Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, April 9, 2015

Isu geran bertindih belum selesai - Adun Permatang

Sulaiman (tengah) beramah mesra dengan pesakit di Hospital Tanjong Karang.
SUNGAI TERAP, 8 APR – Masalah pertindihan geran tanah di Dun Permatang terus menjadi isu dan sering dibangkitkan penduduk memandangkan sehingga kini masih tiada penyelesaian dibuat.

Adun Permatang, Datuk Sulaiman Abd Razak menjelaskan, masalah pertindihan nama pemilik geran tanah masih menjadi isu di Kampung Sungai Yu, Sungai Terap dan Ladang Hopefull.

Menurutnya, masalah timbul apabila tanah atas nama individu bukannya ‘kosong’ dan sudah didiami orang lain untuk tempoh cukup lama yang mungkin diwarisi keluarga.

“Sebab dulu, tanah mudah diterokai orang kampung untuk tujuan pertanian memandangkan tidak mahu tanah terbiar begitu sahaja dan dimanfaatkan sebaik mungkin.

“Bagaimanapun, apabila timbul permohonan dan semakan menunjukkan tanah itu ‘kosong’ tanpa lawatan ke tapak menyebabkan berlaku pertindihan seperti ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau diminta mengulas isu pertindihan nama pada geran tanah di Dun Permatang selepas melawat pesakit sempena Program Turun Padang di Hospital Tanjong Karang.

Sulaiman berkata, meskipun kuasa tanah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri, namun pihaknya tidak mengabaikan masalah dibangkitkan penduduk dan cuba untuk membantu sebaik mungkin.

“Memang saya tak nafikan timbul tohmahan yang mengatakan BN gagal bantu rakyat dalam masalah tanah sedangkan kita sedia maklum bahawa kuasa tanah di bawah kerajaan negeri.

“Bagaimanapun saya cuba bantu seperti kes di Ladang Hopefull yang tiada bekalan air bersih selepas tanah diteroka untuk dijadikan ladang kelapa sawit.

“Janji nak bantu bekalkan air bersih sudah ditunaikan apabila bekalan air bersih sehingga sempadan Hulu Selangor telah disempurnakan dengan kerjasama Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

“Penduduk sepatutnya tiada masalah untuk membuat permohonan secara individu untuk pemasangan terus ke rumah tapi saya difahamkan, ada segelintir penduduk berdepan masalah pertindihan geran.

“Mungkin timbul masalah pada geran tanah menyukarkan mereka untuk buat permohonan sebab kalau tanah sendiri memang tiada masalah bahkan Syabas sedia nak bantu,” katanya.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/isu-geran-bertindih-belum-selesai-1.377542

'Boleh halang, tapi bayar sewa'

Peniaga sebuah premis perniagaan di Pekan Sungai Besar meletakkan tong sampah bagi menghalang pengguna meletakkan kenderaan mereka pada petak kosong yang disediakan.
SUNGAI BESAR, 7 APR – Pengguna yang ingin meletakkan kenderaan di premis perniagaan di sekitar Pekan Sungai Besar di sini, mengeluh ekoran sikap pemilik premis perniagaan menghalang petak tempat meletak kereta secara ‘haram’.

Peniaga terbabit didapati dengan sengaja menghalang mana-mana kenderaan untuk meletakkan kenderaan di petak kosong sama ada meletakkan tong sampah, kerusi, kotak atau apa saja barangan untuk dijadikan penghalang.

Seorang penduduk, Wahab Zakaria, 51, berkata, sikap tidak bertanggungjawab peniaga terbabit hanya menyebabkan kesesakan jalan raya terutama pada waktu puncak.

“Petak meletak kenderaan ini disediakan Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) untuk semua pihak dan bukan milik peniaga premis perniagaan melainkan jika mereka menyewa tapak berkenaan dengan ditanda warna merah,” katanya kepada Sinar Harian.

Wahab berkata, pengguna yang ingin membuat urusan harian biasanya tiada pilihan, melainkan terpaksa meletakkan kenderaan mereka sesuka hati disebabkan sikap tidak bertanggungjawab peniaga terbabit.

“Isunya kalau mereka sewa petak letak kenderaan kami tak ada masalah, cuma mereka bersikap pentingkan diri sendiri dengan meletakkan objek tertentu bagi menghalang pengguna meletakkan kenderaan di tempat yang disediakan,” katanya.

Azman Zainal Abidin, 50, berkata, MDSB seharusnya menjalankan tindakan penguatkuasaan terhadap mana-mana peniaga yang didapati cuba menghalang pengguna untuk memakir kenderaan di petak-petak kosong di pusat komersil.

“MDSB perlu mengeluarkan kompaun bagi menyedarkan peniaga yang seolah-olah menganggap petak hadapan premis itu kepunyaan mereka, sedangkan itu hak orang awam untuk memakir kenderaan.

“Peniaga mungkin anggap tindakan mereka betul, tetapi jelas perbuatan ini menyusahkan pengguna terutama bagi warga emas,” katanya.

Katanya, petak yang disediakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di kawasan-kawasan tumpuan seperti bank, kedai serbaneka, pasar raya, bengkel kereta dan kedai pakaian bertujuan memudahkan orang awam.

“Peniaga boleh halang, tetapi dengan syarat mereka perlu bayar petak sewa, selagi petak sewa di hadapan premis itu kosong, selagi itu kami berhak untuk menggunakan petak terbabit,” katanya.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/boleh-halang-tapi-bayar-sewa-1.377066