Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, November 21, 2012

KANTOI.!!! Isu bina jambatan hanya untuk tutup isu air – Noh Omar

SEPANG - Pengumuman pembinaan jambatan ketiga di Klang oleh kerajaan negeri Selangor hanya untuk mengaburi mata rakyat dan menutup isu bekalan air yang masih belum selesai, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar.

Beliau turut mempersoalkan pengumuman projek jambatan itu sekarang dan bukan sejak mula Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri.

“Kalau dulu kerajaan pusat menyatakan hasrat untuk melaksanakan projek jambatan itu, saya percaya mereka (kerajaan Selangor) tidak benarkan dengan memberi pelbagai alasan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata misalnya isu air yang kerajaan pusat telah belanjakan berbilion ringgit demi kepentingan rakyat, hanya tinggal pembinaan kolam takungan sahaja kenapa Selangor tidak beri kebenaran. “Jika betul ikhlas berilah kerjasama projek yang kerajaan sedang laksanakan bukannya kerana hendak menutup isu air, salahkan kerajaan pusat pula dalam isu pembinaan jambatan,” katanya.

Mengulas mengenai belanjawan Selangor, Noh berkata banyak yang dibentangkan dalam belanjawan hanya teori kerana masih banyak janji belum ditunaikan dan belum ada projek besar yang boleh rakyat negeri ini banggakan.

Dalam perkembangan lain, Noh berkata 100 buah limosin disediakan oleh Airport Limosin Malaysia Bhd dalam usaha untuk mempromosi Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Antarabangsa (MAHA).

“Kita mensasarkan tiga juta pengunjung kali ini termasuk pelancong asing selain penyertaan 25 peserta daripada luar negara,” katanya.

MAHA 2012 akan bermula Jumaat ini sehingga 2 Dis di tapak Maeps seluas 130 hektar, menempatkan tujuh laman iaitu nanas, perikanan, sayur-sayuran, florikultur, padi, mesin dan penternakan.

PANAS.!!! Isu Rumah Kos Rendah - NGO Dakwa Exco Negeri Selangor Beri Maklumat Palsu.

SHAH ALAM, 20 Nov. - Exco Perumahan Negeri Selangor, Ir. Iskandar Abdul Samad didakwa memberi maklumat palsu mengenai jumlah rumah kos rendah yang telah dibina oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Menurut Pengerusi Sekretariat Orang Muda Selangor (SERANG) Budiman Mohd Zohdi, ianya terbukti menerusi beberapa persoalan yang dilihat tidak jelas kedudukannya terutamanya mengenai status Pembangunan Perumah Anak Muda Selangor dan angka jumlah pembinaan rumah kos rendah di Negeri berkenaan.

"Persoalannya, angka manakah yang harus diterima pakai? Di manakah lokasi sebenar perumahan ini? Apakah justifikasi yang dilakukan oleh pihak Kerajaan Negeri dalam menentukan jumlah rumah yang akan dibina di sesuatu kawasan dan siapakah pemaju yang membina rumah tersebut?

"Melihat kepada angka-angka yang dikeluarkan, Kerajaan Negeri sebenarnya cuba mengaburi mata rakyat Selangor dan memberikan indikasi bahawa mereka kononnya selama ini berusaha untuk menyediakan rumah mampu milik kepada Anak Muda di Selangor," katanya kepada pemberita pada Sidang Media di bangunan UMNO Shah Alam hari ini.

Pengerusi SERANG itu turut melahirkan rasa terkejut kerana statistik jawapan yang diberikan ketika Sidang DUN dengan iklan yang yang dikeluarkan tidak konsisten dan sangat berbeza malahan beberapa kawasan yang diumumkan mengalami pertambahan mendadak dan penurunan sekaligus menimbulkan tanda tanya sama ada statistik jawapan ketika Sidang DUN itu adalah 'fact and figure' atau rekaan semata-mata.

Beliau menegaskan, kontroversi isu perumahan mampu milik ini telah berulangkali mendapat maklumbalas negatif dari beberapa rakyat Negeri Selangor yang terlibat. Malah Koodinator Barisan Nasional (BN) Negeri, Dato Sri Ir. Mohd Zin sendiri pernah menyuarakan pendapat kepadanya.

"Dalam Mesyuarat Pertama Persidangan Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada 26 Mac lalu, Exco yang sama telah menjawab soalan daripada ADUN BN mengenai bilangan rumah dan jenis unit yang dibina sejak 2008 hingga kini.

"Akan tetapi, amat mengejutkan apabila statistik jawapan yang diberikan ketika Sidang DUN beserta iklan yang telah dikeluarkan tidak konsisten dan sangat berbeza sama sekali," tegasnya lagi.

Beliau juga menuntut penjelasan dari Kerajaan Negeri mengenai prosedur pendaftaran kepada warga Selangor yang ingin memiliki rumah kos rendah tersebut.

"Adakah ianya dilakukan secara 'first come first serve' atau secara undian. Apakah ada isu dan prosedur yang melibatkan kelayakan dan kemampuan bagi warga Selangor yang mahu memiliki rumah," katanya.

Budiman mengalu-alukan Anak Muda seluruh Selangor yang berhasrat memiliki rumah kos rendah agar menghubungi Pusat Khidmat Rakyat (PAKAR) BN Selangor sebagai platform paling berkesan dalam merealisasi tuntutan berkenaan.

Sumber - klpos