Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, April 10, 2015

Letak jawatan jika tak boleh selesai isu air - Datuk Seri Noh

SHAH ALAM, 10 APR - Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar menggesa Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali meletak jawatan jika tidak mampu menyelesaikan isu air negeri ini.

Menurut Noh, Azmin sekadar mahu tunjuk pandai apabila cuba menghilangkan legasi yang ditinggalkan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkenaan isu penstrukturan air.

"Abdul Khalid lebih lama memimpin Selangor. Azmin tidak sampai lagi setahun jadi menteri besar sudah cuba mahu buat perubahan yang selama ini diusahakan oleh Abdul Khalid.

"Saya berani kata, jika Azmin tidak mahu teruskan MoU dengan kerajaan Persekutuan, ini bermakna menteri besar mahu menghancurkan negeri Selangor sendiri.

"Saya ingin beri amaran, jika tidak mampu selesaikan, eloklah letak jawatan," katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Khas Umno Selangor, hari ini.

Minggu lalu, Abdul Khalid mengkritik Azmin dan meminta menteri besar itu melepaskan jawatan kerana hingga kini masih belum memuktamadkan perjanjian air negeri ini.

Dalam pada itu turut mengulas berkenaan jawatan Pemangku Pengerusi PAC yang diserahkan kepada Adun Sekinchan, Ng Suee Lim, Timbalan Pengerusi Umno, Nadzari Ahmad Dahlan berkata, perkara itu masih lagi dikaji sama ada mengikut peraturan atau tidak.

"Kita masih lagi kaji. Sebenarnya memang ada seksyen dalam peraturan kerajaan negeri yang diperuntukkan untuk jawatan itu (pemangku), tetapi kita perlu kaji dahulu," katanya.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/letak-jawatan-jika-tak-boleh-selesai-isu-air-1.378304

Kerajaan Pusat diminta naikkan elaun guru Kafa - Adun Permatang

Datuk Sulaiman Abdul Razak
SHAH ALAM, 9 APR - Kerajaan persekutuan dicadang mempertimbangkan penyediaan peruntukan tambahan bagi menaikkan elaun guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) Selangor setelah kerajaan negeri gagal melaksanakannya.

Adun Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Sulaiman Abdul Razak berkata walaupun kenaikan elaun itu adalah 'janji manis' PR pada PRU-13 lepas, namun ia dilihat seolah-olah tiada jaminan kerajaan negeri mampu menyediakannya.

"Kita (Adun BN) faham atas segala kesusahan yang terpaksa ditanggung guru-guru Kafa di Selangor ini sehingga mereka terpaksa menagih janji kerajaan negeri supaya elaun mereka dinaikkan daripada RM1,300 kepada RM1,500 sebulan.

"Paling memeritkan apabila kerajaan negeri memberi alasan masih tidak dapat menaikkan elaun itu kerana tiada peruntukan tahun ini sedangkan janji dibuat sejak 2013," katanya kepada pemberita di lobi Dun Selangor di sini, hari ini.

Menurutnya, jumlah elaun bulanan guru Kafa di Selangor setakat ini adalah gabungan peruntukan daripada kerajaan persekutuan iaitu sebanyak RM800 manakala kerajaan Selangor menyumbang RM500.

Adun Permatang itu turut berharap kerajaan pusat menerusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dapat mempertimbangkan penambahan elaun tersebut bagi membantu golongan pendidik berkenaan seperti yang didesak mereka sebelum ini.

Tambah Sulaiman, keperitan yang dialami guru Kafa berkenaan dalam menangani kos sara hidup masa kini dikhuatiri akan menjejaskan fokus serta semangat mereka dalam memberikan pendidikan agama yang terbaik kepada murid-murid sekolah tersebut.

Sementara itu, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi hari ini berkata kelewatan kenaikan elaun RM200 kepada guru Kafa adalah kerana pihaknya masih mengkaji mengenainya.

Dr Ahmad Yunus berkata kerajaan negeri tidak membuat sebarang peruntukan tambahan dalam penyediaan Bajet 2014 untuk menaikkan elaun guru Kafa tersebut.

Pada PRU-13 lepas, kerajaan gabungan DAP, Pas dan PKR dalam manifesto mereka berjanji untuk menaikkan elaun guru Kafa di Selangor daripada RM1,300 kepada RM1,500 sebulan. - Bernama

Tunjuk bukti tanah milik mereka - Adun Permatang

Penduduk memohon kerajaan negeri membela nasib mereka di Pasir Penambang.
TANJONG KARANG, 9 APR – Pemaju wajar melampirkan bukti yang menunjukkan tanah yang didiami 10 keluarga di 10 unit rumah bersebelahan pasaraya di Pasir Penambang, di sini milik mereka.

Adun Permatang, Datuk Sulaiman Abd Razak menjelaskan, bukti kukuh perlu ditunjukkan kepada penduduk jika benar tanah yang didakwa pemaju itu tanah mereka.

Menurutnya, timbul kekeliruan memandangkan tapak tanah yang didiami 10 keluarga itu adalah penempatan mangsa kebakaran ketika zaman pentadbiran bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abu Hassan Omar.

“Tapak yang juga tanah milik kerajaan negeri itu dibangunkan untuk penempatan mangsa kebakaran bagi membolehkan mereka hidup sempurna meskipun dilanda musibah.

“Saya masih ingat ketika itu kerajaan negeri prihatin dengan nasib penduduk Cina yang dilanda musibah kebakaran dan bina rumah untuk mereka,” katanya.

Beliau berkata, jika tanah berkenaan milik pihak pemaju, mereka perlu merangka penyelesaian termasuk membina penempatan baharu buat mereka memandangkan penduduk tidak mampu membina rumah.

“Masalah lain turut timbul apabila perbincangan pemaju yang mahu pindahkan tapak tokong ke kawasan baru berdepan kesulitan kerana menerima bantahan penduduk.

“Penduduk bantah sebab nak projek tokong dibina sekali di tapak yang baharu, mungkin itu jadi masalah kepada kedua pihak sehingga kini.

“Saya harap masalah penempatan dan tapak tokong dapat diselesaikan dengan baik,” katanya.

Sulaiman berkata, kerosakan jalan yang dilaporkan berlaku di kawasan penempatan penduduk juga perlu diberi perhatian sewajarnya kerana boleh mengundang bahaya.

“Lagipun kalau orang kampung yang lalu lalang tak mungkin jalan rosak teruk, pemaju kena ambil perhatian sebab lori muatan berat yang lalu kawasan itu," katanya.

Sebelum ini, lebih 100 penduduk mendesak pihak berkuasa tempatan (PBT) mengkaji semula projek pembangunan di kawasan Pasir Penambang berikutan didakwa menjejaskan kediaman dan rumah ibadat mereka.

Dakwa mereka, bukan sahaja jalan rosak dilalui kenderaan berat yang membawa muatan batu bahkan lokasi tokong terjejas apabila kerja tanah dilaksanakan meskipun sebelum ini jaminan kawasan rumah ibadat mereka tidak diganggu.

Ketua Kampung Bagan Pasir Penambang, Lim Kok Cheng, 54, berkata, sebelum ini penduduk membantah projek pembangunan apabila kerja tanah menjejaskan tapak rumah dan tokong yang dibina di kawasan itu.

Bagi Ketua Kampung Pasir Penambang, Lim Eng Guan, 61, surat bantahan sudah dihantar ke Pejabat Daerah Kuala Selangor dan pejabat Menteri Besar Selangor bagi memohon campur tangan.

“Masalah ini cukup runsingkan orang kampung dan memang tiada tempat lain nak pindah kalau rumah dikosongkan…rata-rata yang duduk sini sudah tua dan tak ada duit nak pindah tempat lain,” katanya.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/tunjuk-bukti-tanah-milik-mereka-1.377940