Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, October 14, 2012

VIDEO.!!! Kerajaan Selangor Jangan Halang Projek Pengairan Bagi Pesawah - NOH OMAR

TANJUNG KARANG, 13 Okt - Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar meminta kerajaan negeri Selangor agar tidak menghalang pelaksanaan projek pengairan di kawasan jelapang padi negeri ini dengan pelbagai kerenah birokrasi.

"Saya dimaklumkan bahawa projek pembinaan kolam takungan air untuk pesawahdi Sungai Haji Dorani tidak dapat diteruskan oleh Kementerian Pertanian kerana permit tanah dan batuan belum lagi dikeluarkan oleh kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas meninjau kawasan padi di Kampung Sawah Sempadan yang diserang penyakit.

Beliau berkata permit itu amat penting bagi membolehkan tanah dan batuan dari luar diangkut ke tapak kolam bagi membina ban di kawasan sekeliling seluas 80 hektar, yang boleh menyediakan 1.5 juta meter padu air.

"Projek bernilai RM26 juta itu sepatutnya siap Ogos lepas, namun kini baru 45 peratus siap sejak dimulakan tiga tahun lepas... oleh itu, projek ini disambung setahun lagi," katanya.

Noh berkata jika projek itu siap, ia akan membantu 1,800 pesawah di Sungai Besar dan Sabak Bernam menangani kekurangan air terutama ketika musim kemarau.

Beliau berkata selain itu, projek penyenggaraan terusan pengairan Ban Canal dan Sungai Tengi, yang bernilai RM10 juta, berdepan masalah apabila jengkaut kontraktor disita kerajaan negeri.

Katanya, pihak kementerian dikompaun RM800,000 dan ia sudah dibayar bagi membolehkan projek itu diteruskan.

Noh juga berkata projek pengairan di kawasan jelapang padi itu akan diteruskan walaupun mendapat halangan daripada kerajaan negeri dalam pelbagai bentuk.

Mengulas penyakit padi, beliau berkata tinjauan beliau hari ini mendapati hanya 20 hingga 30 peratus kawasan padi di Sawah Sempadan diserang penyakit bena perang, bintik perang, ulat batang, lecur daun dan reput tangkai.

Beliau berkata sehubungan itu, pesawah perlu rajin turun ke bendang memeriksa padi mereka sekurang-kurangnya enam kali semusim supaya penyakit berkenaan dapat dicegah lebih awal.

Program Kesedaran Kanser anjuran KanWork & Care bersama DUN Permatang dapat beri manafaat kepada rakyat - Noh Omar

TANJONG KARANG, 13 Okt – Program Kesedaran Kanser anjuran KanWork & Care dari UPM bersama ADUN Permatang, telah berjaya menarik orang ramai khususnya penduduk-penduduk dari sekitar DUN permatang menyertainya yang diadakan di Pusat Khidmat DUN Permatang, Sungai Terap di sini, hari ini.

Antara aktiviti yang telah dijalankan pada program yang berlangsung bermula dari jam 11:00 pagi dan berakhir pada jam 3:00 petang itu adalah ceramah tentang kanser (kanser payudara), pameran kesedaran kanser dan amalan gaya hidup sihat, sessi berkongsi pengalaman bersama survivor kanser, demonstrasi pemeriksaan sendiri payudara, pendaftaran subsidi mammogram dan pemeriksaan payudara klinikal.

Program telah dirasmikan oleh Datuk Seri Haji Noh Bin Haji Omar, Menteri Pertanian Dan Indastri Asas Tani, merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang.

Di dalam ucapannya, beliau berharap agar program seperti ini dapat memberi pendedahan terutama kepada wanita-wanita tentang penyakit kanser payudara ini serta memberi manafaat kepada rakyat khusunya di Tanjong Karang ini, dan semoga usaha-usaha murni ini dapat diteruskan untuk masa-masa yang akan datang.