Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, October 31, 2008

Petrol, diesel turun 15 sen seliter mulai esok - Malaysiakini

Kerajaan petang ini mengumumkan penurunan kali keempat bagi harga runcit petrol dan diesel, masing-masing sebanyak 15 sen seliter berkuat kuasa esok.

Harga petrol RON97 dikurangkan daripada 2.30 seliter kepada 2.15 seliter, RON92 dikurangkan RM2.20 kepada RM2.05 seliter.

Manakala diesel pula daripada RM2.20 seliter kepada RM2.05 seliter.

Penurunan harga minyak itu diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam kenyataan media di Putrajaya.

Pelarasan terakhir pada 14 Oktober lalu apabila harga petrol RON97 dikurangkan 15 sen seliter daripada RM2.45 kepada RM2.30, petrol RON92 turun 10 sen seliter daripada RM2.30 kepada RM2.20, manakala diesel sebanyak 20 sen seliter daripada RM2.40 kepada RM2.20.

Pelarasan pertama pada 23 Ogos lalu, harga runcit petrol RON97 diturunkan 15 sen seliter daripada RM2.70 kepada RM2.55, RON92 dikurangkan 22 sen seliter daripada RM2.62 kepada RM2.40, manakala diesel lapan sen seliter daripada RM2.58 kepada RM2.50.

Pada 25 September lalu pula membabitkan penurunan harga runcit petrol dan diesel 10 sen seliter menjadikan petrol RON97 RM2.45 seliter, RON92 (RM2.30) dan diesel (RM2.40).

Mukhriz : Pemuda UMNO perlu bergerak ala NGO - Malaysiakini

Calon Ketua Pemuda Umno Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata pergerakan itu perlu balik kepada perjuangan asalnya iaitu membela nasib rakyat dan bergerak ala NGO untuk meraih kembali sokongan di peringkat akar umbi.

“Pemuda perlu peka kepada masalah rakyat dan membantu mereka mendapatkan pembelaan dan bukannya kelihatan seperti pak turut kepada kerajaan,” katanya pada satu jamuan Hari Raya di Kampung Johan Setia anjuran Pemuda Umno Bahagian Kota Raja, Klang malam tadi.

MT Umno petang ini menarik tumpuan - Malaysiakini

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di Tingkat 39, Menara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), jam 3 petang ini.

MT kali ini pasti menjadi tumpuan berikutan proses pemilihan peringkat bahagian parti yang sedang berlangsung sekarang, termasuk kegusaran mengenai gejala politik wang serta persediaan menjelang Perhimpunan Agung, Mac depan.

Lembaga Disiplin Umno juga dijangka membentang laporan dan kes berhubung salah laku ketika pemilihan parti.

RINGANKAN BEBAN, JANJI DILAKSANA - Malaysiakini

Saya merupakan diantara peratusan kecil warga Malaysia yang terpaksa membayar cukai pendapatan. Apa yang menyedihkan ialah saya terpaksa akur dengan ketetapan ini walaupun pendapatan saya tidaklah begitu tinggi. Tetapi, langkah Kerajaan yang dilaksanakan pada perbentangan bajet 2009, telah memberi sinar yang baru dalam kehidupan keluarga saya.

Memang rakyat diperingkat pertengahan sering merasa tertekan disebabkan kenaikan harga barang dari krisis makanan dan di dalam masa yang sama kenaikkan harga minyak secara mendadak. Walaupun kami faham kenaikan ini bukan hanya melanda Malaysia namun kami tetap merasa keperitanya.

Kami berada didalam keadaan yang amat tersepit dimana pendapatan kami dalam ketegori RM2000 ke RM3000 sebulan mungkin dianggap mewah tetapi apabila hidup dibandar besar seperti di Kuala Lumpur ini ianya tidaklah begitu bermakna.

Dengan perlaksanaan pengurangan cukai pendapatan persendirian bagi ketegori 28% ke 27% dan 13% ke 12% pada perbentanggan bajet 2009 sebenarnya membantu kami. Mungkin dari segi peratusan, ianya Nampak kecil tetapi ianya membawa makna yang besar bagi kami. Dengan pengurangan cukai ini maka ia akan meningkatkan tahap perbelanjaan rakyat dan meringankan beban saya sekeluarga.

Pada masa yang sama mereka yang layak membayar cukai bagi pendapatan tahunan RM35,000, nilai rebet dinaikkan dari RM350 ke RM400. Sebanyak 100,000 rakyat Malaysia tidak lagi perlu membayar cukai. Inilah contoh Kerajaan yang bersama rakyat dan memahami apa yang diperlukan oleh rakyat dimasa kini .

Saya juga dapati pada perbentangan bajet 2009 juga memperlihatkan tindakan kerajaan yang terus menerus membantu rakyat yang sepatutnya dibantu. Pelepasan dari tidak perlu membayar bil elektrik bagi pengguna yang menggunakan elektrik dibawah RM20 sebulan, membuktikan kejujuran pemimpin negara yang amat prihatin terhadap golongan rakyat yang miskin. Mungkin ada pihak akan mengatakan bahawa berapa sangatlah golongan yang mempunyai bil elektrik dibawah RM20 sebulan? Memang benar tetapi bukankah ini akan mengajar rakyat supaya berjimat?

Kerajaan yang adil dan cekap adalah kerajaan yang memberi bantuan kepada golongan yang memerlukan pembelaan dan bukanya kepada semua pihak seperti yang dihebohkan oleh parti pembangkang.
Bermula dengan rebet bagi pengguna kenderaan persendirian hingga pengurangan cukai pendapatan peribadi. Pemberian ini setidak-tidaknya boleh membantu rakyat dalam meringankan beban dan dalam masa yang sama peningkatan taraf pengangkutan awam yang akan dijayakan akan mempermudahkan kehidupan rakyat di bandar.

Ini memperlihatkan kesungguhan kerajaan yang sentiasa berusaha sedaya upaya bagi membantu rakyat dan di dalam masa yang sama memastikan masa hadapan Negara juga terjamin.

Bagi saya Kerajaan yang adil adalah Kerajaan yang bertanggungjawab dan bukan hanya cuba memberi mimpi-mimpi indah tetapi Kerajaan yang menjadikan mimpi-mimpi indah menjadi realiti.

Dari - Ahmad KG BARU

Debat boleh rapatkan rakyat dengan calon - Malaysiakini

Debat di antara calon Ketua Pemuda UMNO wajar diadakan kerana ia akan memberi peluang kepada rakyat mengenali lebih dekat bakal pemimpin masa depan, kata Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Shahrir Abdul Samad.

Menurut beliau, kewibawaan dan ketokohan mereka hanya diketahui di kalangan perwakilan sahaja tetapi tidak kepada rakyat terutama ahli UMNO di peringkat akar umbi.

Shahrir berkata, rakyat dan perwakilan juga ingin mengetahui visi dan wawasan kesemua calon Ketua Pemuda kerana mereka ini adalah pemimpin masa depan.
‘‘Bagi saya tidak ada masalah jika debat diadakan kerana ia harus dilihat bahawa rakyat dan para perwakilan pada persidangan parti Mac depan dapat mengenal dengan lebih dekat siapa pemimpin mereka nanti,’’ katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Penurunan Harga oleh pasar raya Tesco di Mutiara Damansara di Kuala Lumpur semalam.

Idea untuk menganjurkan debat di antara calon Ketua Pemuda dikemukakan oleh Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin dan ia dipersetujui oleh bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo.

Bagaimanapun seorang lagi calon Ketua Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir menolak untuk diadakan debat itu.

Mengulas lanjut Shahrir yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata, debat yang dicadangkan itu tidak perlu diadakan seperti debat Presiden Amerika Syarikat (AS).
‘‘Memadailah debat itu diadakan secara teratur yang mana calon-calon perlu menonjolkan wawasan masing-masing dan mengamalkan kempen yang sihat,’’ katanya.
Ditanya sama ada debat itu wajar diadakan secara tertutup atau terbuka beliau berkata, perkara itu bergantung kepada keputusan calon yang bertanding.

Shahrir menegaskan, calon Ketua Pemuda yang bertanding bukan semata-mata mereka berkhidmat kepada parti tetapi juga kepada rakyat.
‘‘Oleh itu pentingnya mereka ini perlu dikenali oleh rakyat dan seluruh ahli parti untuk melihat prinsip serta matlamat mereka untuk menjadi ketua,’’ katanya.
Menurut beliau, debat itu juga boleh menggelakkan daripada kempen-kempen yang tidak sihat menjelang pemilihan parti Mac depan.

Harga minyak turun antara 15-20 sen hari ini? - Malaysiakini

Keputusan sama ada harga minyak akan diturunkan buat kali keempat - dijangka di antara 15 dan 20 sen akan dibincangkan pada mesyuarat Kabinet hari ini.

Difahamkan jika penurunan diputuskan ia akan berkuat kuasa tengah malam ini.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad, sebarang penurunan harga minyak akan diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sekiranya mendapat persetujuan daripada kalangan Jemaah Menteri yang bermesyuarat hari ini.
"Perkara ini perlu dibincang terlebih dahulu dan keputusan ini perlu melibatkan empat menteri iaitu Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak), Menteri Kewangan II (Tan Sri Nor Mohamed Yakcop) dan saya.

"Jadi saya tidak tahu apa keputusannya.

"Memang kerajaan berhasrat menurunkan harga minyak. Tetapi ia (umum) mungkin esok, lusa atau dua minggu lagi," katanya pada pemberita selepas merasmikan Kempen Penurunan Harga Barang oleh pasar raya Tesco di Kuala Lumpur semalam.
Kali terakhir kerajaan menurunkan harga minyak adalah pada 15 Oktober lepas dengan harga petrol RON97 dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.30 sen seliter sementara harga petrol RON92 diturunkan 10 sen menjadi RM2.20 manakala diesel turun 20 sen kepada RM2.20.

Pada 4 Jun lepas, kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen atau kirakira 41 peratus, kepada RM2.70 seliter daripada RM1.92 seliter, berikutan lonjakan harga minyak mentah dunia ketika itu.

Mengenai andaian bahawa harga minyak akan turun mulai esok (Jumaat), Shahrir berkata, beliau tidak mengetahui perkara itu.

Terdahulu, Shahrir yang dipetik Bernama mengucapkan tahniah kepada pasar raya Tesco kerana turut menjayakan Kempen Penurunan Harga Barang anjuran kementerian. Kempen itu turut disokong oleh pasar raya Mydin dan Carrefour yang masingmasing akan mengadakan potongan harga barangan mulai esok.

Menyahut seruan kerajaan untuk menurunkan harga barangan sejajar dengan penurunan harga minyak, Tesco hari ini memberikan potongan harga selama tiga bulan mulai hari ini bagi 50 produk makanan segar tempatan selain mengadakan promosi barangan keperluan lain dengan potongan harga selama dua minggu.

Ketua Pegawai Operasi Tesco Malaysia, David Hobbs berkata, potongan harga barangan Tesco merupakan komitmen pasar raya itu kepada pengguna untuk jimat berbelanja.
"Pengguna kini menghadapi beban perbelanjaan bahan api dan tenaga elektrik yang tinggi. Mereka kini mengurangkan perbelanjaan makan di luar, membeli barangan bukan makanan dan berhemah dalam perbelanjaan bukan barangan keperluan.

"Meskipun demikian mereka tidak bersedia untuk berkompromi dalam barangan segar.

"Mereka mahukan penurunan harga bagi barangan perlu dan bukan pada barangan yang kurang digunakan. Potongan harga sehingga 47 peratus barangan segar hari ini merupakan satu contoh bagaimana kami mendengar pengguna dan membantu mereka menambah kuasa beli mereka," katanya.

Razak Baginda dibebaskan - Malaysiakini

Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini membebaskan penganalisa politik Abdul Razak Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Bagaimanapun, dua anggota polis yang dituduh membunuh wanita Mongolia itu diperintah membela diri.

Khairy akan jelaskan pada Hisham pasal debat - Malaysiakini

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata beliau akan berjumpa dengan ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam masa terdekat berhubung cadangannya diadakan debat terbuka bagi calon yang akan bertanding merebut jawatan ketua pergerakan itu.

Khairy berkata beliau akan berjumpa Hishammuddin untuk menjelaskan mengenai cadangan yang dikemukakan beliau itu, di samping meminta restu daripadanya.
“Saya hormat (Datuk Seri) Hishammuddin Hussein sebagai Ketua Pemuda dan sedar semua ini adalah prosedurnya. Debat terbuka itu adalah cadangan peribadi saya.

“Saya akan jumpa beliau dalam masa terdekat untuk jelaskan mengenai cadangan itu dan minta restu. Terserah kepada beliau untuk teruskan (cadangan debat) atau tidak,” katanya ketika ditemui pada forum “Dialog Barat-Islam: Kedudukan Kita dan Hala Tuju Kita” di International Institute of Advance Islamic Studies (IAIS) Malaysia di Petaling Jaya, semalam.
Kelmarin, Hishammuddin mahu anggota pergerakan itu merujuk kepadanya terlebih dahulu berhubung isu debat antara calon ketua sayap kanan parti berkenaan kerana beliau masih menyandang jawatan Ketua Pemuda Umno hingga Mac depan.

Beliau berkata apa saja yang mahu dilaksanakan dan berkaitan Pemuda Umno perlu merujuk kepadanya sebagai ketua supaya ia boleh dibincangkan dan diperhalusi bagi mengelak berlakunya perkara yang menjejaskan imej parti.

Seorang lagi calon bagi jawatan itu Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo menyahut cabaran Khairy untuk berdebat bagi menjelaskan pendirian dan pelan masing-masing.

Bagaimanapun, Datuk Mukhriz Mahathir yang turut dicalonkan merebut jawatan nombor satu dalam sayap pemuda itu tidak bersetuju dengan cadangan itu kerana berpendirian bahawa soal pemilihan parti merupakan hal ehwal dalaman Umno dan tidak wajar dilakukan secara terbuka.