Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman
Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, October 28, 2008

Ahli Pekida bertindak jika hak Melayu, Islam cuba diganggu - Malaysiakini

Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) mengingatkan semua pihak supaya menjauhi isu-isu sensitif yang boleh merosakkan keharmonian masyarakat.

Pengerusi Majlis Penasihat Ayahanda Pekida Selangor, Azmi Mad Said berkata, perkara pokok dalam Perlembagaan Persekutuan seperti hak keistimewaan Melayu dan agama Islam tidak harus sesekali cuba diubah.

Katanya, ini kerana orang Melayu merupakan kaum asal dan terbesar di negara ini sementara Islam adalah agama mereka yang mesti dihormati oleh semua kaum di negara ini.
''Saya yakin lebih 60,000 ahli Pekida akan bertindak jika perkara berkaitan hak istimewa orang Melayu dan Islam cuba diganggu-gugat," katanya kepada Utusan Malaysia pada Majlis Sambutan Aidilfitri Pekida Selangor di Kuala Lumpur malam semalam.
Hadir sama, Presiden Pekida Malaysia, Jamaluddin Yusoff.

Azmi bagaimanapun berkata, tindakan yang akan diambil oleh Pekida jika hak istimewa orang Melayu dan Islam diganggu-gugat bukannya menjurus kepada perkelahian.

Kata beliau, pihaknya akan bertindak mengikut keperluan seperti menyertai demonstrasi membantah Forum Memeluk Islam anjuran Majlis Peguam pada 9 Ogos lalu serta beberapa cara lain.

Dalam perkembangan lain menurutnya, Pekida membantah cadangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Damansara, Dr. Mohd. Nasir Hashim supaya sebahagian peruntukan zakat disalurkan kepada masyarakat bukan Islam di Selangor.
''Hanya ada lapan kategori asnaf mengikut Islam tetapi golongan yang bukan daripada agama ini tidak layak menerimanya," tegas beliau.

Pasaraya mula turunkan harga barang - Malaysiakini

Pasaraya-pasaraya utama di negara ini sudah menurunkan harga barangan keperluan mulai hari ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad.

Sebagai contoh, katanya pasaraya Giant, antara yang pertama menurunkan harga barang-barang keperluan asas sehingga 30 peratus melibatkan 1,200 barang, dan langkah ini diikuti oleh pasaraya-pasaraya yang lain.
“Kita telah berunding dengan wakil semua pasaraya dan mereka sudah bersetuju untuk menurunkan harga barang di pasaraya masing-masing,” katanya semasa merasmikan Kempen Penurunan Harga Barang di Kinrara hari ini.
Beliau berkata pemantauan kerajaan terhadap harga barang terhad kepada barang-barang kawalan seperti beras, tepung dan minyak masak sahaja.

Shahrir berkata pihak pembekal dan pengeluar juga digalakkan untuk mengambil bahagian dalam kempen itu dengan menurunkan harga hasil keluaran mereka.
“Kita akan panggil persatuan pengguna untuk berbincang dengan persatuan-persatuan pengeluar seperti penternak ayam, dan pengeluar-pengeluar yang lain untuk mendapatkan persetujuan mereka (menurunkan harga),” katanya.

Harga minyak mentah menjunam - Malaysiakini

Harga minyak mentah dunia menjunam semalam, terentah dalam masa 17 bulan berikutan kebimbangan kemelesetan ekonomi global yang menyaksikan permintaan terhadap bahan api itu menurun.

Di New York harga minyak light sweet bagi Disember menjunam 93 sen untuk ditutup kepada AS$63.22 setong.

Pada satu ketika, harga bahan api itu berada pada kedudukan terendah iaitu AS$61.30, paras sama pada Mei 2007.

Di London, minyak mentah Brent North Sea bgi Disember merosot kepada AS$59.02 setong, paras terendah sejak Februari 2007, sebelum ditutup AS$61.41 setong, menurun 64 sen.

Kemerosotan harga minyak itu membawa kesan dramatik kepada penurunan harga saham di Asia semalam, termasuk indeks Nikkei di Tokyo yang menyaksikan penurunan terendah sejak 1982.