Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, June 7, 2012

Pengendali Laman Blog Diminta Buat Penyelidikan Dan Hindari Fitnah - Rais Yatim

SHAH ALAM, 5 Jun (Bernama) -- Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim menyarankan pengendali blog dan media sosial membuat penyelidikan, termasuk secara ilmiah sebelum menyebarkan maklumat dan pandangan bagi menghindari fitnah di internet.

"Ini bererti kita hindarkan diri daripada memfitnah sesama sendiri dan orang lain... kita harus kritik dan berikan pandangan menerusi tweet ataupun Facebook berasas kepada fakta.

"Ini memerlukan satu pendekatan yang mewujudkan penyelidikan yang rapi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Media Sosial 1Malaysia Selangor anjuran Jabatan Penerangan Selangor dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Khas Selangor di sini, Selasa.

Beliau berkata antara penyelidikan yang boleh dilakukan ialah apakah yang berlaku dan siapakah yang terus membangunkan prasarana selepas tiga tahun negeri-negeri seperti Kedah, Pulau Pinang dan Selangor diperintah oleh pakatan pembangkang supaya rakyat faham apa yang diutarakan oleh para pengendali laman blog dan media.

Beliau juga berkata mesej dan perkara yang hendak disampaikan menerusi tweeter dan Facebook perlu bersifat membina masyarakat dan bukan untuk tujuan memfitnah.

No comments: