Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, November 27, 2008

Hari Raya Haji disambut pada 8 Disember - Malaysiakini

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Engku Ibrahim Engku Ngah hari ini mengisytiharkan Hari Raya Aidiladha bagi seluruh Malaysia ditetapkan Isnin, 8 Disember ini.

"Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia mengisytiharkan bahawa 1 Zulhijjah 1429 Hijrah ialah pada 29 November 2008 Masihi.

"Oleh yang demikian Hari Raya Qurban (10 Zulhijjah) bagi seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Isnin, 8 Disember," menurut kenyataan pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia.

Perubahan, Penstrukturam Semula Parti Perlu Demi Pengukuhan UMNO - Malaysiakini

Oleh : S.A Najmuddin
Gejala politik wang dan masalah displin di kalangan ahli UMNO dapat diatasi menerusi perubahan serta penstrukturan semula parti itu selepas pemilihan Mac depan.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata perkara itu perlu dilakukan demi pengukuhan parti tersebut.

Jelas beliau isu politik wang seringkali timbul apabila UMNO berdepan dengan pemilihan parti.
"Untuk menanganinya secara lebih berkesan ialah melihat semula struktur paksi kita.

"Ini saya percaya akan kita lakukan selepas pemilihan bulan Mac depan. Perkembangan yang positif ini mesti membenarkan kita juga melihat kepada struktur parti dalam perubahan yang ingin kita lakukan selepas Mac," katanya.
Beliau turut berkongsi pandangan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai usaha membanteras gejala politik wang dalam UMNO adalah satu proses yang memerlukan keazaman politik dan secara realistiknya tidak dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.

Jelasnya lagi perkara itu hanya boleh dilakukan dengan kemahuan politik, kemampuan yang padu dan kesungguhan daripada mereka yang diberikan tempat dalam parti selepas pemilihan Mac nanti.
"Harap selepas pemilihan nanti mungkin kita boleh tengok, khusus dari segi strukturnya, perlembagaannya, perjuangan kita yang menuntut kita melihat semula apa yang perlu kita lakukan bukan hanya dalam UMNO tetapi dalam Barisan Nasional selepas pilihan raya umum ke-12," ujarnya.

Selamat Hari Jadi Pak Lah - MalaysiakiniPak Lah mahu siasatan politik wang diselesaikan sebelum Mac - Malaysiakini

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berharap siasatan Lembaga Disiplin UMNO berhubung politik wang dapat diselesaikan sebelum pemilihan parti Mac depan agar mereka yang bersalah boleh digugurkan daripada bertanding.

Perdana Menteri berkata, langkah itu boleh memastikan pentadbiran parti berjalan lancar.
“Sekiranya seseorang yang sudah dipilih untuk memegang sesuatu jawatan dan selepas itu baru didapati bersalah dan jawatan itu terpaksa dikosongkan, ia akan merugikan parti,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Kualiti Sektor Awam 2008 di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya hari ini.
Abdullah, yang juga Presiden UMNO berkata, walaupun beliau mahu siasatan itu cepat, ia perlu dijalankan dengan rapi dan keputusan yang betul dibuat.

Katanya, mereka yang bersalah kerana terbabit dalam politik wang tetap akan dilucutkan jawatan sekiranya keputusan siasatan hanya diketahui setelah mereka memegang jawatan.

Beliau berkata, Badan Pencegah Rasuah masih boleh menyiasat sekiranya wujud unsur-unsur rasuah membabitkan mereka yang bertanding.

LANTIKAN PEGAWAI DAN AHLI JAWATANKUASA UMNO BAHAGIAN TANJONG KARANG (SESI 2008 - 2011) - Malaysiakini

SETIAUSAHA - Jasman bin Haji Anuar
BENDAHARI - Dato' Haji Jamian bin Mohamad
KETUA PENERANGAN - Jailani bin Haji Arshad

AHLI JAWATANKUASA
Mohd Fauzi bin Hussien
Sharif @ Nordin bin Abd Latif
Mohd Mustafa bin Janom
Mohd Kiefli bin Abu Samah
Zainab bin Haji Sidek
Mohd Zamri bin Kahar

SETINGGI-TINGGI TAHNIAH DIUCAPKAN
TERUSKAN PERJUANGAN.

Saiful Bukhari tampil nafi fitnah - Malaysiakini

Bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd. Saiful Bukhari Azlan hari ini tampil menyangkal fitnah dan tohmahan yang tersebar di laman-laman web kononnya dia lumpuh, menghidap sakit kelamin dan telah meninggal dunia.

Mohd. Saiful berkata, fitnah itu direka oleh pihak-pihak tertentu yang tidak bertanggungjawab.
"Saya ingin menegaskan bahawa keadaan kesihatan saya sangat baik dan tidak sebagaimana yang ditohmahkan oleh pihak-pihak tersebut,’’ katanya pada sidang media di pekarangan Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) di Pusat Islam hari ini.
Mohd. Saiful diiringi peguamnya Zamri Idrus dan bapanya, Azlan Mohd. Lazim.

Mengenai kunjungan Saiful ke pejabat agama itu dalam waktu yang singkat, peguamnya Zamri enggan mengulas lanjut dan hanya berkata, pihaknya membuat perbincangan dengan pihak JAWI.