada pilihan raya umum lepas, Maimun Yusof, 89, semalam mengesahkan tidak akan bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu bulan depan.

Maimun atau lebih mesra dengan panggilan Tok Mun berkata, dia terpaksa melupakan niatnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu, apabila tidak menerima sebarang wang untuk digunakan sebagai deposit bagi melayakkan bertanding dalam pilihan raya kecil itu.
"Dok payoh (Tak payah) jumpa lagilah, tok tak mboh (tak nak) tanding doh. Takdok pitih (takde duit)... dok buleh buat apa doh (tak boleh buat apa dah)... Nok kumpul duit pun dah dok sempat (nak kumpul duit pun tak sempat)," katanya ketika ditemui Bernama di rumahnya di Gong Gemia, Kuala Terengganu.
Tok Mun berkata, walaupun sebelum ini satu laman blog telah diwujudkan bagi mengutip dana untuk digunakan sebagai wang deposit dalam pilihan raya kecil itu, namun beliau mendakwa kesemua wang tersebut telah dilesapkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Warga emas itu mendakwa seorang penyokongnya yang turut membantunya dalam pilihan raya umum lepas telah memberitahunya bahawa laman blog tersebut telah berjaya mengutip kira-kira RM160,000.

Bagaimanapun, katanya, sehingga hari ini dia tidak menerima sesen pun wang daripada laman blog yang menggunakan namanya itu dan tidak pasti pihak yang terlibat dalam melesapkan wang tersebut.

Untuk mengelakkan namanya terus dipergunakan, Tok Mun telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Kuala Terengganu pada 18 Disember lalu berhubung kejadian tersebut.
"Tok dah minta polis sekat laman blog tersebut, duit pun bukan dapat ke Tok. Tak payoh bagi ke situ (blog) lagi," katanya.
Tok Mun turut melahirkan rasa terkilan kerana tidak dapat meneruskan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil kali ini dan kesal ada individu tertentu yang cuba mengaut keuntungan yang mudah dengan menggunakan namanya untuk mengutip wang.
Ditanya sama ada beliau masih berminat untuk bertanding jika ada sekiranya pihak mendermakan wang kepadanya dalam tempoh sebelum penamaan calon nanti, Tok Mun berkata: "Tak sempat dah... dah tak boleh buat apa-apa. Masa dah singkat sangat".

"Lagipun, selagi takdok pitih dalam tangan tak boleh cakap. Dah ada baru boleh cakap. InsyaAllah kalau Tok dipanjangkan umur lagi, Tok akan tanding dalam pilihan raya umum depan pulak," katanya.
Pada pilihan raya umum lepas, Maimun memperoleh 685 undi manakala bekas Timbalan Menteri Pelajaran, Allahyarham Datuk Razali Ismail yang mewakili Barisan Nasional (32,562 undi) dan calon PAS, Mohamad Sabu (31,934 undi).