Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman Hapuskan Kekejaman
Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, January 28, 2009

Valentine's Day...Hari mencipta anak HARAM!!!! - Malaysiakini

Pada 14 February ini ramailah manusia yg berkasih-kasihan akan menyambut hari kekasih atau lebih glamornya disebut valentine’s day. Berikut adalah fakta menarik tentang hari tersebut.:

Dianggarkan 1 bilion kad valentine dikirim di seluruh dunia setian tahun. Ini menjadikan perayaan kedua tertinggi bagi pengirim kad perayaan selepas krismas.

Kira-2 85% kad valentine dibeli oleh kaum wanita. Terdapat juga fakta yg mengatakan lelaki erap membeli 2 kad utk kepentingan yg lain!! Ehem….ehem…

Tarikh 14 February merupakan hr sangat penting bagi penjual bunga. Dianggarkan lebih kurang 110juta kuntum ros, kebanyakkannya merah dijual sempena hari tersebut. Jualan ini meningkat 32% setiap tahun.

Untunglah wanita, satu kajian mendapati 73% pembeli bunga sempena valentine day adalah lelaki.

Dinggarkan 3% drp individu yg memiliki haiwan peliharaan akan memberi haiwan kesayangan mereka itu sebagai hadiah valentine day.

Alexander graham bell telah failkan paten pertama telefon beliau pada 14 February 1876.

Warna tema valentine day ialah merah, merah jambu dan putih. Merah jambu melambangkan kehalusan, merah pula symbol kepada kehangatan, perasaan dan hati(cinta). Manakala putih melambangkan ketulenan dan kepercayaan iaitu 2 hati yg saling mempercayai.

Penicillin ubat yg digunakan untuk penyakit sifilis telah diperkenalkan kpd dunia pada 14 February 1929

Di korea, hadiah coklat akan diberikan oleh golongan wanita kpd lelaki pilihan mereka pd 14 February. Hadiah balasan dari lelaki pula hanya akan diberikan sebulan selepas valentine. Ia dikenali sebagai white day atau hari putih iaitu pada 14 mac. Disamping itu, org korea mempunyai black day yg jatuh pada 14 april. Black day khas utk individu yg tidak menerima apa-apa hadiah pd hari valentine. Pada hari tersebut lelaki2 malang ini akan diberi makan jajangmyum iaitu hidangan mi cina bersama sos pekat berwarna hitam dan secawam kopi dipercayai untuk membuang nasib buruk mereka itu.

Di Taiwan hari kekasih disambut pada 7 julai mengikut calendar lunar. Pd hari itu lelaki akan membeli sejambak bunga rosy g paling mahal berserta bunga-bungaan lain utk kekasih mereka. Bilangan kuntum ros juga mempunyai maksud tersirat. Sekuntum ros bermaksud kau satu-satunya kekasihku, 11 kuntum bermaksud kau kesukaan ku, 99 kuntum bermaksud cintakan awak selama-lamanya dan 108 kuntum bermaksud kahwini aku.

Selain manusia masyarakat slovakia juga percaya burung-burung akan berkasih-kasihan dan mengawan pd hari kekasih.

Shiv sena sebuah parti politik kanan di India mengadakan tunjuk perasaan pada awal February 2006 kerana membantah amalan menyambut hari valentine kerana ia adalah budaya barat dan bercanggah dengan tradisi masyarakat Negara itu. Pd hari tersebut pentokong2 shiv sena turun ke jalan dan membakar kad valentine. Menurut shiv sena terdapat banyak lg perayaan di dalam budaya dan agama mereka bersesuaian untuk menunjukkan cinta dan saying misalnya diwali, eid dan lohri.

Dari mana munculnya hari valentine day?? 1 pendapat mengatakan perkataan valentine diambil sempena nama seorang paderi besar kristian pd zaman pemerintahan ratu Isabella di sepanyol iaitu saint valentine. BELIAU DISAYANGI KERANA TELAH BERJAYA MENUMPASKAN KERAJAAN ISLAM DI CORDOBA SEPANYOL PD 14 FEBRUARY 270MASIHI. Kejayaan itu begitu bermakna kpd ratu Isabella dan dengan itu 14 February disambut bg merayakan kemenangan terhadap islam.

Pendapat kedua berasal daripada pesta sambutan kaum rom kuno yg dipanggil “lupercalia” yg bermula pd abad ketiga sebelum masihi. Lupercalia adalah upacara penyucian diri yg diadakan pd 14 February. Pada hari itu, mereka akan menyembah dewi cinta yg bernama juno februata. Pada malam pesta lupercalia nama-nama gadis rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. Kemudian setiap pemuda akan mencabut nama tersebut dr dlm bekas secara rawak. Nama gadis yg tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan hiburan seksnya selama setahun.

Pendapat ketiga dikaitkan dengan kematian paderi st valentine ketika pemerintahan raja rom yg bernama Claudius II (268-270). Dikatakan st valentine enggan mematuhi arahan raja Claudius agar membatalkan semua perkahwinan dan pertungangan kerana rom banyak terlibat di dalam peperangan dan memerluka pemuda-pemuda sebagai tentera. Malah st valentine telah mengahwini org2 kristian dengan pasangan mereka secara rahsia menyebabkan raja tersebut murka lalu dihukum bunuh. Dikatakan juga ketika pemerintahan Claudius II ini kerajaan rom yg menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama kristian dan para mubaligh kristian telah dipenjara serta diseksa termasuk st valentine. Semasa dalam penjara, st valentine telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan sebelum dibunuh. Beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kpd gadis tersebut yg bertandatangan “from your valentine”.

Pendapat keempat diambil drpd nama seorang paderi paling berpengaruh pd zaman pemerintahan ratu Isabella dr sepanyol iaitu st valentine yg status kedudukannya adalah ditempat kedua tertinggi selepas pope. Keinginan st valentine untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan telah menimbulkan kegemparan di kalangan penduduk cordova krn st valentine adalah seorang paderi katolik yg tidak boleh berkahwin dengan pengamal protestan. Lebih-2 lg paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan st valentine telah menimbulkan rasa murka ratu Isabella lalu memenjarakannya.

Di Malaysia, hari valentine adalah satu lg hari yg amat ditunggu-tunggu oleh pasangankekasih jongos untuk mencipta anak haram.

Artikel ini bukan hendak menceritakan kehebatan hari setan valentine tetapi untuk memberi panduan kepada umat islam yg selama ini leka menyambut hari setan valentine. Biar mereka sedar bahwa yg mereka sambut selama ini adalah sambutan utk merosakkan orang islam. Ada setengah ulama’ Indonesia menyatakan org islam yg menyambut hari valentine ini boleh dikategorikan sebagai murtad. Jadi renung2kan jangan sampai terjerumus dalam api neraka…

Sumber artikel dari - ruangan forum tranungkite