Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, March 25, 2009

Hampir tukar agama kerana jiran - Malaysiakini

ZAKARIA memeluk erat Nik Ibrahim (tengah) setelah diberi kesedaran mengenai niatnya untuk bertukar agama sambil diperhatikan Pengurus Pusat Kutipan Zakat Kuantan, Halidan Md. Daud di Kuantan semalam.
KUANTAN - Sebuah keluarga miskin di sini hampir nekad menukar agama kerana mendakwa tertekan dengan kerenah jiran dan dibelenggu masalah bekalan air.

Tindakan mereka itu bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) yang bergegas menemui keluarga berkenaan semalam sebaik sahaja mengetahui mengenai berita tersebut.

Terdahulu pasangan terlibat, Zakaria Deraman, 42, dan isterinya, Nurhamiza Mat Jusoh, 32, bersama sembilan anak mereka berusia antara enam hingga 14 tahun dikatakan bercadang menemui seorang paderi di sebuah gereja untuk mendapatkan pandangan.
"Kehadiran kami sekeluarga di sini tidak disenangi oleh jiran-jiran dan kami dilayan seperti pendatang. Petang kelmarin, rumah kami dibaling dengan objek keras sehingga cermin tingkap pecah menyebabkan kami hidup dalam ketakutan," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.
Tambah Nurhamiza, bekalan air di rumahnya yang hanya diperoleh dari surau berdekatan juga telah diputuskan oleh pihak tertentu.

Dia mendakwa, anak-anaknya turut ketakutan setiap kali ke surau untuk membuka paip air kerana sering diganggu setiap kali melintasi rumah jiran.

Ditanya kenapa beliau tidak memohon bekalan air terus ke rumah mereka suaminya, Zakaria memberitahu, dia telah beberapa kali meminta kemudahan itu melalui penghulu kampung tetapi sehingga sekarang tidak menerima jawapan.

Dalam pada itu, walaupun terpaksa kais pagi makan pagi sebagai pencari besi buruk, Zakaria mengakui dia masih mampu menyara keluarga dan menyekolahkan empat anaknya.

Pasangan berasal dari Terengganu itu juga mengakui ada menerima bantuan daripada kerajaan termasuk rumah PPRT yang dihuni selepas beberapa tahun tinggal di pondok usang berhampiran sebuah lombong berdekatan.

Sumber artikel dari : isuhangat.blogspot.com

Khairy, Shahrizat dahului pencabar - Malaysiakini

Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil sedang mendahului calon-calon lain, masing-masing bagi jawatan ketua Pemuda dan Wanita dalam pengiraan awal petang ini.

Pengiraan undi bagi jawatan-jawatan utama Pemuda, Wanita dan Puteri masih berlangsung. Difahamkan proses pengiraan berjalan lancar.

Pengundian bermula kira-kira jam 11.45 pagi dan selesai kira-kira dua jam kemudiannya.

Ramai menjangka Khairy dan Shahrizat terpilih dengan majoriti yang selesa.

Naib ketua Pemuda Umno itu bersaing dengan exconya Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Manakala Shahrizat mencabar penyandang pergerakan Wanita, Tan Sri Rafidah Aziz.

Jawatan ketua Puteri dipertandingkan enam penjuru antara Datuk Shahaniza Shamsuddin, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, Ismalina Ismail, Bibi Sharliza Mohd Khalid, Ida Rahayu Md Noor dan Saarah Ali Bashah.

Turut dipertandingkan, jawatan-jawatan naib ketua, exco, pengerusi tetap dan timbalan pengerusi tetap ketiga-tiga sayap berkenaan.

Seramai 796 perwakilan Wanita, Pemuda (791 orang) dan Puteri
(789 orang) membuang undi.

Berdasarkan proses pengundian yang berjalan lancar pagi tadi, ramai yang beranggapan bahawa para perwakilan sudah tekad memilih calon masing-masing.

Proses pengiraan undi dijangka selesai lebih awal dan keputusannya juga akan diketahui lebih cepat bagi ketiga-tiga pergerakan tersebut.
Menurut jadual, keputusan rasmi persaingan sengit dalam sayap Pemuda, Wanita dan Puteri akan diketahui jam 9 malam ini. - Malaysiakini

Video Penyokong KJ mengamatkan PWTC - Malaysiakini


Laungan KJ KJ KJ KJ KJ KJ yang begema di PWTC

Pengundian ketiga-tiga sayap Umno selesai - Malaysiakini

Petugas sedang membawa kotak mengundi. Proses pengundian sedang bermula bagi memilih barisan kepimpinan baru Umno.
KUALA LUMPUR : Perwakilan ketiga-tiga sayap Umno telah selesai mengundi untuk memilih barisan kepimpinan baru mereka.

Proses pengundian bermula selepas ucapan dasar ketua ketiga-tiga pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri.

Pergerakan Wanita Umno selesai mengundi pada pukul 1.35 petang, selepas satu jam setengah proses pengundian berlangsung.

Proses pengiraan undi akan bermula pada bila-bila masa.

Kali ini pertandingan melibatkan kesemua jawatan utama ketiga-tiga sayap.

Jawatan-jawatan itu ialah Pengerusi Tetap, Timbalan Pengerusi Tetap, Ketua, Naib Ketua dan juga Exco.

Bagi sayap Pemuda, persaingan bagi merebut jawatan Ketua melibatkan tiga penjuru antara Datuk Mukhriz Mahathir, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dan Khairy Jamaluddin.

Sementara itu, bagi Naib Ketua menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Datuk Razali Ibrahim dan Datuk Reezal Merican Naina Merican.

Seramai 64 calon akan bersaing bagi merebut 20 jawatan Exco.

Bagi sayap Wanita, tumpuan hari ini pastinya tertumpu kepada persaingan bagi merebut jawatan Ketua Wanita iaitu antara penyandang jawatan, Tan Sri Rafidah Aziz dan naibnya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Jawatan Naib Ketua pula dimenangi tanpa bertanding oleh Datuk Kamilia Ibrahim berikutan keputusan Shahrizat untuk bersaing bagi jawatan nombor satu dalam sayap itu.

Sementara itu, seramai 47 calon akan bertanding bagi 20 jawatan Exco Wanita Umno.

Bagi sayap Puteri, seramai enam calon akan bersaing bagi merebut jawatan Ketua.

Mereka adalah Datuk Shahaniza Shamsuddin, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, Datin Ismalina Ismail, Bibi Sharliza Mohd Khalid, Ida Rahayu Md Noor dan Saarah Ali Bashah.

Jawatan Naib Ketua Puteri pula menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Nolee Ashilin Mohammed Radzi, Shahanim Mohamad Yusoff, Nordiana Shafie dan Haslinda Mohd Zerain.

Seramai 52 calon akan bertanding merebut 20 jawatan Exco Puteri.

Jumlah keseluruhan perwakilan yang akan mengundi adalah 760 daripada 191 bahagian.

Keputusan pengundian dijangka diketahui menjelang pukul 9 malam. - mStar