Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, October 30, 2012

ISU BENIH PADI - YB DAP Sekinchan Cuba Kelirukan Petani Tanjong Karang

TANJONG KARANG - Sekumpulan petani yang diketuai oleh YB DAP Sekinchan, Ng Suee Lim mengadakan demonstrasi membantah pengeluaran benih padi yang dikatakan tidak berkualiti oleh MOA yang diadakan berdekatan Kilang Benih Padi di Parit 2 Sungai Burong, Tanjong Karang di sini, semalam.

Kumpulan seramai lebih kurang 30 orang itu kebanyakannya dibawa khas dari Sekinchan dan bukannya penduduk tempatan Tanjong Karang.

Berucap ketika demonstrasi itu, Ng Suee Lim mendakwa semua padi yang hendak dijadikan benih dihantar ke kilang syarikat HMN dan syarikat Seri Merbok yang dikatakan oleh beliau sebagai syarikat kroni Noh Omar.

Untuk makluman, Ng Suee sebenarnya nak suruh para petani dan syarikat BERNAS supaya menghantar padi kepada syarikat kroninya iaitu syarikat Beras Jati di Sekinchan.

Mengapa tindakan beliau ini seolah-olah cuba mendesak dan menghalang petani daripada menghantar benih padi kepada dua syarikat yang dikatakan kroni Noh Omar tersebut? Sebab dua syarikat itu adalah syarikat milik Bumiputra. Manakala syarikat Beras Jati adalah milik rakan karibnya.

Fikirkan dengan teliti permainan puak DAP ini untuk menjatuhkan perusahaan Melayu. Dan yang lebih hairan ada juga beberapa orang Melayu yang suka melihat perniagaan Melayu sendiri jatuh demi untuk menyokong perniagaan bangsa lain yang belum tentu membantu mereka ketika susah. Renungkan...

No comments: