Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman
Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Monday, September 8, 2008

Sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke China

Sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke China

Di petik dari laman we http://medan-info-kita.blogspot.com/ berikut : Apa yang Blogmaster faham,

Datuk Ahmad Ismail katakan “sekiranya kita bangsa Melayu berhijrah ke negara China, menetap di sana, seterusnya menuntut hak sama rata seperti peribumi Cina, sudah tentulah akan mendapat tentangan dari peribumi rakyat asal negara itu”

Apakah jawapan kita sekiranya ini persoalan /kenyataan di atas di tujukan kepada kita? Apa sebenarnya yang mampu kita jawab sekiranya hakikat ini dilemparkan kepada kita. Adakah kenyataan itu betul dan apakah jawapan kita pada kenyataan itu. Abdullah Badawi meminta kita untuk jangan lagi membesar-besarkan isu tersebut. Isu perkauman sekiranya diperbesarkan akan membawa mudarat kepada perpaduan yang sedia ada di negara ini. Soalnya adalah isu ini dibiarkan begitu tanpa sebarang tindakan akan menyelamatkan kita di Malaysia ini. Langkah perlu diambil untuk menjelaskan dengan tegas kedudukan sebenarnya.

Berbalik kepada persoalan di atas – apa jawapan kita. Adakah kenyataan itu tidak benar dan adakah sepatutnya orang yang mengeluarkan kenyataan di hukum begitu sahaja. Adakah sepatutnya kita memikirkan kenapa kenyataan seperti itu disebut. Bukankah kita tahu itu akan hanya mengundang malang. Tetapi apa makna malang untuk diri berbanding dengan malang kepada bangsa kita sekiranya kita hanya mendiamkan diri tanpa mahu menyelesaikan terlebih dahulu masalah rasis di Malaysia.
Apa kata anda?
Click here!