Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman
Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, September 7, 2014

Lawak Politik - "Ayah, politik itu ape eh..?"

Ada sebuah keluarga dari golongan pertengahan, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang anak lelaki berusia 10 tahun dan seorang perempuan berusia 2 tahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Indonesia.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 10 tahun itu bertanya pada si ayah, "Ayah, politik itu ape eh?" Tersedak si ayah yang sedang minum bila mendengar persoalan anaknya itu.

Lalu si ayah pun menjawab, "Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?".

Terkedip-kedip mata si anak pejam celik kerana tidak memahami maksud si ayah. Lantas si ibu mencelah, "Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba fahamkan ye."

Jadi semalaman si anak berusia 10 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang maksud si ayah tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama Abdullah itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang 'bermain' dengan si pembantu Indonesia itu.

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan keesokan paginya, si ayah bertanya, "Dah faham ke apa tu politik?"

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, "Dah!". Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, "jadi apa dia politik tu?".

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. "sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik".

Terkini.!!! Senarai Harga Rokok Naik 8 September 2014 ..?

Maklumat awal mengenai British American Tobacco (BAT) Malaysia dilaporkan akan menaikkan harga rokoknya berikutan peningkatan peratus duti eksais kini mula tersebar di laman sosial.

Menerusi lampiran senarai harga rokok yang tersebar itu menunjukkan setiap harga satu pek rokok 20 batang telah meningkat sebanyak RM1.00 kepada RM13 bagi sesetengah jenama dan dipercayai berkuatkuasa mulai Isnin 8 September 2014 Pada 30 September tahun lalu, menyaksikan kenaikan harga rokok setiap pek adalah sebanyak RM1.50 dan ia merupakan kenaikan tunggal terbesar dalam tahun lalu

Jika perkhabaran itu benar, berikut adalah senarai harga baru rokok yang akan berkuatkuasa mulai tarikh seperti dinyatakan.

Jenama/RangkaianHarga/Sekotak
DUNHILL RM13
KENT RM13
PETER STUYVESANTRM11.50
PALL MALL | PALL MALL PlainRM11.50 | RM13.50
BENSON & HEDGESRM13
LUCKY STRIKE PLAINRM13.50
ROTHMANS INTERNATIONALRM13.50