Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, June 10, 2015

Kecut perut diperiksa JPJ

Maruan (duduk, empat kanan) bersama wakil penduduk dan JPJ sempena Program Warga Muda Prihatin Bersama JPJ di Blok AGH Kampung Sawah Sempadan.
TANJONG KARANG | 6 JUN – Memikirkan cukai jalan sudah luput tarikh, 40 pemilik motosikal di kawasan ini kecut perut apabila berdepan pemeriksaan jalan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Blok AGH Kampung Sawah Sempadan.

Pengerusi Skuad Muda 1JPJ Parlimen Tanjong Karang, Maruan Ahmad berkata, pemeriksaan itu bagaimanapun bukannya bertujuan untuk menghukum dengan saman tetapi lebih kepada nasihat kesedaran.

Menurutnya, kurang kesedaran memperbaharui cukai jalan kalangan penduduk mendorong pihaknya bersama JPJ menjalankan pemeriksaan percuma di kampung.

“Usaha bersama Skuad Muda 1JPJ Parlimen Tanjong Karang itu sebagai khidmat nasihat dan mengenal pasti motosikal penduduk yang sudah luput cukai jalan demi jaminan keselamatan.

“Ternyata, pemeriksaan yang dijalankan mendapati ramai penduduk berdepan masalah memperbaharui cukai jalan dan kebanyakan motosikal sudah uzur,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Majlis Belia Daerah Kuala Selangor itu berkata demikian pada Program Warga Muda Prihatin Bersama JPJ di Surau Haji Juri Segemal Blok AGH Kampung Sawah Sempadan.

Tambah Maruan, pihaknya memahami kesukaran penduduk yang terpaksa pergi jauh dengan keadaan motosikal yang uzur bagi memperbaharui cukai jalan di Sabak Bernam ataupun Shah Alam.

“Sebab itu, JPJ Daerah Kuala Selangor yang prihatin dengan masalah itu memberi kemudahan kepada penduduk memperbaharui cukai jalan dengan mudah dan kelulusan segera.

“Malah kita dapat menggalakkan penduduk memperbaharui cukai jalan dan meningkatkan kesedaran pentingnya cukai jalan apabila berdepan kes kemalangan.

“Sekarang ini kes kemalangan bukan saja berlaku di jalan utama tapi juga jalan kampung. Sebab itu didikan berterusan JPJ ini amat penting untuk membantu penduduk,” katanya.

Bukan sahaja pemeriksaan motosikal katanya, aktiviti membersih dan mengecat rumah penduduk yang terlantar di kampung itu turut diadakan bagi memberi peluang anak muda berkhidmat untuk penduduk.

“Lebih 30 anak muda terlibat dalam program julung kali diadakan ini dan tiga penduduk terlantar dapat diziarahi dan rumah mereka diceriakan dengan kerja pembersihan.

“Ini adalah salah satu kesinambungan program Skuad Muda 1JPJ Parlimen Tanjong Karang selain edaran bubur bersama JPJ menjelang Ramadan tidak lama lagi.

“Tahun ini konsep baru diterapkan iaitu lebih kepada khidmat nasihat kepada pengguna jalan raya yang leka tidak memakai topi keledar dan tali pinggang keledar,” katanya.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/kecut-perut-diperiksa-jpj-1.398283

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI