Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, April 16, 2015

Gaji minimum : Selangor jangan hipokrit - ADUN PERMATANG

Datuk Sulaiman Abdul Razak
SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali diingatkan supaya tidak hipokrit kononnya kerajaan negeri bawah pentadbirannya memperjuangkan kebajikan rakyat dalam soal dasar penetapan gaji minimum RM1,500 sebulan.

Adun Permatang, Datuk Sulaiman Abdul Razak berkata, beliau difahamkan ketika ini kerajaan negeri masih belum melaksanakan dasar itu kepada kakitangan awam negeri yang berpendapatan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang ditetapkan oleh kerajaan negeri.

Berdasarkan PGK Selangor, kerajaan negeri menetapkan RM1,500 sebulan sebagai had minimum pendapatan bulanan dan mana-mana kadar di bawah jumlah itu akan dikira dalam kumpulan pendapatan miskin.

“Walaupun kerajaan negeri pada tahun 2011 (semasa pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) mengumumkan pelaksanaan gaji minimum kepada kakitangan anak-anak syarikat kerajaan, namun ia bukan secara automatik, sebaliknya berdasarkan produktiviti.

“Mengapa kerajaan negeri masih belum laksanakan dasar gaji itu kepada kakitangan awam negeri yang difahamkan masih menerima gaji di bawah RM1,500 sebulan,” jelas Sulaiman dipetik dari SelangorPost.

Selain itu, Sulaiman turut mempersoalkan kenyataan Mohamed Azmin ketika membentangkan Bajet Selangor 2015 pada November 2014 yang menganggarkan pertambahan hasil negeri pada tahun ini pada kadar 6.49 peratus kepada RM 1.97 bilion berbanding RM1.85 bilion pada tahun sebelumnya.

Sedangkan, pertambahan hasil negeri itu tidak disusuli dengan usaha kerajaan negeri untuk melaksanakan dasar gaji minimum sebagaimana yang diuar-uarkan.

“Adakah dasar gaji minimum dan penetapan PGK RM1,500 sebulan ini hanya slogan semata-mata. Kerajaan negeri seolah-olah bercakap saja, tetapi tidak ada tindakan,” katanya.

Selain itu, Sulaiman turut membidas tindakan kerajaan negeri yang mempolitikkan isu dasar gaji minimum dengan menyalahkan kerajaan pusat kononnya tidak realistik dengan ekonomi semasa.

Beliau menegaskan, penetapan gaji minimum dan kadar PGK yang dibuat oleh kerajaan pusat adalah berbeza dengan kerajaan negeri kerana ia mengambil kira ruang lingkup pendapatan penduduk yang lebih luas selain taraf sosioekonomi yang berbeza-beza mengikut negeri-negeri.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/gaji-minimum-selangor-jangan-hipokrit-1.380131

TAMBAH PERUNTUKAN GURU KAFA - NOH

SHAH ALAM, 15 APR – Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali diingatkan supaya tidak mengabaikan tanggungjawabnya dalam memastikan pembangunan Islam diberikan perhatian utama khususnya melibatkan soal kebajikan tenaga pengajar dalam bidang pendidikan agama di negeri ini.

Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Selangor (MTPNS), Datuk Seri Noh Omar berkata, tumpuan itu haruslah melibatkan usaha kerajaan negeri memberikan peruntukan yang munasabah kepada golongan berkenaan sebagaimana yang diwar-warkan oleh Mohamed Azmin kononnya dasar pentadbiran belia adalah ‘peduli rakyat’.

Ini kerana menurut Noh, kerajaan pusat sebaliknya dilihat menyalurkan lebih banyak peruntukan untuk menjaga kebajikan guru-guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), guru-guru takmir termasuklah para imam di negeri ini berbanding dengan kerajaan negeri.

Beliau turut memberikan contoh bahawa pada tahun 2014 sahaja, kerajaan pusat menerusi Jabatan Kemajuan Islam Selangor (Jakim) telah menyalurkan peruntukan sebanyak RM37.53 juta untuk pembayaran elaun guru-guru KAFA, takmir dan imam di negeri ini.

Malah pada Januari lalu kata Noh, kerajaan pusat turut menyalurkan peruntukan sebanyak RM35.37 juta untuk pembayaran elaun guru-guru KAFA, takmir, imam dan penyelaras pentadbiran masjid di Selangor daslam satu majlis yang disaksikan sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

“Namun, dalam Bajet Selangor 2015, kita difahamkan kerajaan negeri tidak menyediakan peruntukan untuk menambah elaun kepada guru-guru KAFA, takmir dan imam di negeri ini,” katanya di sini.

Jelas Noh lagi, kerajaan negeri sebelum ini dilaporkan sering mendabik dada dengan menyatakan mereka adalah negeri yang mendahului kerajaan pusat dalam soal penetapan gaji minimum sebanyak RM1,500 sebulan.

Malah, kerajaan negeri juga dikatakan sering menunding jadi ke arah kerajaan pusat sebagai tidak realistik apabila menetapkan gaji minimum sebanyak RM900 sebulan di semenanjung manakala RM800 di Sabah dan Sarawak.

“Namun, apabila dilihat dalam isu elaun guru-guru KAFA di Selangorm, mereka sehingga kini masih menerima bayaran RM1,300 setiap bulan yang mana sebilangan besarnya iaitu RM800 dibayar oleh kerajaan pusat manakala selebihnya adalah dari kerajaan negeri.

“Sepatutnya jika kerajaan negeri benar-benar ikhlas mahu membantu guru-guru ini, maka sewajarnya mereka turut menambahkan bayaran itu kepada RM800 seperti yang dilakukan oleh kerajaan pusat menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM1,600,” tegasnya.
Sumber : http://selangorpost.com/?p=1505