Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, March 27, 2015

1,800 barang kena, 
dikecuali GST disenarai

MOHAMMAD Sabri Saad (kanan) menjawab soalan wartawan pada sidang akhbar selepas seminar Pelaksanaan GST: Implikasi Terhadap Anda di Ipoh, Perak, semalam.
IPOH, 26 MAC – Sebanyak 1,800 barang yang dikenakan serta dikecualikan daripada cukai barangan dan perkhidmatan (GST) telah disenaraikan menjelang pelaksanaan sistem percukaian itu pada 1 April ini.

Penolong Kanan Pengarah Kastam I, Bahagian GST, Mohammad Sabri Saad berkata, senarai itu akan memberi gambaran terperinci kepada pengguna sama ada sesuatu barang itu dikenakan atau dikecualikan daripada GST.

Katanya, senarai itu adalah yang terbaharu dan pengguna boleh mendapatkan maklumat mengenainya menerusi laman web Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

“Buat masa ini sebanyak 1,800 barang serbaneka telah disenaraikan dan jumlah itu boleh meningkat selepas ini mengikut barang yang berada di pasaran.

“Kami juga akan sentiasa mendapatkan maklumat mengenai barang daripada persatuan peruncitan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menjadi panel seminar Pelaksanaan GST: Implikasi Terhadap Anda yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Pengguna, Sumber Manusia dan Masyarakat Sivil negeri, Datuk Samsudin Abu Hassan di sini hari ini.

Yang turut hadir, Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri S. K. Devamany; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Darul Ridzuan (IDR), Dr. Mazalan Kamis dan Pengarah iHalal, Pengurusan dan Sains, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Professor Dr. Faridah Hassan.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai kebimbangan orang ramai terhadap tindakan peniaga tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan daripada pelaksanaan GST, Mohammad Sabri memberitahu, golongan pengguna perlu memainkan peranan dengan melaporkannya kepada pihak berkuasa.

“Kerajaan tidak boleh melakukan segala-galanya, memang ada pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memantau perkara ini, tetapi para pengguna juga perlu memainkan peranan dengan menyalurkan maklumat.

“Beritahu pada KPDNKK mengenai peniaga yang mengambil kesempatan menjual dengan harga yang sangat tinggi, berbeza dengan kadar selepas dikenakan GST. Ini supaya pihak bertanggungjawab tahu mengenainya dan boleh bertindak segera,” jelas beliau.

Mengulas mengenai pelaksanaan GST, Samsudin memberitahu, seramai 33 kakitangan yang memainkan peranan sebagai pegawai pemantau telah ditempatkan di negeri ini.

Selain memantau peniaga, Samsudin berkata, pegawai-pegawai itu juga akan menerima aduan dan memeriksa kedai bagi memastikan tiada pihak yang mengambil kesempatan daripada pelaksanaan sistem percukaian itu.
Sumber : http://www.utusan.com.my/berita/nasional/1-800-barang-kena-8232-dikecuali-gst-disenarai-1.74044

Guru 'Teach For Malaysia' (TFM) bersemangat, patut dicontohi

Para pelajar menghadiahkan kad ucapan terima kasih pada Menteri Pelajaran II, Datuk Seri Idris Jusoh yang meraikan 41 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Desa Tanjung Karang dalam jamuan makan tengahari di kementerian beliau di Putrajaya.
PUTRAJAYA, 26 MAC - Felo yang terlibat dengan program Teach For Malaysia (TFM) menunjukkan semangat tinggi untuk mengajar dan patut dicontohi guru-guru lain, kata Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh.

"Guru TFM memang ingin menjadi guru dan bersemangat untuk mengajar. Ini contoh terbaik yang mereka tonjolkan, jadi guru yang lain jangan jadi guru hanya kerana terpaksa jadi guru," katanya.

Idris berkata demikian kepada pemberita pada majlis jamuan tengah hari bersama guru TFM dan 41 pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Desa, Tanjong Karang, Selangor, di pejabatnya, di sini hari ini.

Jamuan itu diadakan sebagai menunaikan janjinya kepada pelajar terbabit untuk 'belanja makan' ketika beliau mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris selama sejam di sekolah berkenaan, tahun lepas.

Program Teach For Malaysia atau 'Mendidik Demi Malaysia' berasaskan konsep mengajar sambil berbakti dipelopori oleh rangkaian global, Teach For All, yang memberi peluang kepada graduan cemerlang untuk berkhidmat kepada negara dengan menyertai profesion perguruan setelah menamatkan pengajian di universiti.

Program di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 yang bermula pada Januari 2012 itu setakat ini mempunyai 240 guru yang ditempatkan di 70 sekolah berkeperluan tinggi di seluruh negara.

Pada majlis itu, Idris turut menyampaikan sumbangan peribadi sebanyak RM10,000 kepada Yayasan TFM untuk program #RedCampaign, sebuah kempen kesedaran yang bertujuan mendapatkan sokongan 500,000 rakyat Malaysia bagi merapatkan jurang pendidikan di seluruh negara.

Setakat ini, kempen itu berjaya mengumpul sumbangan sebanyak RM230,000 dan menarik sokongan daripada kira-kira 200,000 rakyat Malaysia.

Sementara itu, wakil TFM Ashaari Rahmat berkata kerjasama TFM dengan guru-guru di sekolah terbukti berkesan dalam meningkatkan kehadiran pelajar selain cuba memberi inpirasi kepada mereka untuk lebih berjaya dalam hidup.

"Kami cuba memberi semangat kepada pelajar untuk lebih berkeyakinan dengan menjadikan pengajaran lebih menarik selain menjemput personaliti korporat untuk mengajar mereka untuk memberi inspirasi," katanya. - Bernama