Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, October 9, 2012

VIDEO.!!! Noh Omar Cabar Kerajaan Negeri Senaraikan Pelaburan Asing Yang Masuk Ke Selangor

PUTRAJAYA, 8 Okt – Timbalan Pengerusi UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar membidas kenyataan kerajaan negeri yang kononnya berjaya menarik pelaburan asing serta mencabar kerajaan negeri menyenaraikan syarikat-syarikat yang kononnya ke negeri Selangor sebagaimana yang didakwa mereka sebelum ini.

Soalnya, adakah syarikat-syarikat atau kilang-kilang ini sudah beroperasi di Selangor hari ini?

“Saya mengambil contoh, ada 129 kilang, hari ini saya difahamkan jumlahnya telah meningkat namun kilang-kilang tersebut tidak boleh beroperasi. Tidak boleh nak mula pembinaannya pun.

“Jika kilang ini sudah mula dibina tahun lepas dalam masa dua hingga tiga tahun kilang ini akan memberi peluang pekerjaan baru kepada 12,000 orang rakyat Selangor tetapi kilang-kilang ini tidak dapat dibina. Betul mereka nak melabur RM3.8 bilion tetapi sampai hari ini kilang ini tidak dapat beroperasi, development order tak boleh bagi sebab air tidak ada,” ujarnya dalam satu wawancara eksklusif bersama UMNO-Online baru-baru ini.

Tegas beliau sekiranya kemudahan air tidak dapat disediakan manakala Syabas pula tidak boleh memberi jaminan bekalan air bayangkan, apa akan jadi dengan masa depan negeri Selangor.

“Bila tidak ada pelaburan baru berlaku kerana air tidak ada, peluang pekerjaan akan tertutup, maka pengangguran akan banyak di negeri Selangor. Pelabur asing tak boleh nak masuk, maka pendapatan rakyat negeri Selangor akan menurun. Pengeluaran tinggi, pendapatan menurun, jadi ke mana arah tuju negeri Selangor. Akhirnya negeri Selangor yang maju ini akan lebih teruk dari negeri Kelantan. Itu sebagai contoh.

“Tetapi kerajaan negeri ini tak mengaku salah. Mereka menyalahkan Syabas sebaba tidak ada air, kita kata buat loji Langat 2, tetapi mereka kata loji Langat 2 ini tidak perlu buat, kena buat penstrukturan semula,” tambahnya.

Ujarnya, loji Langat 2 ini tidak ada kena-menggena dengan isu penstrukturan semula ini. Mengapa perkara ini mahu dikaitkan?

“Loji Langat 2 ini untuk membekalkan air kepada rakyat Selangor. Kalau tidak lama-lama nanti tidak ada air. Macam-macam alasanlah dia bagi, dia kata kalau buat loji Langat ini nanti kroni BN akan dapat projek berbilion membinanya. Kita dah buat pengumuman, tidak ada kroni, tender terbuka. Jadi masuklah,” tambahnya lagi.

No comments: