Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, September 28, 2012

Siaran Langsung Pembentangan Bajet 2013 Malaysia

Siaran Langsung Pembentangan Bajet 2013 Malaysia. Live Streaming secara online juga boleh diakses pada tarikh ucapan perbentangan tersebut. Sukacita dimaklumkan bahawa Pembentangan Bajet 2013 oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Kewangan akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 28 September 2012 (Jumaat)
Masa : 4.00 petang
Tempat : Parlimen Malaysia

Selain dari stesen-stesen televisyen seperti RTM, TV3, NTV7, ASTRO, TV ALHIJRAH dan BERNAMA membuat liputan siaran langsung, Pembentangan Bajet 2013 juga akan disiarkan secara langsung (webcasting) melalui Portal Bajet 2013. Siaran langsung ini boleh didapati dengan melayari Portal Perbendaharaan Malaysia di http://www.treasury.gov.my. Teks Ucapan Bajet 2013 dan Laporan Ekonomi 2012/2013 juga boleh dimuat turun dari Portal Perbendaharaan Malaysia selepas YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak membentangkan Bajet 2013.

Selain dari itu Bajet 2013 juga boleh ditonton secara online di:

Mobile Web – http://www.treasury.gov.my/bajetmobile
Pautan RSS – http://www.treasury.gov.my

Pautan menerusi laman web agensi-agensi di bawah Kementerian Kewangan seperti berikut:

Kastam Di Raja Malaysia – http://www.customs.gov.my
Bank Negara Malaysia – http://www.bnm.gov.my
Suruhanjaya Sekuriti – http://www.sc.com.my
Lembaga Hasil Dalam Negeri – http://www.hasil.gov.my

Keputusan Pilihan Raya Kampus 2012 Pro Aspirasi Menang Sumber: Keputusan Pilihan Raya Kampus 2012 Pro Aspirasi Menang - Petanda Anak Muda Bersama Kerajaan

Berikut adalah keputusan penuh pilihan raya kampus 2012 yang membabitkan IPTA di Malaysia. Pro Aspirasi menang besar hampir seluruh kerusi di IPTA. Pengiraan berdasarkan undi rasmi bagi pemilihan majlis perwakilan pelajar (MPPP) institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bagi sesi 2012/2013.

Siapa yang cakap anak muda atau pengundi muda bersama pakatan? Pro Aspirasi Mahasiswa mencatatkan kemenangan besar dalam pilihan raya kampus di 17 daripada 20 buah universiti awam apabila memenangi 543 kerusi daripada 620 kerusi yang dipertandingkan. Pro-Aspirasi menumpaskan lawan tradisi mereka Pro-Mahasiswa (Pro-M) yang dilihat sebagai pro pembangkang.

Retorik pakatan semakin merapu apabila dikatakan anak muda akan mengundi pakatan dalam PRU akan datang. Tapi mana kebenaran dan buktinya?

Kesian. Pakatan hanyalah bermimpi mendapat undi anak muda.

Adakah mahasiswa sudah pandai memilih siapa yang patut dipilih? Kita nantikan PRU akan datang.