Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, May 1, 2013

TERIMA KASIH BN - Hospital Baharu Tanjong Karang Bukti Keprihatinan BN

TANJONG KARANG, 1 MEI - Pembangunan di Tanjong Karang yang terkenal dengan jolokan jelapang padi kedua negara, akan diseimbangkan dengan kemudahan perkhidmatan sosial seperti sebuah hospital baharu serba modern yang bakal siap menjelang 2016.

Hospital itu bukti keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) menyediakan kemudahan untuk penduduk Tanjong Karang, yang mendapat nama daripada kewujudan batu karang bersaiz besar di tanjung sebatang sungai di kawasan itu.

Calon BN bagi kerusi parlimen Tanjong Karang pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) Ahad ini, Datuk Seri Noh Omar berkata hospital dengan kos mencecah hampir RM300 juta itu akan memberi manfaat kepada lebih 200,000 penduduk sekitar kawasan itu.

Noh yang juga timbalan pengerusi BN Selangor, berkata hospital berkenaan yang dibina di kawasan seluas 16.1 hektar di Sungai Terap di sini akan menempatkan pakar dalam pelbagai bidang kesihatan sekali gus memudahkan penduduk tempatan mendapat rawatan terbaik.

"Hospital ini akan menjadi pusat perubatan utama menggantikan hospital sedia ada di bandar Tanjong Karang, yang bakal dijadikan pusat untuk rawatan pesakit luar.

"Pembinaan hospital ini memang telah lama dinantikan, dan ia akan memberi manfaat kepada penduduk di sini dan kawasan sekitar. Mereka tidak perlu lagi pergi ke luar kawasan untuk rawatan," katanya dalam temu bual dengan wakil media di sini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata selain hospital, penduduk tempatan juga akan menikmati satu lagi lonjakan ekonomi menerusi projek Lebuh Raya Pantai Barat yang bakal menghubungkan Banting di Selangor hingga Taiping, Perak.

Katanya lebuh raya itu akan melalui Tanjong Karang dan pihaknya akan berusaha memastikan ada susur keluar ke kawasan itu, untuk kemudahan pengguna tempatan selain mempromosi kawasan berkenaan.

"Tanjong Karang mempunyai banyak tarikan pelancongan seperti inap desa, destinasi makanan, sawah padi dan hasil pertanian segar untuk pelancong tempatan, jadi melalui susur keluar itu akan membuka peluang pengguna lebuh raya berkenaan singgah di Tanjong Karang," katanya.

Noh berkata pakej pembangunan ekonomi itu merupakan tawaran yang dijanjikan BN dalam misi mempertahan kerusi parlimen Tanjong Karang dan dua kerusi dewan undangan negeri (DUN) iaitu Permatang dan Sungai Burung.

Selain itu, beliau berkata pendidikan juga terus menjadi agenda utama di Tanjong Karang di bawah pemerintahan BN iaitu pada 2012 sebanyak RM1.3 juta diperuntuk bagi anak-anak tempatan melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi.

"Pada tahun lepas sahaja, seramai 300 anak Tanjong Karang berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat diploma dan 500 orang ke peringkat ijazah.

"Saya berharap BN terus diberi kepercayaan oleh penduduk tempatan dalam memastikan Tanjong Karang terus maju dan rakyatnya mendapat manfaat melalui produk BN yang ternyata meringankan beban rakyat," katanya.

Noh dicalonkan lagi untuk mempertahan kerusi parlimen Tanjong Karang bagi penggal kelima dan kali ini beliau menghadapi pertandingan tiga penjuru menentang calon PAS Mohamad Rashdi Deraman dan calon Bebas penyanyi dangdut 80-an Herman Tino.

Tanjong Karang mempunyai 42,410 pengundi iaitu 72 peratus Melayu, 17 peratus Cina, 10 peratus India dan satu peratus kaum lain.

Pada PRU12 2008, Noh menewaskan Mohamed Hanipa Maidin daripada PAS dengan majoriti 3,820 undi.
'KAMI MENDENGAR... YAKINI BN.!!!'

No comments: