Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, September 13, 2012

Mengikut Jejak Rani Osman… Kini, Khalid Ibrahim Pula Menikus… Tee Yong Pula Terima Ugutan!

Nasib rakyat terus dirundung malang apabila antara isu terhangat di Selangor belum lagi terungkai gara-gara ketidakhadiran Menteri Besar dalam debat berkenaan isu Talam Corporation.

Apa yang sangat penting disini ialah ia melibatkan sejumlah wang yang cukup besar, wang rakyat Selangor. Dan ianya berdasarkan hujah dan bukti yang kukuh, yang mana telah dikemukakan oleh Tee Yong sejak Julai yang lalu.

Dan sepanjang itulah rakyat Selangor serta Malaysia didedahkan dengan pelbagai bentuk fakta berkenaan isu ini. Pastinya Khalid Ibrahim juga tahu fakta-fakta yang dikemukakan, tanpa berselindung. Mudah sahaja untuk menjawab sebenarnya, namun, mana mungkin Khalid mahu menjawab dengan jawapan yang bakal membuka pekung di dada sendiri. Lebih baik disorokkan dari pengetahuan rakyat.

Cara terbaik, berdiam diri, dan menghantar sekumpulan pecacai sekadar untuk mengalihkan isu, daripada menjawab isu. Maka, oleh sebab itulah, Khalid berkeputusan menghantar setpol paling “cemerlang” dalam sejarah negeri Selangor, iaitu Faekah Husin. Faekah turut ditemani oleh Tony Pua, William Leong dan Zulkefly Ahmad sekadar untuk mengacau.

Apa taraf, atau kelayakkan mereka-mereka ini untuk menjawab bagi pihak menteri besar? Malahan pula, mereka langsung tidak terlibat dengan pentadbiran kerajaan negeri! Jelas, tujuan mereka dihantar hanya untuk membuat spekulasi, dan mengalihkan isu.

Atau, apakah mereka ini terlibat secara langsung dalam keputusan yang telah dibuat oleh Khalid Ibrahim sebelum ini berkenaan Talam Corporation?

Faekah sekali lagi, setelah berkali-kali, mempamerkan “kecemerlangan” yang konsisten sebaga setpol, apabila bertanya tentang bukti mengenai penyelewengan seperti yang didakwa oleh Tee Yong. Mungkin Faekah terlalu sibuk memikirkan untuk menghilang lebihan minyak di mukanya, sehingga tidak sedar bahawa Tee Yong telah mengemukakan bukti serta fakta di media masa sejak bulan Julai yang lalu! Tee Yong dilihat cukup gentleman, apabila berani turun di lubuk Khalid Ibrahim sendiri, iaitu Bandar Tun Razak. Persis seperti apa yang pernah dilakukan dalam debat yang melibatkan Hasan Ali di Meru. Bak kata pendekar “Alang si Jaguh berkokok, jantannya terserlah bila berkokok di gelanggang lawan”. Berjaya, kerana Khalid gagal menghadirkan diri. Penulis dimaklumkan, Khalid berada di Bangkok, sungguhpun sedia maklum akan penganjuran debat berkenaan.

Keberanian Tee Yong rupanya mengundang gelisah “pihak-pihak yang berkenaan”, apabila beliau telah menerima wang kertas orang mati, yang memberikan maksud ugutan kepadanya. Juga, keratan akhbar berbahasa Cina berkenaan dengan cabaran debat itu. Bukan itu sahaja, kain rentang yang mempromosikan debat ini juga telah banyak hilang, serta disimbah dengan cat merah.

Kalau benar tiada penyelewengan seperti yang didakwa oleh Tee Yong, mengapa pula ada yang “seperti cacing kepanasan”?

No comments: