Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman
Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, April 21, 2015

HULURKAN SUMBANGAN - 100 pelajar Maahad Tarbiyah Islamiah Al Ansar Kuala Selangor hilang tempat tinggal

Bangunan lain turut terjejas akibat ribut pada Jumaat lalu.
KUALA SELANGOR, 20 APR – Lebih 100 pelajar Maahad Tarbiyah Islamiah Al Ansar Kuala Selangor bertempiaran lari apabila bumbung asrama mereka diterbangkan angin kencang pada kejadian petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.45 petang itu, seramai 150 pelajar lelaki sedang berehat di dalam asrama selepas solat memandangkan kelas dibatalkan kerana hujan lebat.

Namun, tak sampai lima minit angin kencang menerbangkan kepingan bumbung asrama lelaki sehingga mereka terpaksa lari menyelamatkan diri ke surau berhampiran.

Guru Penolong Kanan 1 Maahad Tarbiyah Islamiah Al Ansar Kuala Selangor, Hafizaton Hamdan menjelaskan, musibah ribut yang melanda kawasan maahad turut menjejaskan kelas dan bangunan lain.

“Tapi saya bersyukur tiada pelajar yang mengalami kecederaan namun sedih melihat mereka hilang tempat berteduh dengan pakaian, peralatan asrama dan kelas basah.

“Bangunan dua tingkat itu menempatkan lapan bilik untuk pelajar lelaki manakala tingkat bawah adalah empat kelas harian namun bangunan itu tidak dapat digunakan buat sementara waktu,” katanya.