Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, July 15, 2012

"Saya buat bisnes udang sebelum jadi Menteri Pertanian, apa salahnya?" - Noh Omar

SHAH ALAM, 14 JULAI - Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar menjelaskan bahawa ketika tanah seluas 30 ekar di Bagan Tengkorak dimilikinya sebelum dilantik sebagai menteri pertanian.

Justeru, beliau tidak nampak apa salahnya untuk mempunyai pegangan dalam satu perniagaan penternakan udang di Tanjong Karang.

"Jadi, seorang menteri perumahan tidak boleh beli rumah. Apakah itu juga ditafsir sebagai konflik kepentingan?" katanya sebagai menjawab dakwaan konflik kepentingan atas kedudukan portfolio beliau, memetik laporan akhbar Sin Chew Daily.

Tambahan pula, jelas beliau, tanah itu bukan miliknya sendiri dan menjalankan perniagaan penternakan udang bersama dengan ahli perniagaan lain, ujar beliau melancarkan satu program Bank Pertanian semalam.

"Ini pun tidak boleh ke? Saya mesti menegaskan bahawa perniagaan ini dikongsi dengan orang lain. Ia adalah sesuatu yang saya lakukan sebelum saya jadi menteri. Saya membuat perniagaan itu bukan kerana Kementerian Pertanian, jadi apa yang salahnya?"

Beliau menjalankan perniagaan penternakan udang kerana ingin merasai kehidupan sebagai seorang petani dan atas beliau sendiri berminat dalam bidang pertanian.