Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, September 26, 2012

VIDEO.!!! Siswazah mampu jadi usahawan tani berjaya - Noh Omar

SERDANG, 24 SEPTEMBER - Kerajaan yakin dapat melahirkan lebih ramai petani moden atau pengusaha industri asas tani yang berjaya di kalangan graduan melalui Kelab Usahawan Siswazah Tani (MyAgrosis), kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar.

Noh berkata kerajaan memperuntukkan RM10 juta bagi menawarkan skim pinjaman bebas penjamin kepada ahli-ahli MyAgrosis.

Beliau berkata MyAgrosis, yang dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada penghujung tahun lepas, telah menampakkan hasil yang baik dengan semakin ramai siswazah menunjukkan minat menceburi sektor pertanian moden yang menyumbang pendapatan tinggi.

"Di Universiti Putra Malaysia (UPM) sahaja, kita dapati 30 siswazah telah menjadi usahawan tani.

"Ia adalah bukti bahawa siswazah boleh usahakan sektor pertanian dan penternakan secara moden dan menguntungkan.

"Kerajaan juga yakin MyAgrosis akan menjadikan institusi pengajian tinggi sebagai teras pengeluaran makanan negara serta tidak terlalu bergantung kepada import makanan dari luar negara," katanya ketika melancarkan kelab MyAgrosis dan Mini Maha UPM di sini, malam tadi.

Bagi menjayakan program itu, Noh berkata kerajaan memperuntukkan RM10 juta bagi menawarkan skim pinjaman bebas penjamin kepada ahli-ahli MyAgrosis dengan jumlah maksimum sebanyak RM30,000 bagi mereka yang menyertai perniagaan pertanian.

Pada majlis itu Noh turut mengumumkan peruntukan RM150,000 untuk kelab MyAgrosis UPM.

No comments: