Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Sunday, July 8, 2012

Noh cabar PKR jawab isu berbangkit di Selangor

SHAH ALAM, 7 JULAI - Umno mencabar Parti Keadilan Rakyat menjawab terlebih dahulu segala isu berbangkit berhubung pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Selangor.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata PKR tidak perlu mempersoalkan peranan Barisan Nasional (BN) sebagai pembangkang di negeri itu sebaliknya menumpukan perhatian menjalankan urustadbir dengan telus.

Noh berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan terbaru yang dibangkitkan oleh pemimpin PKR dan DAP yang mahukan Noh menjelaskan dakwaan isu penyelewengan yang dikaitkan dengan beliau.

"Suruh Menteri Besar (Khalid) jawab soalan saya dulu. Jadi suruh PKR ajar Menteri Besar dia dulu yang pertama jawab mengenai isu Talam Corporation.

"Jadi kita hendak bagi tahu kepada PKR mereka ini bukan pembangkang di Selangor. Mereka ini adalah kerajaan di sini. Apabila mereka kerajaan (mentdbir) sekarang tugas mereka adalah membetulkan kerajaan yang ada.

"Jangan tanya apa yang Barisan Nasional buat tetapi tanya apa yang mereka buat sekarang?," soalnya kepada PKR.

Khamis lalu PKR mencabar Noh memberikan penjelasan mengenai kontrak pembinaan asrama pusat pengajian tinggi yang didakwa memberi keuntungan sebanyak RM508 juta kepada pihak berkaitan.

Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafiei mendesak Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani untuk menjelaskan kos perbelanjaan asrama berkenaan yang didakwa meningkat berkali ganda.

Bagaimanapun Noh menempelak tindakan Shuhaimi yang dilihatnya sebagai "budak hingusan".

Beliau berkata Shuhaimi lupa untuk menyemak kelemahan ketara pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

"Shuhaimi ni budak hingusan dan suruhan, dia lebih layak tanya Menteri Besar dia sendiri (Khalid). Saya anggap Shuhaimi ini budak hingusan saja.

"Saya hendak cabar Shuhaimi, sebagai Ketua Penerangan PKR, apa tugas dia kepada rakyat di negeri ini?

"Dia bukan pembangkang di sini, tetapi dia adalah kerajaan, dia lah patut kena tanya MB dia dan terangkan kepada rakyat kenapa kerajaan lewat menerangkan dan mengapa hendak alihkan kepada isu lain pula?," kata beliau kepada pemberita.

Justeru Noh menggesa PKR menyemak kembali pencapaian mereka selama hampir sepenggal mentadbir Selangor sejak Pilihan Raya Umum 2008 lalu.

"Sebelum hendak selak kain orang, cuba selak kain sendiri dulu yang mana orang tengah selak kain dia (PKR) sekarang di Selangor.

"Jadi suruh mereka menjawab dulu segala isu yang dibangkitkan oleh pembangkang (BN) di Selangor hari ini," katanya.

Noh dalam pada itu mencabar Khalid untuk terus membentangkan kertas putih sekaligus menyangkal dakwaan mengenai kontroversi pemulihan hutang kerajaan negeri melibatkan Talam yang turut mendapat gesaan rakan komponen partinya PAS.

"Ini menunjukkan PKR sekarang ini bukan sahaja menipu rakyat tetapi dia menipu Pakatan dia sekali.

"Dia tipu PAS lagi. Dia menipu PAS, dia tipu rakyat, janji kata hendak beri kertas putih sejak 2011 lagi, tetapi kenapa dia tidak buat?," katanya lagi.

No comments: